Betöltés

Ezekre a buktatókra figyelj a 0 forintos bankszámláknál!

szerző: Nagy Ildikó
2017-11-09

Ingyenes számlavezetést, ingyenes bankkártyát, és ingyenes utalásokat biztosít a bankszámlád, mégis költséggel terhelnek? Mutatjuk, miből adódhat a nem várt kiadás!

A számlavezetés ingyenes, de mégis van egy havidíj

Több banknál is találkozhatunk azzal a gyakorlattal, hogy úgymond csomagban értékesíti egy adott bankszámla szolgáltatásait. A csomagnak van egy havi díja, és a csomagon belül biztosít egy (vagy több) bankszámlát díjmentesen, bankkártyát, SMS szolgáltatást, stb.

Ez megtévesztő lehet, így ne ragadjunk le az ingyenes számlavezetés kifejezésnél! Minden rendszeres költségnek utána kell járni, vagy rákérdezni az ügyintézőnél!

Lejárt az akciós időszak

Előfordulhat, hogy csak egy bizonyos időpontig díjmentesek pl. az utalások, vagy egyéb megbízások. Az ilyen akciók határidejét egyértelműen jelzik, tehát előre lehet tudni, hogy mikortól érvényesek a magasabb díjak.

Ezeknek a határozott idejű akcióknak a végével bankszámla kalkulátorunkban mi is számolunk, ennek megfelelően az akció végétől már a magasabb díjat alkalmazzuk, és így mutatjuk meg egy-egy bankszámla költségét.

A második évtől a bankkártya okozhat meglepetést

A bankkártyák legyártásának költségét, illetve első éves díját általában elengedik a bankok, amennyiben elektronikus kártyáról van szó. Ez azt jelenti, hogy ehhez kapcsolódóan egy évig nem merül fel kiadás, de az első évforduló alkalmával terhelik a számlán a kártya következő, azaz második éves díját.

Ebből adódóan nem elég egy-egy számla első éves költségeit vizsgálva eldönteni, hogy megfelelő-e, kivéve, ha ilyen rövid időszakra keresünk bankot. Hosszú távú döntés megalapozásához a második éves költségeket is szemügyre kell venni!

Amennyiben nem elektronikus, hanem dombornyomott kártyáról van szó, már kevesebb akciót találunk, és ezek díját jellemzően már első évben sem engedik el, illetve pár ezer forinttal drágábbak is, mint az elektronikus társaik.

Betegszabadság, vagy hó végén utalt munkabér is eredményezhet jelentős bankköltséget

Nagyon ritka, hogy ingyenes számlavezetésért cserébe a bank ne várjon el rendszeres beérkező utalást a számlára. Ha nem is írja elő, hogy ez munkabér legyen, akkor is jellemzően elvár valamilyen számlára érkező összeget.

Ha adott hónapban az elvárt összegnél kevesebb érkezik meg a bankhoz, sajnos felszámításra kerül egy fix havidíj, ami igen borsos összeg is lehet, akár több ezer forint! Azoknál a bankszámláknál, ahol sima bejövő utalás is megfelelő a kedvezményhez, ilyenkor kipótolhatja az utalást akár egy családtag is a saját számlájáról. Ezáltal elkerüljük a havidíjat feltéve, hogy több részletben is érkezhet a jóváírás!

A másik, amire figyelni kell, hogy milyen periódusban kell megérkeznie az elvárt összegnek! Van olyan bank, amely azt a gyakorlatot követi, hogy előző hónap 15-től következő hónap 14-ig vizsgálja a bejövő jóváírást. Máshol naptári hónapot vizsgálnak, azaz hónap elsejétől annak utolsó napjáig érkezhet a pénz, hogy ingyenes legyen az adott hónap.

Ez abban az esetben gondot okoz, ha például decemberben hó elején és hó végén is érkezik fizetés, majd januárban nem. Márpedig ilyen munkáltatói gyakorlat is előfordul. Ezt szintén oda-visszautalással lehet orvosolni, de persze ehhez vagy egy másik banknál lévő saját számla, vagy egy barát, családtag segítsége szükséges.

Fentiekből is látszik, hogy nagyon körültekintőnek kell lenni a bankszámla kiválasztásakor. Ráadásul nem elég a választáskor tudni a feltételeket, azokat utóbb is észben kell tartani (pl. arra az esetre, ha változik a fizetés összege), illetve érdemes időről időre felülvizsgálni.

És hol, milyen feltételekkel lehet ma 0 Ft-ért számlát vezetni?

Az év végéig futó akciónk keretében számlahasználati szokásaidtól függően akár két évre megtérülhetnek a költségek a CIB ECO számlacsomag esetén. Ugyanis a 2017.12.31-ig igényelt számlákra kizárólag a Bankmonitor ügyfelei 5 000 Ft jóváírást kapnak a banktól a számlanyitást követő hónapban.

Az elvárás a minimálbérnek (jelenleg 84 788 Ft) megfelelő összegű jóváírás, cserébe ingyenes a számlavezetés. Ettől függetlenül  a csoportos beszedési megbízás, az eseti bankon belüli és bankon kívüli átutalási megbízás internet bankon és mobilalkalmazáson keresztül, valamint az állandó átutalási megbízás bankon belül és kívül 0 Ft.

A tranzakciós illetéket a bank jelenleg csak idén engedi el, de az ötezer forintos ajándék jóváírás kompenzálja a költségeket.

A Bankmonitor ügyfelei jelenleg a Gránit Banknál is kedvezményben részesülnek, amennyiben a Gránit Digitális számlacsomagot választják. Esetükben az első éves bankköltséget téríti meg teljes egészében a bank (beleértve tehát a bankkártya, valamint az utalások díját is) maximum 10 000 Ft összeghatárig, amennyiben havonta 50 000 Ft értékben vásárolnak bankkártyájukkal.

Amennyiben legalább 400 000 Ft számlára érkező összeget tudsz vállalni, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlacsomag lehet megfelelő számodra. Ennél a bankszámlánál a feltétel teljesítése esetén nincs számlavezetési díj, díjmentesek a netbanki utalások, valamint a bankkártya éves díját is visszatérítik utólag. Teljesen nullás költsége akkor lesz, ha az SMS szolgáltatást nem igényled, amelynek díja egyébként összesen havi 151 Ft.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

2 Hozzászólás

 1. Luffy

  Kondíciós listából a netbankos utalásra vonatkozó feltételek:
  “0,3 % maximum 6 000 Ft
  (Akció: 2017.12.31.-ig 0 Ft) “

  1. bankmonitor.hu

   A kalkulátorunk minden esetben az aktuális és hatályos állapotot tükrözik, a banki kondíciós listák alapján. Azonban azt például a CIB Eco bankszámla saját termékoldalán is leírtuk, hogy a bankköltségek kalkulálásakor (már a bankköltségek az első évben résznél) arra is tekintettel vagyunk, hogy 2018. január 1-től a tranzakciós illetéket felszámítja a bank (addig akciósan nulla forint). Vagyis a kalkulált havi díjban már ez a tétel is szerepel, amit Ön külön megemlített. Tesszük hozzá, nagyon ritka, hogy a tranzakciós illetéktől eltekintenek tartósabban egy bankszámlánál.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.