Betöltés

Ajándékcsomagolás előtt nézz körbe a pénzügyeidnél, mert nagyon megéri!

szerző: Bankmonitor
2017-12-13

Mindenképpen érdemes a pénzügyeidre némi időt szentelni az év végén, mert ez forintosítható hasznot jelenthet számodra. Amellett, hogy adóoptimalizálási lehetőségeket tudsz kihasználni, célszerű az egyéb számlaköltségeidet, hitelkondíciókat is letisztázni. A CashMester legújabb részében az év végi pénzügyi teendőket járjuk körül.

Mi történt pontosan?

A 2018-as év már szinte itt ólálkodik a sarkon, de még mindig maradt elegendő időd arra, hogy az ünnepi készülődés mellett rendezd a pénzügyeidet is. Ilyenkor érdemes áttekinteni minden felmerülő költséget, ezenkívül ránézni a befektetésekre is. Ezenkívül sok százezer forinttól vagy akár egy egész évtől is eleshetsz, ha nem szentelsz elég figyelmet a témának. Röviden összeszedtük neked, hogy mik a lehetőségeid.

Mit jelent ez magyarul?

Amellett, hogy az év végével a naptári is befejeződik, pluszban az adóév is véget ér. Márpedig ez még azt jelenti, hogy lehetőséged van még kihasználni a különböző adókedvezményeket, amennyiben ezt nem tetted volna meg. Gondolhatsz az év végén lejáró megtakarítások, vagy éppen a szezonjukat élő év végi jutalmak, bónuszok, prémiumok sorsára.

Először is ott van számodra a Tartós Befektetési Számla (TBSZ). Ha ebben helyezed el a megtakarításod, 3 év után 10%-os adó terheli, míg 5 év után teljesen adómentes. Ráadásul, amennyiben még most megnyitod a számládat, akkor megúszod a gyűjtőévet, vagyis egy évvel korábban juthatsz hozzá adómentesen a pénzedhez.

Hosszabb távon gondolkodva nem feledkezhetsz el a nyugdíjcélú megtakarításokról sem. Itt 3 megoldás is a rendelkezésedre áll, amelyekben annyi a hasonlóság, hogy 20%-os adó-visszatérítést tesznek lehetővé. Költségek tekintetében a nyugdíj-előtakarékossági számla a győztes, ugyanakkor egyszerű működésé miatt az önkéntes nyugdíjpénztárak szolgálhatnak arany középútként (nem neked kell a befektetéseket meghatározni, hanem portfóliók közül választhatsz).

Ezen felül gyermekedre, unokádra gondolva még a Start-számlát is ki tudod használni. Itt minden befizetés után 10% állami támogatás jár, legfeljebb évi 6 ezer forintig. A rá vásárolt Babakötvény pedig az infláció felett szép felárat fizet.

Miért kellene engem érdekelnie?

Minden lehetőséget meg kell becsülni, amivel spórolni tudsz az adón, főleg, ha ehhez kedvezmények is kapcsolódnak. A nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások révén összesen akár 280 ezer forint adó-visszatérítést is igénybe vehetsz.

Általánosságban sem árt áttekintened az év végével a pénzügyeidet, ugyanis némi racionalizációval sokat nyerhetsz. Például egy egyszerű bankszámla lecserélése is éves szinten tízezreket hozhat a konyhára, nem beszélve egy lakáshitelről, ahol milliós lehet a nagyságrend.

Érdemes azt is megnézned hogyan teljesítettek a befektetéseid és döntened, hogy lecseréled, vagy megtartod, esetleg átrendezed őket. Az értékpapírszámla költségeire külön figyelmet érdemes szentelned, a nem használt számlákat pedig célszerű lezárnod.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.