Betöltés

Lakásvásárlás helyett bővítés? Ennyiből hozhatod ki a tetőtér-beépítést

szerző: Bankmonitor
2017-07-04

A család gyarapodásával hamar szűkössé válhat az ingatlanunk, amire a mai ingatlanárak mellett a lakóház bővítése jelentheti a megoldást. A kihasználatlan tetőterek beépítésével könnyedén növelhető a család élettere, azonban a kivitelezési lehetőségek az ingatlanunk állapotától függnek. Becslésünk szerint 4 millió forinttól már neki lehet vágni, bár a határ szinte a csillagos ég. Ráadásul még állami pénzeket is használhatunk a költségeink fedezésére, ami rendkívül nagy segítség lehet.

Sokan jutnak el arra a pontra, hogy a korábban még megfelelő méretű ingatlan a gyermekek érkezése után már nagyon szűkösnek bizonyul. A költözés, mint alternatíva azonban a többségnél fel sem merül, hiszen a mai lakásárak mellett kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy nagyobb ingatlanba költözzenek. Nem is beszélve arról, hogy a megélhetés és a megszokott környezet is röghöz köti az embereket.

A szóba jövő megoldás ilyenkor a lakóház bővítése lehet, aminek hatására szélességében vagy magasságában növelhető az ingatlan alapterülete. Mivel a rendelkezésre álló terület híján a házhoz toldás nem minden esetben megoldás, a bővítés nagyon gyakori formája a tetőtér-beépítés, amivel az addig kihasználatlan padlásterek átalakításával növelhető a család élettere.

Nélkülözhetetlen előkészületek

A tetőtér-beépítés egy nagyobb átalakítást jelent otthonunkban így azt körültekintő tervezésnek kell megelőznie. Először is utána kell járni, hogy az ingatlan alkalmas-e arra, hogy belevágjunk a bővítésbe.

Ehhez mindenképp fel kell venni a kapcsolatot olyan szakemberrel, aki az alap, a falak, a födém és a tetőszerkezet állapotát fel tudja mérni. Könnyen problémába ütközhetünk ezen a ponton, ugyanis a szakértői vélemény alapján lehet, hogy csak egy nagyobb szerkezeti átalakítás révén valósítható meg a tetőtér beépítése, vagy nem is ajánlatos elvégezni.

A bővítés elkezdéséhez építési engedélyt is be kell szerezni, ráadásul kiviteli tervvel is szükséges rendelkezni, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szakemberek hozzá tudjanak látni a munkához. Egy társasház esetében az engedélyeztetéshez például az egész lakóközösség belegyezése is szükséges, ami megnehezítheti a folyamatot.

Magához a kivitelezéshez műszaki vezetőt szükséges biztosítani és a munkálatok előrehaladásáról építési naplót is vezetni kell. Természetesen mind a felmérésnek, mind a kivitelezés előkészítésének költsége van, ami alapesetben 100-150 ezer forintra is rúghat.

Hogyan is néz ki a tetőtér-beépítés?

Az előkészületek után elkezdődhetnek az építkezési munkálatok, ami adott esetben azzal is járhat, hogy a födém- és a tetőszerkezetet jelentősen átalakításra kerül. Egy régebbi ház esetében előfordulhat, hogy például a födém nem bírja a terhelést, a fagerendákat cserélni kell, vagy teljesen új tetőszerkezetet is szükséges építeni. Ez jelentősen megdobhatja a költségeket, de lehet, hogy még emellett is érdemes megfontolni a munkálatok megkezdését.

Fontos részlet az is, hogy a tetőtérbe felvezető lépcső kialakítását miként oldják meg. A lépcső például nyílhat az udvarról is, ekkor egy teljesen különálló lakrészt is ki lehet alakítani, ugyanakkor az ingatlanon belül is ki lehet alakítani (ekkor belső területvesztéssel is számolni kell).

A tetőtér szigetelését is meg kell oldani, különben könnyen az időjárásnak megfelelően könnyen elviselhetetlenné válik a tetőtéri élet, ráadásul a pénztárcánkat is megtizedelik a számlák. Emellett a megfelelő hőszigetelés hiányában a magas páratartalom miatt a faszerkezet is könnyen károsodik.

Ezenkívül még a burkolási munkálatok valamint a vízvezeték és fűtési rendszer kiépítése marad hátra. Amint rendelkezésre áll a használatba vételi engedély be is lehet költözni a tetőtérbe.

Hogyan néz ki a beruházás pénzügyi oldala?

A munkálatoktól függően széles skálán mozoghatnak a költségek, azonban az elmondható, hogy több millió forintunkat is felemésztheti a bővítés. Ha egy jobb állapotú, 100 négyzetméteres házat veszünk alapul, ahol nagyobb átalakításokra nincs szükség, viszont a jó szigeteléshez ragaszkodunk, az anyagköltséggel és munkadíjjal együtt már 4 millió forintra rúg a projekt. Azonban az ingatlan állapotától, az anyagok minőségétől függően négyzetméterenként akár 50-60 ezer forintot is felemészthet a bővítés.

A lakásvásárláshoz képest még így is jóval kevesebb lesz a végösszeg, azonban ha hirtelen nem tudunk előteremteni több millió forintot, akkor sincs minden veszve.

A lakástakarékot bármilyen lakáscélunkra, így a tetőtér-beépítésre is felhasználhatjuk, és a befizetések mellé 30%-os állami támogatás is jár (évente maximum 72 ezer forint). Ugyan a maximális állami támogatás havi 20 ezer forintos befizetéssel érhető el, de lehetőség van arra, hogy több szerződést kössünk, (ha közeli hozzátartozóról van szó) amivel megtöbbszörözhető az állami támogatás összege.

Arra is van lehetőség, hogy egy áthidaló kölcsönnel előrehozzuk a lakástakarék kifizetését. Ekkor nem kell megvárni a legalább 4 éves megtakarítási időszak végét, hanem egyből felhasználható a megtakarítás.

Sokan a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) is felhasználnák tetőtér-beépítés céljából, azonban komoly akadályba ütköznek azok, akik új lakásuk tetőterének beépítéséhez a CSOK 10+10-et vennék fel. Ilyenkor gyakorlatilag két különálló lakásként kell kezelni a tetőteret és a földszintet, és ehhez mérten elkülönült lépcsőházat is biztosítani kell. Használt lakás esetén bővítési céllal gond nélkül felhasználható a CSOK, azonban a támogatási összeg ekkor gyermekszámtól függően 600 ezertől 2,75 millió forintig terjed. Ráadásul a CSOK összege ilyen formában csak a felmerült költségek feléig számítható be.

A következő kalkulátorral megtalálhatod a legkedvezőbb lakástakarékot!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

2 Hozzászólás

 1. Edina

  Pusztán az érdekelne hogy egy tégla építésű házhoz szeretnék hozzá építeni egy 30-40 m2-es helyiséget..tájékoztató adatokra lenne szükségem hogy ha minden jól megy mennyiből lehetne megoldani..papirmunka+kivitelezés de nincs konkrét válasz😡

  1. Singer Zoltán

   Kedves Edina! Ezt nem a mi tisztünk megválaszolni. Kérjük, keressen egy kivitelezőt, aki szívesen ad Önnek árajánlatot! Érdemes tudnia, hogy a kivitelezésre is különböző ajánlatokat fog kapni, az egyik ajánlat akár a másiknak a többszöröse is lehet.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 pénzügyi tipp, ha lakást vennél 2019-ben

2018. 12. 27.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, ami jól jöhet akkor, ha a lakást vagy házat vásárolnál 2019-ben. Mivel az árak nagyon elszálltak az elmúlt években, igyekeztünk olyan tanácsokat adni, amelyekkel jelentős összeget...

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.