loading

Több százezer volt devizahiteles törlesztőrészlete emelkedik júliusban

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Egy júliusi kamatfordulóval rendelkező forintosított devizahitel kamata 0,28 százalékponttal emelkedik a következő hónaptól. Ez 10 millió forint hitelösszeg és 10 év hátralévő futamidő esetén havi 1300 forintot jelent. A drágulás nem tűnik soknak, ám ha folytatódik, akkor az sokakat érzékenyen érinthet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 22-én 0,3 százalékponttal megemelte a jegybanki alapkamatot. A lépés hatással lehet az új és a már korábban folyósított lakáshitelek kamatára egyaránt. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű forintra váltott deviza hitel esetében júliustól a törlesztőrészlet 1300 forinttal megemelkedhet.

Miért befolyásolja a devizahitelesek törlesztőrészletét az alapkamat?

A jegybanki alapkamat egy úgynevezett referenciakamatláb, a kereskedelmi bankok az MNB-nél elhelyezett kéthetes kötvényeikre kapják ezt a hozamot. Ez egy rövid futamidőre irányadó kamatláb, éppen ezért a rövid futamidejű bankközi kamatok mértékére van közvetlen, jelentős hatása. Ilyen például a BUBOR – azt mutatja meg, hogy az egyes bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak éven belüli futamidőre -, amelynek mértéke pedig a változó kamatozású lakáshitelek kamatát befolyásolja közvetlenül.

A változó kamatozású lakáshiteleknek kamata ugyanis két részből áll: a referenciamutató értékéből és a kamatfelárból. (Változó kamatozású kölcsönök azok, amelyek kamatát a bank akár éven belül is módosíthatja egyoldalúan.) Referenciamutatóként a jellemzően a BUBOR szokott szolgálni, így annak megváltozása kamatfordulókor teljes mértékben beépül a kölcsön kamatába.

Ráadásul a meglévő lakáshitelállománynak még mindig jelentős része változó kamatozású, ez annak köszönhető, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltás során 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönné alakították át.

Mennyivel emelkedik a változó kamatozású kölcsönök kamata júliusban?

A Bankmonitor szakértői egy régi devizahitel példáján keresztül vizsgálták meg a kamatemelés hatását. A fennálló tartozás 10 millió forint, a hátralévő futamidő 10 év, a kamatfelár 2,5%, a kölcsön kamata pedig júliusban fog változni.

A 3 havi BUBOR alakulása 2020 elejétől

A június hónapban érvényes 3 havi BUBOR 0,77% – ez az irányadó április óta – a következő hónaptól azonban a mutató értéke meg fog emelkedni 1,05%-ra. (A június 28-án jegyzett BUBOR lesz az irányadó a következő 3 hónapra.)

A referenciamutató emelkedése miatt a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor alapján a törlesztőrészlet megnő 1 300 forinttal – 100 156 forintról 101 452 forintra -, ezzel a teljes visszafizetendő összeg 155 ezer forinttal ugrana meg.

Hol lehet a kamatemelkedés vége?

A BUBOR emelkedése nem most indult el, már 2020. elejétől – a járvány kitörése óta – tapasztalható a folyamat.

 

2020. eleje óta a 3 havi BUBOR 0,89 százalékpontot emelkedett, emiatt 4 százalékkal emelkedhetett egy devizahitel törlesztőrészlete. (Ez egy 10 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű kölcsönnél 3-4 ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelentene.)

A jegybank ráadásul kamatemelési ciklust kezdett el júniusban. Addig emelni fogják az alapkamatot, amíg az infláció nem tér vissza a kívánatos szintre. Két-három a mostanihoz hasonló lépés miatt pedig a BUBOR további 0,5-0,8 százalékponttal tovább nőhet, ami 3 hónapon belül meg fog jelenni a régi devizahitelek törlesztőrészletében is.

Érdemes elgondolkodni minden változó kamatozású kölcsönnel rendelkező adósnak a hitelkiváltáson, meglévő kölcsöne újabbra cserélésén. Ezzel ugyanis olcsóbbra és biztonságosabbra cserélhetik meglévő hitelüket. (Biztonságosabbra, hiszen a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódus választásával a kölcsön kamatát a bank egyoldalúan nem emelheti egy évtizeden keresztül. Emiatt egy további alapkamatemelésnek se lenne hatása az új kölcsön törlesztőrészletére legalább 10 éven át.)

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Címkék: