Betöltés

Ekkora kiadásra számíts a vételár felett, ha lakást vagy házat vásárolsz!

szerző: Fülöp Norbert
2018-11-12

Ha lakást vagy házat szeretnél vásárolni, akkor mindenképp fontos tisztában lenned a fizetendő vételár feletti költségekkel, mert itt bizony akár milliókról is szó lehet!  

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ügyvédi díj

Az ingatlan adásvételi szerződéséhez mindenképp szükséges ügyvéd közreműködése, ennek költsége pedig – hacsak a felek másképp nem állapodnak meg – általában a vevőt terheli. Egyszerű adásvételi szerződés esetében a vételár 0,3-0,5 százalékáról (+áfa) indulnak a díjak, de van olyan szakember, aki 1,5 százalékért dolgozik. Mindenütt van úgynevezett minimum díj, amit 40-50 ezer forint körül határoznak meg, de sokszor a fizetendő maximális összeget is meghatározzák. Nagyobb értékű ingatlan esetén érdemes egyedi ajánlatot kérned, mert akkor arányaiban jobban jöhetsz ki. Persze, főleg az egyszerű tranzakcióknál érdemes ár alapján választani ügyvédet, ha összetett vagy problémás az ügylet, akkor nagyon fontos a jó szakember, aki bizony megkérheti a munkája árát. A tapasztalat azonban az, hogy egy rossz szerződés később milliós hátrányt jelenthet!

Tulajdoni lap

Az adásvétel során megbízott ügyvéd első dolga az, hogy ellenőrzi a kiszemelt ingatlan tulajdoni lapját, hogy valóban az eladók-e a tulajdonosai, szerepel-e rajta elidegenítési és terhelési tilalom (azaz nem adható el és nem terhelhető), folyamatban lévő peres eljárás, végrehajtás vagy árverés kitűzése. Ezek közül a jelzálogjog a leggyakoribb, ami lakáshitelnél természetes, ám ebben az esetben tisztázni kell az eladóval, hogy értékesítés előtt kívánja visszafizetni a hitelt, vagy a vételárból szándékozik rendezni az adósságát. Előfordulhat, hogy a hitelt a tulajdonos már rég visszafizette, ám ezt elfelejtette a tulajdoni lapról töröltetni. Ebben az esetben a probléma mindössze pár nap csúszást jelent!

A tulajdoni lap elektronikus lekérdezése a Takarnet rendszerből 1000 forintba kerül, míg a tulajdonjog bejegyzése a földhivatalnál 6600 forint fizetnivalót jelent.

Illeték

Az ingatlanvásárlás legnagyobb költsége az illeték, ami alapesetben az adott ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka. Nem véletlenül a forgalmi érték, nem pedig a vételár az illeték alapja, ugyanis ha gyanúsan alacsonyabb ár kerül a szerződésbe, akkor az adóhatóság utólag is ellenőrizheti az ingatlant, és ha szükséges, a vételárnál magasabb illeték alapot határozhat meg.

Vannak esetek, amikor csökkenhet az illeték mértéke:

 • Ha valaki a vásárlást megelőző három évben ad el ingatlant, akkor az értékesített és a vásárolt ingatlanok értékkülönbözete után kell csak megfizetni az illetéket. Fontos kitétel, hogy egy eladással egy vétel állítható csak szembe! Abban az esetben, ha a vásárolt ingatlan értéke alacsonyabb az eladottnál, akkor nem kell illetéket fizetni. (Az eladás után persze lehet adófizetési kötelezettség, de ez egy másik cikk tárgya, mi most kizárólag a vásárlás költségeivel foglalkozunk.) Az illeték tehát alapesetben egy 10 millió forintos ingatlan esetében 400 ezer forint, ezért ezzel a költséggel mindenképp érdemes előre számolni!
 • Viszonylag friss az úgynevezett cserét pótló vétel lehetősége, amikor valaki úgy vásárol új ingatlant, hogy a meglévőt még nem adta el, ám az értékesítést egy éven belül meg kívánja ejteni. Ilyenkor az adóhatóság felé jelezned kell, hogy egy éven belül el kívánsz adni egy másik ingatlant, ezt követően az illetékkiszabási eljárást egy évre felfüggesztik. Ha az ingatlant értékesítetted, akkor ezt ugyancsak jelezned kell, majd a két tranzakció alapján kiszámítják, hogy mennyit kell befizetned.
 • Kérhetsz részletfizetést, ha problémát jelent egy összegben kifizetni az illetéket, ezt alapos az indok esetén többnyire meg is adják. Arra azonban ügyelj, hogy a részleteket pontosan rendezd, mert ha megcsúszol, az egész összeget egyben hajtják be rajtad!
 • Ha egy pár összeköltözik és közösen vásárol otthont, akkor előfordulhat, hogy az egyik félnek volt már korábban ingatlanja, amit egy éven belül eladott. Ebben az esetben a lakást eladó fél új tulajdonrészének értéke áll szemben az eladott lakás értékével. Vagyis, ha elad valaki egy 10 milliós ingatlant, majd a párjával vásárolnak közösen egy 20 milliósat, amiben 50-50 százalékos tulajdonrészük van, akkor az eladó tulajdonrésze után nincs illetékfizetési kötelezettség, míg a másik 50 százalékos rész után 400 ezer forintot kell fizetni.
 • Építési telek megvásárlásakor nincs illetékfizetési kötelezettség, feltéve, hogy négy éven belül lakóház épül rajta.
 • Ha 35 évesnél fiatalabb vagy, az első lakásodat vásárolod meg, aminek forgalmi értéke nem éri el a 15 millió forintot, akkor 50 százalékos illetékkedvezményt kapsz. További kedvezmény, hogy a felére csökkentett illetéket 12 havi részletben is rendezheted.
 • Még többet ér a CSOK! Ugyanis illetéktörvény úgy rendelkezik, ha lakóingatlant vásárolsz és ahhoz vissza nem térítendő állami támogatást is igényelsz, akkor a támogatás összegével csökkenteni lehet a lakásértéket. Így egy csökkentett érték után kell kifizetned az illetéket.
 • Újépítésű lakás esetén, ha azt vállalkozó értékesítette, 15 millió forint forgalmi értékig illetékmentes a vásárlás, míg a 15 és 30 millió forint közötti részre 4 százalék az illeték. 30 millió forint forgalmi érték felett nincs kedvezmény, vagyis az ilyen ingatlanok esetében a teljes összegre 4 százalékos illetéket vetnek ki.
 • Házastársak között az ingatlan adásvétel illetékmentes.
 • Egyenes ági rokonok között az ingatlan adásvétel illetékmentes.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

8 Hozzászólás

 1. Mátyus Máté

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy újépítésű ingatlan esetén a 15millió forintig járó kedvezmény minden esetben érvényes, vagy csak ha az ingatlan összértéke nem haladja meg a 30millió forintot?
  Köszönettel, Máté

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Máté,
   Új építésű lakásnál nincs felső vételár korlát, csak használt lakásnál.

 2. Krisztian

  En ugy tudom, hogy az illetek 2018.01.01. napjától úgy módosult, hogy az adásvételt megelőző 3 éven belül eladott, vagy az adásvételt követő 1 éven belül eladott lakás értékét lehet levonni az illeték alapjából.

  1. Fülöp Norbert

   Köszönjük Krisztián! Igaza van, ezek csökkentik a vásárláskor fizetendő illeték alapját.

 3. Sághegyi Péter

  Inkorrekt eljárásnak tartom, hogy a hitel felvételekor a bankok a Takarnet rendszeren keresztül a jelzálogot még az előtt ráterhelik az ingatlanra, hogy az ügyfél azt ténylegesen még fel sem vette. Értem, hogy ez így a bankok érdeke. Amikor azonban lejár a hitel és teljes egészében vissza lett fizetve akkor eszük ágában sincs az (azonnali) Takarneten keresztüli jelzálog törlés. Valamelyik nap is sorban ültem az egyik bankban és egy volt osztálytársam azzal a problémával jött ügyintézni, hogy már 20 éve visszafizette a hitelét és most derült ki, hogy még mindig jelzálog van rajta mert nem törölték. Természetesen nem tudta elintéztetni a problémáját mert a régi anyagok a bank megyeszékhelyi irattárában (110km Baja-Kecskemét) vannak. Majd a malmok lassan meg fognak kezdeni őrölni – az ügyfél meg szaladgálhat hivataltól hivatalig.

 4. G ulyás Judit

  Az én tulajdonomban volt a lakás most eladtam és a gyerekem vásárolt házat és a lakás árát ebbe a ház vásárlásba fektedtem ,kérdésem ilyen esetben a vásárlási illetéknél figyelembe veszik az eladott lakásból származo jövedelmet

  1. Fülöp Norbert

   Sajnos, ha az értékesített ingatlan az Ön tulajdonában volt, akkor a fia tulajdonában lévő ingatlan megvásárlásánál nem csökkenthető azzal az illetékalap.

  2. Singer Zoltán

   Kedves Judit!

   Az a fontos, hogy a megvásárolt és az eladott ingatlannak nem ugyanaz a tulajdonosa. A gyermeke Ön helyett nem veheti igénybe a kedvezményt!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyen kijön egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 05. 27.

A falusi CSOK támogatás összege viszonylag magas, főleg azért, mert az érintett kistelepülések árai az elmúlt években nem nőttek olyan mértékben, mint Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban. Megnéztük a lehetőségeket....

Hasznos tudnivalók, ha lakáshitelt vennél fel

2019. 05. 26.

A legfontosabb, praktikus tudnivalók a lakáshitelről: milyen alapvető feltételeknek kell megfelelni? Mennyi idő alatt kaphatod meg a hitelt? Mi szükséges a jó döntéshez? A lakáshitel legtöbbünknek életünk talán legfontosabb pénzügyi...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.