Betöltés

A 30%-os állami támogatás 6 kulcskérdése

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-13

A lakástakarék az a megtakarítási lehetőség, amellyel 10% feletti garantált hozamot is elérhetsz a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően! Ha kíváncsi vagy rá, ki, mikor, hogyan részesülhet ennek a kockázatmentes befektetésnek az előnyeiből, a következő 6 pontban olvashatsz róla!

1. Hogyan működik a lakástakarék-pénztár?

Először havonta félreteszel egy neked megfelelő összeget, amely egy szerződés esetén maximum 20 ezer Ft lehet. Erre évente betéti kamatot és a befizetésed 30%-ának megfelelő állami támogatást kapsz, ez utóbbi maximum évi 72 ezer Ft.

Minimum 4, maximum 10 évig takarékoskodhatsz (=megtakarítási időszak), majd ha lejárt a megtakarítási időszak, 3 hónap kiutalási időszak következik (ezalatt döntöd el, mire fordítod a pénzt, és benyújtod a szükséges papírokat, valamint egyéb adminisztráció történik).

A felhasználáskor kérheted a lakástakarék által kínált lakáskölcsön részt is, de ez sosem kötelező! A végén tehát lakáskölcsönnel vagy anélkül elköltöd a választott lakásra, és igazolod.

Hogy milyen hosszú lakástakarékot érdemes választanod, arról a következő írásunkban olvashatsz: Milyen hosszú lakástakarékot kössek?

2. Ki kaphatja meg a 30%-os állami támogatást?

Bárki, akinek még nincs lakástakarék szerződése, illetve nem is kedvezményezett élő lakástakarék szerződésen, és a megtakarítást lakáscélra fogja felhasználni. Ezen kívül legalább 4 évig szükséges a lakástakarékba félretennie, ennyi a minimális megtakarítási idő, amelyre az állami támogatás jár. Nincs életkori megkötés, és azt sem vizsgálják, van-e már ingatlan tulajdonod.

3. Mire használható fel a lakástakarék?

Csak akkor jár a lakástakarék lényegét adó 30%-os állami támogatás, ha a végén valamilyen lakáscélra költöd: lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, felújításra. Ezen kívül fizethetsz belőle vissza az előbb felsorolt célra felvett lakáshitelt is. Sőt! A pénzt fordíthatod lakásbérleti vagy lakáshasználati jog megvásárlására, amibe beletartozik a nyugdíjasházban vehető élethosszig tartó bérleti vagy lakáshasználati jog is.

4. Hogyan tudom igazolni a lakáscélú felhasználást?

Lakásvásárlás esetén be kell mutatnod az adásvételi szerződést. Építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés esetén utólag kell igazolnod a felhasználást. Legalább annyi számlát kell bemutatnod a vásárolt anyagokról, szolgáltatásokról, amennyi pénzt a lakástakarék utalt neked. Lakáshitel visszafizetése esetén pedig a banki hitelszerződés, és egy banki tartozásigazolás szükséges.

Fontos, hogy mindegyik esetben kérik az érintett lakás, ház tulajdoni lapját is az igazoláshoz!

5. Kell-e hitelt felvenni? Mi a hitelfelvétel feltétele?

Minden lakástakarék kínál lakáskölcsönt, de sosem kötelező felvenni! Te döntesz erről, amikor lejárt a megtakarítási időszak, és egy levélben megkérdez téged a lakástakarék. Ha szeretnéd a lakáskölcsönt is felvenni, szükséges megfelelő jövedelem, valamint kölcsönösszegtől függően ingatlanfedezet. Ugyanolyan hitelbírálat történik, mintha banki lakáshitelt vennél fel, tehát a hitelfelvétel feltétele, hogy hitelképes legyél.

6. Mi a különbség az egyes lakástakarékok között?

Az állami támogatás minden esetben a befizetéseid 30%-a, bárhol is kötöd meg a lakástakarék szerződésedet. Különbség egyes ajánlatok között az alábbiakban lehetséges:

 • megtakarítási idő hossza (pl. egyik esetben 45 hónap, másik esetben 48 hónap)
 • betéti kamat (jellemzően évi 0,1% és 3,0% között változó)
 • számlanyitási díj (ez lehet akciósan 0 Ft is)
 • számlanyitási díj akció feltételei (pl. vegyél igénybe egy meghatározott terméket, ne legyen elmaradásod, stb.)
 • összegyűjthető pénz összege
 • felvehető lakáskölcsön kondíciói

Ha csak megtakarítási céllal szeretnéd elindítani a lakástakarékot, érdemes minél magasabb EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) értékkel rendelkező terméket választanod, ezen kívül megnézni, van-e számlanyitási díj akció, és hogy mik a feltételei! Ebben az alábbi kalkulátor lesz a segítségedre!


Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor
Címkék:

2 Hozzászólás

 1. Dubniczky Gyula

  Megkeresett egy “cég” azzal, hogy intéznek 30%-os vissza nem térítendő állami támogatást lakásépítéshez. Családi ház építésébe kezdtem, a kivitelező becsapott, a ház bekerülési összegével meglépett, rendőrségi eljárás folyik, de pénzünket nem kapjuk vissza. Családi házamat eladtam, ebből szeretném a ház építését befejezni, de valószínű kevés lesz hozzá. Hogyan kaphatom meg a 30 %-os támogatást és ezt ilyen jelentkező cégek intézik? Tisztelettel: Dubniczky Gyula

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Gyula, a lakástakarék pénztár 30%-os állami támogatásához nincs szüksége “intéző cégre”, csupán egy lakástakarék szerződésre, melyet megköthet olyan pénzügyi tanácsadóval, ahol mind a 4 hazai lakástakarék szolgáltató egy helyen elérhető, vagy bemehet egy bankba, de ez utóbbi esetben csak azt fogja tudni megkötni, ami helyben elérhető. A jó lakástakarék választással akár 30-60 ezer Ft is megspórolható. A jelenlegi helyzetében azonban fontos tudnia, hogy a lakástakarék egy előtakarékossági termék, így az aktuális kivitelezés anyagi fedezetéhez nem fog segítséget nyújtani. Folyamatban lévő építkezések esetén a lakástakarék vagy a jövőbeni hitel visszafizetést könnyítheti meg, vagy a későbbi bővítés/felújítás anyagi hátterét biztosíthatja.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.