Betöltés

Havi 5-10 ezer forintot szánsz megtakarításra? Mutatjuk, hogy hozd ki belőle a legtöbbet!

szerző: Bankmonitor
2017-05-16

Bármekkora összegről is legyen szó, a rendszeres havi megtakarítás rendkívül fontos. Éppen ezért, ha már havi 5-10 ezer forint szabad pénzösszeg a rendelkezésünkre áll, akkor is érdemes komolyan elgondolkodni a takarékoskodáson. Nem csak, hogy számos kedvező megtakarítási formát érhetünk el, de néhány év alatt már milliós nagyságrendű összeg is összejöhet. Megmutatjuk, hogy jelenleg milyen befektetési lehetőségek vannak, amelyek még havi pár ezer forintos megtakarításhoz is passzolnak.

Ne gondoljuk, hogy nem is érdemes a megtakarítási lehetőségekkel foglalkozni, ha havi 5-10 ezer forintot vagyunk képesek megtakarításra szánni. Amennyiben rendszeresen képesek vagyunk ekkora összeget is félretenni, máris nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat. Ráadásul olyan megtakarítási formákat is elérünk, amelyeknél az állami támogatás révén jelentősen megemelhető a megtakarítás.

Mihez kezdjünk havi néhány ezer forinttal?

Néhány évvel ezelőtt, ha valaki havi adott nagyságú összeget akart megtakarítani, még a lekötött betétek bizonyultak az egyik legjobb választásnak. Ma ez már nem így van, hiszen olyan alacsony szintre süllyedtek a kamatok, hogy egy megtakarítási számlára már szinte semekkora kamat nem jár. Ugyanakkor a bankszámlán sem éri meg gyűjtögetni a pénzt, mivel a kamatot ez esetben is nagyon alacsonyak (gyakorlatilag nulla közeliek), és biztonsági szempontból sem a legideálisabb, ha itt halmozódik a megtakarítás.

Ha a megtakarítási számlához hasonló befektetést keresünk, ma egyértelműen a lakossági állampapírok jönnek szóba, mivel kockázat nélkül ezek képesek a legnagyobb hozamot garantálni. A havi rendszerességű állampapír vásárlás is megvalósítható, ráadásul a Magyar Államkincstárnál az összes költséget megspórolhatjuk. Egyedül az okozhat ekkor problémát, hogy eltérő időpontban járnak le az egyes befektetések, illetve menetközben a kamatkondíciók is könnyen változhatnak, így figyelemmel kell kísérni a befektetés alakulását.

Ha fél illetve egy évre fektetnénk be, jelenleg a 1,5 százalékos kamatot kínáló Féléves Kincstárjegy és a 2 százalékkal kecsegtető egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy a legkedvezőbb választás. Ugyanakkor 2,5%-os kamatot is elérhetünk, amennyiben a Kétéves Állampapír mellett döntünk. Amennyiben gyermekünknek tennénk félre, akkor a Babakötvény befektetéssel is jól járhatunk, mert ez az inflációt 3%-kal meghaladó hozamot kínál, illetve a befizetések után 10% éves állami támogatás is jár. Azonban ennek mértéke legfeljebb 6 ezer forint lehet egy évben, így már havi 5 ezer forinttal is elérhetjük a támogatási plafont.

Ugyanakkor, ha az elérhető hozammal nem elégszünk meg a lakossági állampapíroknál, akkor még ott vannak a befektetési alapok. Viszont vigyázzunk, mert egy pénzpiaci vagy egy rövid kötvényalap már a lakossági állampapírok hozamszintje alatt is teljesíthet és az ennél nagyobb hozamért cserébe már kockázatot kell vállalni. Ha kompromisszumot tudunk kötni, egy rendszeres megtakarítási programon keresztül, adott nagyságú havi összeggel viszonylag alacsony költségek mellett vásárolhatunk alapokat.

Keresd meg a legjobb kockázatmentes befektetést a következő kalkulátor segítségével!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Kiaknázható állami pénzek különböző célokra

Ha kifejezetten lakáscélra gyűjtenénk, a lakástakarékkal járhatunk a legjobban, ráadásul már havi 5 ezer forinttól elkezdhetünk takarékoskodni. Azért kedvező a lakástakarék, mert itt 30%-os támogatást kapunk a befizetéseinkre, aminek maximumát, vagyis 72 ezer forintot havi 20 ezer forintos befizetésnél érjük el. Így az elérhető hozam egy 4 éves lakástakaréknál a 10%-ot is meghaladhatja, ami kockázatmentesen messze a legvonzóbb ajánlat.

Például havi 5 ezer forintos befizetéssel egy 4 éves szerződést alapul véve 312 ezer forintot gyűjthetünk össze, míg 10 ezer forintos havi befizetés mellett már 624 ezer forintot. Ez ugyan egy lakáshoz kevés, de a lakáshitelnél önerőként jól jöhet, vagy például lakásfelújításhoz, korszerűsítéshez is felhasználható.

Havi 5-10 ezer forintnyi összeg az időskori biztonságunk megteremtéséhez is jól passzolhat, amennyiben rövid távú céljainkra már tettünk félre. A viszonylag kis összegekből is szemmel látható nyugdíj kiegészítést halmozhatunk fel, ráadásul minél hamarabb állunk neki, annál jobban járunk. Relatíve egyszerű működése és az alacsony költségek miatt sokak számára az önkéntes nyugdíjpénztár a legjobb választás, mint nyugdíjcélú megtakarítás. Az állam itt 20%-os adójóváírást tesz lehetővé a befizetéseink után, ami legfeljebb 150 ezer forint lehet évente.

Ha például 30 éven keresztül havi 5 ezer forintot teszünk félre 4,5%-os hozam mellett, akkor az adójóváírással együtt 4,2 millió forintot tudunk összegyűjteni. Ugyanakkor, ha 20 évünk van hátra és ekkor kezdünk havi 5 ezret megtakarítani, már csak fele annyi összeget, 2,1 millió forintot tudunk megtakarítani.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.