loading

Falusi csok vagy felújítási támogatás: melyik támogatást válasszuk otthonunk korszerűsítésére?

A Bankmonitor szakértői rengeteg kérdést kapnak az új otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban. Nem meglepő módon legtöbben az otthonuk korszerűsítésére, felújítására felhasználható lehetőségekről érdeklődnek. A kérdésekből azonban kiderül, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a támogatások közül melyiket érdemes választaniuk. Ezért most összehasonlítjuk a falusi csok és a felújítási támogatás jellemzőit és feltételeit.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

2021-től már két támogatást is felhasználhatnak a családok meglévő otthonuk modernizálására. A falusi csok és a felújítási támogatás egyaránt fordítható korszerűsítésre, azonban a két támogatás nagy mértékben eltér egymástól. Ettől függetlenül sokan keverik a két konstrukciót. (Sok esetben azt gondolva, hogy ez ugyanannak a támogatásnak a két különböző neve.) A Bankmonitor szakértői azonban most tiszta vizet öntenek a pohárba, és összehasonlítják a két egymástól teljesen független lehetőséget.

Más munkálatokra használható a két támogatás

Mind a falusi csok-ot, mind a lakásfelújítási támogatást felhasználhatják a családok otthonuk modernizálására. Az egyes támogatásoknál azonban pontosan nevesítik azt, hogy milyen munkálatokra lehet fordítani a kapott összeget. Az elvégezhető felújítások listája pedig eltér a két konstrukció esetében.

Mire lehet felhasználni a felújítási, korszerűsítési támogatásokat?

Látható, hogy a célok listája eltérő – jellemzően jóval több mindent lehet elvégezni a felújítási támogatás felhasználásával -, például a klímaberendezés kialakítása, a térkövezés és a télikert építése csak felújítási támogatásból finanszírozható. A kerítésépítésre, melléképületek korszerűsítésére pedig a kapott falusi csok támogatásnak csak a 30 százaléka fordítható. (Az otthonfelújítási támogatásnak akár a teljes összege elkölthető ezekre a célokra.)

Ugyanakkor számos olyan munkálat is van, amelyet mindkét támogatásból meg lehet csinálni: például a tetőcsere, a közművek bevezetése és cseréke, a kémény építése és korszerűsítése, a fürdőhelyiség kialakítása (olyan lakásban, ahol még nem volt) finanszírozható mindkét támogatási formából.

Ebben a helyzetben választani kell a két konstrukció közül, ugyanis ugyanazon munkálatra mindkét támogatást nem lehet felhasználni. De mi alapján lehet eldönteni, hogy melyik az ideális?

Igényelhető mindkét támogatás egy lakásra, ugyanazon gyermekre, azonban ugyanazon munkálatokra nem. Ha a család két külön körben végzi el a tetőcserét és a fűtés korszerűsítését, akkor a két munkálatra külön-külön igényelheti a két támogatást. Természetesen ehhez minden feltételt teljesíteni szükséges.

Mi a feltétele a falusi csok-nak és az otthonfelújítási támogatásnak?

Nem minden esetben választhat az igénylő, hiszen a két támogatás feltételei eltérnek: nem biztos, hogy mindkét konstrukció elvárásait teljesíteni tudja a család.

Mik a feltételei a felújítási, korszerűsítési támogatásoknak?

A legfontosabb különbség, hogy a falusi csok támogatást csak preferált kistelepüléseken lehet igényelni, ezért kizárólag a felújítási támogatás jöhet szóba, amennyiben a család otthona nem megfelelő helyen fekszik.

Emellett a falusi csok lehet az ideális megoldás, ha a házaspárnak még nincs gyermeke, de a jövőben szeretnének – ezt a támogatást ugyanis vállalt gyermekre is fel lehet venni -, illetve ha nemrég költözött be a család a már régóta meglévő otthonába.

Ha valaki nem ebben a lakásban képzeli el hosszú távon az életét, akkor viszont a felújítási támogatás lehet jó megoldás, hiszen a felújított ingatlan értékesítésére nincsen korlát ennél a támogatásnál.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2021-től?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy kalkuláltál!

A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!

Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Mekkora a támogatás összege?

Ha mindkét konstrukció feltételeinek megfelelünk, akkor érdemes megnézni, hogy mekkora összegre lehet jogosult az igénylő. A lakásfelújítási támogatásnál az összeg kizárólag a felújítási munkálatoktól függ: a költségvetés felét, de legfeljebb 3 millió forintot kaphat a család a munka befejezését követően. (Fontos, hogy a munkadíj és az anyagköltség a támogatás összegén belül 50-50 százalékos arányban szerepeljen.)

A falusi csok összege függ a gyermekszámtól. Amennyiben kizárólag korszerűsítésre igényelné a család a támogatást, akkor egy gyermekre 300 ezer Ft, két gyermekre 1,3 millió forint, míg három gyermekre 5 millió forint támogatás járna.

Mennyi felújítási, korszerűsítési támogatás érhető el?

Az is lényeges szempont, hogy a falusi csok támogatást előre – a munkálatokkal előrehaladtával szakaszosan – kapja meg a család, a felújítási támogatást viszont a korszerűsítés befejezését követően, utólag lehet kérni. Vagyis ez utóbbi esetben valamilyen forrásból meg kell finanszírozni a teljes felújítási munkálatot. (Erre ideális lehet az új támogatott otthonfelújítási hitel, de akár egy piaci lakáshitel, személyi kölcsön is.)

Egy sokgyermekes családnak mindenképp a falusi csok lehet ideális, persze csak akkor, ha megfelelnek a feltételeknek. Azok számára is a speciális családi otthonteremtési kedvezmény lehet az optimális, akik nem tudják megfinanszírozni a teljes költségvetést a támogatás összege nélkül.

A nagyobb felújítást tervező egy-két gyermekes családoknak lehet megfelelő a felújítási támogatás, amennyiben a költségek megfinanszírozása – saját megtakarításból, hitelből – sem okoz gondot.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...