loading

Június 10-től kamatot emel a legolcsóbb lakáshitelt kínáló bank

A jelenleg legkedvezőbb ajánlattal rendelkező UniCredit Bank június 10-től 0,3-0,5 százalékponttal megemeli legnépszerűbb lakáskölcsöneinek kamatát. Emiatt egy 20 millió forint összegű lakáshitelre visszafizetendő teljes összeg 0,7-1,1 millió forinttal is megemelkedhet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Igen kedvező a lakáshitelek kamata jelenleg hazánkban. Ezt nagyon jól mutatja, hogy a legolcsóbb piaci lakáshitel jelenleg olcsóbb, mint a támogatott csok hitel. A banki kamatköltségeket jól bemutató BIRS mutató értéke azonban az év elejétől jelentős mértékben megemelkedett, emiatt a Bankmonitor szakértői a hitelkamatok emelkedését várják.

Ez a drágulás pedig meg is érkezett: a legkedvezőbb ajánlattal rendelkező UniCredit Bank – a honlapjára feltöltött hirdetménye alapján – a legnépszerűbb 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleinek kamatát 0,3-0,5 százalékponttal megemeli június 10-től.

Milyen hatása lehet a kamatemelésnek?

Fontos, hogy a módosítás csak az új hiteligényléseket érinti, a már meglévő kölcsönök kamata nem fog változni június 10-től. (A meglévő kölcsönök kamata a kamatperiódus fordulójakor változhat meg az akkor érvényes kamatkörnyezetnek megfelelően.)

Ugyanakkor az új lakáshitelt igénylők június 10-től már a megemelt kondíciókkal fognak találkozni. A kamatemelés hatását pedig érdemes lehet egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel példáján keresztül megnézni.

A legolcsóbb 10 millió forint összegű lakshitel törlesztőrészletének változása június 10-től

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján az UniCredit Bank jelenleg érvényes legkedvezőbb ajánlatának kamata 5 éves kamatperiódus esetén 2,36% , míg a 10 évre fixált kölcsön választásakor a kamat 2,94%. Június 10-től a rövidebb kamatperiódusnál 0,5 százalékpont, míg az egy évtizeden át rögzített kamatú konstrukciónál 0,3 százalékpont kamatemelést hajt végre a pénzintézet. Ennek következtében a törlesztőrészlet 3-5 ezer forinttal emelkedik meg. Viszont, aki még június 10-e előtt be tudja adni a kérelmét a bankba, az akár 0,7-1,1 millió forintot spórolhat összességében.

Hogyan lép életbe a kamatemelés?

A folyamatban lévő igényléseket a módosítás nem érinti: a jelenlegi, kedvezőbb kondíciók lesznek érvényesek ránk, ha június 10-ig beadjuk a hiánytalan dokumentációt az UniCredit bank részére. Ha közvetítőn keresztül igényeljük a kölcsönt, akkor is a dokumentumok bankfiókba érkezésének dátuma fog számítani. Amennyiben nincs meg valamennyi igazolás, dokumentum az igényléshez, akkor sajnos nem tudjuk a feltételt teljesíteni, hiszen a hiánytalanul átvett igénylési csomag számít.

Nem csak a befogadás lényeges: egy meghatározott időpontig meg is kell kötnünk a hitelszerződést a bankkal:

  • A sima, piaci kamatozású lakáshitelek esetében meg kell kötni a hitelszerződést 2021.09.10-ig. Ellenkező esetben a befogadás dátumától függetlenül már a magasabb kamatok lesznek ránk érvényesek.
  • A fogyasztóbarát lakáshitel esetében a befogadáskor kapott kötelező érvényű ajánlaton szereplő határidő lesz lényeges. Addig mindenképpen tartania kell a pénzintézetnek a kondíciókat. Az ajánlat érvényessége a fogyasztóbarát lakáshitel pályázati kiírása alapján legalább 90 nap kell legyen.
Vagyis ideális esetben szeptember 10-ig – a fogyasztóbarát minősítéssel rendelkező hitelek esetében a befogadás pontos dátuma is lényeges lehet – megköthetjük a hitelszerződést még a kedvező kondíciók mellett, abban az esetben, ha június 10-ig beérkezik a bankhoz a hiánytalan hiteligénylésünk.

Érdemes sietni a hiteligényléssel?

A 0,3-0,5 százalékpontos kamatemelés nem jelentős. Ezt jól mutatja az is, hogy a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a kamatemelést követően is az UniCredit Bank ajánlata lesz a legkedvezőbb. (Ez természetesen attól is függ, hogy a többi pénzintézet változtat-e a kölcsönök kondícióin.)

Érdemes lehet sietni, ha már célegyenesben vagyunk a lakásvásárlással, esetleg már alá is írtuk az adásvételi szerződést. Jó időzítéssel ugyanis még jogosultak lehetünk a jelenlegi kedvezőbb kamatokra. Ugyanakkor nem érdemes kapkodni abban az esetben, ha még csak a lakás kiválasztásánál tartunk. Havi 3-5 ezer forintnál többet ér álmaink otthonának kiválasztása, hiszen abban fogunk élni várhatóan hosszú évtizedeken át.

Kapcsolódó tartalmak