Betöltés

Elér minket is az újabb ázsiai válság?

szerző: Bankmonitor
2018-05-30

Rég nem látott feszültség jellemzi a fejlődő piacokat, ami az egyes országokat jellemző bizonytalanságok mellett lényegében a hosszú évek után változó amerikai hozamkörnyezet miatt alakult ki. A forint gyengülésén keresztül még hazánk is megérzi a hatásokat, így nem vehetjük félvállról ezt a kérdést. Éppen ezért a CashMester legfrissebb részében ezt a kérdést jártuk körül.

Mi történt pontosan?

A forint gyengülését te is tapasztalhattad az elmúlt hetekben, ugyanakkor azt látni kell, hogy nem csak hazánkat érintő jelenségről van szó. Több fejlődő országban is megszenvedik az utóbbi időszak eseményeit, hiszen a hivatalos fizetőeszközeik gyengülnek, a részvénypiacok esnek, az államkötvény hozamok pedig emelkednek. Most elmagyarázzuk mi is áll a háttérben.

Mit jelent ez magyarul?

A 2008-as válság után az amerikai, európai és japán jegybankok rekord mélységbe vágták a kamatokat (elárasztották olcsó pénzzel a világot) a gazdaság élénkítése érdekében. Igen ám, de ez meg is növelte a befektetők kockázati étvágyát.

Nem véletlen, hogy a részvénypiacok szárnyalásba kezdtek, emellett a befektetők rizikósabb terepre merészkedtek a kedvező lehetőségekért, mégpedig a fejlődő piacokra. Ez hosszú évekig azt okozta a fejlődő piacokon, hogy szárnyaltak a tőzsdék, és a devizák is relatíve erősek voltak.

Ugyanakkor látni kell, hogy időközben normalizálódni látszik a nemzetközi kamatkörnyezet. Legalábbis Amerikában már emelkednek a hozamok (a 10 éves államkötvény hozama 3% közelében volt) és úgy tűnik a gazdaság is jó állapotban van, ami még egy ok, hogy a kamatok magasabb szintre kerüljenek. Ez pedig a befektetők számára újból vonzó célponttá teszi a fejlett piacokat, ami mágnesként vonzza a tőkét is. Hiszen most már alacsonyabb kockázat mellett is magasabb hozamot érhetnek el.

Ez pedig egyenes arányban áll azzal, hogy a fejlődő országokat tőkekivonással sújtják, miközben a dollár is erősödik a többi devizával szemben. Azonban mindez az amúgy sem túl jó színben lévő fejlődő országok helyzetét rontja, a szakértők nem hiába hasonlítják a mostani helyzetet a ’98-as ázsiai válsághoz. Bár ez elsősorban nem Ázsiát érinti, viszont annyiban hasonlít, hogy a fertőzés végigsöpörhet a fejlődő országokon.

Miért kellene engem érdekelnie?

Habár a forint is nagyobb gyengülésen ment keresztül, hazánkban alapvetően a gazdaság jó formában van. Ez nem mondható el az olyan fejlődő országokról, mint Argentína, Törökország, vagy éppen Indonézia, vagy Brazília. Ezekben az országokban nemcsak a gazdaság áll gyenge lábakon, hanem ehhez jelentős politikai bizonytalanság is társul.

Mondhatni csak rossz társaságba kerültünk, hiszen a befektetők egy kalap alá veszik a fejlődő országokat, hiába, hogy hazánkban nincs baj. Hozzátesszük, hogy Európában jelenleg az olasz események is növelik az aggodalmakat, aminek hazánk is megérezheti a hatásait. Egyelőre nem tudni mi lesz a vége és a forint milyen irányban fog mozogni.

Szerencsére az árfolyamkockázat a lakáshiteleket már nem érinti, viszont a hozamok emelkedésén keresztül a hitelkamatok emelkedését tapasztalhatják az adósok (a fix kamatozású hitelek védelmet élveznek). Megtakarítási fronton elsősorban a kötvényalapokat és a fejlődő piaci kitettséggel rendelkező befektetési alapokat is negatívan érinthetik az események, így ezeknél érdemes óvatosnak lenni.

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.