Bukja az otthonfelújítási támogatást, akinek végrehajtás van az ingatlanán?

Bukja az otthonfelújítási támogatást, akinek végrehajtás van az ingatlanán?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-12
 

Akár egy ezeréve be nem fizetett parkolási csekk, vagy egy jelentősebb közös költség elmaradás miatt is kerülhet végrehajtási jog egy ingatlanra. Az ilyen ingatlanra vajon igényelhető az akár 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás remek lehetőség azoknak a gyermeket nevelő szülőknek – egyedülállóknak, élettársaknak és házasoknak egyaránt -, akik szeretnék mostanában felújítani, korszerűsíteni az otthonukat. Az állam ugyanis a benyújtott számlák alapján utólag kifizetheti a költségek 50%-át, maximum 3 millió forintot. (Az otthonfelújítási támogatásról minden fontos részletet megtudhatsz itt.)

Számos feltétele van az állami „ajándéknak”, ezek egyike az, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása, ami lehet például adótartozás, de akár az is, ha hogy valaki csok-ot vagy Babaváró hitelt igényelt, ám az igénybe vett támogatást valamilyen oknál fogva (csok-nál például nem születtek meg a vállalt gyermekek) vissza kell fizetni, ami még nem történt meg.

Csok-kalkulátor: ellenőrizheted, hogy menni csok-ra számíthatsz
Babaváró kalkulátor: megtudhatjátok, hogy kaphattok-e Babaváró hitelt
Csok-hitel kalkulátor: listázd ki a csok lakáshiteleket
Lakáshitel kalkulátor: nézd meg, hogy melyik banknál kell a legkevesebb hati törlesztőt fizetned

De mi a helyzet akkor, ha valakinek nem köztartozása van, hanem például a társasházi közös költséggel csúszott meg, esetleg egy régi BKK bliccelés, vagy egy be nem fizetett parkolási csekk miatt került végrehajtás az ingatlanjára. Ezek az otthonfelújítási támogatás szempontjából nem kizáró okok, vagyis, ha valaki minden egyéb feltételt teljesít, akkor gyűjtheti a számlákat, illetve 2022. december 31-ig kérheti a visszatérítést. Ugyanakkor arra számítania kell, hogy támogatott otthonfelújítási hitelt biztosan nemfog kapni, hiszen ez jelzáloghitel, aminél a fedezetként felajánlott ingatlan „pedigréjének” kifogástalannak kell lennie. Persze a dolog egyébként is logikus, hiszen akinek végrehajtás alatt álló adósságai vannak, az miért is tudná rendben teljesíteni az új hiteleit.

Bár látható, hogy az otthonfelújítási támogatás szempontjából nem kizáró ok az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog, az ilyet több szempontból sem szabad félvállról venni. Például azért sem, mert ha ilyet jegyeznek be egy már jelzáloggal terhelt ingatlanra, akkor a bank dönthet úgy, hogy maga is bekapcsolódik a végrehajtási eljárásba, és egy összegben követeli a fennálló tartozás rendezését. Erre azért van lehetősége, mert máskülönben fennáll annak az esélye, hogy a hitel mögött álló biztosíték elveszik, így végül nem kapja vissza

Lehet azonban a végrehajtásnak (legyen az köztartozás vagy más nem teljesített adósság miatt) egy másik negatív mellékhatása is sokak számára: emiatt inkasszózhatják akár a lakástakarék-betét egy részét is. Ez azt jelenti, hogy a lakástakarék a követelt összeget átutalja a végrehajtó letéti számlájára, majd a szerződést automatikusan megszünteti. Ez azzal jár, hogy lakástakarék tulajdonosa elbukja az összes addig jóváírt állami támogatást, és mindössze a végrehajtás után esetlegesen megmaradó összeget, plusz annak kamatait utalják el a részére. Ahogy ezt korábban már írtuk, mindez egy 4 éves szerződés utolsó évében 200 ezer Ft feletti veszteséget jelenthet, de egy 10 éves futamidejű lakástakaréknál akár 600 ezer Ft felett is lehet a veszteség csak az állami támogatás elbukása miatt, amit tetéz, hogy így egy évtizedig bőven infláció alatt kamatozott a megtakarítás.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés