Betöltés

14 égető kérdés az egymillió forintos hitelelengedésről!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-16

Rendkívül sokan kíváncsiak arra, hogy a legalább ebben az évben született harmadik vagy későbbi gyermek után milyen feltételekkel lehet élni az 1 millió forintos hitelelengedéssel. Összesen 14 pontba szedve adjuk meg a választ a leggyakrabban előforduló kérdésekre. Ezt követően remélhetőleg mindenkinek tiszta lesz, hogy mit is kell tenni. Lássuk a tisztázó kérdéseket és az arra adott válaszokat!

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Milyen hitelek tartozását lehet csökkenteni a támogatással?

Kizárólag Magyarország területén lévő lakást, lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot terhelő jelzáloghitel csökkentésére igényelhető. Amennyiben a szerződést 2017.11.14. előtt kötötték, úgy a hitel célja akár szabadfelhasználás is lehet. 2017.11.14-ét követően kötött szerződések esetén kizárólag lakáscélú jelzáloghitelhez számolható el a támogatás.

Csak akkor igényelhető, ha az igényléskor, illetve már megszületett harmadik gyermek esetén a gyermek születésekor a hitel még fennáll, és nincs felmondva.

Mi minősül lakáscélú jelzáloghitelnek?

Olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amelynek célja használt vagy új lakóingatlan vásárlása, építése, bővítése, korszerűsítése, felújítása, vagy ezen célokra nyújtott kölcsön kiváltása. Ez utóbbi esetben csak akkor, ha a hitelkiváltásra nyújtott hitel összege maximum az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget.

Lakástakarék által nyújtott hitelhez is felhasználható?

Igen, lakáskölcsönre is és áthidaló kölcsönre is elszámolható akkor, ha jelzáloggal fedezett.

Ki és hol igényelheti a támogatást?

Csakis a hitel adósa, illetve ha az adósnak házas-, élettársa van, akkor ketten együtt, mégpedig a járási hivatalnál. Ha a hitelnek csak az egyik fél az adósa, akkor is kizárólag együtt igényelhetik! Ilyenkor a feltételeket mindkét félnek teljesítenie kell.

Mik az igénylés feltételei?

 • A hitel fedezetéül szolgáló ingatlanban az igénylőnek – házas-, élettársak esetén mindkét félnek együtt összesen – legalább 50%-os mértékű tulajdonnal kell rendelkeznie (frissítve 2018.07.27.) abban az esetben, ha a jelzáloghitel lakáscélú.
 • Ha a házas-, élettársak közül csak egyikük adósa a hitelnek, akkor más adós a szerződésben nem lehet.
 • A 18 év alatti gyermekeknek az igénylő szülővel/szülőkkel egy háztartásban kell élniük.
 • Az igénylőknek nem lehet köztartozásuk.
 • És vizsgálják a büntetett előéletet is.

Az igénylési feltételeket az igényléskor kell teljesíteni.

Milyen papírok szükségesek?

A jogosultság megállapításához szükséges adatokat a járási hivatal maga szerzi be a banktól, a NAV-tól, a Belügyminisztériumtól, a tulajdonjogot ellenőrzi az ingatlan-nyilvántartásból. A személyes okmányokon és igénylőnyomtatványon kívül élethelyzettől függően szükség van elvált szülők esetén gyermekelhelyezést igazoló bírósági határozatra, magzat után igényelt támogatásnál várandósgondozási könyvre.

Milyen költséggel jár?

Az eljárásnak nincs költsége, az előtörlesztési díjat pedig az állam fizeti meg a banknak az adós helyett.

Csak magyar állampolgár igényelheti?

Nem, azonban nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható.

Mely gyermekek után igényelhető?

A 2018.01.01. után született vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekek, valamint a várandósság 12. hetét követően a magzat után is jár támogatás. Magzat után történő igénylés esetén a gyermek születését (vagy elhalálozását, halva születését) követően legfeljebb 30 napon belül kell a járási hivatalnál igazolni.

Ugyanazon gyermek után csak egyszer igényelhető.

Milyen összegű támogatás jár?

A támogatás összege a harmadik, és minden további gyermekre 1-1 millió Ft.

Okos döntéshez használd a CSOK kalkulátorunkat!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan számolják el az összeget?

A támogatás elsősorban a tőketartozást csökkenti, azonban ha a fennálló tartozás kevesebb, mint a támogatás, úgy a tőke járulékaira is felhasználható, de a késedelmi kamatra nem. Azaz ekkor végtörleszthető a hitel, és a végtörlesztésig esedékes kamatra elszámolható.

Ha az igényléskor a járulékokkal együtt is kisebb az összeg, mint a támogatás, úgy csak a kisebb összeg kapható meg. A különbözet későbbi időpontban sem igényelhető!

DE! Ha a támogatás folyósításakor kisebb az összeg, mint a jóváhagyott támogatás (azaz a támogatás elbírálása ideje alatt csökkent), akkor a különbözetet az adós megkaphatja az általa megjelölt bankszámlára, vagy postai úton.

Kell-e a hitelszerződést módosítani?

Nem. A támogatás folyósítását követően a banknak 10 napon belül változatlan futamidő mellett a törlesztőrészletet újra kell számolni, és arról tájékoztatást kell küldeni.

Hová lehet fordulni, ha a járási hivatal elutasítja a kérelmet?

Budapest Főváros Kormányhivatalához.

Melyik jogszabályban vannak a feltételek?

337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről.

49 Hozzászólás

 1. Szabo Istvan

  Három 18 év fölötti gyermekünk van2006 ban vettünk fel szabadfelhasználású jelzáloghitelt.Kérdés igényelhetjük e az 1 millió forintos támogatást ? A gyerekek szül évei : 19 75 1977 1980 .

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szabó István!

   Az 1 millió forintos hitelelengedés a 2018.01.01. után született harmadik (vagy minden további) gyermek esetében vehető igénybe.

 2. Szabó Istvánné

  Szeretném kérdezni a fiam nevében, hogy ő jogosult e az 1000000 Ft-os hitelelengedésre,( nem egyszerű az eset.) Az élettársának már van 2 gyermeke,(5 és 3 évesek) az ők közös gyermekük most fog megszületni.Az élettársnak nincs tulajdona a lakásban, a válás még nem történt meg.Gyermek elhelyezés még nincs, megosztva nevelik a gyerekeket 5 napos váltással. A két gyermek után felvették a szocpolt a volt férjjel.A lakásban a volt férj maradt.
  A fiam tavaly vásárolt lakást jelzálog hitellel, 2 400000 Ft-ot vett fel a Banktól.
  Válaszukat megköszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szabó Istvánné,
   A fia az élettársával együtt igényelhetné a támogatást akkor, ha lenne jogerős bírósági ítélet az élettárs válásáról, valamint a gyermekelhelyezésről. Mindhárom gyermeknek a fia és élettársa háztartásában kell élnie a támogatáshoz.

 3. Tuska Csaba

  Kedves Bankmonitor.hu!

  Jól értem, hogy hiába van 3, 18 év alatti gyermekünk (a legkissebb 1,5 éves) nem vehetjük igénybe a segítséget?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tuska Csaba,

   Jól értelmezte, sajnos a szabályozás értelmében csak a 2018.01.01. után született harmadik (és minden további) gyermek után igényelhető az egymilliós hitelelengedés.

 4. Stenczer Vivien

  Kedves bankmonitor!
  A párommal most intézünk hitelfelvételt a fundamentánál. A párom egyedüli adósként szerette volna igényelni a hitelt (50% tulajdoni hányada van az ingatlanban), viszont kötelezően be kellett vonnunk párom édesapját, mint adóstárs, mivel haszonélvezeti joga van az ingatlanon. Van egy meglévő közös gyermekünk és jelenleg ikrekkel vagyok várandós, augusztus 8-ra vannak kiírva a picik, csak élettársak vagyunk. Jól értem, hogy mivel párom édesapja adóstársként szerepelne a hitelben, ezért elutasítanák a kérelmünket? Ha én is szerepelnék a hitelben, mint adóstárs, akkor viszont nem számítana, hogy apósom is szerepel adóstársként?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Vivien!
   Igen, jól érti! A jogszabály szerint csak akkor gond a további adós a hitelben, ha az egyik házas-, élettárs nem adósa a hitelnek.

 5. Stenczer Vivien

  Köszönöm a gyors választ!

 6. Kovács Gábor

  Tisztelt Bankmonitor.hu!
  Érdeklődni szeretnék, hogy ezt a jogszabály mely pontja alapján írják? (“A jogszabály szerint csak akkor gond a további adós a hitelben, ha az egyik házas-, élettárs nem adósa a hitelnek.”)

  A kormányrendelet 9. § (3) bekezdés ab) pontja alapján a hitelintézetnek igazolni kell hogy “az igénylő, illetve együttes igénylés esetén legalább az igénylők egyike a kölcsönszerződés adósa, és a kölcsönszerződésben más adós nem szerepel”.
  Sajnos ez alapján én úgy értelmezem, hogy amennyiben adóstársként szerepel a hitelen az igénylőkön kívüli más személy is, úgy ezt az igazolást a bank/hitelintézet nem fogja kiállítani.
  Telefonos érdeklődésemre a járási hivataltól is ezt a választ kaptam.
  Rosszul értelmezném a kormányrendelet vonatkozó pontját?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gábor,
   Ez alapján a pont alapján írtuk a mi értelmezésünket:
   6. § (3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.

   1. Zsebi Árpádné

    T.bankmonitor,hu!

    Kovács Gábor felvetése bennünket is nagyon érdekel,hogy a 6.§ (3) mivel ezzel utasított el az 1 fokú hatóság.
    2.fok pedig helybenhagyta és kiegészítette az 1 fok elutasítását a 9§ (3) ab pontjával,hogy ezért nem szerepelhet más a kölcsönszerződésben.

    Szerintem az 6§(3) az eljáró hatóság ezt ,melyet részben el is ismert pontatlanul értelmezi,mivel 9§(3) ab pontjával magyarázza az 1 fok elutasítását.
    Vagy a törvény 9§(3) ab pontatlan.
    Vagy nagy hibája a törvénynek,hogy nem szabályozta le ,hogy ki az az adós akit vizsgálni kíván aki kezesség miatt lett adós vagy az aki volt kapcsolatból hozott közös hitelt kívánja kizárni. Szerintem azt kívánta vizsgálni.
    örülnék ha tudnának segíteni,mert mi fellebbeztünk és napokon belül Közigazgatási pert kell beadni.

 7. Kovács Gábor

  Köszönöm válaszukat! 🙂

 8. Kálmán

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Önök szerint az az egymillió forintos hitelelengedés érinti-e (csökkenti) a későbbiekben tervezett CSOK-ot, vagy mindkettő külön érvényesíthető?

  Válaszukat előre is köszönöm

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kálmán,

   A két támogatás független egymástól és külön érvényesíthető, tehát a hitelelengedés igénylése nem csökkenti a CSOK összegét.

 9. Rözsa Rózsa Zoltán

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Lányoméknak 3 gyermekük van, Anna 2 éves, Lilla és Flóra 2017.11.29-én születtek, ikrek. Lányom az ikrekre 2018.01.05-ére volt kiírva szülni. Egészségügyi okok miatt koraszülöttek lettek. Minden más feltételnek megfelelnek a jelzáloghitel 1 Mft-os elengedéséhez. Kérelmüket elutasították első fokon, a születés dátumára hivatkozva.
  Kérdésem, hogy ilyen extrém esetekben sincs mód a hitel elengedésének? Van értelme fellebbezni?

  Tisztelettel Rózsa Zoltán

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Zoltán,
   Sajnos nem látjuk értelmét a fellebbezésnek. A szabály egyértelmű, amely alapján a születés időpontja a mérvadó.

 10. Szabó Tamás

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Hamarosan szeretnénk lakáshitelt felvenni, mindenben megfelelünk a hitelelengedéshez, kérdésem a következő lenne :
  Van rá lehetőség, hogy a banknál a hitelkérelmet már eleve úgy nyújtsuk be, hogy elengedjék az 1 millót? Vagy csak utólag lehet kérvényezni?
  Köszönöm válaszát

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Tamás,
   Nincs rá lehetőség, illetve a hitelnek már a gyermek születésekor fenn kell állnia.

 11. Feri

  Tisztelt Bankmonitor.hu!
  Érdeklödnék,hogy van egy 2017-ben született gyermekünk és a feleségem 2018 novemberre várja az ikreinket.Jogosultak vagyunk-e az 1 millió forintra.Fele fele részben vagyunk adósok. Tisztelettel Feri.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Feri,
   A 12. hetet betöltött magzatok esetén már lehet igényelni, tehát a leírtak alapján igen, jogosultak lehetnek, ha minden egyéb feltétel adott.

 12. Attila

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Érdeklődnék, hogy a jövőbeni lakáshitelekre (kb 2-3 hónap múlva lesz esedékes a hitelfelvétel) is érvényes lesz-e a kedvezmény ?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Attila,
   Ez attól függ, hogy addigra változik-e a támogatást szabályozó rendelet.

 13. T. Attila

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Érdeklődnék, hogy a jövőben igényelt hitelre is (kb 2.3 hónap múlva lesz esedékes a hitelfelvétel) lehet-e igényelni a támogatást ?

 14. Attila

  Üdvözlöm !

  Ha jól értem, akkor ha én most vennék fel lakáshitelt, és születne gyermek is, akkor nem tudom igényelni a támogatást ?

  1. Sándorfi Balázs

   3. vagy ezen felüli, 2018 január 1-ét követően született gyerekek esetén igényelhető

 15. Zsebi Árpádné

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Lányomékat , 6§ (3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.
  UTASÍTOTTÁK el másodfokon.
  Pedig házasok,együtt igénylik,adósok és tulajdonosok 50-50 % arányban.
  Nagyszülőt bevették adósnak és jelzálog fedezetet adónak,mivel a jövedelmük nem volt akkor pont elég.
  Látom fenti értelmezéshez Önök az összetett mondathoz használták az akkor kötőszót
  Nekünk most következik a Közigazgatási per.
  Tudomásom szerint nem ügyvédköteles,remélem meg tudjuk csinálni a beadványt.
  Úgy gondolom ott nyerniük kell.
  Önök szerint?
  Tisztelettel Zsebi Árpádné

  1. Sándorfi Balázs

   Tisztelt Zsebi Árpádné!
   A leírás alapján nem tudunk választ adni Önnek. Nem teljesen egyértelmű a kiinduló helyzet.

   1. Zsebi Árpádné

    Tisztelt Sándorfi Balázs!

    Elutasítás indoka ez:

    § (3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.

    Együttes igénylők és adósai mindketten a hitelnek és fele-fele arányban tulajdonosok.
    Harmadik adós is van,nagymama a hitelben,jövedelem elégtelensége miatt vették be..Ez az adós viszont nem tulajdonos.

    Ebben az esetben nem kizáró ok számukra,hogy van benne más adós is?

    Remélem így érthető.
    Köszönöm a válaszát

    Zsebi Árpádné.

 16. Zsebi Árpádné

  T-Bankmonitor!

  ” 6 § (3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. ”

  Szeretném kérdezni,hogy ez valójában mit jelent?

  Tisztelettel Zsebi Árpádné

 17. Halászné Zsebi Emese

  Tisztelt Bankmonitor.hu !

  6§(3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.

  9§(3) A pénzügyi intézmény a járási hivatal megkeresésének kézhezvételét követő 5 napon belül köteles igazolni a járási hivatal részére
  ab) az igénylő, illetve együttes igénylés esetén legalább az igénylők egyike a kölcsönszerződés adósa, és a kölcsönszerződésben más adós nem szerepel,

  Szeretném kérdezni ezek mit jelentenek?

  1. Sándorfi Balázs

   Jellemzően férj és feleség együttesen vesznek fel hitelt. Az egy milliós kedvezményt is együtt igényelhetik. A fentiek arra vonatkoznak, ha a kedvezményt igénylők egyike nem szerepel a jelzáloghitel szerződésben adósként, akkor további (harmadik személy, pl. nagyszülő) nem szerepelhet a hitelszerződésben

 18. Gerő Lászlóné

  Tisztelt
  Bankmonitor. hu

  2019 január. 30 születik a harmadik gyermekünk.
  Jelzáloghitel tarzozásunk a férjem nevén van amit mi is fizetünk ,de adóstárs anyósom és a férjem 2 testvére. A házban az apai rész 1/3 része van csak a férjem nevén.
  Igénybe vehetnénk e az 1 millió forint gyerekenkénti támogatást?
  Válaszukat előre is köszönöm szépen.

  1. Sándorfi Balázs

   Meglátásunk szerint kicsi az esélye, hogy a fentiekben leírt esetnél igénybe tudják venni az egy milliós kedvezményt. Fő okok: házastársakon kívüli adóstársak és tulajdonosok

 19. Edina

  T. Bankmonitor!
  2017. év őszén előszerződést kötöttünk újépítésű lakás vásárlására. 3. gyermekünk 2018. februárban született. Mivel az ingatlan szerkezetkész állapotban csak 2018 nyarán lett, végleges szerződés megkötése és a jelzálogkölcsön felvétele csak 2018 nyarán történhetett. Nem világos számomra ha a kölcsönt most vettük fel, de a 3. gyermek már addig megszületett (2018 évben és minden egyéb kritériumnak megfelelünk) igénybe tudjuk e venni az 1 millió Ft kedvezményt.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Edina,
   Sajnos nem, mert a szabály úgy szól, hogy amennyiben meglévő gyermekekre igénylik a támogatást, úgy a gyermek születésekor már fennálló hitelre lehet igényelni. Az Önök esetében a negyedik gyermektől kezdve járna a kedvezmény.

 20. Henrietta

  Tisztelt Bankmonitor!
  2009- ben vettünk fel a férjemmel szabad felhasználású jelzálog hitelt, 20 évre. (A hitel fundamentával volt kombinált, ami már lejárt, a tőkébe fordítottuk 2017 agusztusában. A jelzálog hitelünk még így is 6 millió felett van.) A szülők házára terhelve. Jelenleg is a szülőkkel élünk. Ház- lakás egyikünk nevén sincs. Van 2 közös gyermekünk és 2019 március elejére várjuk a 3. közös gyermeket.
  Igényelhetjük az 1000000ft-os támogatást?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel Henrietta!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Henrietta,
   Ha az egyéb feltételeknek is megfelelnek, a támogatást igényelhetik.

 21. Ladányi Csaba

  Tisztelt Bankmonitor!

  Fundamenta lakáskölcsönt vettem fel 7 éve.
  Feleségem tanuló volt, még nem volt hitelképes, ezért édesapám az adóstárs.
  4. gyermekünket várjuk. Ha a hitelszerződésben adóstársat cserélünk, vagy bevonjuk a feleségemet is, jogosultak leszünk a támogatásra?
  A lakás tulajdonosa én vagyok, édesapám haszonélvező. Meg kell vonnunk a haszonélvezeti jogot, vagy maradhat?
  Ha a kérelmet jelenlegi állapotban nyújtom be, van lehetőségem újbóli benyújtásra, ha mégis változtatni kell? Ha a hitelszerződés módosítása a gyermek születése utánra datálódik, az kizáró ok?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Csaba

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Csaba,
   A hitelszerződés módosítását annak érdekében, hogy jogosultak legyenek, alapvetően nem zárja ki a jogszabály, de kérdéseit érdemes egyeztetni az illetékes járási hivatalnál!

 22. Bálint Anita

  Tisztelt Bankmonitor!
  2007 Ben vett fel a férjem szabadfelhasználású jelzálogalapú hitelt.A szülei háza a fedezet.Szeretnénk az 1 millió forintot jóváiratni mert decemberben fog születni a 3.gyerekünk.Lehetséges,hogy jóváírják ?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Anita

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Anita,
   A leírtak alapján igen, amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelelnek.

   1. Bálint Anita

    Köszönöm a választ.És még az érdekelne,hogy nem gond az ha nincs a férjem nevén a fedezetül szolgáló ingatlan 50% os tulajdonban?

 23. Árpi

  Tisztelt Bankmonitor!

  Építési telek vásárlásához felvett hitel csökkentésére fel lehet használni az 1 milliós hitelelengedést?
  Ha ez nem járható út, akkor a telket vehetem-e készpénz és még futó Fundamenta (megelőlegező vagy azonnali) hitel segítségével, amire aztán igényelhetem az egymillió hitelelengedést?

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Árpi

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Árpi,
   Építési telekre is igényelhető lakáscélú jelzáloghitel, amelyhez felhasználható a támogatás, ha az egyéb feltételek is fennállnak.

 24. Erzsébet

  Kedves Bankmonitor! 10 éve vásároltunk egy lakást a volt férjemmel. 1/2-1/2 tulajdonban vagyunk tulajdonosok. A hitelben ő az adós, én az adós társ. 2 közös gyermekünk született, elváltunk a gyerekeket a bíróság az én felügyeletemre bízta. 2018-ban megszületett a 3. gyermekem, akinek édesapjával sem élettársak sem házastársak nem vagyunk. Az érintett ingatlanban élek a 3 picivel. Érdeklődni szeretnék, én egymagam kérhetem-e az 1 mFt elengedését? Nagyon köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Erzsébet,
   A jogszabály úgy fogalmaz, hogy házas-, élettársak esetén kell együtt igényelni. Ezek alapján úgy véljük, hogy Ön egyedül is igényelheti, mivel a hitelnek Ön is adósa. Érdemes érdeklődnie a járási hivatalban is!

 25. Szilárd

  Tisztelt Bankmonitor!
  Ez úton érdeklődöm, hogy az alábbiak szerint eljárva igényelhetjük-e az 1mFt elengedését?
  Alap helyzet:
  2007-ben vettem fel lakáshitelt. Édesapám és édesanyám adóstársak. Csak én vagyok tulajdonos a lakásban. Párommal 2018. elején házasodtunk össze. Velünk él a kisfia, van egy közös kislányunk és 1 hónapja született a kisfiunk. Ahogy a hozzászólásokat olvasom, elutasításra kerülnénk, mivel kettőnk közül csak én vagyok adós, illetve rajtam kívül édesapám és édesanyám adóstársak.
  Esetleges megoldások:
  1. Ha kiváltjuk a hitelt pl Fundamenta AÁK-val és csak én lennék az adós az járható út lenne? (Kétségem: a Fundamentás AÁK hitel a gyermek születésekor nem állt fenn.)
  2. És ha szerződésmódosítást hajtunk végre a banknál oly módon, hogy csak én leszek benne adós?
  (Kétségem: Lehet, hogy új hitelszerződésnek minősül a szerződésmódosítás után a hitel, következésképp nem állt fenn a gyermek születésekor.)
  Véleményüket, esetleges javaslatukat a megoldásra előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Szilárd,
   Abszolút helyesek a felvetései, és a kettes megoldás kivitelezhető. A szerződésmódosítás nem minősül új szerződésnek, és a jogszabályban nincs arra való utalás, hogy a hitelfelvételkori állapotot kellene vizsgálni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

2018. 08. 16.

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az...

CSOK: Ekkora ingatlanod lehet belőle

2018. 08. 07.

Tudvalevő, hogy a kisebb vidéki településeken alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Budapesten és a megyei jogú városokban. Ez főleg a községeknél szembetűnő. Megvizsgáltuk, hogy a CSOK összege mire lehet elegendő a...

Ha 5 év alatt törleszted a hitelt, jó hírünk van!

2018. 07. 23.

Egyik olvasónk érdeklődött lakáshitel lehetőségeiről. Külföldön dolgozik 6 éve, de magyar lakcíme van. 17 millió forint értékű lakásokat nézegetett, körülbelül 13 millió forint önerővel rendelkezik, amiből 1 milliót megtartana az...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.