A befektetők réme nem kímél senkit – Mutatjuk, hogyan védd be magad ellene!

A befektetők réme nem kímél senkit – Mutatjuk, hogyan védd be magad ellene!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-26 Frissítve: 2021-11-09
 

Az utóbbi időben neves szakemberek is rengetegszer hívták fel a figyelmet arra, hogy lassan elfogy a muníció a tőzsdéken és egy nagyobb visszaesés veheti kezdetét. Egy biztos, hogy koránt sem csak riogatásról van szó, hiszen az intő jeleket már jó ideje látni. Ne felejtsük, a visszaesések természetes velejárói a befektetéseknek, így nem árt a kedvezőtlen forgatókönyvekkel sem számolni. A múltból kiindulva, ha piaci visszaesés jön, akár 20% visszaesést is elszenvedhetünk a befektetési alapunkkal, ugyanakkor találunk olyan befektetést is, ahol fedezékbe vonulhatunk a bajban is.

Ennyi forog kockán, ha beüt a tőzsdei krach

Az alacsony hozamok miatt jószerivel akadtak olyan befektetők, akik a magasabb kockázatú alapok között nézelődtek, éppen ezért górcső alá vettük, milyen rizikóval szembesülhetünk a legtöbb vagyont kezelő abszolút hozamú és részvény befektetési alapoknál.

A különböző alapoknál jól mutatja a felvállalt rizikót, hogy az elmúlt 5 éves csúcshoz viszonyítva hány százalékos volt a legnagyobb visszaesés, továbbá mekkora volt a szórás. Az utóbbi érték lényegében azt mutatja meg, hogy az adott alap átlagos hozamához képest mekkora volt a múltban az ingadozás, vagyis mennyivel tért el az árfolyam pozitív vagy negatív irányban az átlagtól.

Az ránézésre is jól látszik, hogy a két kategória között nem csak a hozamokban van nagy eltérés, hanem a szórásban és a maximális visszaesés mértékében is. Ez adódik abból is, hogy a két kategória alapjai teljesen más megközelítés alapján fektetnek be. Míg az abszolút hozamú alapok szabadon mozoghatnak az egyes eszközosztályok között (deviza, kötvény részvény, származtatott termék, nyersanyag), addig a részvényalapok az egyes vállalati részvényekhez vannak kötve (ugyan például földrajzilag, vállalati méret szerint eltérő a fókusz).

Azt érdemes leszögezni, hogy az alapok az akár 20%-os visszaesés ellenére is jelentős pozitív hozamot tudtak felmutatni 5 éves időtávon. Ugyan a részvényalapok révén 5 éves időtávon nagyobb hozamra lehetett szert tenni, de ehhez magasabb kockázatot is be kellett vállalni. Az abszolút hozamú alapoknál is előfordul egy-egy kilógó érték, de ezt leginkább a kockázat szintje, vagy éppen valamilyen egyedi esemény befolyásolja (például az OTP Supra esetében).

Általános szabály, hogy azokat a befektetéseket célszerű keresni, ahol egységnyi szórásra nagyobb hozam jut, hiszen ebben az esetben kevesebb rizikóval érhetünk el nagyobb nyereséget (ez a sokak által jól ismert Sharpe-mutató). Márpedig, ha ebből az ökölszabályból indulunk ki, a legnagyobb abszolút hozamú alapok közt a Concorde alapok (Columbus, Citadella, Hold) és az Aegon Alfa alapja rendkívül jól vizsgáznak. A legtöbb vagyon kezelő részvényalapoknál egyértelműen a Concorde Részvény emelkedik ki, mert a legjobb eredményt messze a legmagasabb Sharpe mutató mellett is ez az alap hozta.

Hasonló befektetési témák érdekelnének és szívesen hallgatnál róluk előadásokat szakemberektől? Akkor gyere el a nagy sikerű Aegon Alapkezelő-Bankmonitor szemináriumra 2017. november 8-án Budapest belvárosába. Az ingyenes rendezvényen való részvételhez mindössze küld el e-mail címedet és telefonszámodat a bankmonitor@bankmonitor.hu címre „Szeminárium” tárgy megjelöléssel! További részletek hamarosan a honlapon.

Nézz utána a legjobb befektetéseknek a keresőnk segítségével!

Hirdetés

Hirdetés

Így védheted be magad a zuhanó piac ellen

Mivel a részvénypiacok a csúcson vannak, így a magas visszatekintő hozamok láttán sem ajánlatos olyan alapba fektetni, ahol a részvények hangsúlyosak. Vagyis megfontolandó, hogy érdemes-e most drágán beszállni, ha esetleg később olcsóbban is tudnánk vásárolni. Megoldás lehet, ha egy nagyobb összeg befektetése helyett bizonyos időközönként részletekben vásárolunk, amivel ki lehet simítani a veszteséges időszakokat. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben is fontos, hogy hosszú ideig, legalább 3-5 évre tartsuk meg a papírokat, mert ekkor mutatkozik meg a bennük rejlő potenciál.

Ugyanakkor célszerű inkább olyan befektetés mellett letenni a voksot, amelyek minden helyzetben érvényesülni tudnak, akár még az esésből is profitálhatnak, mint az abszolút hozamú alapok. Egy ilyen alap a jelenlegi helyzetben egyfajta védekező álláspontot is jelent, hiszen még egy szerény, néhány százalékos hozam is sokkal jobb lehet, mintha 10-15%-ot buknánk.

Hirdetés
Hirdetés