Betöltés
loading

Hogyan kaphat gyorsan hitelt egy egyéni vállalkozó?

Vállalkozóként, főleg kezdő vállalkozóként sokan nem tudják, milyen feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy hitelhez juthassanak, de ha hitelképesek is, egyáltalán mekkora összegre számíthatnak? Megmutatjuk, hogy mi szükséges 10 millió forint hitel felvételéhez.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a vállalati hitel kalkulátorunk.

Bármennyire is kecsegtető egy induló vállalkozás jövője, sajnos a bankok ezt a kérdést másként közelítik meg. Ahhoz, hogy bízzanak bennünk, előbb bizonyítanunk kell. Fel kell tudnunk mutatni ugyanis legalább egy pozitív, teljes lezárt naptári évet – azaz január 1-től december 31-ig való működést. Ezt kivárni sokak számára a legnehezebb, hiszen mikor lenne nagyobb szükség egy kis külső segítségre, ha nem az induláskor.

Alternatív forrásbevonási lehetőségként jöhet számításba a Faktorálás. Ugyanis, ha vállalkozásod olyan jellegű vevőkkel dolgozik, akiket csak hosszú fizetési határidő mellett lehetséges kiszolgálni, akkor ezzel a pénzügyi megoldással a fizetési határidő előtt, előre megkapod a számla BRUTTÓ értékének 80-90%-át, mégpedig a számla kibocsátását követően szinte azonnal.

A tiltólista

Még mielőtt elmerülnénk a számok világában, vizsgáljunk meg néhány fontos dolgot, aminek mindenképp meg kell felelnie egy vállalkozásnak ahhoz, hogy hitelképes legyen.

  • Ha tulajdonos vagy, akkor magánszemélyként sem szerepelhetsz a rossz adósokat tartalmazó, lejárt banki hiteltartozású ügyfeleket tartalmazó KHR listán.
  • Természetesen a vállalkozásnak sem lehet lejárt hiteltartozása.
  • Nem szabad, hogy a vállalkozásnak lejárt adótartozása legyen.
  • Fontos, hogy a cég esetleges kapcsolt vállalkozásaival is minden rendben legyen, azaz ne álljon felszámolás alatt egyik kapcsolt társaság sem.
  • Ha nem KATA-s vállalkozóról van szó, nagyon oda kell figyelni arra, hogy a kimutatott eredmény pozitív legyen. Veszteséges vállalkozásokat nem finanszíroz egyetlen bank sem.

Minden vállalkozás életében előfordulnak kisebb malőrök, amivel a bankok is tisztában vannak. Érdemes ezért a hiteligény benyújtása előtt rendbe tenni a dolgokat, például rendezni az esetleges NAV tartozást, ami lehet bármilyen kicsit tétel, már önmagukban kizáró ok lehet.

Ha sikerült rendbe tenni a pénzügyeinket, és a hitelképességnek már nincs akadálya, akkor már csak az a kérdés, hogy reálisan mekkora hitelösszegre számíthat a vállalkozásunk?

Könnyen és gyorsan

A leggyorsabban és legkönnyebben folyószámlahitelt tudunk igénybe venni. Ha minden szükséges dokumentumunk rendelkezésre áll, akár egy héten belül rendelkezésünkre állhat a keretösszeg.

Mivel a folyószámlahitel kifejezetten az átmeneti likviditási problémák megoldására szolgál, ami az induló vállalkozásokra egyébként is nagyon jellemző, számukra ez lehet első körben a legnagyobb segítség. Akkor is jól jöhet, ha vállalkozásunk vevői hosszabb határidőre fizetnek, ám az adófizetési kötelezettségünk addigra már esedékessé válik, így a kettő közötti időszakot valamilyen forrásból meg kell finanszírozni.

Mekkora lehet a folyószámlahitel-keret?

Viszonylag könnyen kiszámolhatjuk, hogy mekkora hitelt vehetünk fel: a bankok az árbevételünk 10-22%-ában határozzák meg a felső plafont, függően egyéb minősítési tényezőktől. Ha tehát 40 millió forint az árbevételünk, akkor nagyjából 10 millió forintos hiteligény lehet reális. Ha olyan KATA-s cégről van szó, amelyik 2018-ban 12 millió Ft bevétellel rendelkezett, akkor a maximálisan igényelhető hitelkeret értelemszerűen 2-2,5 millió forint körül mozog.

Támogatott hitel, egyéni vállalkozóknak is

Jó hír, hogy a piacon egyik legnépszerűbb támogatott vállalkozói folyószámlahitel, a Széchenyi Folyószámlahitel, az egyéni vállalkozások részére is rendelkezésre áll.

Ha kíváncsi vagy, hogy a céged mekkora hitelt kaphat, akkor használd a Bankmonitor Vállalkozói hitel kalkulátorát!

Mennyi hitelt kaphat céged?
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
result-ko
Nincs jó hírünk
Sikeres kalkuláció!
A céged által maximálisan
50 millió
hitel vehető fel, a következő célra:
igénybevehető hitel
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Áregyeztetés a csirkehús piacán

    Azzal vádolnak több nagy amerikai csirketenyésztőt, hogy összejátszottak az árak magasan tartásának céljából és árajánlatok adásánál folyamatosan egyeztettek. Ez nyilvánvalóan tiltott tevékenység, hiszen korlátozza a... The post Áregyeztetés a csirkehús piacán appeared first on alapblog.