Betöltés

Mennyit kell a legjobb lakáshitelért fizetni? Most kiderítjük!

szerző: Bankmonitor
2017-11-06

A lakosság részéről évek óta nem látott az érdeklődés a lakáshitelek felé, azonban korántsem mindegy hogyan választanak a hitelek között. A legolcsóbb hitelt már 2,64%-os THM mellett is el lehet érni, azonban ez kevésbé lehet jó választás azoknak, akik a kiszámíthatóságot keresik. Pontosan erre vannak ott az éven túl rögzített hitelek, ahol már 5-10 évig fix törlesztővel is 3,66%-4,85% mellett lehetőség van hitelhez jutni.

A lakáshitelek egyik fő ismérve a kamatperiódus, vagyis hogy a törlesztő milyen időközönként változhat meg. Márpedig ez alapján rendelkezésünkre állnak a rövid kamatperiódusú, vagyis éven belül változó kamatozású (3, 6, 12 hó) és a hosszú kamatperiódusú (3, 5, 10, végig fix) hitelek. Általánosságban azt is el lehet mondani, hogy az emberek nagyjából fele-fele arányban választják a két hiteltípust, ami természetesen függ a hitelfelvevő preferenciáitól és az egyéni élethelyzettől is.

A kamat a rövid kamatperiódusú hitelek esetében igen csábító lehet, hiszen ma már 3% alatti THM mellett juthatunk hitelhez. Igen ám, de számolni kell ez esetben a kamatkockázattal is, vagyis azzal az eshetőséggel, ha mélyponton lévő kamatok emelkedni kezdenek a jövőben, akkor a törlesztőnk is megnövekszik. Nem árt észben tartani, hogy fél százalékos kamatemelkedés is elegendő ahhoz, hogy a törlesztőnk 4-5%-os dráguljon meg.

Adatbázisunk szerint a legolcsóbb hitel jelenleg az Estre Bank kínálatában tűnik fel, 2,64%-os THM mellett megkaphatunk 10 millió forintot 20 évre, ami 53 ezer forintos havi kiadást jelent. Az olcsó hitel azonban nem mindenkinek lehet racionális, inkább azok számára lehet jó megoldás, akik a törlesztő kamatok változásától függő emelkedését is be tudják vállalni, vagy gyorsan le szeretnék tudni a hitelüket.

Nagyobb biztonságot a hosszú kamatperiódusú hitelekkel lehet elérni, hiszen ezeknél a törlesztés csak éven túl és kizárólag a jegybank által meghatározott kamatváltoztatási mutató szerint változhat meg. Ugyan a kiszámíthatóságért cserébe némileg magasabb kamatot is elkér a bank, de ma már adott esetben nem lényegesen drágább már a gyakran változó hitelnél sem.

Immár a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél is minden nagybank előrukkolt az ajánlatával. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a kamatok érdemben tudtak csökkenni az elmúlt hónapokban (átlagosan 0,9%-kal kisebb kamattal érhetők el), és ma a legjobb ajánlatok már lényegében csak a szuperhitelek közül kerülnek ki. Sőt, jelenleg lényeges, akár 1 millió forintos pénzügyi előnyt is biztosítanak a piaci hitelekhez képest.

Lényegi változás elsősorban a 3-10 éves kamatperiódusú hiteleknél történt, a végig fix konstrukcióknál pedig az MKB hitelének szeptemberi megjelenése tette kedvezőbbé az ajánlatokat. A gyűjtésünkből az derül ki, hogy a rögzített hitelek THM-je 3,35% és 9,48% között szóródik, természetesen annál drágább a hitel minél hosszabb időszakra rögzítjük.

Az 5-10 éves rögzítés már kellő biztonságot nyújthat egy jövőbeli kamatemelkedéssel szemben, ráadásul ezeket a hiteleket az FHB Banknál már 3,66% és 4,85%-os kamattal fel is vehetjük. Ez egy 10 millió forintos 20 éves hitel esetében ez 58 és 64 ezer forintos havi kiadást jelent.

Ha a jövőbe tekintünk, minden jel arra mutat, hogy a több évre fixált törlesztőrészlettel rendelkező hiteleknél még tovább is csökkenhet a kamat, viszont a gyakran változó hiteleknél a kamat nagy valószínűséggel elérte az alsó korlátját. Ugyanakkor a mélyponton lévő hitelkamatoknak köszönhetően már így is jogosan nevezhetjük a mostani korszakot a lakáshitelek „aranykorának”.

Keress rá a legjobb lakáshitelre a kalkulátorunk segítségével!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kinek, mennyi lakáshitelt adnak a bankok?

2019. 03. 25.

A lakáshitel kapcsán a legalapvetőbb kérdés előzetesen természetesen az, hogy egyáltalán mennyi hitelt kaphatunk? Az alábbiakban végigvesszük, hogy kit tekintenek a bankok hitelképesnek, illetve milyen szempontok befolyásolják a felvehető hitelösszeg...

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.