Betöltés

Lakástakarékból törlesztenéd elő a lakáshiteled? Kiszámoltuk, mivel jársz a legjobban!

szerző: Fülöp Norbert
2020-01-24

Bár 2018. októberétől már nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakástakarékokra, óriási aktív szerződésállomány van jelenleg is, ami folyamatosan jár le. Ilyenkor pedig mindig nehéz döntés, hogy mi is legyen az évek alatt összegyűjtött pénzzel. Lehet ezt akár önerőként felhasználni egy lakáshitelhez, vásárolhatunk belőle konyhabútort, de egy lakásfelújítás megfinanszírozására is fordítható. Mi most azonban azt néztük meg, hogy mi a helyzet akkor, ha meglévő lakáshitelünket szeretnénk ebből előtörleszteni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakástakarék főként az otthonhoz jutást volt hivatott segíteni, ezért a viszonylag kis összegű – szerződésenként legfeljebb 20 ezer Ft – rendszeres megtakarításhoz az állam akár évi 72 ezer Ft-ot is hozzátett. Ez egy 5 éves szerződés esetében összességében 10% feletti hozamot jelentett. Persze a lakásárak emelkedésével az LTP-kkel felhalmozható összeg egyre kevesebbet ért, hiszen már egy budapesti 50 nm-es panellakásért is könnyedén elkérnek 28-30 millió forintot, amihez 70%-os hitelezési aránnyal számolva – ez most a Bankmonitor tapasztalatai szerint az általános – legalább 8,4 – 9 millió Ft-os önerőt kell tudni előteremteni a lakáshitelhez. Ehhez pedig 5 éves, havi 20 ezer Ft-os LTP-kből bizony akár 6 szerződés is kellhet, ami valljuk be, nem reális egy átlagos magyar család esetében.

Éppen ezért sokan az LTP-t nem is feltétlenül vásárlásra, inkább felújításra, bővítésre fordítják, hiszen a lakáscél előírás, de akár egy konyhabútor vagy egy beépített szekrény is megvásárolható belőle. Az LTP felhasználási lehetőségeiről részletesen itt olvashatsz. 

Dönthetsz azonban úgy is, hogy meglévő lakáshiteled előtörlesztésére fordítod lejáró LTP-det, vagy LTP-idet. Ha minősített fogyasztóbarát lakáshiteled van, akkor ráadásul megspórolhatod az előtörlesztési díjat, ugyanis ezeknél a lakástakarékból történő befizetés nem jár költséggel. Az előtörlesztésnél máskülönben átlagosan 2%-os díjjal számolhatsz, ami 1,5 millió forint előtörlesztésekor 30 ezer forintra rúghat.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mivel jársz jobban:

1. Azzal, hogy a futamidőt változatlanul hagyod és a havi törlesztőidet csökkented;
2. vagy szinten hagyod a hiteltörlesztődet, viszont lefaragsz a futamidőből?

Természetesen adódhat olyan élethelyzet, amikor fontos számunkra kiadásaink csökkentése, mert így tudjuk csak a törlesztőket szerződés szerint fizetni. A példánkban szereplő 3 évvel ezelőtt felvett, 10 millió Ft összegű és 20 éves futamidejű hitelnek 70 500 forintról 58 600 forintra csökkenne a havi törlesztője akkor, ha 1,51 millió forintot előtörlesztünk LTP-ből. Ez, ha hozzá vesszük, hogy az LTP 20 ezer forintját sem kell tovább fizetni, összességében 31 900 Ft-tal is tehermentesítheti a családi költségvetést havonta.

Viszont, ha a törlesztők nem jelentenek megoldhatatlan terhet, akkor jól látható, hogy összességében a futamidő csökkentés jelenti a nagyobb pénzügyi előnyt, esetünkben 1,2 millió forinttal alacsonyabb a teljes visszafizetés. Ezt némileg csökkenti azonban a szerződésmódosítás költsége, ám ez egy átlagos hitelnél néhány tízezer forint kiadást jelent csak.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.