loading

14 égető kérdés az egymillió forintos hitelelengedésről!

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Rendkívül sokan kíváncsiak arra, hogy a legalább ebben az évben született harmadik vagy későbbi gyermek után milyen feltételekkel lehet élni az 1 millió forintos hitelelengedéssel. Összesen 14 pontba szedve adjuk meg a választ a leggyakrabban előforduló kérdésekre. Ezt követően remélhetőleg mindenkinek tiszta lesz, hogy mit is kell tenni. Lássuk a tisztázó kérdéseket és az arra adott válaszokat!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Frissítés: Az eredeti cikkhez képest fontos, a családok számára örvendetes változás történt a gyermekek után járó hitelelengedést illetően 2019-ben. Mégpedig az, hogy már a MÁSODIK gyermek után jár az 1 millió Ft-os tartozáscsökkentés, míg a HARMADIK gyermek után 4 millió Ft-tal csökken a fennálló tőketartozás. Az aktuális helyzetről itt tájékozódhatsz: Újdonság július 1-től: már a második babánál elengednek 1 millió Ft-ot a lakáshitelből

Milyen hitelek tartozását lehet csökkenteni a támogatással?

Kizárólag Magyarország területén lévő lakást, lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot terhelő jelzáloghitel csökkentésére igényelhető. Amennyiben a szerződést 2017.11.14. előtt kötötték, úgy a hitel célja akár szabadfelhasználás is lehet. 2017.11.14-ét követően kötött szerződések esetén kizárólag lakáscélú jelzáloghitelhez számolható el a támogatás.

Csak akkor igényelhető, ha az igényléskor, illetve már megszületett harmadik gyermek esetén a gyermek születésekor a hitel még fennáll, és nincs felmondva.

Mi minősül lakáscélú jelzáloghitelnek?

Olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amelynek célja használt vagy új lakóingatlan vásárlása, építése, bővítése, korszerűsítése, felújítása, vagy ezen célokra nyújtott kölcsön kiváltása. Ez utóbbi esetben csak akkor, ha a hitelkiváltásra nyújtott hitel összege maximum az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget.

Lakástakarék által nyújtott hitelhez is felhasználható?

Igen, lakáskölcsönre is és áthidaló kölcsönre is elszámolható akkor, ha jelzáloggal fedezett.

Ki és hol igényelheti a támogatást?

Csakis a hitel adósa, illetve ha az adósnak házas-, élettársa van, akkor ketten együtt, mégpedig a járási hivatalnál. Ha a hitelnek csak az egyik fél az adósa, akkor is kizárólag együtt igényelhetik! Ilyenkor a feltételeket mindkét félnek teljesítenie kell.

Mik az igénylés feltételei?

 • A hitel fedezetéül szolgáló ingatlanban az igénylőnek – házas-, élettársak esetén mindkét félnek együtt összesen – legalább 50%-os mértékű tulajdonnal kell rendelkeznie (frissítve 2018.07.27.) abban az esetben, ha a jelzáloghitel lakáscélú.
 • Ha a házas-, élettársak közül csak egyikük adósa a hitelnek, akkor más adós a szerződésben nem lehet.
 • A 18 év alatti gyermekeknek az igénylő szülővel/szülőkkel egy háztartásban kell élniük.
 • Az igénylőknek nem lehet köztartozásuk.
 • És vizsgálják a büntetett előéletet is.

Az igénylési feltételeket az igényléskor kell teljesíteni.

Milyen papírok szükségesek?

A jogosultság megállapításához szükséges adatokat a járási hivatal maga szerzi be a banktól, a NAV-tól, a Belügyminisztériumtól, a tulajdonjogot ellenőrzi az ingatlan-nyilvántartásból. A személyes okmányokon és igénylőnyomtatványon kívül élethelyzettől függően szükség van elvált szülők esetén gyermekelhelyezést igazoló bírósági határozatra, magzat után igényelt támogatásnál várandósgondozási könyvre.

Milyen költséggel jár?

Az eljárásnak nincs költsége, az előtörlesztési díjat pedig az állam fizeti meg a banknak az adós helyett.

Csak magyar állampolgár igényelheti?

Nem, azonban nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható.

Mely gyermekek után igényelhető?

A 2018.01.01. után született vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekek, valamint a várandósság 12. hetét követően a magzat után is jár támogatás. Magzat után történő igénylés esetén a gyermek születését (vagy elhalálozását, halva születését) követően legfeljebb 30 napon belül kell a járási hivatalnál igazolni.

Ugyanazon gyermek után csak egyszer igényelhető.

Milyen összegű támogatás jár?

A támogatás összege a harmadik, és minden további gyermekre 1-1 millió Ft.

Okos döntéshez használd a CSOK kalkulátorunkat!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Hogyan számolják el az összeget?

A támogatás elsősorban a tőketartozást csökkenti, azonban ha a fennálló tartozás kevesebb, mint a támogatás, úgy a tőke járulékaira is felhasználható, de a késedelmi kamatra nem. Azaz ekkor végtörleszthető a hitel, és a végtörlesztésig esedékes kamatra elszámolható.

Ha az igényléskor a járulékokkal együtt is kisebb az összeg, mint a támogatás, úgy csak a kisebb összeg kapható meg. A különbözet későbbi időpontban sem igényelhető!

DE! Ha a támogatás folyósításakor kisebb az összeg, mint a jóváhagyott támogatás (azaz a támogatás elbírálása ideje alatt csökkent), akkor a különbözetet az adós megkaphatja az általa megjelölt bankszámlára, vagy postai úton.

Kell-e a hitelszerződést módosítani?

Nem. A támogatás folyósítását követően a banknak 10 napon belül változatlan futamidő mellett a törlesztőrészletet újra kell számolni, és arról tájékoztatást kell küldeni.

Hová lehet fordulni, ha a járási hivatal elutasítja a kérelmet?

Budapest Főváros Kormányhivatalához.

Melyik jogszabályban vannak a feltételek?

337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
99 Hozzászólás
 1. Szabo Istvan

  Három 18 év fölötti gyermekünk van2006 ban vettünk fel szabadfelhasználású jelzáloghitelt.Kérdés igényelhetjük e az 1 millió forintos támogatást ? A gyerekek szül évei : 19 75 1977 1980 .

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szabó István!

   Az 1 millió forintos hitelelengedés a 2018.01.01. után született harmadik (vagy minden további) gyermek esetében vehető igénybe.

 2. Szabó Istvánné

  Szeretném kérdezni a fiam nevében, hogy ő jogosult e az 1000000 Ft-os hitelelengedésre,( nem egyszerű az eset.) Az élettársának már van 2 gyermeke,(5 és 3 évesek) az ők közös gyermekük most fog megszületni.Az élettársnak nincs tulajdona a lakásban, a válás még nem történt meg.Gyermek elhelyezés még nincs, megosztva nevelik a gyerekeket 5 napos váltással. A két gyermek után felvették a szocpolt a volt férjjel.A lakásban a volt férj maradt.
  A fiam tavaly vásárolt lakást jelzálog hitellel, 2 400000 Ft-ot vett fel a Banktól.
  Válaszukat megköszönöm.

  1. Nagy Ildikó
   bankmonitor.hu

   Kedves Szabó Istvánné,
   A fia az élettársával együtt igényelhetné a támogatást akkor, ha lenne jogerős bírósági ítélet az élettárs válásáról, valamint a gyermekelhelyezésről. Mindhárom gyermeknek a fia és élettársa háztartásában kell élnie a támogatáshoz.

 3. Tuska Csaba

  Kedves Bankmonitor.hu!

  Jól értem, hogy hiába van 3, 18 év alatti gyermekünk (a legkissebb 1,5 éves) nem vehetjük igénybe a segítséget?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tuska Csaba,

   Jól értelmezte, sajnos a szabályozás értelmében csak a 2018.01.01. után született harmadik (és minden további) gyermek után igényelhető az egymilliós hitelelengedés.

 4. Stenczer Vivien

  Kedves bankmonitor!
  A párommal most intézünk hitelfelvételt a fundamentánál. A párom egyedüli adósként szerette volna igényelni a hitelt (50% tulajdoni hányada van az ingatlanban), viszont kötelezően be kellett vonnunk párom édesapját, mint adóstárs, mivel haszonélvezeti joga van az ingatlanon. Van egy meglévő közös gyermekünk és jelenleg ikrekkel vagyok várandós, augusztus 8-ra vannak kiírva a picik, csak élettársak vagyunk. Jól értem, hogy mivel párom édesapja adóstársként szerepelne a hitelben, ezért elutasítanák a kérelmünket? Ha én is szerepelnék a hitelben, mint adóstárs, akkor viszont nem számítana, hogy apósom is szerepel adóstársként?

  1. Nagy Ildikó
   bankmonitor.hu

   Kedves Vivien!
   Igen, jól érti! A jogszabály szerint csak akkor gond a további adós a hitelben, ha az egyik házas-, élettárs nem adósa a hitelnek.

   1. Szilvia

    Jó napot.
    Érdeklődnék, hogy ha beválalom a harmadik gyereket de2019 – ben töltöm be a terheségem 12 hetét.
    Akkor is jár a támogatás.?

    1. Nagy Ildikó
     Nagy Ildikó

     Kedves Szilvia,
     Ez a támogatás a terhesség 12. hetében már igényelhető.

 5. Stenczer Vivien

  Köszönöm a gyors választ!

 6. Kovács Gábor

  Tisztelt Bankmonitor.hu!
  Érdeklődni szeretnék, hogy ezt a jogszabály mely pontja alapján írják? (“A jogszabály szerint csak akkor gond a további adós a hitelben, ha az egyik házas-, élettárs nem adósa a hitelnek.”)

  A kormányrendelet 9. § (3) bekezdés ab) pontja alapján a hitelintézetnek igazolni kell hogy “az igénylő, illetve együttes igénylés esetén legalább az igénylők egyike a kölcsönszerződés adósa, és a kölcsönszerződésben más adós nem szerepel”.
  Sajnos ez alapján én úgy értelmezem, hogy amennyiben adóstársként szerepel a hitelen az igénylőkön kívüli más személy is, úgy ezt az igazolást a bank/hitelintézet nem fogja kiállítani.
  Telefonos érdeklődésemre a járási hivataltól is ezt a választ kaptam.
  Rosszul értelmezném a kormányrendelet vonatkozó pontját?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó
   bankmonitor.hu

   Kedves Gábor,
   Ez alapján a pont alapján írtuk a mi értelmezésünket:
   6. § (3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.

   1. Zsebi Árpádné

    T.bankmonitor,hu!

    Kovács Gábor felvetése bennünket is nagyon érdekel,hogy a 6.§ (3) mivel ezzel utasított el az 1 fokú hatóság.
    2.fok pedig helybenhagyta és kiegészítette az 1 fok elutasítását a 9§ (3) ab pontjával,hogy ezért nem szerepelhet más a kölcsönszerződésben.

    Szerintem az 6§(3) az eljáró hatóság ezt ,melyet részben el is ismert pontatlanul értelmezi,mivel 9§(3) ab pontjával magyarázza az 1 fok elutasítását.
    Vagy a törvény 9§(3) ab pontatlan.
    Vagy nagy hibája a törvénynek,hogy nem szabályozta le ,hogy ki az az adós akit vizsgálni kíván aki kezesség miatt lett adós vagy az aki volt kapcsolatból hozott közös hitelt kívánja kizárni. Szerintem azt kívánta vizsgálni.
    örülnék ha tudnának segíteni,mert mi fellebbeztünk és napokon belül Közigazgatási pert kell beadni.

 7. Kovács Gábor

  Köszönöm válaszukat! 🙂

 8. Kálmán

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Önök szerint az az egymillió forintos hitelelengedés érinti-e (csökkenti) a későbbiekben tervezett CSOK-ot, vagy mindkettő külön érvényesíthető?

  Válaszukat előre is köszönöm

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kálmán,

   A két támogatás független egymástól és külön érvényesíthető, tehát a hitelelengedés igénylése nem csökkenti a CSOK összegét.

 9. Rözsa Rózsa Zoltán

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Lányoméknak 3 gyermekük van, Anna 2 éves, Lilla és Flóra 2017.11.29-én születtek, ikrek. Lányom az ikrekre 2018.01.05-ére volt kiírva szülni. Egészségügyi okok miatt koraszülöttek lettek. Minden más feltételnek megfelelnek a jelzáloghitel 1 Mft-os elengedéséhez. Kérelmüket elutasították első fokon, a születés dátumára hivatkozva.
  Kérdésem, hogy ilyen extrém esetekben sincs mód a hitel elengedésének? Van értelme fellebbezni?

  Tisztelettel Rózsa Zoltán

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Zoltán,
   Sajnos nem látjuk értelmét a fellebbezésnek. A szabály egyértelmű, amely alapján a születés időpontja a mérvadó.

 10. Szabó Tamás

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Hamarosan szeretnénk lakáshitelt felvenni, mindenben megfelelünk a hitelelengedéshez, kérdésem a következő lenne :
  Van rá lehetőség, hogy a banknál a hitelkérelmet már eleve úgy nyújtsuk be, hogy elengedjék az 1 millót? Vagy csak utólag lehet kérvényezni?
  Köszönöm válaszát

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Tamás,
   Nincs rá lehetőség, illetve a hitelnek már a gyermek születésekor fenn kell állnia.

 11. Feri

  Tisztelt Bankmonitor.hu!
  Érdeklödnék,hogy van egy 2017-ben született gyermekünk és a feleségem 2018 novemberre várja az ikreinket.Jogosultak vagyunk-e az 1 millió forintra.Fele fele részben vagyunk adósok. Tisztelettel Feri.

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Feri,
   A 12. hetet betöltött magzatok esetén már lehet igényelni, tehát a leírtak alapján igen, jogosultak lehetnek, ha minden egyéb feltétel adott.

 12. Attila

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Érdeklődnék, hogy a jövőbeni lakáshitelekre (kb 2-3 hónap múlva lesz esedékes a hitelfelvétel) is érvényes lesz-e a kedvezmény ?

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Attila,
   Ez attól függ, hogy addigra változik-e a támogatást szabályozó rendelet.

 13. T. Attila

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Érdeklődnék, hogy a jövőben igényelt hitelre is (kb 2.3 hónap múlva lesz esedékes a hitelfelvétel) lehet-e igényelni a támogatást ?

 14. Attila

  Üdvözlöm !

  Ha jól értem, akkor ha én most vennék fel lakáshitelt, és születne gyermek is, akkor nem tudom igényelni a támogatást ?

  1. Sándorfi Balázs
   Sándorfi Balázs

   3. vagy ezen felüli, 2018 január 1-ét követően született gyerekek esetén igényelhető

 15. Zsebi Árpádné

  Tisztelt Bankmonitor.hu!

  Lányomékat , 6§ (3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.
  UTASÍTOTTÁK el másodfokon.
  Pedig házasok,együtt igénylik,adósok és tulajdonosok 50-50 % arányban.
  Nagyszülőt bevették adósnak és jelzálog fedezetet adónak,mivel a jövedelmük nem volt akkor pont elég.
  Látom fenti értelmezéshez Önök az összetett mondathoz használták az akkor kötőszót
  Nekünk most következik a Közigazgatási per.
  Tudomásom szerint nem ügyvédköteles,remélem meg tudjuk csinálni a beadványt.
  Úgy gondolom ott nyerniük kell.
  Önök szerint?
  Tisztelettel Zsebi Árpádné

  1. Sándorfi Balázs
   Sándorfi Balázs

   Tisztelt Zsebi Árpádné!
   A leírás alapján nem tudunk választ adni Önnek. Nem teljesen egyértelmű a kiinduló helyzet.

   1. Zsebi Árpádné

    Tisztelt Sándorfi Balázs!

    Elutasítás indoka ez:

    § (3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.

    Együttes igénylők és adósai mindketten a hitelnek és fele-fele arányban tulajdonosok.
    Harmadik adós is van,nagymama a hitelben,jövedelem elégtelensége miatt vették be..Ez az adós viszont nem tulajdonos.

    Ebben az esetben nem kizáró ok számukra,hogy van benne más adós is?

    Remélem így érthető.
    Köszönöm a válaszát

    Zsebi Árpádné.

 16. Zsebi Árpádné

  T-Bankmonitor!

  ” 6 § (3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. ”

  Szeretném kérdezni,hogy ez valójában mit jelent?

  Tisztelettel Zsebi Árpádné

 17. Halászné Zsebi Emese

  Tisztelt Bankmonitor.hu !

  6§(3) Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.

  9§(3) A pénzügyi intézmény a járási hivatal megkeresésének kézhezvételét követő 5 napon belül köteles igazolni a járási hivatal részére
  ab) az igénylő, illetve együttes igénylés esetén legalább az igénylők egyike a kölcsönszerződés adósa, és a kölcsönszerződésben más adós nem szerepel,

  Szeretném kérdezni ezek mit jelentenek?

  1. Sándorfi Balázs
   Sándorfi Balázs

   Jellemzően férj és feleség együttesen vesznek fel hitelt. Az egy milliós kedvezményt is együtt igényelhetik. A fentiek arra vonatkoznak, ha a kedvezményt igénylők egyike nem szerepel a jelzáloghitel szerződésben adósként, akkor további (harmadik személy, pl. nagyszülő) nem szerepelhet a hitelszerződésben

 18. Gerő Lászlóné

  Tisztelt
  Bankmonitor. hu

  2019 január. 30 születik a harmadik gyermekünk.
  Jelzáloghitel tarzozásunk a férjem nevén van amit mi is fizetünk ,de adóstárs anyósom és a férjem 2 testvére. A házban az apai rész 1/3 része van csak a férjem nevén.
  Igénybe vehetnénk e az 1 millió forint gyerekenkénti támogatást?
  Válaszukat előre is köszönöm szépen.

  1. Sándorfi Balázs
   Sándorfi Balázs

   Meglátásunk szerint kicsi az esélye, hogy a fentiekben leírt esetnél igénybe tudják venni az egy milliós kedvezményt. Fő okok: házastársakon kívüli adóstársak és tulajdonosok

 19. Edina

  T. Bankmonitor!
  2017. év őszén előszerződést kötöttünk újépítésű lakás vásárlására. 3. gyermekünk 2018. februárban született. Mivel az ingatlan szerkezetkész állapotban csak 2018 nyarán lett, végleges szerződés megkötése és a jelzálogkölcsön felvétele csak 2018 nyarán történhetett. Nem világos számomra ha a kölcsönt most vettük fel, de a 3. gyermek már addig megszületett (2018 évben és minden egyéb kritériumnak megfelelünk) igénybe tudjuk e venni az 1 millió Ft kedvezményt.

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Edina,
   Sajnos nem, mert a szabály úgy szól, hogy amennyiben meglévő gyermekekre igénylik a támogatást, úgy a gyermek születésekor már fennálló hitelre lehet igényelni. Az Önök esetében a negyedik gyermektől kezdve járna a kedvezmény.

 20. Henrietta

  Tisztelt Bankmonitor!
  2009- ben vettünk fel a férjemmel szabad felhasználású jelzálog hitelt, 20 évre. (A hitel fundamentával volt kombinált, ami már lejárt, a tőkébe fordítottuk 2017 agusztusában. A jelzálog hitelünk még így is 6 millió felett van.) A szülők házára terhelve. Jelenleg is a szülőkkel élünk. Ház- lakás egyikünk nevén sincs. Van 2 közös gyermekünk és 2019 március elejére várjuk a 3. közös gyermeket.
  Igényelhetjük az 1000000ft-os támogatást?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel Henrietta!

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Henrietta,
   Ha az egyéb feltételeknek is megfelelnek, a támogatást igényelhetik.

 21. Ladányi Csaba

  Tisztelt Bankmonitor!

  Fundamenta lakáskölcsönt vettem fel 7 éve.
  Feleségem tanuló volt, még nem volt hitelképes, ezért édesapám az adóstárs.
  4. gyermekünket várjuk. Ha a hitelszerződésben adóstársat cserélünk, vagy bevonjuk a feleségemet is, jogosultak leszünk a támogatásra?
  A lakás tulajdonosa én vagyok, édesapám haszonélvező. Meg kell vonnunk a haszonélvezeti jogot, vagy maradhat?
  Ha a kérelmet jelenlegi állapotban nyújtom be, van lehetőségem újbóli benyújtásra, ha mégis változtatni kell? Ha a hitelszerződés módosítása a gyermek születése utánra datálódik, az kizáró ok?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Csaba

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Csaba,
   A hitelszerződés módosítását annak érdekében, hogy jogosultak legyenek, alapvetően nem zárja ki a jogszabály, de kérdéseit érdemes egyeztetni az illetékes járási hivatalnál!

 22. Bálint Anita

  Tisztelt Bankmonitor!
  2007 Ben vett fel a férjem szabadfelhasználású jelzálogalapú hitelt.A szülei háza a fedezet.Szeretnénk az 1 millió forintot jóváiratni mert decemberben fog születni a 3.gyerekünk.Lehetséges,hogy jóváírják ?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Anita

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Anita,
   A leírtak alapján igen, amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelelnek.

   1. Bálint Anita

    Köszönöm a választ.És még az érdekelne,hogy nem gond az ha nincs a férjem nevén a fedezetül szolgáló ingatlan 50% os tulajdonban?

 23. Árpi

  Tisztelt Bankmonitor!

  Építési telek vásárlásához felvett hitel csökkentésére fel lehet használni az 1 milliós hitelelengedést?
  Ha ez nem járható út, akkor a telket vehetem-e készpénz és még futó Fundamenta (megelőlegező vagy azonnali) hitel segítségével, amire aztán igényelhetem az egymillió hitelelengedést?

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Árpi

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Árpi,
   Építési telekre is igényelhető lakáscélú jelzáloghitel, amelyhez felhasználható a támogatás, ha az egyéb feltételek is fennállnak.

 24. Erzsébet

  Kedves Bankmonitor! 10 éve vásároltunk egy lakást a volt férjemmel. 1/2-1/2 tulajdonban vagyunk tulajdonosok. A hitelben ő az adós, én az adós társ. 2 közös gyermekünk született, elváltunk a gyerekeket a bíróság az én felügyeletemre bízta. 2018-ban megszületett a 3. gyermekem, akinek édesapjával sem élettársak sem házastársak nem vagyunk. Az érintett ingatlanban élek a 3 picivel. Érdeklődni szeretnék, én egymagam kérhetem-e az 1 mFt elengedését? Nagyon köszönöm!

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Erzsébet,
   A jogszabály úgy fogalmaz, hogy házas-, élettársak esetén kell együtt igényelni. Ezek alapján úgy véljük, hogy Ön egyedül is igényelheti, mivel a hitelnek Ön is adósa. Érdemes érdeklődnie a járási hivatalban is!

 25. Szilárd

  Tisztelt Bankmonitor!
  Ez úton érdeklődöm, hogy az alábbiak szerint eljárva igényelhetjük-e az 1mFt elengedését?
  Alap helyzet:
  2007-ben vettem fel lakáshitelt. Édesapám és édesanyám adóstársak. Csak én vagyok tulajdonos a lakásban. Párommal 2018. elején házasodtunk össze. Velünk él a kisfia, van egy közös kislányunk és 1 hónapja született a kisfiunk. Ahogy a hozzászólásokat olvasom, elutasításra kerülnénk, mivel kettőnk közül csak én vagyok adós, illetve rajtam kívül édesapám és édesanyám adóstársak.
  Esetleges megoldások:
  1. Ha kiváltjuk a hitelt pl Fundamenta AÁK-val és csak én lennék az adós az járható út lenne? (Kétségem: a Fundamentás AÁK hitel a gyermek születésekor nem állt fenn.)
  2. És ha szerződésmódosítást hajtunk végre a banknál oly módon, hogy csak én leszek benne adós?
  (Kétségem: Lehet, hogy új hitelszerződésnek minősül a szerződésmódosítás után a hitel, következésképp nem állt fenn a gyermek születésekor.)
  Véleményüket, esetleges javaslatukat a megoldásra előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Szilárd,
   Abszolút helyesek a felvetései, és a kettes megoldás kivitelezhető. A szerződésmódosítás nem minősül új szerződésnek, és a jogszabályban nincs arra való utalás, hogy a hitelfelvételkori állapotot kellene vizsgálni.

 26. Kalló Edina

  Tisztelt Bankmonitor szakértő!
  A kérdésem a következő lenne:
  Meglévő lakáscélú hitelünkbe szeretnénk az 1 milliós jóváírást igényelni.
  A férjem az adós, én feleségként az adóstárs, a férjem nagymamája pedig kezesként szerepel.
  A férjem 1/1 tulajdonjoggal rendelkezik, a nagymama pedig haszonélvezeti joggal.
  2013, 2016-ban született két gyermekünk, a harmadikat pedig 2019.januárjára várjuk.
  A kérdésem az lenne, hogy a nagymama miatt érdemes e egyáltalán megpróbálni az igénylést vagy esélytelen lenne?
  Köszönöm válaszukat!

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Edina,
   A leírtak alapján mindenképpen érdemes igényelniük a támogatást, mivel a nagymama haszonélvezeti joga nem kizáról tényező.

 27. Szabi

  Tisztelt Szakértő! 2017.Januárjában két gyermekkel csokkal vettünk házat, még van rajta hitel.. Ha jól értelmezem akkor az egy millió forintot és az utólagos csokkot is kerhetem egy harmadik gyerek vállalása esetén?

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Szabi,
   Igen, ha a vásárláshoz vették fel a hitelt.

 28. Varjasi Csilla

  Üdvözlöm,

  sajnos az én kérelmemet visszautasították, hiába született meg a 3. gyermekem 2018. január 1.-jén.
  Egyedülálló anyukakéntl a jelzáloghitelemet 4 évvel ezelőtt csak a szüleim adóstársként bevonásával engedélyezte a bank. Az ingatlan csak az én nevemen van, a hitelt én fizetem, de mivel a szüleim is szerepelnek a hitelemben kezesként visszadobták.
  Így segítik a családokat 2018-ban?! Akinek még nagyobb szüksége lenne a segítségre azt kizárják.
  Írtam a Minisztériumnak is, ott azt mondták fellebbezzek, mivel ez a jogszabály a 2 keresős családokra vonatkozik.
  Be is nyújtottam a fellebbezésem a Kormányhivatalhoz, mégis visszautasítottak ugyanezen indokkal.
  Mit lehet még tenni?
  Várom válaszukat.
  Köszönöm

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Csilla,
   Amennyiben van még fellebbezési lehetőség, azt a Kormányhivatal elutasító határozatában találja meg.

 29. Kozma Bernadett

  Tisztelt Bankmonitor!

  Jelenleg már van lakáshitelünk egy osztatlan közös tulajdonú házra. Egy helyrajzi számon van az ingatlanuk a szomszéddal, akivel megosztási szerződést kötöttünk a vásárláskor. A szomszédunknak 100/240 része van. Ez a rész külön mérőórákjal kerítéssel el van választva. A páromnak és nekem 80/240, édesanyámnak 60/240 része van. Jelenleg 2 gyermekünk van és tervezzük a 3.babát. A kérdésem az lenne, ha a 3.baba megszületik vagy betölti a 91.napot a terhességem. Akkor igénybe tudjuk e venni a hitelünknél a támogatást. Vagy a megosztási szerződés ellenére közös ingatlannak számít a mi ingatlanuk a szomszédéval? Van valami lehetőségünk?

  Előre is köszönöm válaszukat.

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Bernadett,
   A szabály úgy szól, hogy a hitel fedezetét képező ingatlanban rendelkezzenek legalább 50%-kal. Osztatlan közös tulajdon esetén a fedezetet az Önök része, 140/240-ed rész képezi, és ebben Önöknek több mint 50% tulajdona van. Véleményünk szerint járhat a támogatás, de egyeztessék a járási hivatalban is a kérdést!

 30. Brigitta

  Kedves Szakértők!
  Idén ősszel szeretnénk elkezdeni az építkezést és beadni az igénylést 10Mft Csok-ra már meglévő két gyermekünkre és 12 hetet betöltött magzatunkra. A kérdésem az lenne, hogy ha még most igényenk 1 Mft támogatott hitelt is, akkor amikor tavasszal megszületik a harmadik gyermek igénybe lehet-e venni a hitelcsökkentést? Figyelembe véve, hogy az építési hitelt szakaszosan utalják, mi számít meglévő hitelnek ebben az esetben?

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Brigitta,
   A lényeg, hogy a gyermek születésének időpontjában a hitel még fennálljon, ne legyen felmondva.

 31. Fülöp tibor

  Érdeklődnék hogy jelenleg jogosultak vagyunk e az 1 milliós támogatásra. Első fiunk 2016 bán született második fiunk 2018 bán született. Csókot vettünk igénybe 2017 Ben 3 gyerekre írtunk alá. Mellé vettünk fel a házunkra jelzaloghitelt. 50 50 százalékban van a tulajdonjog én és a feleségem néven. A kérdés az lenne hogy jelenleg is tudnánk e igényelni vagy csak a 3. Gyerek 12. Terhességi het et öl ha tudnánk jelenleg is akkor milyen formában pl. Alá kell írni még egy születendő gyerekre. Válaszát előre is köszönöm.

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Tibor,
   Csak a harmadik gyermek 12. hetes magzati korától igényelhetik a támogatást.

 32. András

  Tisztelt Bankmonitor!

  Családi házunkat jelzálog hitelre vásároltuk az alábbi tulajdoni hányaddal: após és anyós 1/8-1/8 arányban, feleségem és én 3/8-3/8 arányban. Adóstársak vagyunk mindannyian. Ebben az esetben is jár a 3. születendő gyermek után az 1 millió forintos támogatás?

  Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves András,
   A leírtak alapján igen.

 33. Krisztián

  Tisztelt Bankmonitor!

  A következőt írták: “A támogatás folyósítását követően a banknak 10 napon belül változatlan futamidő mellett a törlesztőrészletet újra kell számolni, és arról tájékoztatást kell küldeni.”

  10 évre fix kamatozású hitel esetén az újraszámoláskor a hitel felvételekor aktuális BUBOR-t veszik alapul, vagy az újraszámoláskorit? Tehát az egyetlen módosító tényező a csökkentett tőkeösszeg lehet, vagy teljesen újraszámolják a 10 évre fix kamatozás ellenére is?

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Krisztián,
   10 évig fix hitel esetén nem a Bubor a referencia kamat. Az újraszámolás a tőke változása miatt szükséges, a kamat fix/rögzített kamatozású hitel esetén változatlan marad.

 34. Krisztina

  Tisztelt Bankmonitor!

  2018 Tavaszán a 10 +10 CSOK keretében nekivágtunk a családi házunk építésének, hitelt igénybe véve. a férjemmel 50-50 % os tulajdonban. Jelenleg két gyermekem van, egy 7 éves egy 14 éves és várom a harmadik gyerkőcöt. Az a kérdésem, hogy a 12 hetes terhességet milyen papírokkal kell igazolni az 1 millió ft elengedéséhez. Véleményem szerint miden egyéb feltételnek megfelelünk, továbbá ha 2019 tavaszán születik meg a baba az nem gond az igénylésnél. Válaszát előre is köszönöm.

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Krisztina,
   A papírok kapcsán az illetékes járási hivatal tud felvilágosítást adni. Nem gond, hogy a gyermek később születik meg.

 35. Prohászka György

  Tisztelt Szakértők!

  Érdeklődnék, hogy abban az esetben is jár-e az 1m forint adósság csökkentés, ha a hitelt még csak most vesszük föl. (intézése folyamatban) Ahogy a feltételeket olvasgatjuk, minden adott, csak erre az egyre nem találtunk egyértelmű pontot.
  Köszönettel!

  1. Singer Zoltán

   Kedves György! Idén vagy jövőre hányadik gyermeke született/születik? Az 1 milliós hitelelengedés csak 2018. január 1. után született, és minimum harmadiknak született gyermekekre vehető csak igénybe.

 36. Judit

  Tisztelt Bankmonitor!
  Többször is elolvastam a támogatás feltételeit, mégis, laikusként nem vagyok biztos a magunk helyzetét tekintve. Megköszönöm, ha segítenek!
  Jelzáloghitelünkben volt férjem az adós, én az adóstárs. Közös 4 gyermekünket én nevelem. Azóta újra férjhez mentem s most várjuk a második közös babánkat (az első közös 2016-ban született), 2018 áprilisára. A volt férjem teljesen egyedül hagyott minket a havi törlesztőrészletek kifizetésében.
  Igényelhetem e fentiek tekintetében a támogatást illetve igaz az, hogy 6 gyerek ide vagy oda, csak 1 után kaphatunk pénzösszeget?
  Köszönöm szépen!
  Judit

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Judit,
   A leírtak alapján véleményünk szerint igényelheti az új férjével együtt. Igen, csak a 2018.01.01-től született gyermek után lehet igényelni.

  2. Singer Zoltán

   Kedves Judit! Annyi biztos, hogy csak a 2018-tól született gyermekekre jöhet szóba az 1 milliós hitelelengedés. Önnek viszont speciális a helyzete, ezért nem tudunk egyértelmű választ adni, hogy Ön igénybe veheti-e. Legyen szíves a hitelt nyújtó bankban érdeklődni!

 37. László

  Tisztelt Bankmonitor!

  Még ebben az évben szeretnénk felújítás miatt jelzálog hitelt felveni. Van egy 2014 évben született gyermekünk és a feleségem ikrekkel terhes 2019 márciusában születnek. Igényelhetjük az 1 milliót ha most vesszük fel a hitelt. Későbbiekben szeretnénk csokot is igénybe venni bővítésre, de azt lehet ha már van jelzálog jog bejegyezve az ingatlanra.

  1. Singer Zoltán

   Kedves László! Csak a 2018-től született gyermekek után vehető igénybe a hitelelengedés, és csak a harmadik gyerektől járhat. A harmadik gyermekére igénybe veheti. Később a CSOK-ot is igénybe veheti a bővítésre.

 38. Dudåsnė Varga Bernadett

  Szeretnėm kėrdezni,hogy rånk vonatkozik e valamilyen formåban az 1 milliôs elengedés.
  7 gyermekünk van,az utolsô 2018 05 04 ėn született.2005 ben vettünk fel ållamilag tåmogatott lakåshitelt.jövő hônapban jår le a tartozåsunk.Ûjabb hitelfelvėtellel is igėnyelhetjük?
  Nagy köszönettel :Bernadett

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Bernadett,
   Nem, kizárólag a támogatással érintett gyermek születésekor (kivéve magzat) fennálló hitelre lehet igényelni. Tehát ha újabb hitelt vesznek fel, akkor újabb gyermeknek is születnie kell.

 39. Mariann

  Tisztelt Bankmonitor!
  Szeretnèk èrdeklődni,hogy kb 2,5 ève vettem házat egyedülállókènt,akkor mèg 2 gyermekemmel CSOK+ jelzáloghitellel.Most a 4. Babámat várom. Kèrdèsem az lenne,hogy megkaphatnám e ezt a támogatást,ha èn vagyok 100%-ban a tulajdonos,de egy fèl testvèrem az adóstárs. Nagyon szèpen köszönöm válaszukat!
  Üdvözlettel,Mariann

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Mariann,
   Igen, igényelheti a támogatást.

 40. Krisztián

  Tisztelt Bankmonitor!

  A cikkben szereplő információk tévesek vagy elavultak.

  Minden iratot nekünk kell benyújtani, a járási hivatal semmit sem szerez be helyettünk.
  Következőkre van szükség:
  – Kitöltött támogatás-igénylési formanyomtatvány
  – személyazonosító igazolvány
  – lakcímkártya
  – adókártya
  – házassági anyakönyvi kivonat
  – gyermek születési anyakönyvi kivonat
  – gyermek elhelyezését igazoló jogerős bírói ítélet
  – gyámhatóság kirendelő határozata
  – várandósgondozási kiskönyv a 12. hetet betöltött várandóság tényéről
  – erkölcsi bizonyítvány
  – támogatással csökkentendő kölcsönre vonatkozó szerződés

  Ezen kívül a járási hivatal átveszi, de csak továbbítja az államkincstár felé az iratokat, így az ügyintézést is megkönnyíti ha egyből az államkincstárnál adunk le mindent, mivel ott le is ellenőrzik és csak akkor veszik át ha minden szükséges irat megvan.

  Szükség esetén nagyon szívesen elküldöm Önöknek a járási hivataltól kapott dokumentumokat, melyekben ezek pontosan le vannak írva (a 337/2017.(XI.14.) Korm. rendelet alapján), hogy a cikket javítani tudják.

 41. Koczkáné Alexandra

  Tisztelt Bankmonitor!

  Idén született a 3.gyermekünk tehát jogosultak lennénk rá, van jelzáloghitelünk férjem az adós én pedig az adóstárs. De az ingatlan anyósom és apósom nevén van, mi nem vagyunk tulajdonosok,ők az alsó szinten vannak, mi pedig a tetőteret építettük ki ( anyósomnak is van jelzáloghitele a házon és nekünk is tehát 2 van rajta) . Ilyen esetben is meglehet igényelni? Vagy csak akkor ha tulajdonosok lennénk? Elég lehet az hogy a jelzáloghitel a nevünkön van?

  Tisztelettel : Koczkáné Alexandra

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Alexandra,
   Amennyiben lakáscélú jelzáloghitelük van, akkor legalább 50%-kal kell rendelkezniük összesen az ingatlanban, ellenkező esetben nem jár a támogatás. Szabadfelhasználású hitel esetén nincs ilyen megkötés.

 42. Anna

  Tisztelt Bankmonitor!

  Arra van lehetőség, hogy a jelzáloghitel csökkentésével ne a törlesztő-részlet csökkenjen, hanem a futamidő, változatlan törlesztő mellett?

 43. Kurucz Mária

  Tisztelt Bankmonitor!
  A volt férjemtől van egy 10 éves gyermekem,a jelenlegi élettársamtól pedig 2 féléves gyermek. A lakás és a hitel is a volt férjemmel közös néven van. Tudom-e és ha igen milyen formában igényelni a támogatást?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Mária! Csak a 2018-tól született gyermekek után lehetséges igényelni.

 44. Kurucz Mária

  Az ikreim 2018-ban születtek. És mivel van egy 10 éves gyermekem,ezért az ikrek közül az egyik már harmadik gyerek.

 45. Diána

  Tisztelt Szakértők!
  Kérem szíves segítségüket, megkaphatjuk-e férjemmel az 1 millió forintos hitelelengedést abban az esetben, ha
  – jelenleg van lakáshitelünk, de a napokban írjuk alá az adásvételi szerződést és ennek értelmében meg kell indítanunk a végtörlesztési kérelmet
  – 3. gyermekünket várjuk (novemberben töltöm be a 13. terhességi hetet)
  – új hitelt szándékozunk felvenni egy új építésű lakásra, amire a CSOK 10+10 -et is igényeljük.

  A többi feltételnek elvileg megfelelünk, csak ez a része nem egyértelmű számomra. Melyik hitelre és mikor kérhetjük?

  Köszönöm, ha kapok választ: Diána

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Diána,
   A várandósság 12. hetét követően vagy a jelenlegi hitelre igénylik még a végtörlesztést megelőzően, vagy a következő hitelhez igényelhetik.

 46. Pánczél József

  Megosztanék némi gyakorlati tapasztalatot az ügyintézésről, mert nekem nem ment egyszerűen. 2 napom ment rá.

  1.Először is a nyilatkozatot kell kitölteni.
  Tehát: 13-as számú tájékoztató.
  A VI.-os számú nyilatkozatok fejezetnél a ránk vonatkozó sort be kell ixelni, majd alul felsorolni a beixelt tételek sorszámát és a darabszámát is. Fontos hogy ahol tanú kell ott legyen is és az aláírásaink is meglegyenek.

  2. Székesfehérvár esetében legjobb egyenesen a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályára menni a József A. u 42-be. (Ahol a TB volt/van). Kormányablakokban csak átveszik a papírokat és beküldik a központba. De kérdésekre nem tudnak válaszolni. Ezért célszerü bemenni a József A. 42-be. Ott nem biztos hogy tudják a nénik, hogy mit akarunk, ezért a 12-es szobába kell menni. Ott ül egy hölgy. Ő KELL NEKÜNK!

  3.A mellékletek fontosak, hiánypótlásra nincs lehetőség. Minden legyen meg elsőre.
  Konkrétan:
  -Személyi, lakcímkártya, adókártya. Adós, adóstárs és az összes gyereknek is. Nem kell jelen lenniük szerencsére. Feleségemnek sem kellett jönnie.
  -Házassági anyakönyvi kivonat.
  -Az erkölcsi bizonyítvány igénylő adatlap a borítékkal együtt! Postán kell venni. Az adatlapon csak a személyes adatokat kell kitölteni. A visszaküldési dolgokat a hivatal kitölti. A második oldal kitöltésében a néni segített, a III. résznél a nem-et, az V. résznél a “B”,”C”-t kell beixelni. És alá kell írni!
  Fontos, hogy ha nincs adókártyája az ember gyermekének, akkor igazolást kell kérni az adóazonosító jelről a NAV-nál. Ehhez viszont kell a születési anyakönyvi kivonat.

 47. Ildikó

  Tisztelt Bankmonitor! 3 kiskorú gyermekünk van. A legkisebb ez év áprilisában született. A lakáscélú jelzáloghitelünket ebben a hónapban kaptuk meg. Nekünk ebben az estben jár ez a támogatás? Lenne még egy kérdésem. A hiteszerződésünk kiköti, hogy a kamattámogatás úszik, ha 3 évig előtörlesztünk. Ez a folyamat annak számít? Válaszát köszönöm!

  1. Singer Zoltán

   Kedves Ildikó! Természetesen jár Önöknek a támogatás. Ez előtörlesztés, azonban azt nem tudjuk, hogy az Ön bankja ilyenkor eltekint-e a kamattámogatás megvonásától. Ezt legyen szíves megkérdezni a bankjában! Mindenképp érdemes mondania az ügyintézőnek, hogy kérdezze meg telefonon a bankközpontot!

 48. Ildikó

  Kedves Címzett!

  Várandós vagyok iker babákkal, 2019. májusban esedékes a születésük. Van már két gyermekünk. Fel szeretnénk venni a csokot. Az lenne a kérdésem, hogy a 15 milliós csok hitel összege csökkenthető az 1-1 millióval?

  Köszönettel, Ildikó.

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Ildikó,
   Igen, a hitelfelvétel után a CSOK-os hitel is csökkenthető a támogatással.

 49. T. Nikokett

  Tisztelt Szakértők!

  Érdeklődnék, hogy van egy 2015-ben kötött szabadfelhasználású jelzálog hitelem. Van 3 gyermekem és ha 2019 nyarán születik a 4. Gyerek, akkor utána igénybe vehetem az 1 millió forintos elengedés? 2019. Januárjában tölteném a 12. Hetet.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Nikolett!

   Jó hírünk van. A fenti feltételek mellett igénybe tudja venni!

 50. Laci

  Kedves Ildikó!
  Magzat 12.hetétől igényelhető az 1mft támogatás, amennyiben a többi feltétel is teljesül.
  A kérdésem: támogatást megkapom és ezt követően gyermek esetleg nem születik meg.
  Mi történik ebben az esetben?
  Érdemes -e mérlegelni: gyermek megszületésének kivárását és csak azt követően igényelni?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Laci! Ha nem születik meg a gyermek, akkor a elengedett hiteltartozást a Ptk. szerinti kamatokkal növelten vissza kell fizetni!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!