Betöltés

A számlamegszüntetés egy rémálom lehet

szerző: Nagy Ildikó
2018-03-21

Amikor az ember megválni készül a bankjától, elvárja, hogy ugyanolyan flottul menjenek a dolgok, mint amikor üzletet kötöttek. Egy számla megszüntetése nem tűnik bonyolult műveletnek, ám a gyakorlatban meggyűlhet vele a bankos kolléga baja is.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Hallottunk olyan rémtörténetet, hogy egy bankszámla megszüntetésének szándékával betérő ügyfelet nem tudtak kiszolgálni, és átirányították abba a bankfiókba, ahol a számlát eredetileg nyitotta, mondván, megszüntetni is csak ott tudják. Ez finoman szólva is nonszensz, úgyhogy utánajártunk, miként működik ez a gyakorlatban, és milyen pikantériája lehet még egy számlazárásnak.

Melyik bankfiókban lehet számlát megszüntetni?

A megkérdezett bankok esetében egyöntetű volt a válasz erre a kérdésre, azaz bármelyik bankfiókot felkereshetjük a számla megszüntetése kapcsán, nem csak az úgynevezett honos fiókunkat. Megjegyezzük, nem is lenne elvárható, hogy az ügyfél adott esetben akárcsak 20-30 kilométert utazzon ezért egy másik településre.

Csak személyesen lehet eljárni?

Elsősorban a személyes megjelenés preferált, de egyes bankok biztosítanak egyéb lehetőséget is. Például kérhetjük a számlazárást levélben. Ez esetben tartalmaznia kell a megszüntetendő számla számát, az egyértelműen megfogalmazott szándékot, és ami a legfontosabb, hogy csak akkor végzik el a műveletet, ha a levelet az ügyfél a banknál bejelentett aláírásával látta el!

A levél tartalmával kapcsolatban mindig érdemes az adott bankkal előzetesen egyeztetni, de a dörzsöltebbek jobb esetben találnak iránymutatást a bankszámlára vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben is.

A személyes megjelenésen kívüli másik mód, ha magunk helyett másik személyt küldünk a bankba. Ez is gyakran előfordulhat, például ha az ügyfél idős koránál fogva, vagy betegsége miatt nem tud bemenni, hogy elintézze. Erre megoldás a meghatalmazás, amelyre vonatkozóan még szigorúbbak az előírások.

E kérdésben már nem volt egységes a bankok válasza. Ahol elfogadják, ott is változó, hogy milyen típusú dokumentumot várnak el. Van, ahol csak közjegyző előtt készített meghatalmazással rúghatunk labdába, máshol csak bizonyos számlaegyenleg felett kérik a közjegyzői hitelesítést. Megint máshol szóba jöhet ügyvéd, vagy csupán két tanú előtt aláírt meghatalmazás is. Az aláírás mintával való egyezés természetesen itt is nagyon fontos.

Hogyan lesz 0 Ft az egyenleg?

Ez egy kardinális kérdés tekintve, hogy csak 0 Ft-os egyenleg esetén lehet a bankszámlát megszüntetni. Ez még idáig nem bonyolult, azonban a nullás egyenleget kihozni néha művészet, amelynek kitanulásában a bankfióki kolléga rosszabb esetben magára van hagyva. A cikkünk elején említett rémtörténetben is ez volt az ügyintézés csúcspontja, amikor is a kolléga bokáig leizzadt, mire kiszámolta, mennyi az ügyfél által felvehető összeg.

A válaszadó bankok többségénél is ez a gyakorlat, azaz a fióki kolléga segítségével kell kiszámolni, mennyi marad a költségek levonása után. Csak bizonyos költségeket számol automatikusan a rendszer, azonban az ezek levonása után fennmaradó összeg átutalásának még díja van. Ha konkrétan 0-ra szeretnénk kihozni a végeredményt – ami sok esetben nem is lehetséges –, akkor marad a számolgatás.

Mi erre a megoldás? Ha nem kell konkrét összeget megjelölni, csak azt, hogy a fennmaradó egyenleget kérjük átutalni. Szerencsére ilyen gyakorlat is van.

Milyen költségek merülhetnek fel számlamegszüntetés kapcsán?

  • Számlamegszüntetés egyszeri díja (ezt a díjat csak fél éven belüli megszüntetés esetén alkalmazhatja a bank),
  • havi számlavezetési díj,
  • SMS szolgáltatás díja,
  • bankkártya díja,
  • de egyéb is felmerülhet a kapcsolódó szolgáltatásoktól függően.

A számlamegszüntetés legegyszerűbb módja

Az egyszerűsített bankváltás. Ennek keretében ugyanis nem kell bemenni a fiókba, azonban csak akkor alkalmazható, ha egy új számlát nyitunk valamely másik banknál.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hiteltanácsadás

Ma már nagyon egyszerű akár ingyenes bankszámlára váltani

2019. 04. 04.

Tudtad, hogy évente tízezreket spórolhatsz egy jó bankszámla kiválasztásával? Tudtad, hogy léteznek olyan ingyenes bankszámlák, amelyeknél egy sor tranzakciónak nincs díja? És azt tudtad, hogy nagyon egyszerű a bankváltás, ugyanis...

Ha kifutsz a határidőből, letiltják a bankszámládat

2019. 04. 02.

Kerek három éve volt a pénzügyi szolgáltatóknak arra, hogy a törvény előírásainak megfelelően átvilágítsák ügyfeleiket. Amennyiben 2019. június 26-ig ezt nem teszik meg, akkor zárolják a szóban forgó bankszámlákat egészen...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.