Babaváró hitel 2024

Számítsd ki hitelkalkulátorunkkal,
hogy mennyi Babaváró hitelre
vagy jogosult!
 • Maximum 11 millió Ft hitel
 • Szabadon felhasználható
 • Kamatmentes - ha 5 éven belül gyermek születik
 • Maximum 51 000 Ft havi törlesztő
 • Maximum 20 éves futamidő
 • Ingatlanfedezet nélkül felvehető
 • Gyermekvállalás előtt álló házaspárok részére (akár várandósság alatt is igényelhető)
Babaváró hitel kalkulátor
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Július végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
TIPP
Jó hír: a kormány bejelentése szerint a 2019.07.01. és 2021.06.30. között felvett Babaváró hitelek esetében egységesen 2026.07.01-re tolódik ki az első gyermek megszületésének határideje. Az eredeti 5 éves határidőhöz képest ez legfeljebb 2 évnyi haladékot jelent az érintett házaspárok számára.

Szakértőink, akik Neked segítenek

Babaváró hitel - ezért nem mindegy melyik bankot választod

Mi a Babaváró hitel?

A Babaváró támogatást – más néven a Babaváró hitelt – 2019. július 1-től igényelhetik a feltételeknek megfelelő fiatal párok. (Arról, hogy kik igényelhetik, és hogyan változtak a kamatmentes hitel feltételei 2024-től a következő pontban írunk részletesen.)

A Babaváró maximális összege 2024-től egy millióval, 10 millióról 11 millió forintra változik, futamideje a továbbiakban is legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra fizetendő induló havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi 51 ezer forintot, mely összeg tartalmazza a kölcsön után fizetendő állami kezességvállalási díjat is.

A hitel a folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, ám ha ezen idő alatt nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. A büntetés mértéke a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értéke, ekkora büntetőkamatot kell felszámolni az eredeti hitelösszegre az eltelt futamidő alapján. A büntetés mértéke ugyanakkor nem lehet kisebb a tényleges megkapott kamattámogatásnál, amely az ötéves futamidejű állampapír hozam 110 százalékának egy százalékkal növelt értéke. Vagyis a két érték közül a nagyobbat kell rendezni, ha valami miatt elvesztenénk a kamattámogatást.

Erre a gyermekvállalás meghiúsulása mellett akkor is sor kerülhet, ha a házaspár elválik anélkül, hogy az első 5 évben gyerekük születne, vagy ha az igénylők külföldre költöznének a futamidő alatt, illetve ha a támogatásra jogosító kiskorú gyermek már nem él egy háztartásban az igénylőkkel.

Mi történik gyermekszületés esetén?
A gyermekvállaláshoz kapcsolódó kedvezmények köre 2024-től nem változik:

 1. gyermek: amennyiben gyermek születik az első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztést pedig 3 évre fel lehet függeszteni. Ez éppen a legmegfelelőbb időszakban csökkentheti a család terheit, amikor a kismama alacsonyabb jövedelemre számíthat.
 2. gyermek: a második gyermek születését – pontosabban 12. hetes magzati korát – követően újabb három évig szüneteltethető a törlesztés, valamint elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át.
 3. gyermek: a fennálló teljes tőketartozást elengedik, vagyis megszűnik a hitel.

A Babaváró hitel igénylési határidejét eltörölték, így a kamatmentes kölcsön határozatlan ideig velünk maradhat.

A Babaváró hitel igénylésének folyamata

Jogosultság ellenőrzése
Érdemes először ellenőrizni, hogy jogosultak vagyunk-e a Babaváróra, amit a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával egyszerűen meg lehet tenni.
A megfelelő bank kiválasztása
Hiába felel meg valaki a Babaváró feltételeinek, attól még nem feltétlenül hitelképes, vagy kapja meg az igényelt hitelösszeget bármelyik banknál. A pénzintézetek egy része például a kedvezményes, míg mások a normál, kedvezmény nélküli törlesztővel számolnak a JTM-nél (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató), így valahol több, míg máshol kevesebb jövedelem kell ugyanakkora hitel felvételéhez. Ezen kívül eltérés lehet az elvárt minimális jövedelem és az alsó korhatár tekintetében is.
Igénylés a kiválasztott banknál
Szerződéskötés és folyósítás
Amennyiben a bank elutasítja az igénylést, lehetőség van újabb banknál próbálkozni.
Gyorsítanád Babaváró igénylésed?

Igényelj gyorsított Babaváró hitelt online, akár 2 munkanapos hitelbírálattal!

Tovább a részletekre

Babaváró feltételei és az igénylés folyamata 2024-ben

Kik igényelhetik a Babaváró hitelt 2024-ben?

Azok, akik megfelelnek a kapcsolódó kormányrendelet szerinti Babaváró feltételeknek:

 • Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Átmeneti könnyítés, hogy 2025. januárjáig még akár 40 éves korban is felvehető a hitel, de csak abban az esetben, ha már úton a baba és a magzat betöltötte a 12 hetes kort.
 • Legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB).
 • Mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel.
 • Büntetlen előéletű a pár mindkét tagja.
 • Egyiküknek sincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozása. (5 ezer forint alatti köztartozás nem probléma.)
 • Egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) meg nem fizetett adósság, vagy bankkártyás visszaélés miatt.
A személyi feltételeken túl az adott bank hitelbírálati elvárásainak is meg kell felelniük az igénylőknek:
 • A bankok eltérően határozzák meg a minimális életkort: van, ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 21 éves kortól hiteleznek.
 • A bankok különböző nagyságú minimális jövedelmet várnak el a Babaváró igényléséhez, ezért előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, míg a másiknál nem.

Milyen hosszú TB jogviszony kell a Babaváróhoz?

A Babaváró hitel esetében legalább a pár egyik tagjának 3 éves folyamatos - a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a szerinti – TB jogviszonyt kell igazolnia. A TB jogviszony folyamatosnak minősül akkor is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltott valaki, de akkor a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot.

A Tbj törvény szerint az alábbiak alapján rendelkezhet valaki TB jogviszonnyal:

 • munkaviszony;
 • egyéni vállalkozó (főállásban);
 • társas vállalkozó (főállásban),- szövetkezet tag (munkaviszonnyal, vállalkozási jogviszonnyal vagy megbízási jogviszonnyal);
 • álláskeresési támogatás;
 • egyházi személy;
 • mezőgazdasági őstermelő;
 • főállású kisadózó;
 • állami projektértékelői jogviszonyban álló személy. (Amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.)

A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok beleszámítanak a 3 éves TB jogviszonyba, feltéve, hogy legalább az utolsó 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelem. Ebben az esetben a felsőfokú tanulmányok befejezése és a munkába állás között legfeljebb 6 hónap lehet a szünet.

2020. január 1-jétől a tanulószerződéssel rendelkező, szakképzésben részt vevő tanulók jogviszonya kikerült az elfogadható jogviszonyok köréből, így azok, akik a tanulószerződésük alapján igazolnák a babaváró hitelhez szükséges 3 éves jogviszonyt, 2020-tól ezt már nem tehetik meg.

A 3 éves TB jogviszonyba a közmunka maximum 1 évvel számít bele.

A kérelem benyújtását megelőző 180 napban kizárólag magyar – a Tbj. 6.§ (1) bekezdés a), b), d) – i) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe. Amennyiben külföldi TB jogviszonyod volt az igénylést megelőző 180. napon, akkor elégséges az utolsó 90 napban teljesíteni a szigorúbb elvárásokat. Vagyis megfelelő, ha a pár a kérelem beadása előtt 3 hónappal költözik haza és vállal munkát.

Külföldön élők igényelhetik a Babaváró hitelt, ha haza költöznének?

Itt külön kell kezelni a TB jogviszonyt és a hitelhez szükséges jövedelem igazolását:

 • TB jogviszony: A kérelem benyújtását megelőző 90 napban kizárólag magyar – a Tbj. 6.§ (1) bekezdés a), b), d) – i) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe.
 • Jövedelem: A Babaváró hitelhez szükséges jövedelem akár külföldi jövedelem is lehet.

Vagyis előfordulhat, hogy a pár egyik tagja az elvárt TB jogviszonyt igazolja, míg a másik fél külföldön dolgozik, így az onnan származó jövedelme alapján lesznek hitelképesek. Arra azonban ne számítson senki, hogy a TB jogviszony kapcsán valamelyik bank kivételezni fog, ugyanis ez jogszabályi feltétel, amitől a bankok nem térhetnek el.

2024-től a TB előírásokban is történt változás, eszerint a Magyarországon dolgozó, de külföldön adózó igénylők jogviszonya is beleszámít a szükséges 3 évbe, sőt, a szigorúbb feltételeket támasztó utolsó fél éves időtartamnál is elfogadható. Ezen felül sokak számára lehet kedvező hír, hogy a jogviszony szüneteltetése nem számít megszakításnak (alapvetően a megszakítás nem lehetett több 30 napnál). Ez például azok számára lehet óriási segítség, akik vállalkozásukat a nehezebb körülmények miatt voltak kénytelenek akár huzamosabb ideig szüneteltetni.

Szükséges gyereket vállalni a Babaváróhoz?

Nem, a támogatás igénylésénél nem szükséges gyermeket vállalni. Fontos azonban, hogy kölcsönhöz kapcsolódó kamatmentesség és tartozáselengedés csak a futamidő alatt született gyerekek után érvényesíthető. Ha nem születne az igénylőnek gyermeke, akkor a támogatás átalakulna egy piaci személyi kölcsönné.

Az sem probléma, ha a párnak az igénylést megelőzően már volt gyereke. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a hitelhez kapcsolódó kedvezmények nem járnak a kölcsönkérelem beadásakor már meglévő gyermekek után. (A harmadik baba érkezésekor nem engedik el a tartozást akkor, ha a családban már volt két a kölcsön igénylését megelőzően született gyermek.)

Milyen idősen igényelhető a Babaváró?

A kölcsön igénylésénél kizárólag a feleség életkorával kapcsolatban vannak megkötések, a férj kora nem releváns ebből a szempontból. A feleségnek 18 évesnél idősebbnek kell lennie, ám nem töltheti be a 30. életévét. Tudni kell azonban, hogy a Babaváró hitel esetében a bankok szigorúbb korlátozásokat is meghatározhatnak, így van olyan pénzintézet, amelyik 21 éves kor alatt nem hitelez.

2024-től tehát komoly szigorítás történt, hiszen ezidáig akár 40 éves korban is igényelhető volt a Babaváró támogatás. Az új szabályok szerinti legfeljebb 29 éves korhatár tehát komoly szigorítás, amely alól egy átmeneti időszakban tekintenek csak el: 2024. december 31-ig még akár 40 éves korban is igényelhető a Babaváró, ha a feleség már gyermeket vár és az igényléskor a magzat elérte, vagy meghaladta a 12 hetes magzati kort.

Ha megfelelek a Babaváró hitel személyi feltételeinek, akkor biztosan megkapom a kölcsönt?

Egyáltalán nem biztos, ugyanis a bankok a hitelbírálat során döntik el, hogy az igénylőt hitelezik-e, és ha igen, mekkora összegű hitelre számíthat tőlük.

Például a bankok eltérően határozzák meg a minimális életkort: van, ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 21 éves kortól hiteleznek. Ezen kívül a pénzintézetek eltérő nagyságú minimális jövedelmet várnak el a Babaváró igényléséhez, ezért előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, míg a másiknál nem. Továbbá az is nagyon eltérő lehet a bankoknál, hogy milyen jövedelemtípusokat fogadnak el, nem egységesen kezelik például a kismama jövedelmét.

Mely bankok kínálnak Babaváró hitelt 2024-ben?

OTP Babaváró hitel: Magyarország legnagyobb bankja azon pénzintézetek közé tartozik, amelyeknél hitelkiváltásra is igényelhető a kölcsön. Az OTP Babaváró hitelénél a férj és a feleség esetében egyaránt 21 év a minimális életkori elvárás.

CIB Babaváró hitel: A CIB Banknál igényelt Babaváró hitelből személyi kölcsön, lakáshitel, autóhitel szabad felhasználású jelzáloghitel is kiváltható.

Unicredit Babaváró hitel: Az Unicredit banknál szinte bármilyen hitel kiváltható a kölcsönből, feltétel azonban, hogy a kiváltandó hitelt teljes egészében elő kell törleszteni.

Raiffeisen Babaváró hitel: A Raiffeisen Babaváró hitelénél a férj maximális életkora lejáratkor legfeljebb 71 év lehet. Lakáshitel esetében a Babaváró hitel összegének 75%-a minősül önerőnek.

MBH Bank Babaváró hitel: Az MBH Banknál a házaspár egyik tagjának igényléskor legalább 21, másikuknak legalább 18 évesnek kell lennie. A hitel lejáratakor a férj nem lehet idősebb 75 évesnél. Igénylőként legalább a nettó minimálbérnek megfelelő összeg szükséges, a jövedelemet igazoló igénylőnek legalább 21 évesnek kell lennie.

Erste Babaváró hitel: Az Erste Babaváró hitelénél a minimális futamidő 5 év, míg a leghosszabb 20 év lehet.

K&H Babaváró hitel: A K&H banknál a Babaváró hitel minimális összege 2 millió Ft. Az elvárt minimális jövedelem valamely adósnál a nettó minimálbérnek megfelelő jövedelem, ennek mértéke jelenleg 177 422 Ft.

A kölcsönhöz szükséges dokumentumok

Milyen dokumentumok kellenek a hitelkérelem beadásához?

 • Igazolványok: érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél, lakcímkártya és adóazonosító.
 • 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás: ezt a munkáltatótól lehet kérni, de fontos, hogy ne legyen 30 napnál régebbi.
 • NAV jövedelemigazolás: a vállalkozóknak NAV jövedelemigazolásra van szükségük, amit az adóhatóságtól szerezhetnek be.
 • Bankszámlakivonat: mint minden hitelnél, itt is szükség van 1-3 havi bankszámlakivonatra, amin látható a jövedelem.
 • 3 év TB jogviszony igazolás: az államilag támogatott hiteleknél az igénylés feltétele a társadalombiztosítási (tb) jogviszony igazolása, amelyet a fővárosi és megyei kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítvánnyal lehet megtenni. Jó hír, hogy ezt már elektronikus formában is el kell fogadniuk a bankoknak.
 • Ha az igényléskor már gyermeket vár a házaspár, akkor egyúttal a baba érkezését is van lehetőség bejelenteni, mellyel bebiztosítható a kamatmentesség és azonnal elindítható a törlesztés szüneteltetése 3 évre. Az igazolásra ugyanakkor 2024-től már nem a várandósgondozási kiskönyv szolgál, hanem egy meghatározott formai és tartalmi orvosi dokumentum benyújtása szükséges. Erről bővebben lentebb, a “Hogyan igazolhatom a terhességet” című fejezetben lesz szó részletesen.

Ezekről csak nyilatkozni kell:

 • A büntetlen előéletről,
 • a NAV tartozás mentességről,
 • és a házasságról.

Hogyan lehet igazolni a TB jogviszonyt?

A TB jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítvány igénylésére a lakó- vagy tartózkodási helye szerinti kormányhivatalnál, e-Papír szolgáltatáson (epapir.gov.hu) keresztül van lehetőség, továbbá postai úton is feladható az igénylőlap. Az e-Papír szolgáltatás Ügyfélkapu regisztrációval használható, itt a beszkennelt igénylőlapot kell eljuttatni a hatósághoz.

A postai úton történő beküldéskor az igénylőlaphoz (ITT tölthető le) másolatban mellékelni kell a személyazonosításra alkalmas igazolvány (jogosítvány vagy személyi igazolvány), a lakcímkártya, a TAJ kártya másolatát, valamint a meghatalmazás (amennyiben nem a hatósági bizonyítványt igénylő jár el az ügyben) eredeti példányát.

A lakáscélú állami támogatás igénylésével kapcsolatos eljárások tárgyi illetékmentességére tekintettel az eljárásért nem kell fizetni. A hatósági bizonyítvány a lakáscélú támogatás igényléséhez a kiállítása napjától számított 30 napig használható fel.

Hogyan igazolhatom a terhességet?

Terhesség alatt: Akár már az igényléssel egyidőben is benyújtható a gyermek igazolása, ha már úton a baba. A korábbi szabállyal ellentétben az igazolásra már nem a várandósgondozási kiskönyvet kell benyújtani, hanem egymeghatározott tartalmú orvosi igazolást.

Születést követően: A gyermek születési anyakönyvi kivonatával, lakcímkártyájával és adóigazolványával lehet igazolni.

Örökbefogadás esetén: Az örökbefogadást engedélyező végleges határozattal, az örökbefogadott gyermek lakcímkártyájával és adóigazolványával.

Milyen célra fordítható a hitelösszeg

Fordítható a Babaváró hitelkiváltásra, vagy adósságrendezésre?

A Babaváró pénzügyileg jó lehetőséget jelenthet egy lakáshitel, egy személyi kölcsön vagy akár egy áruhitel kiváltására. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor számításai szerint egy 11 millió forintos lakáshitel esetében 20 év alatt a kamat 9-11 millió forint költséget jelent, ami a kamatmentes Babaváró hitellel – feltéve, hogy a folyósítástól számított 5 éven belül gyermek születik – megspórolható.

Tudni kell azonban, hogy nem minden banknál használható fel hitelkiváltásra a Babaváró, ezért fontos, hogy erről előre tájékozódjunk. Ha lakáshitelt váltana ki valaki, akkor arra mindenképp figyelni kell, hogy a Babaváró ebben az esetben sem számít majd lakáscélú kölcsönnek, így a lakáshitelekkel kapcsolatos kedvezmények nem lesznek rá felhasználhatók. Így például nem lehet lakástakarékból betörleszteni úgy, hogy ne vesszen el az állami támogatás, és a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés sem használható fel. Éppen ezért egy lakáshitel kiváltása előtt ezeket a szempontokat is szükséges mérlegelni!

Felhasználható önerőként lakáshitelhez a Babaváró támogatás?

A lakást vásárló fiatalok legnagyobb problémája többnyire a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtése. Elméletileg egy lakás vételárát 80%-ig hitelezik a bankok, ám reálisabb 50-70%-kal számolni. (Fiatalok első lakásvásárlása esetén ez a korlát 90 százalékra emelkedhet.) Különösen az olyan kistelepüléseken óvatosak a bankok, ahol kevés a tranzakció, így nagyon nehéz pontosan meghatározni egy ingatlan reális forgalmi értékét. A 70%-os hitelfedezeti arány azt jelenti, hogy egy 30 millió Ft-os ingatlan megvásárlásához legalább 9 millió Ft önerőt fel kell tudnia mutatni.

A maximum 11 millió forint összegű Babaváró hitel az önerő előteremtéséhez jó lehetőség, ám azt tudni kell, hogy amennyiben a Babaváró folyósítása és a lakáshitel felvétele között nem telik el 90 napnál több, akkor jogszabály alapján a kölcsön 25%-át ingatlantehernek, míg 75%-át önerőnek kell tekinteni. Vagyis egy 11 milliós Babaváró esetében 8 250 000 forint számíthat legfeljebb önerőnek ilyenkor.

A jogszabály adta lehetőségnél azonban szigorúbban is eljárhatnak a bankok, és egy részük ezt meg is teszi:

 • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett mindenképpen elvárnak a vásárláshoz legalább 10-20% saját megtakarítás bevonását.
 • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett elvárják, hogy a lakáshitel és a Babaváró hitel együttes összege ne haladja meg a vételárat.

Mikor veszítheti el az igénylő a hitelhez kapcsolódó támogatást?

Nem születik gyermek a hitel folyósítását követő 5 éven belül

Amennyiben nem születik gyermek a folyósítást követő 5 évben, akkor az igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át.

Ha a gyermekvállalás egészségügyi okok vagy megváltozott munkaképesség miatt hiúsul meg, akkor a kamattámogatás megszűnése és visszafizetése alól az illetékes járási hivatal méltányossági felmentést adhat. Ehhez azonban szükséges, hogy 5 éven belül szabályosan benyújtsák az erre vonatkozó kérelmet. Amennyiben a hivatal a kamatmentesség megszűnése és/vagy a támogatás visszafizetése alól mentességet ad, akkor az erre vonatkozó határozatot kell a bank részére eljuttatni.

Mi történik, ha a házaspár elválik a Babaváró hitel igénylését követően?

 • Ha nem született gyermek az első 5 évben, akkor az igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású lesz.
 • Amennyiben született gyermek, akkor a támogatást nem kell visszafizetni, viszont a továbbiakban piaci kamatozású lesz a hitel.
 • Ha a válást követően egyikük újraházasodik (és az előző házasságból nem volt gyermeke), és megfelelnek az igénylés feltételeinek, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újra kezdődik, a Babaváró kedvezményei pedig igénybe vehetők.
 • A 2023. szeptemberétől érvényes módosítás értelmében a Babaváró hitel újra igényelhető abban az esetben, ha a házaspár szerződést kötött, de a kölcsönt valami miatt nem folyósították.
 • Szintén szeptemberi változás, hogy ha a házaspár elválik, de a kölcsönt teljes egészében visszafizette (ha szükséges, akkor a kamattámogatással együtt), akkor lehetőségük van a támogatás újbóli kihasználására az új házastárssal.

A válást a házasság felbontásáról vagy érvénytelenné nyilvánításáról szóló bírósági határozattal kell igazolni.

Mi történik, ha a házaspár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme?

Ebben az esetben 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni az igénybe vett támogatás összegét, a hitel pedig piaci kamatozású személyi kölcsön lesz a továbbiakban. A magyarországi lakcím megszűnését 30 napon belül kell a bank felé jelezni.

Mi történik, ha a Babaváró támogatással érintett gyermek nem él tovább a házaspárral?

A kamattámogatást egy összegben vissza kell ekkor is fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású lesz. Az elköltözést 30 napon belül jelenteni kell a banknak.

Mi történik, ha a házaspár valamelyik tagja meghal?

Amennyiben a házaspár egyik tagja a folyósítást követő 5 éven belül meghal, akkor a kölcsön nem alakul át piaci hitellé, a kamatmentesség megmarad, természetesen a korábban igénybe vett kamatkedvezményt sem kell visszafizetni.

A 2023. szeptemberétől érvényes szabályok alapján a bankhoz kérelmet kell benyújtani a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 180 napon belül (az eddigi 60 napot felülírva). A pénzintézet a kérelmet köteles 30 napon belül elbírálni, majd ezt követően 5 napon belül tájékoztatni az özvegyet.

Ha a feleség várandós volt már, mikor a férje elhunyt, akkor életbe léphet a következő támogatási szint a gyermek miatt.

Ha az 5 éves időszakon belül az özvegy újra házasodik, akkor a gyermekvállalási időszak is újraindul.

Gyakori kérdések

Mindkét félnek szükséges igazolni a TB jogviszonyt?

A legalább 3 éves folyamatos TB jogviszonyt elegendő a házaspár egyik tagjának igazolnia.

Feltétel a közös lakcím a Babaváró támogatás igényléséhez?

A kölcsön igénylésének – ellentétben a csok támogatással – nem feltétele, hogy a házaspár mindkét tagjának ugyanaz legyen a bejelentett lakcíme.

Hol ellenőrizhetem, hogy jogosult vagyok-e a Babaváró támogatásra?

A hitel feltételeit bárki gyorsan ellenőrizheti a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával.

Élettársak igényelhetik?

Nem, a Babavárót (és a 2024-től induló CSOK Pluszt is) kizárólag házasok igényelhetik. Korábbi videónkban összefoglaltuk, hogyan lehet gyorsabb a házasságkötés folyamata, ami bizonyos esetekben a Babaváró hitel igényléséhez is fontos lehet.

Egyedülállók igényelhetnek Babaváró hitelt?

Egyedülállók nem igényelhetik a támogatást akkor sem, ha születik gyermekük.

Mekkora hitelt kaphatok?

Csak a Babaváró hitel plafonját határozza meg jogszabály: a fiatal házasok 2024-től maximálisan 11 millió forint hitelt vehetnek fel.

Mekkora lehet a kölcsön futamideje?

A kölcsön futamideje legfeljebb 20 év lehet.

Miért fontos a Babaváró hitel kamata?

Ezen kamat mellett kell tovább fizetni a hitelt, amennyiben valamilyen okból elveszítené a család a támogatást. Illetve a megfizetendő büntetés mértékét is befolyásolja a konstrukció kamata.

Mi az az állami kezességvállalási díj?

A Babaváró hitelre az állam kezességet vállal, melynek díja a tőketartozás 0,5%-a, melyet havonta a törlesztőrészletekkel együtt kell megfizetni.

Mennyi a Babaváró hitel havi törlesztője?

A hitel után csak tőkét és kezességvállalási díjat kell fizetni. Ennek mértéke egy 11 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön esetén havi 50 417 forint.

Mennyi idő alatt kaphatom meg a hitelt?

A bankoknak 10 munkanapjuk van a hiánytalanul benyújtott igénylés elbírálására, a folyósítás ezt követően gyorsan megtörténik. Érdemes tudni, hogy létezik ennél jóval rövidebb eljárás is, a Bankmonitor gyorsított, online Babaváró hiteligénylés kihasználásával.

Kaphatok Babavárót, ha van már hitelem?

Igen, fontos tudni, hogy a jövedelemnek el kell bírnia az új és már meglévő kölcsönök törlesztőrészletét együttesen. A JTM szabály meghatározza, hogy az igénylők jövedelme mekkora mértékben terhelhető.

Milyen minimális jövedelem szükséges?

A bankok eltérően határozzák meg a Babaváró hitelhez elvárt minimális jövedelem összegét. A minimális jövedelem a hitelképesség eléréséhez szükséges, vagyis ez nem jelenti azt, hogy a maximális, 11 milliós hitelösszeget automatikusan megkapja valaki.

Mekkora jövedelem szükséges az igényelt hitelösszeghez?

Ahogy említettük, a bankok minden esetben figyelembe veszik a jövedelem terhelhetőségének szabályát (JTM). Ez meghatározza, hogy a hiteligénylők jövedelmének legfeljebb mekkora része fordítható törlesztésre. A számításnál figyelembe vesznek minden, már meglévő kölcsön törlesztőrészletét. A szabály iránymutatóként szolgál, ettől a bankok szigorúbbak is lehetnek.

Számít, hogy melyik banktól igénylem a kölcsönt?

A jogszabályi Babaváró feltételek azonosak, ugyanakkor a bankok egyedi bírálati gyakorlatában jelentős eltérések lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő bankválasztás, amelyhez kérhetünk segítséget egy független pénzügyi szakértőtől, aki naprakész információkkal rendelkezik a bankok aktuális gyakorlatáról.

Igényelhető a Babaváró CSOK Plusz támogatással együtt?

A Babaváró hitel és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új eleme, a CSOK Plusz (más néven új CSOK) együtt is kihasználható, ráadásul rendkívül kedvező lehetőség lehet a gyermeket tervező házasok számára.

A támogatások kombinálásával akár 30 millió forint tartozáscsökkentés is elérhető, hiszen a Babaváró hitellel akár egyetlen forintot sem kell visszafizetni, ha a pár 3 gyermeket szeretne és a babák rendre meg is érkeznek. Emellett a CSOK Plusszal a második és harmadik gyermek érkezésével 10-10 millió forint is elengedésre kerül.

Összességében egy gyermek esetén akár 11 millió forint Babaváró hitel és 15 millió forint kedvező kamatozású CSOK Plusz, két gyermek esetén 11 millió forint Babaváró kölcsön és akár 30 millió forint CSOK Plusz, három babáa vállalásával pedig legfeljebb 11 millió forint Babaváró és 50 millió forint kamattámogatott lakáshitel érhető el a családok számára.

Kombinálható a Babaváró a Falusi CSOK-kal is?

Igen, a kamatmentes hitel a Falusi CSOK-kal is kombinálható. A legkedvezőbb helyzetben 2024-től kétségkívül a kistelepülésen letelepedni szándékozó házaspárok lehetnek, hiszen az 5 ezer főnél kisebb településeken számukra a Babaváró program, a vissza nem térítendő Falusi CSOK támogatás és a Falusi CSOK Hitel, vagy a CSOK Plusz hitel is kihasználható.

Összességében a szabad felhasználású Babaváró a Falusi CSOK-kal és az új CSOK Plusszal akár 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 61 millió forint támogatott hitelt jelenthet. A támogatási összeget természetesen a lakáscél és a gyermekek száma is befolyásolja, ráadásul a Falusi CSOK támogatással az áfa-visszatérítés is elérhető marad, a CSOK Plusz támogatásnak hála pedig illetékmentességet is élvezhetünk.

A jelzáloghitel-elengedés érvényes a Babaváróra?

Nem, a hitelelengedés kizárólag lakáshitelekre érvényes.

Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés