Betöltés

Elér minket is az újabb ázsiai válság?

szerző: Bankmonitor
2018-05-30

Rég nem látott feszültség jellemzi a fejlődő piacokat, ami az egyes országokat jellemző bizonytalanságok mellett lényegében a hosszú évek után változó amerikai hozamkörnyezet miatt alakult ki. A forint gyengülésén keresztül még hazánk is megérzi a hatásokat, így nem vehetjük félvállról ezt a kérdést. Éppen ezért a CashMester legfrissebb részében ezt a kérdést jártuk körül.

Mi történt pontosan?

A forint gyengülését te is tapasztalhattad az elmúlt hetekben, ugyanakkor azt látni kell, hogy nem csak hazánkat érintő jelenségről van szó. Több fejlődő országban is megszenvedik az utóbbi időszak eseményeit, hiszen a hivatalos fizetőeszközeik gyengülnek, a részvénypiacok esnek, az államkötvény hozamok pedig emelkednek. Most elmagyarázzuk mi is áll a háttérben.

Mit jelent ez magyarul?

A 2008-as válság után az amerikai, európai és japán jegybankok rekord mélységbe vágták a kamatokat (elárasztották olcsó pénzzel a világot) a gazdaság élénkítése érdekében. Igen ám, de ez meg is növelte a befektetők kockázati étvágyát.

Nem véletlen, hogy a részvénypiacok szárnyalásba kezdtek, emellett a befektetők rizikósabb terepre merészkedtek a kedvező lehetőségekért, mégpedig a fejlődő piacokra. Ez hosszú évekig azt okozta a fejlődő piacokon, hogy szárnyaltak a tőzsdék, és a devizák is relatíve erősek voltak.

Ugyanakkor látni kell, hogy időközben normalizálódni látszik a nemzetközi kamatkörnyezet. Legalábbis Amerikában már emelkednek a hozamok (a 10 éves államkötvény hozama 3% közelében volt) és úgy tűnik a gazdaság is jó állapotban van, ami még egy ok, hogy a kamatok magasabb szintre kerüljenek. Ez pedig a befektetők számára újból vonzó célponttá teszi a fejlett piacokat, ami mágnesként vonzza a tőkét is. Hiszen most már alacsonyabb kockázat mellett is magasabb hozamot érhetnek el.

Ez pedig egyenes arányban áll azzal, hogy a fejlődő országokat tőkekivonással sújtják, miközben a dollár is erősödik a többi devizával szemben. Azonban mindez az amúgy sem túl jó színben lévő fejlődő országok helyzetét rontja, a szakértők nem hiába hasonlítják a mostani helyzetet a ’98-as ázsiai válsághoz. Bár ez elsősorban nem Ázsiát érinti, viszont annyiban hasonlít, hogy a fertőzés végigsöpörhet a fejlődő országokon.

Miért kellene engem érdekelnie?

Habár a forint is nagyobb gyengülésen ment keresztül, hazánkban alapvetően a gazdaság jó formában van. Ez nem mondható el az olyan fejlődő országokról, mint Argentína, Törökország, vagy éppen Indonézia, vagy Brazília. Ezekben az országokban nemcsak a gazdaság áll gyenge lábakon, hanem ehhez jelentős politikai bizonytalanság is társul.

Mondhatni csak rossz társaságba kerültünk, hiszen a befektetők egy kalap alá veszik a fejlődő országokat, hiába, hogy hazánkban nincs baj. Hozzátesszük, hogy Európában jelenleg az olasz események is növelik az aggodalmakat, aminek hazánk is megérezheti a hatásait. Egyelőre nem tudni mi lesz a vége és a forint milyen irányban fog mozogni.

Szerencsére az árfolyamkockázat a lakáshiteleket már nem érinti, viszont a hozamok emelkedésén keresztül a hitelkamatok emelkedését tapasztalhatják az adósok (a fix kamatozású hitelek védelmet élveznek). Megtakarítási fronton elsősorban a kötvényalapokat és a fejlődő piaci kitettséggel rendelkező befektetési alapokat is negatívan érinthetik az események, így ezeknél érdemes óvatosnak lenni.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Blogajánló

  • alapblog

    Theresa vakhite

    Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.