Betöltés

Állami támogatás maximalizálása a lakástakarék szerződésben

szerző: Singer Zoltán
2018-07-29

30% állami támogatás minden befizetésünk után. Ezért kedvező a lakástakarék, mint megtakarítási forma. Hogyan tudjuk mindezt maximalizálni? Hogyan tudunk az egyik szerződésünk kifutásával, időveszteség nélkül azonnal új szerződésben támogatáshoz jutni?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

A lakástakarék a futamidő lejártával automatikusan (megtakarítási időszakkal) nem szűnik meg. Ehhez kérnünk kell a pénzünk kiutalását, melyet 3 hónap (újabb szerződéseknél 2 hónap) kiutalási időszak követ. Régi lakástakarékunk élő szerződésnek számít addig, ameddig nem utalják ki a benne lévő összeget és még a kiutalási időszakban is állami támogatást kapunk a befizetéseink után.

Az állami támogatást – az időbeli hozzájutás szempontjából – úgy maximalizálhatjuk, hogy

 1. a régi szerződésünk kiutalási időszaka alatt folytatjuk a befizetéseket (2 vagy 3 hónapig)
 2. majd az ezt követő első hónapban nyitjuk meg az új lakástakarék szerződésünket, és fizetjük be rá az első megtakarítási összeget

Elvi alternatívát jelenthet, hogy a régi szerződésünk kiutalási időszakában oda már nem teljesítünk befizetést, és nyilatkozunk arról, hogy az újonnan kötött lakástakarékhoz kérjük – az ennek keretében teljesített befizetések után – az állami támogatást. Ez azonban egyet jelent azzal, hogy a kiutalási időszak 3 hónapjának befizetésére kapható állami támogatást legkorábban az új szerződés lejártával kaphatjuk meg (3 hónapos 20 ezer Ft/hó befizetés esetén a gyorsan realizálható állami támogatás 18 ezer Ft).

Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy számodra melyik a legkedvezőbb lakástakarék!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Azt tudni kell, hogy egy adószámmal egyszerre egy lakástakarék szerződésben lehetünk kedvezményezettek, ekkor kaphatunk rá állami támogatást. Hogy foglalt-e az adószámunk, arról a Magyar Államkincstár tud felvilágosítást adni, mivel az állami támogatást a MÁK utalja a lakástakarékoknak, illetve új szerződés megkötése esetén a lakástakarék is azonnal értesít minket, ha másik szerződéssel ütközik az adószám.

Korábbi írásunkban megnézheted, hogy családon belül több szerződés megkötésével, hogyan lehet 20 ezer Ft feletti havi megtakarítással többszörösen kihasználni az állami támogatást.

Előfordulhat olyan is, hogy nem tudjuk lakáscélra elkölteni a pénzt. Ilyen esetben nem érdemes kérnünk a kiutalást. Ha a futamidő végén megkapott kiutalási értesítőre nem válaszolunk, akkor tovább fut a szerződésünk (akár további befizetéssel és állami támogatással).

4 Hozzászólás

 1. Marianna

  Ha van egy lakásszámlám, fizethetek rá nagyobb összeget, mint ami a szerződésben van? Vagy módosítanom kell a szerződést magasabb szerződéses összegre?

  1. Sándorfi Balázs

   20 ezer Ft feletti befizetésre nem jár állami támogatás, így érdemes új szerződést indítani a többlet befizetésre. Ha a növeléssel éri a 20 ezer Ft-os havi befizetést, akkor működőképes a történet

 2. András

  Engem az érdekelne, hogy a fent leírtak a gyakorlatban hogyan működnek. Ha az LTP befizetések csoportos beszedéssel történtek, akkor a kiutalási időszakban a megtakarítónak kell elutalnia a havi befizetést az LTP számlára? (hiszen ekkor a pénztár már nem fogja levonni a csoportos beszedéssel) Ha ezek az utalások megtörténtek (tegyük fel 3szor 20 ezer Ft), akkor automatikusan jóváírják a plusz támogatást (18 ezer Ft) a kiutalás időpontjáig?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves András,
   Hogy a kiutalási időszakban csoportos beszedés esetén beszedik-e automatikusan a havi összeget, az lakástakarékonként eltérő. És ugyanez igaz a második kérdésére is, azaz előfordulhat, hogy az adott lakástakaréknál külön kell kérnie, hogy a kiutalási időszakban teljesített befizetésre is számolják el az állami támogatást.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • alapblog

  Futball-szocializmus

  “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.