Már van olyan bank, amely a meglévő lakáshitelénél lazított az akciós feltételeken

Már van olyan bank, amely a meglévő lakáshitelénél lazított az akciós feltételeken
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-31
 

Az MNB felszólította a bankokat, hogy ha egy akciós kamat feltétele havonta egy meghatározott összegű jóváírás lenne, akkor ettől a bankok átmenetileg tekintsenek el. A jegybank ezen elvárása mellett sokan elsiklottak a hitel moratórium meghirdetése és fogyasztási hitelek igen alacsony, 5,9%-os THM plafonjának bevezetése miatt. Ugyanakkor ennek a kedvezményes feltételnek köszönhetően is több tízezer forintot lehet spórolni. Ráadásul már van olyan kereskedelmi bank, amelyik bevezette ezt az igen kedvező szabályt.

2020.03.18-án a lakossági hiteladósok megsegítése érdekében számos intézkedés bevezetésére szólította fel az MNB a kereskedelmi bankokat. Ilyen volt a 2020. december végéig meghirdetett törlesztési moratórium – amely alapján év végig semmit nem kell fizetni az adósoknak hitelük után -, illetve az 5,9%-os THM plafon az új folyósítású személyi kölcsönöknél, folyószámlahiteleknél, hitelkártyáknál. Ezt a két elvárást később a kormány jogszabályba is foglalta.

Emellett azonban felszólította a jegybank a pénzintézeteket, hogy ha egy hitelnél a kamatkedvezmény feltételeként meghatározott összegű havi jóváírást várnak el, akkor 6 hónapon át ne emelkedjen a kamat akkor sem, ha ezen elvárás nem teljesülne. Vagyis maradjon érvényben az akciós kamat a jóváírási feltétel teljesülése nélkül is. Ezt nem foglalta a kormány rendeletbe, emiatt nem tekinthető kötelezőnek a jegybank felszólítása. Mégis az MKB Bank már alkalmazza ezt az elvárást, 2020.03.30-tól 2020. szeptember végéig nem veszíti el azon Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitellel rendelkező ügyfelük a kamatkedvezményét, aki nem teljesíti az akcióhoz kapcsolódó jóváírási feltételt, azaz nem érkezik havonta legalább egy meghatározott összeg az MKB Banknál vezetett számlájára.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik, ha elveszik a kamatkedvezmény egy lakáshitelnél?

Ha nem teljesíti az adós az akciós feltételeket, akkor elveszíti a kamatkedvezményt, emiatt megemelkedhet havi törlesztőrészlete is. Az akcióból kikerülhet véglegesen – a továbbiakban a teljes futamidőre a normál kondíciók lesznek érvényesek -, vagy csak átmenetileg. Ez utóbbi esetben a feltételek újbóli teljesülésekor a kedvezményeket a hátralévő futamidőre visszaadja a bank.

Nézzük meg mennyi pénzügyi előnyt jelent egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél a kamatkedvezmény.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kiválasztott lakáshitel akciójának feltétele a bank által elvárt minimális havi jóváírás összege. A nagyobb kedvezmény érdekében magasabb összegű havi jóváírást szükséges teljesíteni. Amennyiben adott hónapban nem érkezik meg az elvárt összeg az adott banknál vezetett számlára, akkor az akciók kamat megemelkedik a normál kondícióra.

A hitel legkedvezőbb kamata 1,3 százlékponttal alacsonyabb, mint a konstrukció normál kondíciója lenne, emiatt a havi törlesztőrészlete is közel 7 ezer forinttal kisebb. Ez 20 év alatt összesen 1,6 millió forint pénzügyi előnyt jelentene.

Az MNB elvárása alapján 6 hónapig nem kell teljesíteni a jóváírási feltételt. Ez különösen azoknak jelenthet előnyt, akik a jelenlegi válságos helyzetben elvesztenék munkahelyüket, emiatt nem is tudnák teljesíteni az akciós feltételt. Ez a megszorult adósoknak 6 hónap alatt akár 41 ezer forint pénzügyi előnyt jelenthet.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az MNB elvárása – melyet még nem minden bank vezetett be – csak a jóváírási feltételre vonatkozik, ha egy akciónak több feltétele is van, akkor bizony a további kritériumot még teljesíteni kell. Ilyen feltétel lehet a meghatározott összegű vásárlás bankkártyával, vagy éppen egy hitelfedezeti életbiztosítás fizetése.

Miért kellene teljesíteni az akciós feltételeket a törlesztési moratórium ideje alatt?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért kellene az akciós feltételeket teljesítenie bárkinek is az elkövetkező 6 hónapban? Hiszen a kormány minden hitelre kiterjedő fizetési moratóriumot hirdetett ki, vagyis év végéig amúgy sem kell fizetni a havi kötelezettségeket.

Ez igaz, azonban a fizetési haladék nem jelent kamatmentességet. A moratórium alatt felhalmozott kamatot utólag egyenlő részletekben minden adósnak rendeznie kell. Nem mindegy milyen – normál vagy az akciós – kamat lesz érvényes a törlesztés szüneteltetése alatt a hitelre. A fenti példában szereplő hitelre 9 hónap moratórium alatt a kamat jelentősen eltérhet attól függően, hogy melyik akció érvényes a kölcsönre és a kedvezmény feltételeit teljesíti-e az adós vagy sem.

A fenti példában a normál kamattal számolva a törlesztési moratórium alatt felhalmozott kamat összege 363 ezer forint lenne. Ennél pedig jóval kevesebb, csupán 265 500 forint kamatot kellene utólag megfizetnie az adósnak, ha a legkedvezőbb feltételekkel vette fel a kölcsönt és teljesíti az akció feltételeit végig a szüneteltetés alatt is.

A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy a törlesztési szüneteltetés választása esetén is, aki teheti teljesítse hitele kedvezményének feltételeit. Így a felhalmozott kamat és ezáltal a későbbi fizetési kötelezettség is kisebb lesz.  Természetesen, ha egy feltételtől az adott bank átmenetileg eltekint, az kedvező, de erre nem szabad jelen helyzetben alapozni.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés