Betöltés

Te is megkaphatod! Így működik a CSOK és a 10+10 millió Ft

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-04

Idén januártól érhető el a CSOK kibővített verziója, a 3 meglévő, vagy 3 vállalt gyermek esetén új lakás vásárlásához, építéséhez a 10 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatás és a hozzá kapcsolódó 10 millió Ft-os kedvezményes hitel. Közel 6 hónap után érdemes összefoglalni a gyakorlati tapasztalatokat, melyekből mindenki leszűrheti, hogyan juthat hozzá a lakásvásárlás és építés legnagyobb mértékű állami segítségéhez.

Az elsődleges feltételek

Legalább 3 gyermekkel kell rendelkeznie a családnak, vagy 3 gyermeket kell vállalnia a házaspárnak, illetve egy, vagy két meglévő gyermeknél kettő vagy egy további gyermek vállalásával lehet megfelelni a minimum 3 gyermek követelményének. Amennyiben a gyermekszám adott, a második meghatározó kikötés, hogy a 10 millió Ft vissza nem térítendő CSOK-ot és a 10 millió Ft kedvezményes lakáshitelt ÚJ lakás vásárlására, vagy építésére lehet igényelni, használt lakásvásárlására nem.

Ki és hogyan kaphatja meg a 10+10 millió Ft-ot?

Közel teljes hat hónap telt el a bevezetést követően, így a banki gyakorlat ma már tisztán látható. Az igénylőket két csoportra kell bontanunk: egyrészt a 3 gyermekkel már rendelkezők, másrészt a 3 gyermeket (jövőben) vállalók.

A., 3 gyermekkel már rendelkezők

Esetükben a vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK önerőként funkcionálhat, nem jelent ugyanis pénzügyi kockázatot a vállalt gyermekek esetleges meg nem születése. Ha önerőként rendelkezésre áll a CSOK, akkor pénzügyi megtakarítás nélkül is elméletben 50 millió Ft értékű ingatlant vásárolhat a család tekintettel arra, hogy a szabályozás 10 millió Ft önerő esetén maximum 40 millió Ft hitel felvételét teszi lehetővé (és ezen 40 millió Ft-ból adhat 10 millió Ft-nyi hitelt a kedvezményes kamattámogatott konstrukció). Effektív korlátként belép azonban a szabályozás, miszerint 400.000 Ft havi nettó igazolt jövedelem alatt csak a fizetés 50%-a fordítható hiteltörlesztésre. Ráadásul a bankok jellemzően „csak” 30-35%-ig engedik terhelni a jövedelmet. Mindez egy 300 ezer Ft-os nettó havi családi jövedelem mellett 100 ezer Ft-os törlesztő részletet eredményez, melyből törleszteni lehet a 10 millió Ft-os fix 3%-os kamattal rendelkező, 25 évre felvehető támogatott hitelt (47.421 Ft/hó) és egy 7 millió Ft-os 20 évre felvett 7,3 millió Ft-os hitelt (52.300 Ft/hó törlesztés 5 éves kamatperiódussal).

Összességében tehát 27 millió Ft-ért kereshet új lakást a példánkban szereplő feltételekkel a család.

A gyakorlatban a bankok mindazonáltal szeretik látni a család valódi havi megtakarítási képességét. Ha tehát egy család jogosult a 10+10 millió Ft-ra (ráadásul ezen felül még piaci hitelt szeretne igénybe venni), banki szempontból sokkal kedvezőbb a helyzet, ha pár millió forint megtakarítást fel tud mutatni. Ez biztosítja ugyanis a bankot arról, hogy valóban képesek havonta megélni a jövedelmükből és képesek lesznek törleszteni fegyelmezetten a hitelt.

Az alábbi kalkulátorral ellenőrizheted, hogy milyen mértékű CSOK támogatásra és kedvezményes hitelre vagy jogosult:

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

B., 3 gyermeket vállalók

Ezen családok is megkaphatják a 10+10 millió Ft-os konstrukciót, de esetükben fontos lesz, hogy a teljes ingatlanérték minimum 20%, de inkább 25%-ával rendelkezzenek. Ha ugyanis a vállalt 3 gyermekkel szemben csak 2 gyermek születik meg, akkor 2,6 millió Ft vissza nem térítendő CSOK-ra jogosultak csak a 10 millió Ft-tal szemben és a különbözet (7,4 millió Ft) visszafizetendővé válik a jegybanki alapkamat ötszörösének felszámítása mellett.

Ugyanazon 300 ezer Ft-os havi nettó családi jövedelem, de jelenleg csupán 3 „vállalt” gyermek mellett a képlet a fentiekben szereplő 27 millió Ft-os lakás megvásárlásához a következőképpen néz ki:

 • biztosítandó 20-25% önerő, effektív saját pénzügyi megtakarítás, ami a felső határértéken számítva, felfelé kerekítve 7 millió Ft
 • a fennmaradó összeg fedezhető 10+10 millió Ft-os konstrukcióval, ebben az esetben a bank azonban vizsgálja, hogy a hitelfelvevő képes lenne-e a vállalt gyermekek meg nem születése esetén a hitellé váló, vissza nem térítendő támogatást (illetve a kedvezményes hitelkamat helyett a piaci hitelkamatot) fizetni

Mindez számszerűen annyit jelent, hogy a családnak ki kell tudnia fizetnie 100-150 ezer Ft havi törlesztőrészletet is (annak tükrében változik az összeg, hogy hány gyermek született meg és a kedvezményes hitel felvételétől milyen hosszú idő után jár le a 3 gyermek vállalására vonatkozó határidő). A 100-150 ezer Ft havi törlesztő annak fényében értékelendő, hogy amíg ki nem derült hogy a 3 gyermek nem születik meg, mindössze 47.421 Ft-ot fizetett a család, mely lényegesen kevesebb…

Gyermekek születése és a jövedelem

Nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy hitelminősítésnél a bankok számolnak azzal a természetszerű ténnyel is – jövőben megszületendő gyermekekre vonatkozó vállalás esetén -, hogy szülés után az édesanya fizetése mérséklődik, így a családnak alacsonyabb jövedelemből kell kigazdálkodni a törlesztő részletet.

A jó hír

Az adminisztratív folyamatok, az egyedi helyzetek kezelése az elmúlt hónapokban letisztult. Ma már bátran fordulhatnak az érdeklődők a bankokhoz, érthető és gyors válaszokra, lendületes kiszolgálásra számíthatnak.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. robert

  10.gyermek esetén sem érem el a bűvös 300.000.ezer forintot.

 2. Balázs László

  A csok megjelenése előtt vásároltunk használt családi házat, 3 gyermekünk van. A ház felújításához szeretnénk igénybe venni valamilyen kedvezményes támogatást. ÖsszJövedelmünk meghaladja a 300000 ft-ot. Van megoldás?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László! Kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot és átbeszélhetik a lehetőségeket.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.