Betöltés

5 másodperc alatt megérkeznek a forintátutalások márciustól. Csökkenhetnek majd a díjak is?

szerző: Argyelán József
2020-01-10

A tervek szerint 2020. március 2-án indul az azonnali fizetési rendszer, innentől kezdve az átutalt pénz akár másodpercek alatt megérkezik a címzett bankszámlájára. A gyorsaság mellett azonban a költség is nagy szerepet játszik. Az MNB szerint ahhoz, hogy a készpénzes fizetés komoly vetélytársa lehessen az átutalás, ahhoz jelentősen csökkenteni kell az előbbi díjain.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Az azonnali fizetési rendszer március 2-i indulásával a forintátutalások teljesítése drasztikusan fel fog gyorsulni, ugyanis az ilyen megbízások 10 millió forintos összeghatárig 5 másodpercen belül jóváírásra kerülnek a fogadó fél bankszámláján. A megbízásokat a bankok teljesíteni fogják hétvégén, vagy akár éjszaka is. A tranzakciók felgyorsulása miatt azt várják a szakértők, hogy az új rendszer komoly vetélytársa lesz a készpénznek.

Az MNB tanulmánya szerint a készpénzhasználat csökkenéséhez szükséges az is, hogy az elektronikus átutalások ingyenesek, vagy legalábbis jóval olcsóbbak legyenek. A jegybank határozott kérése a pénzintézetek felé, hogy olyan csomagárazást vezessenek be, amelynél korlátlan számú elektronikus átutalási megbízást teljesítsenek egy relatív alacsony számlavezetési díjért  cserébe. Ez lehetőséget teremtene az azonnali megbízások elterjedésére.

A Bankszövetség MTI-n megjelenő közleménye alapján a bankok is szeretnék, hogy az azonnali átutalási megbízási rendszer sikeres legyen. A nagy számú olcsó, vagy akár ingyenes elektronikus átutalási megbízásokhoz azonban elengedhetetlennek látják a tranzakciós illeték kivezetését. Ez előfeltétele lenne, hogy a bankok költségemelkedés nélkül tudják biztosítani az elektronikus átutalásokat.

Azt nem tudjuk, hogy az illeték kivezetésre kerül-e – ezzel megnyitva az utat az olcsó bankszámlák bevezetése előtt -, ami viszont biztos, hogy jelenleg is létezik olyan bankszámla, melynél átutalási díj és számlavezetési díj nélkül adhatsz meg elektronikus átutalási megbízásokat. A CIB ECO bankszámlánál 2 éven keresztül teljesen ingyenesen – és márciustól már szupergyorsan – adhatsz meg korlátlan számban belföldi forint átutalási megbízásokat.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak

2020 a bankszámlák éve lesz?

2020. 01. 14.

Könnyen meglehet, hogy a idei év a bankszámlákról fog szólni. Több kapcsolódó szoláltatás felgyorsul, sőt olcsóbbá is válhat. Emellett minden magyart szembesíteni fognak azzal, hogy pontosan mennyit is költenek évente...

Blogajánló

 • alapblog

  Gyengül a forint, épülnek a gyárak

  Amikor a forint gyengülése előkerül, általában negatív felhanggal történik és részben érthető is: az importtermékek drágulnak, a fizetések leértékelődnek a külföldhöz képest.  Van azonban ennek... The post Gyengül a forint, épülnek a gyárak appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.