Betöltés
loading

Már van olyan bank, amely a meglévő lakáshitelénél lazított az akciós feltételeken

Az MNB felszólította a bankokat, hogy ha egy akciós kamat feltétele havonta egy meghatározott összegű jóváírás lenne, akkor ettől a bankok átmenetileg tekintsenek el. A jegybank ezen elvárása mellett sokan elsiklottak a hitel moratórium meghirdetése és fogyasztási hitelek igen alacsony, 5,9%-os THM plafonjának bevezetése miatt. Ugyanakkor ennek a kedvezményes feltételnek köszönhetően is több tízezer forintot lehet spórolni. Ráadásul már van olyan kereskedelmi bank, amelyik bevezette ezt az igen kedvező szabályt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

2020.03.18-án a lakossági hiteladósok megsegítése érdekében számos intézkedés bevezetésére szólította fel az MNB a kereskedelmi bankokat. Ilyen volt a 2020. december végéig meghirdetett törlesztési moratórium – amely alapján év végig semmit nem kell fizetni az adósoknak hitelük után -, illetve az 5,9%-os THM plafon az új folyósítású személyi kölcsönöknél, folyószámlahiteleknél, hitelkártyáknál. Ezt a két elvárást később a kormány jogszabályba is foglalta.

Emellett azonban felszólította a jegybank a pénzintézeteket, hogy ha egy hitelnél a kamatkedvezmény feltételeként meghatározott összegű havi jóváírást várnak el, akkor 6 hónapon át ne emelkedjen a kamat akkor sem, ha ezen elvárás nem teljesülne. Vagyis maradjon érvényben az akciós kamat a jóváírási feltétel teljesülése nélkül is. Ezt nem foglalta a kormány rendeletbe, emiatt nem tekinthető kötelezőnek a jegybank felszólítása. Mégis az MKB Bank már alkalmazza ezt az elvárást, 2020.03.30-tól 2020. szeptember végéig nem veszíti el azon Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitellel rendelkező ügyfelük a kamatkedvezményét, aki nem teljesíti az akcióhoz kapcsolódó jóváírási feltételt, azaz nem érkezik havonta legalább egy meghatározott összeg az MKB Banknál vezetett számlájára.

Mi történik, ha elveszik a kamatkedvezmény egy lakáshitelnél?

Ha nem teljesíti az adós az akciós feltételeket, akkor elveszíti a kamatkedvezményt, emiatt megemelkedhet havi törlesztőrészlete is. Az akcióból kikerülhet véglegesen – a továbbiakban a teljes futamidőre a normál kondíciók lesznek érvényesek -, vagy csak átmenetileg. Ez utóbbi esetben a feltételek újbóli teljesülésekor a kedvezményeket a hátralévő futamidőre visszaadja a bank.

Nézzük meg mennyi pénzügyi előnyt jelent egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél a kamatkedvezmény.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kiválasztott lakáshitel akciójának feltétele a bank által elvárt minimális havi jóváírás összege. A nagyobb kedvezmény érdekében magasabb összegű havi jóváírást szükséges teljesíteni. Amennyiben adott hónapban nem érkezik meg az elvárt összeg az adott banknál vezetett számlára, akkor az akciók kamat megemelkedik a normál kondícióra.

A hitel legkedvezőbb kamata 1,3 százlékponttal alacsonyabb, mint a konstrukció normál kondíciója lenne, emiatt a havi törlesztőrészlete is közel 7 ezer forinttal kisebb. Ez 20 év alatt összesen 1,6 millió forint pénzügyi előnyt jelentene.

Az MNB elvárása alapján 6 hónapig nem kell teljesíteni a jóváírási feltételt. Ez különösen azoknak jelenthet előnyt, akik a jelenlegi válságos helyzetben elvesztenék munkahelyüket, emiatt nem is tudnák teljesíteni az akciós feltételt. Ez a megszorult adósoknak 6 hónap alatt akár 41 ezer forint pénzügyi előnyt jelenthet.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az MNB elvárása – melyet még nem minden bank vezetett be – csak a jóváírási feltételre vonatkozik, ha egy akciónak több feltétele is van, akkor bizony a további kritériumot még teljesíteni kell. Ilyen feltétel lehet a meghatározott összegű vásárlás bankkártyával, vagy éppen egy hitelfedezeti életbiztosítás fizetése.

Miért kellene teljesíteni az akciós feltételeket a törlesztési moratórium ideje alatt?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért kellene az akciós feltételeket teljesítenie bárkinek is az elkövetkező 6 hónapban? Hiszen a kormány minden hitelre kiterjedő fizetési moratóriumot hirdetett ki, vagyis év végéig amúgy sem kell fizetni a havi kötelezettségeket.

Ez igaz, azonban a fizetési haladék nem jelent kamatmentességet. A moratórium alatt felhalmozott kamatot utólag egyenlő részletekben minden adósnak rendeznie kell. Nem mindegy milyen – normál vagy az akciós – kamat lesz érvényes a törlesztés szüneteltetése alatt a hitelre. A fenti példában szereplő hitelre 9 hónap moratórium alatt a kamat jelentősen eltérhet attól függően, hogy melyik akció érvényes a kölcsönre és a kedvezmény feltételeit teljesíti-e az adós vagy sem.

A fenti példában a normál kamattal számolva a törlesztési moratórium alatt felhalmozott kamat összege 363 ezer forint lenne. Ennél pedig jóval kevesebb, csupán 265 500 forint kamatot kellene utólag megfizetnie az adósnak, ha a legkedvezőbb feltételekkel vette fel a kölcsönt és teljesíti az akció feltételeit végig a szüneteltetés alatt is.

A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy a törlesztési szüneteltetés választása esetén is, aki teheti teljesítse hitele kedvezményének feltételeit. Így a felhalmozott kamat és ezáltal a későbbi fizetési kötelezettség is kisebb lesz.  Természetesen, ha egy feltételtől az adott bank átmenetileg eltekint, az kedvező, de erre nem szabad jelen helyzetben alapozni.
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • alapblog Semmi sem a régi

  2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →