Betöltés

7 tipp, hogy megóvd magad a pénzügyi katasztrófáktól

szerző: Bankmonitor
2017-09-10

Ahhoz, hogy a legváratlanabb helyzetekben is talpon tudj maradni, elengedhetetlen, hogy egy biztonsági hálót építs fel magadnak egy vésztartalék, vagyis 3-12 havi költésednek megfelelő megtakarítás formájában. Nagyon egyszerűen arról van szó, hogy a jobb időkben gondoskodsz arról, hogy például egy váratlan költség, vagy ideiglenes munkahelyvesztés okozta sokkot át tudj vészelni. A következőkben néhány egyszerű tippet is adunk ahhoz, hogy miként kezdheted el megalapozni a pénzügyi biztonságod.

Egy amerikai felmérés szerint közel a háztartások fele, nem tudna megbirkózni egy 400 dolláros (100 ezer forintos) váratlan kiadással valamilyen hitel igénybevétele nélkül. Hazánkban sem sok jót sejtetnek a közvélemény kutatások, például egy tavalyi felmérés szerint a háztartások közel harmadával fordult elő, hogy 1 év alatt a bevételeik nem fedezték a megélhetési költéseiket. Pedig tervezéssel és kellő tudatossággal könnyen felépíthetnénk egy vésztartalékot, ami megoldást adna a szűkös helyzetekre. Nézzünk, is hogyan.

Tisztázd, hogy miért fontos megtakarítani

A vésztartalék nagyon hasznos, mert egy váratlan helyzet így nem borítja meg teljesen a családi költségvetést. Lesz mindig egy biztos pont, ahová nyúlhatsz. Törekedned kell arra, hogy ha fel is kell használnod a tartalékot, akkor idővel pótolni tudd azt. Általánosságban is érdemed felállítanod célokat, mert így jobban látod, hogy miért is takarékoskodsz (például utazás, lakás, gyermek jövője, egészség, nyugdíj).

Térképezd fel, hogy mire költesz

A legfontosabb, hogy megpróbálj tisztába kerülni azzal, hogy hónapról-hónapra mennyit költesz, mennyiből tartod fent az életszínvonalad. Olyan kérdéseket érdemes tisztáznod, hogy a kiadásaidon belül, mik azok a tételek, amelyek rendszeresen hónapról-hónapra felmerülnek (például számlák, hiteltörlesztő, biztosítás), és melyek azok, amelyek mindig eltérő összeggel jelentkeznek (például alkalmi kiadások, szórakozás).

Ezt vedd figyelembe a vésztartalék nagyságánál

Gondold át, hogyan birkóznál meg azzal, ha mondjuk fél évre valami miatt kiesnél a munkából, mennyi lenne az a pénz, ami az összes létfontosságú kiadásod fedezné? Vagy vedd szemügyre az eddigi legnagyobb kiadással járó hónapot, amikor minden összejött. Annyit lenne érdemes félretenned, hogy egy ilyen időszakot legalább át tudj vészelni a saját erődből. Általánosságban 3-12 havi kiadásoddal érdemes számolni.

Gondolkozz először kicsiben

Nehéz lehet először helyet találni a spórolásra a büdzsében, ezért praktikus módon kezd el kicsiben. Például indulj el egy napi kávé, vagy csokoládé árával, amivel már havi szinten 5-6 ezer forintot meg lehet spórolni, éves szinten már ez is 60-70 ezret jelent.

Keress olyan költéseket, amit visszafoghatsz

Egy kis racionalizáció mindig jól jön, így érdemes időről-időre a rendszeres költségeket is felülvizsgálni. Például olcsóbbá teheted a telefon, tévé vagy az internet előfizetésed, de általánosságban utánanézhetsz, hogy az igénybevett szolgáltatások ára csökkenthető-e. Viszonylag kis erőfeszítéssel az alkalmi költéseidet is le tudod faragni, és azt megtakarításra szánni. Idővel lehet, egész jól belejössz, és olyan helyeken látsz megspórolható pénzeket, amit ezelőtt nem is gondoltál volna. Gondold át, mennyit adsz ki feleslegesen dolgokra, például mennyit költesz, amúgy is egészségtelen ételekre, italokra és káros szokásokra. Vagy éppen figyelj az akciókra, és próbálj nem beleesni a féktelen költekezés csapdájába.

Tedd rendbe a pénzügyeidet

Lehet, hogy megnyomja a havi kiadásaidat egy régóta görgetett folyószámlahitel tartozás, esetleg egy nem ésszerűen használt hitelkártya okozza a gondot. A lakáshitelednél is résen kell lenned, mert egy hitelkiváltással könnyen lehet, hogy jó pár ezer forintot spórolsz a törlesztődön, összességében pedig milliókkal kevesebbet fizetsz a banknak. Lehet, hogy a bankolásért is feleslegesen sokat fizetsz, pedig lenne egy 1000 forinttal olcsóbb számlacsomag is.

Különítsd el teljesen a vésztartalékot

Miután már rászántad magad a spórolásra, rendszeres időközönként, például néhány hónap után célszerű az összegyűlt pénzt egy külön számlára elhelyezni. Így véletlenül sem kísérted meg magad, hogy felhasználd az összeget. Bár alacsony az elérhető nyereség, mégis érdemes valamilyen kamatot termelő megtakarításba helyezni, például lakossági állampapírba, ahol aktuálisan 2%-ot hoz a kamatozó kincstárjegy (itt a költségeket is teljesen meg lehet úszni, ha a Magyar Államkincstárban vásárolunk).

Ha szeretnél hasonló témákról, és egyéb érdekességekről is olvasni, ajánljuk a hetente egyszer megjelenő CashMester hírlevelünket! Közérthetően járunk körül fontos kérdéseket, úgy hogy abból még forintosítható hasznod is származik.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Ne felejtsd el a gyermeked 6000 Ft-os állami támogatását!

2018. 12. 21.

A Babakötvény talán a legjobb pénzügyi termék arra, hogy gyermekünk jövőjéről pénzügyileg gondoskodjunk: a 6 000 Ft éves állami támogatás és az inflációt 3%-kal meghaladó kamatnál nehéz jobb alternatívát találni....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.