Felhasználnád a lakástakarékodat? Nézd meg, mire költheted!

  • 2018.04.11.
  • szerző: bankmonitor.hu

A lakástakarékot sokan használják a lakáscéljaik eléréséhez, ugyanakkor a felhasználás és annak igazolása nem feltétlenül egyértelmű minden előtakarékoskodó számára. Éppen ezért a CashMester legújabb részében a legfontosabb tudnivalóknak jártunk utána, hogy milyen dokumentumokkal és határidővel lehet igazolni a felhasználást lakástakarékpénztáraknál.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Mi történt pontosan?

A lakástakarék adta lehetőséget sokan igyekeznek megragadni, ma a becslések szerint már bőven több mint 1 millió élő szerződés van. A Bankmonitornál aktuálisan a felhasználással kapcsolatban futottunk bele rengeteg kérdésbe, ezért gondoltuk megnézzük, mik a lehetőségek. Például, hogy mit lehet számlával igazolni, vagy éppen, hogy mennyi időn belül használható fel az összeg.

Mit jelent ez magyarul?

A lakástakarékok esetében pontosan meg vannak határozva azok a felhasználási célok, amelyekre el lehet költeni a megtakarítást. A lista kellőképpen hosszú lehet, amelyekbe akár olyan egyedi lakáscélok is beleférnek, amelyek elsőre nem nyilvánvalóak. Nagyon leegyszerűsítve azt szokás mondani, hogy minden olyan dologra fordítható a lakástakarék, ami az ingatlanból nem mozdítható el (például beépíthető bútorok, műszaki eszközök).

A legfontosabb, hogy minden esetben a megfelelő módon szükséges igazolni a felhasználást. Lakásvásárláskor az adásvételi szerződést szükséges bemutatnod és azt is igazolnod kell, hogy tulajdonos lettél. Építés, felújítás esetében a felhasználás után számlával kell igazolni a felhasználást.

Lakásvásárlásnál figyelembe kell venned, hogy kizárólag lakásra, családi házra, vagy tanyára használható fel a megtakarítás (az üdülő kiesik ebből a körből). Az anyagköltségekről és munkaköltségekről szóló számlák egyaránt elszámolhatóak, azonban a határidőkre nem árt figyelned.

Felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 120 nap, míg építésnél, bővítésnél (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén bizonyos lakástakarékoknál) 18 hónap áll rendelkezésedre, hogy bemutasd a megfelelő dokumentumokat.

Emellett hitel-előtörlesztésre is lehet fordítani a megtakarítást, amikor is a banki hitelszerződésre és a tartozásigazolásra van szükség. Erre alapvetően 30 nap áll rendelkezésre, azonban az ügyintézés menete nem mindig egyszerű, így egyedi kérelemmel ettől el lehet térni.

Miért kellene engem érdekelnie?

Nagy segítség lehet a 30%-os állami támogatás a lakáscélodhoz, akár a lakásvásárlásnál az önerő kiegészítésről, akár valamilyen felújításról, korszerűsítésről van szó. Felújítás/korszerűsítés esetében már egy 20 ezer forintos 4 éves szerződés is értelmezhető összeget jelent. Lakásvásárlásnál a jelenlegi ingatlanárak mellett inkább a hosszabb szerződésekkel lehet a kellő összeget összegyűjteni.

Adott esetben a közeli hozzátartozó részére kötött plusz szerződésekkel feljebb tornászhatod a megtakarítás összegét. Márpedig a családtag lakáscéljára a kiutaláskor le lehet mondani, így a lakástakarékot te tudod felhasználni.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.