Mikor kell megszületnie a gyerekeknek, ha kombinálnánk a csok-ot és a Babavárót?

Mikor kell megszületnie a gyerekeknek, ha kombinálnánk a csok-ot és a Babavárót?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-20 Frissítve: 2020-10-21
 

A csok és a Babaváró hitel pénzügyi előnyei a jövőben megszületendő gyermekekkel használhatók ki teljes mértékben, ami érthető, hiszen a Kormány éppen a gyermekvállalást kívánja minden eszközzel segíteni jelenleg. A gyermekvállalásra azonban szigorú határidőket szabnak meg, amelyekkel tisztában kell lenni ahhoz, hogy a támogatás ne váljon utólag óriási pénzügyi teherré.

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) szerepe egyre inkább felértékelődik, hiszen egy friss bejelentés szerint például a csok-kal vásárolt ingatlanok esetében elengedik az alapesetben 4%-os vagyonszerzési illetéket. A csok-on belül az úgynevezett megelőlegezett csok is mind fontosabb, mert ha egy család a Babaváró hitellel kombinálva igyekszik maximalizálni az elérhető pénzügyi előnyt, akkor ezt csak előzetes gyermekvállalással teheti meg. Ezáltal ugyanis a megszületendő gyermekeket mind a csok, mint a Babaváró esetében figyelembe fogják venni, ami az utóbbi esetében végleges kamatmentességet, illetve a tőketartozás egy részének vagy egészének elengedését jelenti.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi időn belül kell megszületniük a gyermekeknek?

Fontos ugyanakkor, hogy mind a csok, mind a Babaváró esetében megszabnak határidőket a gyermekvállalás teljesülésére, ami ha nem valósul meg, akkor ezt különböző módon szankcionálják. A Babavárónál például a szerződéskötést követően 5 év áll rendelkezésre a baba megszületésére – pontosabban a 12 hetes magzati kor elérésére -, ezt követően az addig igénybe vett támogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású banki kölcsönné alakul át. Ahhoz, hogy a Babaváró támogatás legyen – vagyis elengedjék a fennálló tőketartozás 30%-át vagy akár egészét -, ahhoz kettő, illetve három gyermeknek kell születnie a folyósítást követően, ám még a futamidő lejárta előtt.

A Babaváró pénzügyi előnye úgy használható ki legjobban, ha a hitelt már várandósan igénylik, majd a második gyermek az ezt követő 3 éves törlesztési moratórium alatt, a harmadik pedig a második gyermek születését követő újabb három éves moratóriumon belül jön világra. Ebben az esetben ugyanis a Babaváró teljes egészében támogatás lesz, hiszen egyetlen forintot sem kell a párnak végül fizetnie. (A 2. babánál elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadiknál pedig a teljes fennálló tartozás megszűnik.)

A megelőlegezett csok-nál egészen más határidőket szabott meg a jogalkotó:  egy gyermek vállalásakor 4 év, két gyermek vállalásakor 8 év áll rendelkezésre, míg újépítésű lakás vásárlása vagy építés esetén – 10 millió Ft-os támogatási összegnél – a vállalt gyermekszámtól függetlenül a vállalási határidő 10 év. Amennyiben ez nem teljesül, akkor a támogatás arányos részét egy összegben vissza kell fizetni, mégpedig a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, vagyis a jegybanki alapkamat ötszörösével növelve.

Mitől számítják a gyermekvállalási határidőket a megelőlegezett csok-nál?

  • Új lakás építése a használatbavételi engedély napjától, vagy a használatbavételt igazoló hatósági bizonyítvány kiadásának napjától, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének napjától.
  • Új lakás vásárlása: a támogatási szerződés megkötésének időpontjától.
  • Építési engedélyhez kötött bővítés: a használatbavételi engedély kiadásának napjától, vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától.
  • Építési engedélyhez nem kötött bővítés: a munkálatok befejezéséről szóló, az igénylő által tett teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat bankunk részére történő benyújtásának napjától.
  • Használt lakás vásárlása: a támogatási szerződés megkötésének időpontjától.

Mitől számítják a gyermekvállalási határidőt a Babavárónál?

A Babaváró esetében a folyósítástól számítva 5 éve van a párnak a gyermekvállalásra. Amennyiben a feleség már várandós, akkor azonban célszerű az igénylést nem az utolsó pillanatra hagyni, mert bár a bankoknak 10 napjuk van a hitelbírálatra, ez az idő a Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint sokszor hosszabb az esetlegesen bekért hiánypótlások miatt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés