Önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátor

Kiszámoljuk, hogy megtakarításoddal mennyi pénzed lesz 65 éves korodra.

Add meg, hogy mikor születtél és mekkora havi összeget vagy hajlandó félre tenni azért, hogy gondoskodj a jövődről!
Kalkulátor indítása

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:


Rendelkezel vésztartalékkal?


Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama*
összes befizetés
befizetés hozama*
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés**
Mennyivel nő a nyugdíjad?


* Várható infláció + 1,5% éves átlagos hozammal kalkulálva
** A statisztikailag várható élettartam végéig

A Bankmonitor segít megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Havi -ból
-od lehet.

E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Szakértőink segítenek eligazodni a rendelkezésre álló lehetősek között, és megfelelő információt nyújtanak ahhoz, hogy a számodra legjobb döntést hozhasd meg.

Miért vedd igénybe a szolgáltatásunkat?

 • mert függetlenek vagyunk, és nem kell, hogy valamely pénzintézetet, szolgáltatót preferáljunk, nálunk pártatlan segítségre találsz,
 • mert neked nem kerül pénzbe,
 • mert ismerjük a teljes piacot,
 • mert minden számodra elérhető nyugdíj-megtakartásról megfelelő információt tudunk nyújtani, hogy megalapozott döntést hozhass,
 • mert gyorsítjuk és gördülékennyé tesszük az ügyintézést Neked,
 • mert a megoldást a Te helyzetedre és igényeidre szabjuk.

6 érv, amiért érdemes önkéntes nyugdíjpénztárat igénybe venni

 1. Egyszerűen, átláthatóan követheted, hogy mi történik a pénzeddel
 2. Az éves befizetéseidet az állam 20%-kal megtoldhatja
 3. Az elhelyezett vagyonhoz képest alacsony költség
 4. Jellemzően 6-8% hozam az elmúlt 10 évben
 5. A befektetésed kamatadó mentes
 6. Nem igényel törődést

ÉRDEKEL

A Bankmonitor minden segítséget megad Neked, hogy tudd,
milyen megoldásokban érdemes gondolkodnod.

Helyesen készülsz a jövőre?

Egészen bizonyos, hogy a mai magyar állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Annak a pénznek, amit a munkahelyed a foglalkoztatásodra költ, harmadát elviszi az állam nyugdíjcélra, de ez az összeg nem a saját számládon gyűlik. Ezeket a befizetéseket a jelenlegi nyugdíjasok kapják meg. Ugyanerre számíthatsz Te is. A nyugdíjba vonulásodkor, az akkori dolgozóréteg fogja a Te nyugdíjadat kitermelni.

Három trend, amire figyelned kell:

 • A házasságkötések és a születések száma Magyarországon erősen csökken
 • Egyre többen vándorolnak ki az országból
 • Az idősek egyre többen lesznek (Ratkó gyerekek) és egyre tovább élnek

SZÁMOLOK

önkéntes-nyugdíj

Mindez oda vezet, hogy az előttünk álló években egyre kevesebb dolgozónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Ahogyan az ábrán láthatod, a munkaképes korú lakosság zsugorodása már elindult. Nem csak Magyarországon, a környező államokban is.

Vedd kezedbe a saját jövődet!

Jelenleg három pénzügyi megoldás közül választhatsz, ha kifejezetten a nyugdíjas éveidre szeretnél félretenni. Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). Ezek közül az elsőt jól gondold meg, mert túl drága.

A harmadik (NYESZ) nagyon jó megoldás, de magadnak kell kezelned a megtakarításodat, ami sok időt és szaktudást igényel. Az önkéntes nyugdíjpénztárat viszont kifejezetten jó megoldásnak tartjuk.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Minimális összeg elegendő

Minél fiatalabb korban kezded el, annál kevesebbet kell havonta félretenned. Ha a húszas éveidben kezdesz, akkor két mozijegy árából már megoldhatod.

Állami támogatás
(Adó-visszatérítés)

A befizetéseidet évente 20%-kal toldja meg az állam – amennyiben ezt ki tudod használni – azért, hogy jutalmazza azt, ahogyan saját magadról gondoskodsz.

Adómentesség

Nem kell adót fizetned az elért hozamok után!

A Bankmonitor minden segítséget megad Neked, hogy tudd,
milyen megoldásokban érdemes gondolkodnod.

Gyakran ismételt kérdések

 • Mennyit kell havonta befizetned?

  Az önkéntes nyugdíjpénztár havi rendszeres befizetésen alapul. Havonta bármekkora összeget átutalhatsz, de legalább a pénztár által meghatározott minimális tagdíjat.

 • Mi történik a befizetett pénzzel?

  A befizetett pénzed egy általad előre kiválasztott portfólióba kerül. Ha nem választasz portfóliót, akkor automatikusan besorolnak egybe. A portfóliót úgy kell elképzelned, mint egy befektetési alapot: az itt összegyűlt pénzt Magyarország legprofibb befektetési szakértői különböző értékpapírokba fektetik és folyamatosan felügyelik. Általában három ilyen portfólióból választhatsz, attól függően, hogy milyen kockázati étvágyad van, illetve milyen közel állsz a nyugdíjkorhatárhoz.

 • Fizetheti a munkáltató is a havidíjat?

  Önkéntes nyugdíj megtakarításod te magad, vagy a céged is fizetheti. Ha a céged fizet, az legtöbbször a cafeteria rendszere keretében történik.

 • Miért nem juthatnak a magán-nyugdíjpénztárak sorsára?

  Sokan félnek attól, hogy privát nyugdíj-megtakarításaik is egy tollvonással elveszthető. Megmutatjuk, hogy ez miért lehetetlen. A magán-nyugdíjpénztárakat az állam hozta létre, melyekbe a befizetések a kötelező járulék formájában érkezett be. Így vált lehetővé, hogy e felett az állam később döntött. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíj-megtakarítások piaci termékek, hasonlóan egy bankbetéthez, amire az összegeket szabad akaratból lehet elhelyezni, és abba való belépést, vagy épp megszüntetést is csak mi kérhetjük.

 • Kié lesz a pénz, ha valami történik veled?

  Szemben az állami nyugdíjjal – ahol maximum az özvegyi nyugdíjra számíthatsz – itt szabadon megadható kedvezményezett, aki adó- és illetékmentesen, akár egy összegben is megkaphatja a megtakarításodat.

 • Hogyan és mikor vehető ki pénz a megtakarításból?

  A pénzt felveheted nyugdíjszolgáltatásként, nyugdíjba vonulásod után. Ebben az esetben a megtakarítási forma kamatadó mentes. Ha már 10 éve önkéntes nyugdíjpénztári tag vagy, akkor 3 évente felvehetőek a hozamok adómentesen. Ha megtakarításodat te fizeted, nem a céged, akkor a betett összeg 20%-át, évente maximum 150.000 forintot, adó-visszatérítés címen érvényesíthetsz. (Ezt havi 62.500 forint megtakarítással merítheted ki, vagy akár év végén egy összegben is befizetheted a 750.000 forintot, az adó-visszatérítés így is jár.) Meg kell jelölnöd az adóbevallásodban, hogy mekkora összeget fizettél be, és a visszatérítések az önkéntes nyugdíjszámládon íródnak jóvá. Azzal előre légy tisztában, hogy 10 évnél korábban nem tudsz hozzájutni a pénzedhez. Akkor sem, ha ez lenne az utolsó mentsvárad. Ha ezt számításba veszed, akkor az összes negatív oldalát elfogadtad az önkéntes nyugdíjpénztárnak.

 • Mi a helyzet, ha még nem vagy nyugdíjas, de szükséged van a megtakarításra?

  Ha letelt a kötelező várakozási idő (10 év) és még nem vagy nyugdíjas, akkor is hozzájuthatsz a befizetésedhez, viszont ebben az esetben nem csak személyi jövedelemadót kell utána fizetned, de a 27%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) is. Amennyiben csak pénzed hozamát veszed fel 10 év után, az ebben az esetben is adómentes. A 10 éves kötelező várakozási idő a tagsági viszony kezdetétől számítandó. A kötelező várakozási időt követő évben már csak a tőke 90%-a személyi jövedelemadó köteles. Ez az adóköteles rész minden egyes évvel 10 százalékponttal csökken. Azaz az utolsó befizetéstől számított 21 év elteltével akkor is adómentes az összeg a felvétele, ha még nem érted el a nyugdíjkorhatárt. A teljes egyenleg az utolsó befizetés időpontjától függetlenül pedig nyugdíjszolgáltatásként adómentes.

Kezdd el minél hamarabb!

Önkéntes nyugdíjpénztárban egy 1985-ben született fiatal felnőttnek a mi számításunk szerint elegendő mindössze havi 20 ezer forintot félretennie ahhoz, hogy nyugdíjba vonuláskor több, mint 25 millió forintja legyen. Ebből csaknem 4 millió forint olyan állami támogatás, amitől egy normál megtakarítással elesne.

Mennyit gyarapodik a pénzed?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak hozama szolgáltatónként (Aegon, OTP, stb) és szolgáltatón belül portfóliónként (konzervatív, kiegyensúlyozott, dinamikus, stb) is eltérő.

Az elmúlt 10 évben általában évi 6-8%-ot hoztak a pénztárak, de volt olyan, amelyik ennél jóval magasabb teljesítményt nyújtott és volt olyan, amely ennél jóval gyengébbet. A teljesítmények összehasonlításán túl számos, egyéb tényezőt is fontos, hogy figyelembe vegyél, ezért érdemes a döntés előtt szakértőink segítségét kérni.

Szinte az összes önkéntes nyugdíjpénztár kínál internetes felületet az ügyfeleinek, ahol azok nyomon követhetik, hogyan gyarapodik a pénzük napról napra.

ÉRDEKEL

Miért vedd igénybe a szolgáltatásunkat?

 • mert függetlenek vagyunk, és nem kell, hogy valamely pénzintézetet, szolgáltatót preferáljunk, nálunk pártatlan segítségre találsz,
 • mert neked nem kerül pénzbe,
 • mert ismerjük a teljes piacot,
 • mert minden számodra elérhető nyugdíj-megtakartásról megfelelő információt tudunk nyújtani, hogy megalapozott döntést hozhass,
 • mert gyorsítjuk és gördülékennyé tesszük az ügyintézést Neked,
 • mert a megoldást a Te helyzetedre és igényeidre szabjuk.

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…
 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
 • " A kezdő és bizonytalan pénzügyi rálátással rendelkező embeknek nagy segítséget nyújt."

  Karácsonyi Gyula
 • " Rengeteg naprakész és hasznos információt találok mindig itt. Sok döntésemhez nyújtott már segítséget az oldal, melyet ezúton is köszönök. További sok sikert kívánok a weboldal üzemeltetőknek!"

  Somfai Krisztina
 • " Minden nap hasznos cikkek, tanácsok változatos témakörökben. A pénzügyi élet minden területét igyekszik lefedni ami egy magánszemélynek fontos lehet. Tárgyilagos és független."

  Tompa Tibor

Kapcsolódó tartalmak

Majmok módjára viselkedünk a pénzügyekben is

2018.04.16

A cím nem átverés, hiszen a legutóbb ismertetett kutatás szerint bizonyos pénzügyi döntéseknél a majmok rendkívül hasonló módon viselkednek, mint mi magunk. A kísérletek annyira meglepő eredményt hoztak, hogy hasznosnak...

Nyugdíj: amíg van, addig ragadd meg a lehetőséget

2018.04.13

Évtizedek múlva nyugdíjcsökkentésre készülhetünk, az életszínvonal nagyobb esését csak úgy lehet megállítani, ha a lehető leghamarabb elkezdünk takarékoskodni a nyugdíjra. A következőkben azokat az érveket gyűjtöttük össze, ami alapján az...

Ők is minket kérdeznek