Ajándékcsomagolás előtt nézz körbe a pénzügyeidnél, mert nagyon megéri!

 • 2017.12.13.
 • szerző: bankmonitor.hu

Mindenképpen érdemes a pénzügyeidre némi időt szentelni az év végén, mert ez forintosítható hasznot jelenthet számodra. Amellett, hogy adóoptimalizálási lehetőségeket tudsz kihasználni, célszerű az egyéb számlaköltségeidet, hitelkondíciókat is letisztázni. A CashMester legújabb részében az év végi pénzügyi teendőket járjuk körül.

Mi történt pontosan?

A 2018-as év már szinte itt ólálkodik a sarkon, de még mindig maradt elegendő időd arra, hogy az ünnepi készülődés mellett rendezd a pénzügyeidet is. Ilyenkor érdemes áttekinteni minden felmerülő költséget, ezenkívül ránézni a befektetésekre is. Ezenkívül sok százezer forinttól vagy akár egy egész évtől is eleshetsz, ha nem szentelsz elég figyelmet a témának. Röviden összeszedtük neked, hogy mik a lehetőségeid.

Mit jelent ez magyarul?

Amellett, hogy az év végével a naptári is befejeződik, pluszban az adóév is véget ér. Márpedig ez még azt jelenti, hogy lehetőséged van még kihasználni a különböző adókedvezményeket, amennyiben ezt nem tetted volna meg. Gondolhatsz az év végén lejáró megtakarítások, vagy éppen a szezonjukat élő év végi jutalmak, bónuszok, prémiumok sorsára.

Először is ott van számodra a Tartós Befektetési Számla (TBSZ). Ha ebben helyezed el a megtakarításod, 3 év után 10%-os adó terheli, míg 5 év után teljesen adómentes. Ráadásul, amennyiben még most megnyitod a számládat, akkor megúszod a gyűjtőévet, vagyis egy évvel korábban juthatsz hozzá adómentesen a pénzedhez.

Hosszabb távon gondolkodva nem feledkezhetsz el a nyugdíjcélú megtakarításokról sem. Itt 3 megoldás is a rendelkezésedre áll, amelyekben annyi a hasonlóság, hogy 20%-os adó-visszatérítést tesznek lehetővé. Költségek tekintetében a nyugdíj-előtakarékossági számla a győztes, ugyanakkor egyszerű működésé miatt az önkéntes nyugdíjpénztárak szolgálhatnak arany középútként (nem neked kell a befektetéseket meghatározni, hanem portfóliók közül választhatsz).

Ezen felül gyermekedre, unokádra gondolva még a Start-számlát is ki tudod használni. Itt minden befizetés után 10% állami támogatás jár, legfeljebb évi 6 ezer forintig. A rá vásárolt Babakötvény pedig az infláció felett szép felárat fizet.

Miért kellene engem érdekelnie?

Minden lehetőséget meg kell becsülni, amivel spórolni tudsz az adón, főleg, ha ehhez kedvezmények is kapcsolódnak. A nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások révén összesen akár 280 ezer forint adó-visszatérítést is igénybe vehetsz.

Általánosságban sem árt áttekintened az év végével a pénzügyeidet, ugyanis némi racionalizációval sokat nyerhetsz. Például egy egyszerű bankszámla lecserélése is éves szinten tízezreket hozhat a konyhára, nem beszélve egy lakáshitelről, ahol milliós lehet a nagyságrend.

Érdemes azt is megnézned hogyan teljesítettek a befektetéseid és döntened, hogy lecseréled, vagy megtartod, esetleg átrendezed őket. Az értékpapírszámla költségeire külön figyelmet érdemes szentelned, a nem használt számlákat pedig célszerű lezárnod.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.