loading

Mikor kell megszületnie a gyerekeknek, ha kombinálnánk a csok-ot és a Babavárót?

A csok és a Babaváró hitel pénzügyi előnyei a jövőben megszületendő gyermekekkel használhatók ki teljes mértékben, ami érthető, hiszen a Kormány éppen a gyermekvállalást kívánja minden eszközzel segíteni jelenleg. A gyermekvállalásra azonban szigorú határidőket szabnak meg, amelyekkel tisztában kell lenni ahhoz, hogy a támogatás ne váljon utólag óriási pénzügyi teherré.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.
A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) szerepe egyre inkább felértékelődik, hiszen egy friss bejelentés szerint például a csok-kal vásárolt ingatlanok esetében elengedik az alapesetben 4%-os vagyonszerzési illetéket. A csok-on belül az úgynevezett megelőlegezett csok is mind fontosabb, mert ha egy család a Babaváró hitellel kombinálva igyekszik maximalizálni az elérhető pénzügyi előnyt, akkor ezt csak előzetes gyermekvállalással teheti meg. Ezáltal ugyanis a megszületendő gyermekeket mind a csok, mint a Babaváró esetében figyelembe fogják venni, ami az utóbbi esetében végleges kamatmentességet, illetve a tőketartozás egy részének vagy egészének elengedését jelenti.

Mennyi időn belül kell megszületniük a gyermekeknek?

Fontos ugyanakkor, hogy mind a csok, mind a Babaváró esetében megszabnak határidőket a gyermekvállalás teljesülésére, ami ha nem valósul meg, akkor ezt különböző módon szankcionálják. A Babavárónál például a szerződéskötést követően 5 év áll rendelkezésre a baba megszületésére – pontosabban a 12 hetes magzati kor elérésére -, ezt követően az addig igénybe vett támogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású banki kölcsönné alakul át. Ahhoz, hogy a Babaváró támogatás legyen – vagyis elengedjék a fennálló tőketartozás 30%-át vagy akár egészét -, ahhoz kettő, illetve három gyermeknek kell születnie a folyósítást követően, ám még a futamidő lejárta előtt.

A Babaváró pénzügyi előnye úgy használható ki legjobban, ha a hitelt már várandósan igénylik, majd a második gyermek az ezt követő 3 éves törlesztési moratórium alatt, a harmadik pedig a második gyermek születését követő újabb három éves moratóriumon belül jön világra. Ebben az esetben ugyanis a Babaváró teljes egészében támogatás lesz, hiszen egyetlen forintot sem kell a párnak végül fizetnie. (A 2. babánál elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadiknál pedig a teljes fennálló tartozás megszűnik.)

A megelőlegezett csok-nál egészen más határidőket szabott meg a jogalkotó:  egy gyermek vállalásakor 4 év, két gyermek vállalásakor 8 év áll rendelkezésre, míg újépítésű lakás vásárlása vagy építés esetén – 10 millió Ft-os támogatási összegnél – a vállalt gyermekszámtól függetlenül a vállalási határidő 10 év. Amennyiben ez nem teljesül, akkor a támogatás arányos részét egy összegben vissza kell fizetni, mégpedig a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, vagyis a jegybanki alapkamat ötszörösével növelve.

Mitől számítják a gyermekvállalási határidőket a megelőlegezett csok-nál?

 • Új lakás építése a használatbavételi engedély napjától, vagy a használatbavételt igazoló hatósági bizonyítvány kiadásának napjától, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének napjától.
 • Új lakás vásárlása: a támogatási szerződés megkötésének időpontjától.
 • Építési engedélyhez kötött bővítés: a használatbavételi engedély kiadásának napjától, vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától.
 • Építési engedélyhez nem kötött bővítés: a munkálatok befejezéséről szóló, az igénylő által tett teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat bankunk részére történő benyújtásának napjától.
 • Használt lakás vásárlása: a támogatási szerződés megkötésének időpontjától.

Mitől számítják a gyermekvállalási határidőt a Babavárónál?

A Babaváró esetében a folyósítástól számítva 5 éve van a párnak a gyermekvállalásra. Amennyiben a feleség már várandós, akkor azonban célszerű az igénylést nem az utolsó pillanatra hagyni, mert bár a bankoknak 10 napjuk van a hitelbírálatra, ez az idő a Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint sokszor hosszabb az esetlegesen bekért hiánypótlások miatt.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...