Betöltés

Felhasználnád a lakástakarékodat? Nézd meg, mire költheted!

szerző: Bankmonitor
2018. 04. 11.

A lakástakarékot sokan használják a lakáscéljaik eléréséhez, ugyanakkor a felhasználás és annak igazolása nem feltétlenül egyértelmű minden előtakarékoskodó számára. Éppen ezért a CashMester legújabb részében a legfontosabb tudnivalóknak jártunk utána, hogy milyen dokumentumokkal és határidővel lehet igazolni a felhasználást lakástakarékpénztáraknál.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Mi történt pontosan?

A lakástakarék adta lehetőséget sokan igyekeznek megragadni, ma a becslések szerint már bőven több mint 1 millió élő szerződés van. A Bankmonitornál aktuálisan a felhasználással kapcsolatban futottunk bele rengeteg kérdésbe, ezért gondoltuk megnézzük, mik a lehetőségek. Például, hogy mit lehet számlával igazolni, vagy éppen, hogy mennyi időn belül használható fel az összeg.

Mit jelent ez magyarul?

A lakástakarékok esetében pontosan meg vannak határozva azok a felhasználási célok, amelyekre el lehet költeni a megtakarítást. A lista kellőképpen hosszú lehet, amelyekbe akár olyan egyedi lakáscélok is beleférnek, amelyek elsőre nem nyilvánvalóak. Nagyon leegyszerűsítve azt szokás mondani, hogy minden olyan dologra fordítható a lakástakarék, ami az ingatlanból nem mozdítható el (például beépíthető bútorok, műszaki eszközök).

A legfontosabb, hogy minden esetben a megfelelő módon szükséges igazolni a felhasználást. Lakásvásárláskor az adásvételi szerződést szükséges bemutatnod és azt is igazolnod kell, hogy tulajdonos lettél. Építés, felújítás esetében a felhasználás után számlával kell igazolni a felhasználást.

Lakásvásárlásnál figyelembe kell venned, hogy kizárólag lakásra, családi házra, vagy tanyára használható fel a megtakarítás (az üdülő kiesik ebből a körből). Az anyagköltségekről és munkaköltségekről szóló számlák egyaránt elszámolhatóak, azonban a határidőkre nem árt figyelned.

Felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 120 nap, míg építésnél, bővítésnél (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén bizonyos lakástakarékoknál) 18 hónap áll rendelkezésedre, hogy bemutasd a megfelelő dokumentumokat.

Emellett hitel-előtörlesztésre is lehet fordítani a megtakarítást, amikor is a banki hitelszerződésre és a tartozásigazolásra van szükség. Erre alapvetően 30 nap áll rendelkezésre, azonban az ügyintézés menete nem mindig egyszerű, így egyedi kérelemmel ettől el lehet térni.

Miért kellene engem érdekelnie?

Nagy segítség lehet a 30%-os állami támogatás a lakáscélodhoz, akár a lakásvásárlásnál az önerő kiegészítésről, akár valamilyen felújításról, korszerűsítésről van szó. Felújítás/korszerűsítés esetében már egy 20 ezer forintos 4 éves szerződés is értelmezhető összeget jelent. Lakásvásárlásnál a jelenlegi ingatlanárak mellett inkább a hosszabb szerződésekkel lehet a kellő összeget összegyűjteni.

Adott esetben a közeli hozzátartozó részére kötött plusz szerződésekkel feljebb tornászhatod a megtakarítás összegét. Márpedig a családtag lakáscéljára a kiutaláskor le lehet mondani, így a lakástakarékot te tudod felhasználni.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A forint miatt drágább lesz a nyaralás

2018. 07. 11.

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Ráfizetünk, ha bankkártyát használunk külföldön?

2018. 06. 27.

A forint rendkívüli gyengülésen van túl az elmúlt időszakban, ami azoknak is problémás lehet, akik hamarosan a nyaralásukat fogják tölteni. Valamennyi valutaváltására biztosan szükségük van, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy...

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Blogajánló

  • alapblog

    Van hova feküdni

    Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.