A fűtés miatt is elbukható a csok és a falusi csok

A fűtés miatt is elbukható a csok és a falusi csok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-22
 

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) igénylés sok esetben a támogatás kapcsán megvásárolni vagy megvásárolni és korszerűsíteni kívánt ingatlan fűtési megoldása, vagy éppen annak hiánya miatt hiúsul meg. Ezért összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos leggyakoribb tudnivalókat.

A csok és a meghatározott preferált településeken igényelhető falusi csok támogatásnak számos feltétele van, ezek egyike a meglévő fűtési megoldásra vonatkozik. Sajnos ezt illetően egyáltalán nem egyértelműek az elvárások, így érdemes tisztázni a helyzetet, nehogy utólag derüljön csak ki, hogy nem jár támogatás az adott ingatlanra.

Hirdetés

Hirdetés

Mely helyiségeknek kell mindenképp fűtöttnek lenniük?

Először is tudni kell, hogy bizonyos helyiségeknek mindenképpen fűtöttnek kell lenniük ahhoz, hogy az ingatlan csok-képes legyen:

  • nappali,
  • szoba,
  • étkező,
  • fürdőszoba,
  • egyéb helyiségek (a gépjárműtároló és a pince nem tartozik ide).

Előfordul, hogy egy ingatlan nem minden szobája fűtött, ami önmagában nem jelent feltétlenül elutasítást, ám az ilyen helyiségek nem számítanak bele a nettó alapterületbe. Ha az ingatlan e nélkül is eléri a csok rendeletben meghatározott minimális nettó alapterületet, akkor ingatlanra igényelhető támogatás. Kivétel a fürdőszoba, ugyanis ha ebben nincs fűtés, akkor hiába van meg e nélkül is a megkövetelt minimális alapterület, mindenképpen elutasítják az igénylésünket!

A minimálisan elvárt hasznos alapterület használt lakás esetében:

  • egy gyermek esetén a 40 négyzetméter,
  • két gyermek esetén az 50 négyzetméter,
  • három gyermek esetén a 60 négyzetmétert,
  • négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetméter.

Fontos, hogy a lakás hasznos alapterületének kiszámításánál az igénylővel közös háztartásban élő és vállalt valamennyi gyermeket figyelembe kell venni, ideértve az igénylővel közös háztartásban élő azon gyermekeket is, akik után korábban csok-ot már igénybe vettek.

A minimálisan elvárt alapterület máshogy alakul egy újépítésű ingatlan esetében, ám itt a fűtési megoldás ritkábban kritikus pontja az igénylésnek.

Újépítésű ház esetében az elvárt legkisebb alapterület

  • egy gyermek esetén legalább 70 m2,
  • két gyermek esetén legalább 80 m2,
  • három vagy több gyermek esetén legalább 90 m2.

Újépítésű lakásnál ezek az elvárások:

  • egy gyermek esetén legalább 40 m2,
  • két gyermek esetén legalább 50 m2,
  • három vagy több gyermek esetén legalább 60 m2.

Milyen fűtési megoldásokat fogadnak el a csok-nál?

Nem lehet a csok feltételeknek megfelelni azzal, hogy valaki a fent említett helyiségekbe – nappali, fürdő, szoba, étkező – betesz egy olajradiátort vagy egy elektromos hősugárzót, ugyanis a fűtési rendszernek beépítettnek és „állandónak” kell lennie, aminek egy konnektorba bedugott szerkezet nem felel meg.

Ezek a fűtési megoldások fogadhatók el:

  • központi fűtés (radiárorral, padló-, fal-, vagy mennyezetfűtéssel);
  • falra szerelt infrapanel (hálózatra kötve, de akár konnektorba csatlakoztatva is);
  • falra szerelt fűtőpanel;
  • fali hősugárzó;
  • fűtéscső (táv, házközponti-, és tömbfűtésnél);
  • csőregiszter.

Látható tehát, hogy akár egy hősugárzó is elegendő lehet, ám azt a falra fel kell szerelni, ami azért nem jelent komoly kihívást. Ez alapján tehát akár egy hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas, falra szerelt klíma is megoldást jelenthet, ám egy mobilklíma már nem felel meg az elvárásoknak. Mint ahogy a kéménybe nem bekötött kályha vagy kandalló sem.

Mi a helyzet a falusi csok-kal?

Annyi könnyítés van preferált településeken felhasználható falusi csok-nál – ha azt korszerűsítésre és bővítésre igénylik –a „normál” csok-hoz képest, hogy itt számos feltételnek elég utólag, a korszerűsítést és bővítést követően megfelelni, amiről az igénylőnek a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratban kell nyilatkoznia. Előzetesen mindössze annyit várnak el az ingatlantól, hogy rendelkezzen 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, vagy ez utóbbi hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű helyiséggel.

Ez azt jelenti, hogy a fűtési rendszert is elég utólag kiépíteni a falusi csok esetében, ami központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazása is lehet. Fontos kitétel ugyanakkor az, hogy kizárólag KÖZPONTI fűtés kialakítására vagy cseréjére használható fel a támogatás, ami azt jelenti, hogy a rendszernek egyetlen helyről vezérelhetőnek kell lennie, illetve a hő előállításának és leadásának fizikailag el kell különülnie egymástól. Ilyen lehet például egy kazán, ami a felmelegített vizet keringteti a lakás helyiségeiben, a hőleadásról pedig a radiátorok, vagy a padlóban, esetleg a falban vezetett csövek gondoskodnak.

Napelem és napkollektor falusi csok-ból?

Népszerűek a napelemes és napkollektoros rendszerek, különösen az önálló házak esetében, ahol akár teljes energetikai függetlenség is elérhető a korszerű technológia segítségével. Tudni kell azonban, hogy ez csak akkor fér bele a falusi csok esetében a korszerűsítésbe, ha központi fűtési rendszerhez kapcsolódnak!

Ezek a kalkulátorok lehetnek hasznosak számodra:

Bukhatjuk a csok-hitelt is!

Bár a vissza nem térítendő támogatás mindig nagyon előnyös, ha ez nem elegendő a vásárláshoz, akkora a kedvezményes, maximum 3%-os kamatú csok-hitel is óriási segítséget jelenthet. Ahhoz, hogy megkaphasd a maximum 3%-os kamatú, szuperolcsó csok-hitelt, két dolognak mindenképpen meg kell felelned.

  1. Először is meg kell felelned a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) jogosultsági feltételeinek! Azt, hogy jogosult vagy-e a csok-ra, azt a Bankmonitor csok kalkulátorával gyorsan ellenőrizheted.
  2. Mivel hitelről van szó, hitelképesnek kell lenned, vagyis rendelkezned kell megfelelő nagyságú, igazolt jövedelemmel, a megvásárolni vagy felépíteni kívánt ingatlannak elegendő fedezetet kell nyújtania, valamint elő kell tudnod teremteni a csok-hitelhez szükséges önerőt. Az önerő lehet akár saját megtakarítás, de meghatározott feltétekkel a Babaváró támogatás és a vissza nem térítendő csok támogatás is felhasználható erre a célra. A csok önerőként történő elfogadásáról itt olvashatsz részletesen.
Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés