Betöltés

Felhasználnád a lakástakarékodat? Nézd meg, mire költheted!

szerző: Bankmonitor
2018-04-11

A lakástakarékot sokan használják a lakáscéljaik eléréséhez, ugyanakkor a felhasználás és annak igazolása nem feltétlenül egyértelmű minden előtakarékoskodó számára. Éppen ezért a CashMester legújabb részében a legfontosabb tudnivalóknak jártunk utána, hogy milyen dokumentumokkal és határidővel lehet igazolni a felhasználást lakástakarékpénztáraknál.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Mi történt pontosan?

A lakástakarék adta lehetőséget sokan igyekeznek megragadni, ma a becslések szerint már bőven több mint 1 millió élő szerződés van. A Bankmonitornál aktuálisan a felhasználással kapcsolatban futottunk bele rengeteg kérdésbe, ezért gondoltuk megnézzük, mik a lehetőségek. Például, hogy mit lehet számlával igazolni, vagy éppen, hogy mennyi időn belül használható fel az összeg.

Mit jelent ez magyarul?

A lakástakarékok esetében pontosan meg vannak határozva azok a felhasználási célok, amelyekre el lehet költeni a megtakarítást. A lista kellőképpen hosszú lehet, amelyekbe akár olyan egyedi lakáscélok is beleférnek, amelyek elsőre nem nyilvánvalóak. Nagyon leegyszerűsítve azt szokás mondani, hogy minden olyan dologra fordítható a lakástakarék, ami az ingatlanból nem mozdítható el (például beépíthető bútorok, műszaki eszközök).

A legfontosabb, hogy minden esetben a megfelelő módon szükséges igazolni a felhasználást. Lakásvásárláskor az adásvételi szerződést szükséges bemutatnod és azt is igazolnod kell, hogy tulajdonos lettél. Építés, felújítás esetében a felhasználás után számlával kell igazolni a felhasználást.

Lakásvásárlásnál figyelembe kell venned, hogy kizárólag lakásra, családi házra, vagy tanyára használható fel a megtakarítás (az üdülő kiesik ebből a körből). Az anyagköltségekről és munkaköltségekről szóló számlák egyaránt elszámolhatóak, azonban a határidőkre nem árt figyelned.

Felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 120 nap, míg építésnél, bővítésnél (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén bizonyos lakástakarékoknál) 18 hónap áll rendelkezésedre, hogy bemutasd a megfelelő dokumentumokat.

Emellett hitel-előtörlesztésre is lehet fordítani a megtakarítást, amikor is a banki hitelszerződésre és a tartozásigazolásra van szükség. Erre alapvetően 30 nap áll rendelkezésre, azonban az ügyintézés menete nem mindig egyszerű, így egyedi kérelemmel ettől el lehet térni.

Miért kellene engem érdekelnie?

Nagy segítség lehet a 30%-os állami támogatás a lakáscélodhoz, akár a lakásvásárlásnál az önerő kiegészítésről, akár valamilyen felújításról, korszerűsítésről van szó. Felújítás/korszerűsítés esetében már egy 20 ezer forintos 4 éves szerződés is értelmezhető összeget jelent. Lakásvásárlásnál a jelenlegi ingatlanárak mellett inkább a hosszabb szerződésekkel lehet a kellő összeget összegyűjteni.

Adott esetben a közeli hozzátartozó részére kötött plusz szerződésekkel feljebb tornászhatod a megtakarítás összegét. Márpedig a családtag lakáscéljára a kiutaláskor le lehet mondani, így a lakástakarékot te tudod felhasználni.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.