Februárban változna a hitelkamatod? 11 százalékkal mérsékelheti a törlesztőrészletedet a kamatstop

Februárban változna a hitelkamatod? 11 százalékkal mérsékelheti a törlesztőrészletedet a kamatstop
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-28
 

Már közzétették azokat a BUBOR értékeket, amelyek a februárban átárazódó, változó kamatozású kölcsönökre érvényesek. Az elmúlt napok MNB döntései után nem meglepő, hogy az érintett hitelek referenciamutatójának értéke is emelkedett. Szerencsére a kamatstop miatt ez a hatás jelenleg csak mérsékelten jelenik meg a törlesztőrészletekben.

A változó kamatozású lakáshitelek kamata – azon kölcsönök, amelyek kamatát a bank egyoldalúan, akár éven belül is módosíthatja – jellemzően egy referenciamutatótól, a BUBOR értékétől függ. A februárban átárazódó kölcsönök kamatát a mai napon, január 28-án érvényes BUBOR alapján számolják ki.

A mutató értéke az elmúlt napok eseményeinek hatására tovább emelkedett. De mi is történt a héten?

Hirdetés

Hirdetés

Komoly mértékben drágulnának a változó kamatozású lakáshitelek

Nagyságrendileg 500 ezer család rendelkezik változó kamatozású kölcsönnel, ezek egy részének pedig most februárban lenne kamatfordulója. A piaci folyamatok miatt ezen kölcsönök kamata érdemben emelkedne.

Hogyan alakul a változó kamatozású lakáshitelek kamata februártól?

A kamat 2,46-4,04 százalékponttal emelkedne a szerződéses feltételek alapján. Ez egy 10 millió forint fennálló tartozású és 10 éves hátralévő futamidejű kölcsön esetén – 2,5 százalékos fix kamatfelárt feltételezve – a törlesztőrészlet 12-20 ezer forintos emelkedését eredményezné. Ez 11-20 százalékos többletkiadást jelentene havonta. (A kölcsön aktuális törlesztőrészlete 97-103 ezer forint, mely februártól 116-118 ezer forintra emelkedne.)

A kamatstop jelentősen csökkenti a kamatok tényleges növekedését

A idei év elején bevezetett kamatstop értelmében a változó kamatozású lakáshitelek kamatának meghatározásakor a 2021. október 27-i BUBOR értékből kell kiindulni. Gyakorlatilag mindegy a kamatfordulókor érvényes BUBOR nagysága, hiszen a kölcsön havi törlesztője nem az alapján módosulna. (Természetesen, ha az aktuális BUBOR értéke kisebb a kamatstopban meghatározott értéknél, akkor az aktuális hozamszint lesz az irányadó. Jelen helyzetben ettől azonban igen messze vagyunk.)

A februárban forduló hitelek kamata a kamatstop miatt 2,42-2,48 százalékponttal kisebb lesz. Emiatt a korábbi példában szereplő 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű hitel esetében 12 ezer forinttal lesz kisebb a törlesztőrészlet, mint a kamatfixálás nélkül lenne.

Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a kölcsön kamata nem emelkedik:

  • A 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel esetében a kamat ténylegesen változatlan szinten marad, a törlesztőrészlet továbbra is 103 ezer forint lesz, a kamatstop miatt 11 százalékkal lesz kisebb a havi fizetnivaló.
  • A 6 havi BUBOR-hoz kötött kölcsönnél a kamat 0,75 százalékponttal emelkedik. A törlesztőrészlet 3 500 forinttal lesz magasabb az eddiginél, ugyanakkor 12 ezer forinttal lesz kisebb, mint ha nem lenne kamatstop.
  • A 12 havi BUBOR-hoz kötött konstrukció kamata 1,62 százalékponttal lesz magasabb, emiatt a törlesztőrészlet 7 700 forinttal emelkedik. A kamatstop nélkül azonban még 12 ezer forinttal többet kellene fizetni az adott kölcsön után minden hónapban.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kamatstop egy átmeneti intézkedés, amely 2022. június végéig védi az érintett kölcsönök adósait. Ezt követően a hitelek kamata a piaci feltételeknek megfelelően megváltozik, ami jelen állapot szerint komoly drágulást eredményezhet.

Éppen ezért minden adósnak érdemes lehet még a biztonságos időszak alatt hosszabb távú megoldást keresnie. Érdemes szétnézni a hitelpiacon, ajánlatot kérni akár egy független pénzügyi tanácsadón keresztül. A meglévő kölcsönt ugyanis le lehet cserélni – szakszóval kiváltani – egy új hitelre, melynek kamatperiódusa hosszabb lehet. Ezzel a lépéssel a kamatemelés kockázata jelentősen csökkenthető, ráadásul a jelenlegi piaci környezetben a hosszú kamatperiódusú konstrukciók költsége érdemben nem magasabb  a meglévő, változó kamatozású hitelekénél.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés