loading

7 tipp lakásvásárlóknak, hogy jobb üzletet csinálhassanak!

Mindenki szeretne jó üzletet kötni, áron alul hozzájutni álma ingatlanjához, ám a pénzügyileg előnyös vásárláshoz érdemes néhány dologgal tisztában lenni, különösen akkor, ha lakáshitelt vagy valamilyen otthonteremtési állami támogatást is igénybe vennénk. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, amelyek összességében több millió forintot érhetnek számunkra. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

1. Racionálisan válassz!

Hajlamosan vagyunk beleszeretni egy lakásba vagy házba, ami önmagában nem is probléma, hiszen kifejezetten jó olyan ingatlanban élni, amihez érzelmileg is kötődünk. Ez azonban nem feltétlenül a jó pénzügyi döntéshez vezető út. Fontos az ingatlan esetleges értékcsökkentő gyengeségeivel is tisztában lennünk, ami nem csak a mi alkunkhoz szolgálhat munícióval, hanem azt is alapvetően befolyásolja, hogy mi milyen áron tudjuk majd eladni a lakást.

2. Ha kihagyhatatlan egy ajánlat, dönts gyorsan, de ésszel!

Előfordul, hogy találkozunk egy kihagyhatatlan ajánlattal, amikor a piaci árnál lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá egy ingatlanhoz. Ilyenkor természetesen gyorsan kell lépni, hiszen az ilyen ajánlatokra mások is hamar lecsapnak, ám ez ne jelentse azt, hogy fejjel megyünk a falnak. Ha például lakáshitelt is szeretnénk, akkor semmiképp ne foglalózzunk azelőtt, hogy nem ellenőriztük, egyáltalán hitelképesek vagyunk-e, és ha igen, megkaphatjuk-e a szükséges összeget. Mert ha nem, akkor végül akár elúszhat a foglaló! Megoldást jelenthet például az előzetes hitelbírálat, amikor a kiválasztott bank előre ellenőrzi a hitelképességünket, valamint megmondja, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk a jövedelmünk alapján. Érdemes a jövedelem elfogadásának kérdését komolyan venni, mert manapság például a külföldi vagy készpénzes jövedelem nem minden esetben elfogadott, mint ahogy egy határozott idejű munkaszerződés is okozhat nehézségeket.

3. Ne félj alkudni!

Ahhoz, hogy egy lakást a lehető legkisebb költséggel tudd megvenni, az első lépés az, hogy minél jobb áron szerezd meg azt. Ehhez elengedhetetlen lesz alkudnod az irányárból, amire most jó esélyed is van, mert egyre nagyobb a különbség a kínálati árak és a tranzakciós árak között. A Duna House saját felmérése szerint például egy budapesti panellakás esetében 1-4%-ot lehetett januárban alkudni az eredeti árból, míg a tégla építésűeknél 4-7% volt ugyanez. Ez azt jelenti, hogy egy átlagosnak számító 40 millió forintos fővárosi téglalakásnál 1,6-2,8 millió forint nettó pénzügyi előny érhető el csak egy átlagos mértékű alkuval. (Nem beszélve arról, hogy ha például a 2,8 millió forintot lakáshitelként vennénk fel – 10 éves futamidőre, fix kamattal –, akkor a legjobb esetben is 3,36 millió forintot kellene rá összességében visszafizetni, ami 560 ezer Ft plusz kiadás.) Ennyi pénzért pedig már érdemes „lehajolni”, különösen azért, mert a sikeres alku sok esetben az alapos felkészülésen múlik, amiről itt olvashatsz részletesen.  

4. Használd ki az összes állami támogatást!

Olyan sok támogatási lehetőség elérhető jelenleg, hogy azt már szinte fejben tartani is nehéz, ha pedig nem használsz ki ezek közül minden elérhetőt, akkor ez nettó pénzügyi veszteséget jelent számodra.

 • A gyermekek után járó vissza nem térítendő csok támogatás például három gyermekkel már akár 10 millió forint is lehet – újépítésű ingatlan vásárlásakor vagy építkezésnél –, ami meglévő gyermekek esetében ráadásul önerőként is felhasználható, így csökkentheti az esetlegesen szükséges hitel összegét.
 • Fiatal, gyermekvállalást tervező házaspárként a Babaváró hitel is jó lehetőség lehet, hiszen ez az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyermek születik, végig az is marad. További gyermekek születésekor ráadásul elengedik a fennálló tartozás egy részét vagy egészét, így előfordulhat, hogy a kölcsönből egyetlen forintot sem kell végül visszafizetni. További fontos előny, hogy a Babaváró hitel 75%-át önerőként veszik figyelembe a bankok egy lakáshitelnél, ami akkor jöhet jó, ha nincs elegendő saját megtakarításod.
 • Lehet, hogy furcsának tűnik, de akár az otthonfelújítási támogatással is érdemes számolnod, amikor lakást veszel. Mert, ha olyan dolgokat kell megcsináltatni a lakáson, amire jár az állami visszatérítés (akár 3 millió forint!), akkor ezt a vétel után akár azonnal megcsináltathatod. Ha sikerül alkudnod az árból az ingatlan hiányosságai miatt, majd ezeket állami támogatással tudod kijavítani, akkor pedig duplán jól járhatsz! Ráadásul a támogatás akár egy újépítésű ingatlanra is felhasználható, így megfontolandó, hogy ne kérj konyhabútort, esetleg klímát, hanem ezt majd utólag, részben a támogatásból valósítsd meg.
 • Amennyiben csok-kal vásárolsz ingatlant, akkor nem kell utána vagyonszerzési illetéket fizetni (alapesetben a vételér 4%-a), így a csok kihasználása már csak ezért is nagyon fontos.
 • Számolj a csok hitellel, ami a lehető legolcsóbb lakáscélú hitel (max. 3% lehet a kamat) ma Magyarországon, köszönhetően az állami támogatásnak. A felvehető hitel összege két gyermekkel 10 millió, három gyermekkel 15 millió forint. Hogy a csok-hitelnél milyen havi törlesztőre számíthatsz, azt a csok-hitel kalkulátorral azonnal megnézheted.
 • Az újépítésű lakások áfája 2021-től 5%-ra csökkent, ráadásul a csok-kal vásárlók utólag ezt is visszaigényelhetik. Ez egy 50 millió Ft+áfás lakás esetében 2,5 millió forint megtakarítást jelent.

5. Keresd meg a lehető legolcsóbb lakáshitelt!

Evidens, ám a Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalatai szerint mégsem mindenki számára nyilvánvaló, hogy a lakáshitelek árai között óriási különbségek vannak. Nem arról van szó, hogy az egyik lakáshitel „többet tud” vagy jobb a másiknál, hanem gyakorlatilag két azonos (hitelösszeg, futamidő, kamatperiódus) lakáskölcsön között is jelentős lehet a differencia mind havi törlesztőben, mind teljes visszafizetésben. Például két 20 millió forintos – 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú – hitel között havi fizetnivalóban 17 ezer forint is lehet a különbség jelenleg, ami két évtized alatt több mint 4 millió forintra hízhat. Ezen kívül az egyes hitelek egyszeri költségei is eltérőek, főleg azért, mert a bankok közül páran ezek egy részét kedvezményként elengedik, vagy utólag visszatérítik, így erre is érdemes odafigyelni.

6. Igazolj több jövedelmet!

A bankok egy része a magasabb igazolt jövedelmet kamatkedvezménnyel jutalmazza. Emiatt persze a munkáltatód aligha fogja megemelni a béredet, ám ha tudsz adóstársat bevonni a hitelbe, akkor kettőtök jövedelmét együttesen veszik majd figyelembe, így elérhetitek a kedvezményhez szükséges limitet. A korábbi példánkban szereplő 20 millió forintos hitel legkedvezőbb és legdrágább havi törlesztője között 3 ezer forint a különbség 300 ezer illetve 500 ezer forint jövedelem esetén. Ez elsőre talán nem tűnik jelentősnek, de két évtized alatt már 700 ezer forint különbség!

7. Használd ki a Bankmonitoron keresztül elérhető kedveszményeket

A Bankmonitor.hu egy hitelközvetítő cég, amelyik a hazai bankok szinte mindegyikével kapcsolatban áll, így szakértői biztosan megtalálják az elérhető legkedvezőbb hitelt. Ezen kívül a Bankmonitoron keresztül hitelt igénylők egyedi kedvezményeket is kaphatnak, ami kisebb induló költségeket, kedvezőbb végtörlesztést vagy akár ajándékutalványt is jelenthet. Számodra a szakértői segítség igénybevétele ingyenes, ugyanis a bankok a közvetítők részére jutalékot fizetnek a sikeres hitelügyletek után, ami a bankoknak azért éri meg, mert a közvetítők jelentős terhet vesznek le a bankfiókokban dolgozó kollégák válláról.

Hogyan kérheted a Bankmonitor segítségét?

 1. Ellenőrizd a Bankmonitor bankfüggetlen lakáshitel kalkulátorával, hogy hitelképes vagy-e, és ha igen, melyik bank adja számodra a legkedvezőbb ajánlatot. Itt forintra pontosan látni fogod a havi törlesztőket, vagyis azonnal pontos képet kapsz a lehetőségeidről.
 2. Ha a kalkulációt követően megadod az elérhetőségedet, akkor a Bankmonitor hitelszakértője hamarosan felveszi veled a kapcsolatot.
 3. Ha bárhol elakadsz, a Bankmonitor hitelszakértője azonnal segít, egészen a hitel folyósításáig.
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Forgatókönyvek egy témára: sorsunk a következő húsz esztendőben

  Visszafogottan szólva is nem sok jó vár az emberiségre a következő két évtizedben. Leegyszerűsítetten ez a mondanivalója az amerikai hírszerzőügynökségek összesített jelentésének, amit négy évente...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...