Betöltés

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-08

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk annyi betéten, így magasabb hozamot érhetnek el a háztartások. Mindeközben a lakástakarékok népszerűségükkel egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a betétek között. Jöjjenek a részletek!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Rendszeresen közzéteszi az OECD az adatait, többek között a különböző országok megtakarítási tendenciáiról. Ez alapján összehasonlításokat végezhetünk el, amiből kiderül, hogy mennyire sikerült a régiónkhoz vagy Európához közelíteni, vagy esetleg éppen ezzel ellentétes folyamatoknak vagyunk a szemtanúi.

Az egyik összehasonlítási alap az, amikor a lakosság átlagos megtakarításait az éves fizetéshez hasonlítjuk. Ez alapján inkább a stagnálás volt megfigyelhető, az utóbbi évekkel összehasonlítva nem nagyon változott a relatív pozíciónk. Jelenleg a háztartások nálunk átlagosan az éves fizetésük 2,8-szorosával rendelkeznek.

Ennek bő duplája az, ami a nyugat-európai országoknál megszokott. De ezen nem csodálkozhatunk, hiszen az életszínvonal valóban sokkal magasabb egy tőlünk nyugatabbra lévő országban, mint a régiónkban vagy Magyarországon. Az viszont legalább a mi malmunkra hajtja a vizet, hogy a régiós átlaghoz képest több megtakarítása van a magyar háztartásoknak.

Ajánlatos megnézni az egy főre jutó megtakarítási összeget is, hiszen ez még inkább megmutatja a szakadékot az egyes európai régiók között. Míg Nyugat-Európában az egy főre jutó átlagos vagyon megközelíti a 27 millió forintot, addig Magyarországon mindössze 2,6 millió forintról beszélhetünk. És ez is csak egy átlagos érték, van a lakosságnak egy jelentős része, akinek semmilyen megtakarítása nincsen, míg egy szűk réteg az átlaghoz képest jóval nagyobb összeg felett rendelkezik.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy haa megtakarításokat az éves fizetéshez mérjük, akkor a közép-kelet-európai régióhoz képest előbb végzünk, ugyanakkor az egy főre jutó érték már elmarad a régiótól. Ennek magyarázata, hogy a mutató kiszámításakor a teljes lakosságra vetítettük a megtakarításokat, és nem a dolgozókra.

Mindez semmit sem változtat a tényen, miszerint egy magyarnak az átlagos megtakarítása a tizede egy nyugat-európainak. Ráadásul a mediterrán országok is előttünk járnak, ott átlagosan bő háromszoros a különbség a megtakarítások értékében.

A megtakarítások összetételét áttekintve több olyan specialitással is találkozhatunk, ami kifejezetten a magyar lakosság sajátja. Ide sorolhatjuk a következőket:

 • hagyományosan magas a magyar emberek készpénztartása (15%), de ez egyébként az egész régiónkra illik,
 • a nagyon alacsony betéti kamatok miatt a betétektől teljesen elfordult a lakosság, még Nyugat-Európában sem áll ilyen alacsonyan (34%) a betétek részesedése,
 • a részvények nem hozzák lázba a magyarokat, ellenben a nyugat-európaiakkal,
 • kifejezetten magas arányban (16%) tart a lakosság nálunk befektetési alapokat,
 • az életbiztosítások sokkal kisebb szerepet töltenek be a megtakarítások között (7%), mint a nyugati országokban,
 • az egyéb kategória nálunk kiemelkedően magas aránnyal (25%) rendelkezik, ami a lakossági állampapírok nagy népszerűségének számlájára írható.

A megtakarításokon belül a betétek közel egyharmados arányt képviselnek és ebben nagy szerepe van annak, hogy itt vannak kimutatva a lakástakarékpénztáraknál elhelyezett betétek és a befizetésekhez tartozó állami támogatás is. Az elérhető adatok szerint 2003-2016 között a betétállomány a szektorban évente átlagosan 16%-kal nőtt és nagy valószínűséggel kétszámjegyű bővülésre került sor 2017-ben is.

Összességében 2016 végén 724 milliárd forint volt a lakástakarékoknál, miközben a betétekben az OECD szerint bő 8000 milliárd forint volt. Úgyis fogalmazhatunk, hogy a betétek között megközelítőleg minden 10. forint a lakástakarékoknál van. A szektor népszerűségét elnézve pedig minden ok megvan rá, hogy a részesedésük növekedjen. A 30%-os állami támogatással együtt ugyanis akár kétszámjegyű hozamot is realizálni lehet.

Nézz utána kalkulátorunkkal a legjobb lakástakaréknak!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. Borzi

  Nagyon utálom már ezeket az összehasonlításokat a nyugattal, a nyakukba kellene egy olyan megszállást akasztani amit mi éltünk át,utána beszélgethetünk,ki hol tart.
  Bár, Isten nem ver bottal, lehet hogy a remek migrációs politikájuk pótolni fogja ebbéli hiányosságukat.

 2. Labi

  Magyarországon a legtöbb családnak majdnem saját lakása van, igy a pénz a lakásokban van ezzel szemben mondjuk Svédországban csak a fele családnak van saját lakása igy “több pénze”
  van készpénzben ez adott. Azoknak a svéd családoknak mondjuk nem is tellene saját lakást venni, mint egy magyar családnak…..

 3. Sz. Tibor

  Én, és még nagyon sok honfitársam elmondhatná azt véleményét,hogy nyugaton az élet lehet jobb(?). Több pénz, több lehetőség (?) de, az én őseim, a rokonságom itt élt, él. Nem vagyok maigyerek,de ha a gyermekeim elindulnak és szerencsét próbálnak akármilyen okból, azt támogatom,segítem! és tudom a lényeget, a legfontosabbat! Haza jönnek. Hozzám.

 4. Zolesz

  Ez Magyarország..

 5. P.Dani

  Nyugat Európa se hiszem hogy mindenkinek 27 millió millió forintja van, amúgy az tényleg igaz hogy itt majdnem mindenki saját tulajdonba él ott meg inkább bérelnek. Ott a jövedelem és az életszínvonal is magasabb de az élet is drágább.
  Részvénybe itt meg nem mindenki fektet be, iszonyatos költségei vannak, a befektetési jegy meg olcsóbb.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló