Betöltés

Így tornászhatod fel a hozamod 5% fölé!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-11-07

A várakozások szerint a következő években 3% alatt maradhat az infláció hazánkban, azonban a legbiztonságosabb befektetések hozama ezzel sok esetben nem tudja felvenni a versenyt. Azok számára, akiknek a szeme előtt a legalább 5%-os hozam lebeg, a megoldást a befektetési alapok jelenthetik. A Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő szerdai befektetési szemináriumán bővebben erről is szó lesz.

Rendszerint van egy elképzelés a fejünkben, hogy egy befektetéstől mekkora hozamot várunk el. Remélhetőleg ma már ott tartunk, hogy ez az érték egy átlagos hazai befektető szempontjából 3-4%-ra csökkent, és nem 5-10% között mozog. Egyszerűen be kell látni, hogy egy kockázatmentes vagy alacsony kockázatú befektetéstől nem lehet többet elvárni éves szinten. Aki mást mond, annak nincs igaza, és minimum gyanakodni kell. Kivételt ez alól egyedül a lakástakarék képez, ami az állami támogatás miatt 4 éves szinten akár 10% feletti hozamot is jelenthet.

A hozam mértéke azonban csak egy a sok tényező közül, amit néznünk kell. Hagyományos esetben azt is meg kellene nézni, hogy az elérhető hozam hogyan viszonyul a pénzünk vásárlóértékének csökkenéséhez, vagyis magához az inflációhoz. Egy egyszerű példával, nagyon más a helyzet, ha 10%-os hozamot érünk el, miközben 8% az infláció, vagy 6%-os hozamot, miközben az infláció szintén 8%.

Szerencsére, magunk mögött hagytuk egy időre a magas inflációval jellemezhető időszakokat, az utóbbi években beállt történelmi alacsony szintre az árak növekedési üteme. Az infláció ebben az évben a jegybank előrejelzése szerint 2,4% lehet, a következő két évben 2,5-2,9%-ra készülhetünk fel. Ez mindenképpen kedvező, hiszen sokan emlékezhetnek, hogy közel 20 éve még kétszámjegyű volt az infláció Magyarországon.

A probléma csak az, hogy míg az egyik szemünk nevet, addig a másik sír. Ugyanis, ahogy visszaesett az infláció itthon, úgy esett le a biztonságos befektetések hozama. Gondoljunk csak bele, egy nem akciós lekötött betét 0,5%-nál nem hoz többet és az akciósakkal sem nagyon mehetünk 2-3% fölé. A lakossági állampapírokkal ezt fentebb lehet tornászni, de jelenlegi állapot szerint 3,55-3,80%-nál többet nem kaphatunk.

Aki nem elégszik meg a prémium állampapírok által biztosított hozammal (és a bő egy százalékos reálhozammal), az csak egy helyen találhatja meg a számítását, mégpedig a befektetési alapoknál. A választék azonban itt nagyon széles, ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni a sok választási lehetőség között.

Annyi bizonyos, hogy aki több évre rendezkedik be előre és a korábbiaknál magasabb hozamra vágyik, az nem fog pénzpiaci- és kötvényalapot választani. Hazai viszonylatban előbbinél nulla százalék körüli, míg utóbbinál inflációtól elmaradó vagy megegyező hozammal lehet számolni. A magas elvárásokhoz egy abszolút hozamú alap és egy vegyes alap tud felnőni, míg a kimagasló kockázatot vállalók számára a részvényalapok lehetnek a befutók.

Alkalmasint 5% fölé is nőhet ezeknél az alapoknál az elvárható hozam mértéke, de tudni kell hozzá, hogy ezt 3-5 éves átlagban érhetik el ezek az alapok (részvényalapoknál inkább 5-8 évről beszélhetünk). És ezek között is csak azok, melyek nem csak egy-két évben tudnak kiugró teljesítmény nyújtani, hanem képesek tartósan a piaci átlag felett teljesíteni.

A témába vágóan kerül megrendezésre november 8-án, szerdán a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő befektetési szemináriuma, ahol szakértők mondják el véleményüket az aktuális befektetési lehetőségekről. A rendezvényünk ingyenes, viszont a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.