Fontos üzenet a kis cégeknek – Sok pénz lesz az olcsó és kiszámítható hitelezésre

Fontos üzenet a kis cégeknek – Sok pénz lesz az olcsó és kiszámítható hitelezésre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-02 Frissítve: 2022-11-11
 

Alapvetően átalakul a közeljövőben a mikró-, kis- és középvállalkozások hitelezése. A meglévő piaci hitelekre kamatstopot vezetnek be, amivel párhuzamosan jelentős összeget különítenek el arra, hogy a következő években kiszámítható feltételek mellett olcsó hitelhez jussanak a hazai kis cégek.

A változások a meglévő és a jövőben folyósításra kerülő hiteleket is érintik. A korábban bejelentettek szerint a meglévő változó kamatozású vállalkozói hitelekre november 15-étől kamatstopot vezetnek be 2023. júliusáig. Ezzel párhuzamosan folytatódik a Széchenyi Kártya Program is. Az időközben megjelent rendeletekből az is kiderül, hogy hosszabb, több éves távon számíthatnak a hazai kkv-k azzal, hogy tevékenységükhöz olcsó, kiszámítható forrás áll majd rendelkezésre.

Hirdetés

Hirdetés

Sapka a változó kamatozású vállalkozói hitelekre

A kamatstop azoknak a cégeknek jelent majd jelentős könnyítést, amelyek jelenleg piaci hitellel rendelkeznek. Ahogy arról már beszámoltunk az október 26-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kamatstop a változó kamatozású piaci feltételekkel nyújtott vállalkozói forint hitelekre, lízingszerződésekre lesz érvényes, de kiterjed az azonos feltételekkel folyósított refinanszírozási hitelekre is. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata referenciakamathoz, jellemzően a Bubor-hoz kötött: az ügyleti kamatot referenciakamat plusz kamatprémium összege adja.

A kamatstop úgy érvényesül, hogy ezeknek a hiteleknek a kamatát november 15-től a Bubor 2022. június 28-ai értékét alapul véve határozzák meg. Ennek alapján árazódik át a hitel. Az 1, 3, 6, 12 havi Bubor fixingek az idén október végén már 16,79-16,39 százalék között mozogtak, tavaly június végén ugyanakkor a mutatók még 7,32-8,68 százalék körül jártak. A kamatstop bevezetésével 7-9 százalékponttal csökkenhet tehát aktuális ügyleti kamatuk. (Ezeknek a kölcsönöknek a kamata jelenleg már 20 százalék, illetve e szint fölött volt, a kérdéses hiteleknél ugyanis a kamatprémium – az ügyleti kamat megállapításában szerepet játszó másik tényező –  1-8 százalék között alakult.)

A kamatstop november 15-én automatikusan érvénybe lép – nem kell külön kérni -, és a megjelent rendelet szerint június végéig lesz érvényben. Az intézkedés az összes érintett hitelre kiterjed függetlenül attól, hogy a kölcsönöknek mikor lesz, volt a kamatfordulója.

Karcsúbb lesz, de folytatódik a Széchenyi Kártya Program

Azt is közölték már, hogy miként folytatódik a Széchenyi Kártya Program. A kamat 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5 százalék lesz a héten a gazdaságfejlesztési minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint. A portfolióban pedig januártól 6 termék marad:

  • folyószámlahitel
  • likviditási hitel
  • mikrohitel (ezt kisebb, akár induló cégek is igényelhetik)
  • Széchenyi Turisztikai Kártya
  • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel
  • energiahatékonysági fejlesztéseket támogató Széchenyi Zöld Beruházási Hitel.

A közleményben kiemelték azt is, hogy Széchenyi Kártya Program kulcsszerepet játszik majd a kormány által bejelentett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban is. A résztvevő vállalatok számára ugyanis lehetőség van arra, hogy az energiahatékonysági beruházásaikat a kedvező, 5 százalékos kamat mellett elérhető Széchenyi Zöld Beruházási Hitel segítségével hajtsák végre. (A beruházáshoz a pályázat keretében 15 százalék önerőhozzájárulást is kapnak a pályázaton nyertes cégek.)

Jelentős összeget biztosítanak a kamattámogatására

Megjelent a héten a kormányrendelet is a Széchenyi Kártya Program keretében meghirdetésre kerülő hitelekhez szükséges források biztosításáról. Eszerint Széchenyi Kártya Programra 2023. évben 58,95 milliárd forintot különítenek el. Emellett  meghatározták a Széchenyi Kártya Program intézményi kezességi díjtámogatás feladatok terhére vállalható kötelezettség mértékét a 2024–2038 közötti évekre is az alábbiak szerint

  • 2024. évre vonatkozóan a felső korlát 160,7 milliárd forint,
  • 2025. évre 122 milliárd forint,
  • 2026. évre 68 milliárd forint,
  • 2027. évre 51,5 milliárd forint,
  • 2028–2038. évek évi 33 milliárd forint.

Azt, hogy ilyen hosszú távon rendezték a forrás biztosítását megnyugtató lehet a hitelek folyósításában közreműködő hitelintézeteknek, hiszen a Széchenyi hitelek végig fix kamatozású kölcsönök, a kamattámogatást a hitel lejáratig biztosítani kell.

A részletekre még várni kell

A fentebbiek alapján erős az elkötelezettség arra, hogy a hazai kisebb cégek is kiszámítható és olcsó forrással finanszírozhassák tevékenységüket, fejlesztéseiket. A részletek azonban egyelőre nem ismertek.

Jelenleg a Széchenyi Kártya Program MAX fut, ám ennek feltételeit az esztendő végéig hirdették meg – eddig az időpontig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkeznie azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a jelenleg fix, évi 0,5-3,5 százalékos kamattal, plusz évi 2 százalékos kezelési költséggel kínált kölcsönöket fel kívánják venni. Mivel a kölcsönök elbírálásának időigénye egyszerűbb konstrukcióknál is 4-6 hét, akik még az idén hozzá szeretnének jutni ehhez a kedvezményes hitelhez, mielőbb be kell, hogy adják hitelkérelmeiket.

Kalkulálj
Nézd meg mennyi Széchenyi hitelt kaphat a céged! Használd ehhez a Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorát.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés