Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-08 Frissítve: 2021-07-01
 

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk annyi betéten, így magasabb hozamot érhetnek el a háztartások. Mindeközben a lakástakarékok népszerűségükkel egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a betétek között. Jöjjenek a részletek!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Rendszeresen közzéteszi az OECD az adatait, többek között a különböző országok megtakarítási tendenciáiról. Ez alapján összehasonlításokat végezhetünk el, amiből kiderül, hogy mennyire sikerült a régiónkhoz vagy Európához közelíteni, vagy esetleg éppen ezzel ellentétes folyamatoknak vagyunk a szemtanúi.

Az egyik összehasonlítási alap az, amikor a lakosság átlagos megtakarításait az éves fizetéshez hasonlítjuk. Ez alapján inkább a stagnálás volt megfigyelhető, az utóbbi évekkel összehasonlítva nem nagyon változott a relatív pozíciónk. Jelenleg a háztartások nálunk átlagosan az éves fizetésük 2,8-szorosával rendelkeznek.

Ennek bő duplája az, ami a nyugat-európai országoknál megszokott. De ezen nem csodálkozhatunk, hiszen az életszínvonal valóban sokkal magasabb egy tőlünk nyugatabbra lévő országban, mint a régiónkban vagy Magyarországon. Az viszont legalább a mi malmunkra hajtja a vizet, hogy a régiós átlaghoz képest több megtakarítása van a magyar háztartásoknak.

Ajánlatos megnézni az egy főre jutó megtakarítási összeget is, hiszen ez még inkább megmutatja a szakadékot az egyes európai régiók között. Míg Nyugat-Európában az egy főre jutó átlagos vagyon megközelíti a 27 millió forintot, addig Magyarországon mindössze 2,6 millió forintról beszélhetünk. És ez is csak egy átlagos érték, van a lakosságnak egy jelentős része, akinek semmilyen megtakarítása nincsen, míg egy szűk réteg az átlaghoz képest jóval nagyobb összeg felett rendelkezik.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy haa megtakarításokat az éves fizetéshez mérjük, akkor a közép-kelet-európai régióhoz képest előbb végzünk, ugyanakkor az egy főre jutó érték már elmarad a régiótól. Ennek magyarázata, hogy a mutató kiszámításakor a teljes lakosságra vetítettük a megtakarításokat, és nem a dolgozókra.

Mindez semmit sem változtat a tényen, miszerint egy magyarnak az átlagos megtakarítása a tizede egy nyugat-európainak. Ráadásul a mediterrán országok is előttünk járnak, ott átlagosan bő háromszoros a különbség a megtakarítások értékében.

A megtakarítások összetételét áttekintve több olyan specialitással is találkozhatunk, ami kifejezetten a magyar lakosság sajátja. Ide sorolhatjuk a következőket:

  • hagyományosan magas a magyar emberek készpénztartása (15%), de ez egyébként az egész régiónkra illik,
  • a nagyon alacsony betéti kamatok miatt a betétektől teljesen elfordult a lakosság, még Nyugat-Európában sem áll ilyen alacsonyan (34%) a betétek részesedése,
  • a részvények nem hozzák lázba a magyarokat, ellenben a nyugat-európaiakkal,
  • kifejezetten magas arányban (16%) tart a lakosság nálunk befektetési alapokat,
  • az életbiztosítások sokkal kisebb szerepet töltenek be a megtakarítások között (7%), mint a nyugati országokban,
  • az egyéb kategória nálunk kiemelkedően magas aránnyal (25%) rendelkezik, ami a lakossági állampapírok nagy népszerűségének számlájára írható.

A megtakarításokon belül a betétek közel egyharmados arányt képviselnek és ebben nagy szerepe van annak, hogy itt vannak kimutatva a lakástakarékpénztáraknál elhelyezett betétek és a befizetésekhez tartozó állami támogatás is. Az elérhető adatok szerint 2003-2016 között a betétállomány a szektorban évente átlagosan 16%-kal nőtt és nagy valószínűséggel kétszámjegyű bővülésre került sor 2017-ben is.

Összességében 2016 végén 724 milliárd forint volt a lakástakarékoknál, miközben a betétekben az OECD szerint bő 8000 milliárd forint volt. Úgyis fogalmazhatunk, hogy a betétek között megközelítőleg minden 10. forint a lakástakarékoknál van. A szektor népszerűségét elnézve pedig minden ok megvan rá, hogy a részesedésük növekedjen. A 30%-os állami támogatással együtt ugyanis akár kétszámjegyű hozamot is realizálni lehet.

Nézz utána kalkulátorunkkal a legjobb lakástakaréknak!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés