CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény)
Hirdetés
Hirdetés

2014-02-18
 

Lakásvásárláshoz, lakásépítéshez igényelhető állami támogatás a CSOK, azaz Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

Mi az a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1-től igényelhető az erre szerződött hitelintézeteknél. A kedvezményt 2016. év elején több ponton módosították, hogy még inkább segítse a családokat hozzájutni a megfelelő otthonhoz.  A CSOK mértéke a meglévő (vagy vállalt) gyermekek számától függően akár 10 millió forint is lehet.

Az otthonteremtési támogatás szempontjából gyermeknek számít a magzat vagy ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően, valamint aki az igénylő eltartottja, de még nem töltötte be a 20. életévét, vagy legalább 1 éve megváltozott munkaképességű személy. Ha gyermekünk nappali tagozaton tanul, akkor a korhatár 20 helyett 25 év.

A 2015 előtti szocpolhoz hasonlóan a CSOK-nak sem feltétele a lakáshitel, de amennyiben szeretnéd kiegészíteni a lakástámogatás összegét, úgy az otthonteremtési kedvezmény lakáshitellel is kombinálható. Ilyenkor célszerű a CSOK-ot és a lakáshitelt ugyanannál a banknál intézni, amennyiben ez lehetséges, mert így a CSOK ügyintézése ingyenes.

Milyen célokra igényelhető az otthonteremtési kedvezmény?

Bővítés

Bővítésről beszélünk, ha a már meglévő ingatlan alapterületét növeljük. Ez lehet oldalirányú bővítés, vagy tetőtér-beépítés. A tetőtér-beépítés lehet bővítés és építés is, attól függ, kap-e külön albetétet (helyrajzi számot) az alsó és felső szint. Ha nem kap, akkor bővítésre igényelheted a CSOK-ot.

Új lakás vásárlás

A CSOK – hasonlóan a korábbi szocpolhoz – igényelhető új lakás vásárlására is. A 2016. januári CSOK módosítások következtében eltörölték a négyzetméter korlátot, így bármekkora ingatlan vásárolható.

Használt lakás vásárlás

A CSOK felhasználható használt lakás megvásárlására is. A maximális vételár már nem függ attól, hogy melyik településen van az ingatlan, a négyzetméter árat pedig már egyáltalán nem vizsgálják. Ennek részleteiről és további feltételeiről alább olvashatsz.

Építkezés

Újnak az a lakóház/lakás tekinthető, amelyet az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan építenek, vagy emelet-ráépítéssel illetve tetőtér-beépítéssel jön létre. Az a tetőtér-beépítés minősül új ingatlan építésének, amely önálló bejárattal, és önálló lakóegységként létesül, önálló albetétet (helyrajzi számot) kap, továbbá lépcsőházból, vagy külső lépcsőn közelíthető meg.

Minden, amit a 10 milliós CSOK-ról tudni kell

Igénylési feltételek:

  • kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére lehet fordítani a támogatást
  • a lakás minimum 40 négyzetméter, a családi ház pedig minimum 70 négyzetméter kell, hogy legyen
  • a támogatást legalább 3 gyermekre lehet igényelni, meglévőket és vállaltakat együttvéve
  • szükséges NAV köztartozás mentességet igazoló dokumentum, illetve legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás, amelybe a közfoglalkoztatotti munkaviszony nem számít bele

A lakástámogatás összege

Korábban kapott CSOK vagy régebbi szocpol

A fenti táblázatokban szereplő CSOK összeget csökkenteni kell a korábban kapott vissza nem térítendő lakáscélú támogatások összegével. Ha például valaki egy gyermekre már igénybe vett 600 000 Ft támogatást, és most második gyermekére is igényelné, akkor egy másik használt lakás vásárlása esetén 830 000 Ft jár (2 gyermek után a támogatás 1 430 000 Ft – korábbi CSOK 600 000 Ft = 830 000 Ft).

A CSOK ingatlan feltételei

A CSOK felhasználható

  • július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, VAGY
  • július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához, VAGY
  • használt lakás vásárlásához VAGY
  • meglévő ingatlan bővítéséhez,

amennyiben az ingatlan megfelel az alábbiaknak:

1. 12 m2-es szobával, fürdővel, WC-vel,

2. közműves villamos energia szolgáltatással,

3. egyedi fűtéssel rendelkezik, valamint

4. a szennyvízelvezetés, amennyiben nem közműves, akkor egyedileg megoldott, továbbá

5. ha nincs közműves ivóvíz, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Ingatlan tulajdon

A CSOK-os ingatlanban kizárólag az igénylők szerezhetnek tulajdont. Továbbá házastársak, élettársak esetén az ingatlanban mindkét félnek tulajdont kell szereznie.

Új lakás vásárlása és építése esetén a CSOK-os ingatlanon kívül az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet.

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén a CSOK-os ingatlanon kívül viszont kizárólag az alábbiaknak megfelelő ingatlantulajdon lehetséges:

  • haszonélvezettel terhelt ingatlanban bármekkora részben,
  • haszonélvezettel nem terhelt ingatlanban az igénylőknek együttesen összesen maximum 50%-os részben lehet tulajdona.

5 éven belül eladott ingatlan

Használt lakás vásárlása és bővítése esetén az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát fel kell használni a CSOK-os ingatlanhoz.

Új lakás vásárlása és építése esetén nem vizsgálják, hogy volt-e az igénylőknek 5 éven belül eladott ingatlana.

Maximális vételár

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. júliusa óta igényelhető használt lakás vásárlására is, de ebben az esetben az ingatlannak meg kell felelnie a szabályozásban foglalt maximális vételárnak, amely maximum 35 000 000 Ft lehet.

Lakásbiztosítás

Az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be a vissza nem térítendő támogatás fejében, és erre az időszakra az érintett ingatlanra lakásbiztosítást is kötelező kötni.

 

A CSOK személyi feltételei

Mozaikcsalád

Amennyiben az élettársak nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor külön-külön ki kell számolniuk, hogy saját gyermekeik után mekkora összegre jogosultak, és a kettő közül a magasabbat vehetik fel. Ha közös gyermek is van, akkor őt e számítás során csak az egyik szülő veheti figyelembe.

Házasoknál nincs ilyen szabály, azaz a két fél előző kapcsolatából született gyermekek száma összeadódik.

Gyermek

A támogatást meglévő, vagy vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év áll rendelkezésre, míg két gyermek megszületésére 8 év.

Használt lakás vásárlása és bővítése esetén maximum 2 gyermek vállalása lehetséges.

Új lakás vásárlása és építése esetén azonban 3 gyermek is vállalható. Ekkor egységesen 10 év áll rendelkezésre a vállalt gyermek(ek) teljesítésére a meglévő gyermekek számától függetlenül.

OEP és NAV

A CSOK igényléshez szükséges 30 napnál nem régebbi NAV köztartozás mentességet igazoló dokumentum, illetve legalább 180 napos (10 millió Ft-os CSOK esetében 2 éves) folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás. Az előírt egészségbiztosítási időtartamba a külföldi TB is beleszámít, de az igényléskor már a magyar TB jogosultság fennállása szükséges.

Életkor

Meglévő gyermekek után igényelt támogatásra nincs életkori korlát. A jövőben születendő gyermek(ek)re igényelt CSOK-hoz házastársi kapcsolat szükséges, és a házastársak legalább egyike az igényléskor nem töltheti be a 40. életévét.

Eladó-Vevő

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénylésekor az egyik fő szempont, hogy az eladó és a vevő egymás közeli hozzátartozói vagy élettársak nem lehetnek. Közeli hozzátartozónak számít a szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér és a házastárs.

Büntetlen előélet

Az igénylők egyike sem lehet büntetett előéletű, és ezt Erkölcsi bizonyítvánnyal szükséges igazolni.

Tudnivalók az adó-visszatérítési kedvezményről

Kizárólag építési telek megvásárlásakor, valamint az építkezés költségeinek finanszírozásakor felmerülő ÁFA igényelhető vissza. A felépülő ingatlan hasznos alapterülete lakás esetén maximum 150 négyzetméter, míg családi ház esetén maximum 300 négyzetméter lehet.

Az adó-visszatérítési támogatás összege a megfizetett ÁFA összege, de maximum 5 millió Ft lehet. Az elszámolható számlák dátuma nem lehet korábbi, mint 2015. január 1.

Fontos, hogy a 2015. január 1-jei dátum a számlákra vonatkozóan csak az áfa-visszaigénylésre vonatkozik. Az építkezéshez elfogadható legrégebbi számla dátuma az építési engedély kiadását maximum hat hónappal előzheti meg.

A fentieken túl meg kell felelned a CSOK támogatásra vonatkozó OEP és NAV igazolások, valamint az Erkölcsi bizonyítvány feltételeknek.

Hirdetés
Hirdetés