Az ingatlanpiac legfontosabb kérdése: kivárni, vagy most vásárolni?

Az ingatlanpiac legfontosabb kérdése: kivárni, vagy most vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-15
 

Ez a dilemma évek óta jelen van a lakáspiacon, az emelkedő árak miatt ugyanis sokan várták a korrekciót. Ezidáig a gyors lépés bizonyult a helyes válasznak, hiszen a lakásárakban nem történt érdemi csökkenés, sőt inkább az árak további emelkedését lehetett tapasztalni. A jelenlegi kérdés azonban kicsit más: sokkal több tényezőt kell átgondolnia a vásárlóknak, mint korábban.

Egy lakóház megvásárlása egy nagyon komoly döntés, hiszen a vevők több 10 millió forintot fizetnek ki. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy jelen helyzetben – orosz-ukrán konfliktus és bizonytalan gazdasági környezet – érdemes-e kivárni a lakásvásárlással.

Alapvetően számos szempontot érdemes mérlegelni egy ilyen döntés során:

  • A lakásárak várható alakulása.
  • A lakáshitel kamatok, kondíciók alakulása a jövőben.
  • Hogyan alakulnak a fizetések várhatóan a jövőben?
  • Mennyire bizonytalan a helyzet, milyen reálgazdasági kockázatokat látni jelenleg?

Mindezeket alaposan át kell gondolnia egy lakás iránt érdeklődőnek, a jelenlegi helyzet ugyanis még a korábbi időszaknál is sokkal bonyolultabb.

Hirdetés

Hirdetés

Mit várhatunk a lakásáraktól?

Az elmúlt években a lakásárak szinte töretlenül emelkedtek. 2010-hez képest megduplázódtak a lakásárak, sőt egyes helyeken megháromszorozódott az ingatlanok értéke. Az COVID kitörése óta legfeljebb az áremelkedés mérséklődését lehetett tapasztalni, érdemi árcsökkenésre azonban nem került sor.A hazai lakásárak alakulása (2010=100%)

A háború és az ahhoz kapcsolódó szankciók azonban átírhatják a helyzetet. Ugyanis a kereslet – legalábbis a magas árak mellett – érdemben csökkenhet:

  • Magas inflációs környezetben robbant ki a háború, ami tovább fokozza az általános drágulást. (A nyersanyagárak, energiahordozók ára, élelmiszerárak várhatóan tovább fognak drágulni.) Ezáltal az embereknek kevesebb lakásra költhető pénzük lesz.
  • A GDP növekedési üteme is megtorpanhat.
  • A jövedelmek kétszámjegyű emelkedésének is vége szakadhat.
  • A gazdasági bizonytalanságról és a hitelpiacról külön még beszélni fogunk. Azt előzetesen mindenképpen kijelenthetjük, hogy ezen tényezők is inkább a lakásárak csökkenésének irányába mutatnak.

A Bankmonitor szakértői mindezek miatt nem várják az ingatlanárak további emelkedését. Sőt elhúzódó háború esetén – amire jelen helyzetben  komoly esély van – akár 3-5 százalékos árcsökkenés is elképzelhető. Ez alapján egy vásárlás előtt állónak akár érdemes lehet kivárni, hiszen az árcsökkenés számukra kedvező lehet. A lakásárak várható alakulásáról a Bankmonitor részletes elemzését itt olvashatod.

A lakáshitelek piacán komoly drágulás várható

A jelenlegi árak mellett sokan már csak komoly 20-30 millió forint összegű lakáshitel igénylésével tudnak ingatlant vásárolni. Számukra az ingatlanárak alakulása mellett a hitelkamatok várható változása is nagyon lényeges kérdés. Sajnos e tekintetben nem szolgálhatnak a Bankmonitor szakértői jó hírrel. A hitelkamatok érdemi emelkedés várható az elkövetkező hónapokban.

A magas infláció miatt – februárban 8,3% volt az áremelkedés – az MNB folyamatosan emeli az irányadó kamatokat, ennek mértéke jelenleg 5,85%, de további emelésekre lehet számítani. Az irányadó kamatok pedig érdemben befolyásolják a pénzpiaci hozamokat, ami a bankok oldalán költségnövekedést jelent. (A pénzintézetek ugyanis a pénzpiacról szerzik be a hitelek forrását.) Ez pedig idővel az új hitelek kamatában is megjelenik: 1,5 százalékpontos további kamatemelésre lehet számítani az új hitelek esetében. (A legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek THM értéke 5,4 százalékról 6,5-7 százalékra emelkedhet.) A hitelek várható drágulásáról itt olvashatsz részleteket.

A jelenlegi háborús helyzetben igen magas a bizonytalanság: meddig folytatódnak a harcok, mi lesz a hatása a szankcióknak… A bizonytalanságot pedig a pénzintézetek kockázatnak tekintik, ami lecsapódhat a hitelintézetek bírálati gyakorlatában is. A bankok szigorúbb feltételekkel fognak hitelezni, kevesebb ember lesz jogosult a kért hitelösszegre.

A hitelpiacon várható folyamatok miatt nem érdemes kivárnia a lakásvásárlást tervezőknek: drágábban és szigorúbb feltételekkel lehet hitelhez jutni az elkövetkező időszakban. Ráadásul a hitelpiaci folyamatokban várható változások sokkal biztosabbnak tűnnek, mint a lakásárak csökkenése.

Természetesen speciális helyzetben vannak a támogatott kölcsönt igénylők – CSOK-hitel, Zöld hitel – náluk ugyanis a kamatemelkedés nem jelent veszélyt. Ugyanakkor figyelni kell a támogatási lehetőségek lejáratára, illetve Zöld hitel esetében a teljes 200 milliárd forintos keretösszeg kimerülésére.

Hogyan hat a vásárlókra a lakásárak és a hitelpiac alakulása? Jöjjön egy példa

Az eddigi tényezők egymással ellentétes irányba hatnak. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatnák be a két tényező változásának együttes eredményét.

Tegyük fel, hogy egy család 50 millió forintért venne lakást, van 25 millió Ft önerejük és 25 millió Ft piaci lakáshitelre lenne szükségük. A kölcsön 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú, az induló kamatszint 5,4%. Ha a család kivár, akkor a vételár 3 százalékkal csökkenne, viszont a hitelkamat 1,5 százalékponttal növekedne.

Hogyan hat a vételár és a hitelkamatok alakulása egy 50 millió Ft értékű lakás megvásárlására?

A vételár csökkenése miatt a jövőben 1,5 millió forinttal kevesebbet kell kifizetni a lakásért, az önerő adott, vagyis ez a különbség a szükséges hitelösszeg nagyságában csapódik le. (Elég 23,5 millió Ft lakáshitel a jelenlegi 25 millió Ft helyett.) Ugyanakkor a hitelkamatok emelkedése – 5,4 százalékról 6,9 százalékra – oda vezet, hogy a kisebb hitelösszegre is 10 ezer forinttal nagyobb törlesztőrészletet kell fizetni.

20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 2,4 millió forinttal kell többet kifizetni a kölcsönre, ha vár a család. Az önerő a két esetben ugyanakkora, vagyis 2,4 millió Ft-tal nagyobb összeget kellene fizetni összességében is a kivárás miatt a lakásért.

A dinamikus béremelkedés korszaka lejárt?

Az elmúlt években a KSH adatai alapján az átlagjövedelem jelentős mértékben akár 8-10 százalékkal is emelkedett. Sok lakásvásárló ennek tükrében tervezte be a kiadásait. (Az első időszakban még komolyak a terhek, de az évek alatt a fizetés „kinövi” a kiadásokat.)

A gazdasági teljesítmény növekedésének várható lassulása és a nagy bizonytalanság miatt a bérek emelkedésének üteme mérséklődni fog. Vagyis a jövőben a családok nem alapozhatnak bevételeik gyors növekedésére. Természetesen ezt is mindenkinek egyedileg a saját élethelyzetének megfelelően kell kiértékelnie. Összességében azonban ez a kivárás szempontjából egy semleges elem, hiszen már most is ez a várakozás, és vélhetően ez hónapok múlva sem fog módosulni.

Az orosz-ukrán háború és a gazdasági szankciók

Hatalmas a bizonytalanság a gazdaságban – nem csak itthon, az egész világra elmondható ez -, ebben a környezetben sokan inkább elhalasztják nagyobb pénzügyi kiadásaikat. Márpedig mi lehet nagyobb kiadás, mint egy lakás megvásárlása. Ez a döntés teljesen érthető: jóval kevésbé látható biztosnak a munkahely, a fizetés, az infláció csökkenése is későbbre tolódik…

A bizonytalanság óvatossághoz vezet, ami az élet számos területén megtapasztalható. A Bankmonitor szakértői számos helyzetben találkoztak az ingatlanpiacon is a vételi szándéktól elálló vevőkkel. Ez a döntés pedig független a korábban leírt számításoktól, indokoktól, pusztán a kockázat, a bizonytalanság szülte őket.

Összegzés

A lakásvásárlás előtt állók teljesen új helyzetben vannak, sokkal nagyobb a bizonytalanság, több tényezőre kell odafigyelniük. A különböző élethelyzetben lévők számára más lehet az ideális döntés:

  • Az önerőből vásárlók számára érdemes lehet kivárni. Számukra a lakásárak várható csökkenése komoly lehetőséget hordozhat.
  • A támogatásból, támogatott hitelből vásárlók is kivárhatnak, számukra azonban fontos szem előtt tartani, nyomon követni a támogatások igénylési határidejét.
  • A piaci hitelből vásárlóknak nem érdemes kivárni, a hitelkamatok emelkedése ugyanis messze kompenzálhatja a lakásárak csökkenését. (Természetesen azon is múlik a dolog, hogy mekkora hitelösszegre lenne szükség.)
  • A magas fokú bizonytalanság miatt is elhalaszthatják a komolyabb pénzügyi döntéseket. (A fenti tényezőktől függetlenül.) Ebben a helyzetben azonban érdemes átgondolni azt, hogy ennek a lépésnek adott esetben milyen pénzügyi hatása lehet.)
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés