Ezen is múlhat, hogy megkapják-e a fiatalok a 10 millió forint Babaváró hitelt!

Ezen is múlhat, hogy megkapják-e a fiatalok a 10 millió forint Babaváró hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-22
 

Hiába rögzíti a Babaváró támogatás legtöbb feltételét jogszabály, bizonyos dolgokban mégis találni különbségeket az egyes bankok között. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy eltérően határozzák meg az igazolt nettó jövedelem összegéhez képest bevállalható havi törlesztő összegét, így könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a fiatal pár az egyik banknál akár 10 millió forintot is kaphat, míg egy másiknál ennél kisebb összegre bólintanak csak rá. Az alábbiakban részletesen kifejtjük, miről is van szó.

A Babaváró hitel nem véletlenül népszerű a fiatal párok körében, hiszen a kölcsön öt évig mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor akár a futamidő végéig az is maradhat. A második és a harmadik baba érkezésekor ráadásul elengedik a fennálló tartozás egy részét vagy akár egészét, így még az is előfordulhat, hogy a kölcsönből egyetlen forintot sem kell törleszteni.

További előnye, hogy az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre, a banktól kapott pénzt pedig a pár bármire fordíthatja, így akár lakást, házat vagy autót is vehet belőle, de ha egy  világkörüli út a nagy álmuk, akár ez is megfinanszírozható belőle. (Ha érdekel, miként érhető el, hogy egy forintot se kelljen a hitel után visszafizetni, akkor itt olvashatsz róla részletesen.)

A Babaváróval maximálisan 10 millió forint hitelhez lehet hozzájutni, és mivel egyetlen alkalommal vehető fel, sokan fel is veszik a teljes összeget. Ha a párt elutasítja az egyik bank, esetleg a szükségesnél kisebb összeget folyósítanának a számukra, akkor próbálkozhatnak akár további bankoknál is az igényléssel. (Erről a lehetőségről itt írtunk korábban.)

Azonban attól, hogy a fiatal pár teljesíti a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételeket – például az igénylők házasok, a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, legalább az egyik fél rendelkezik 3 év TB jogviszonnyal stb. -, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is kapják a banktól a kívánt összeget. Ez ugyanis függ attól is, hogy a pár mekkora nettó jövedelmet tud igazolni. A legfontosabb az, hogy ez érje el az adott banknál meghatározott minimális összeget, ami többnyire az aktuális minimálbér, ám valahol ennél alacsonyabban, míg másutt magasabban húzzák meg a hitelezhetőség határát.

Amennyiben a pár teljesíti a minimális elvárást, akkor hitelképesek lesznek, ám az úgynevezett JTM-korlátjövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – alapján dől majd csak el, mekkora összeget igényelhetnek. A JTM-korlát szerint ugyanis félmillió forint nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg félmillió forintos keresettől 60%-nál ránt be az adósságfék.

JTM maximális mértéke személyi kölcsön és babaváró hitel esetén.

Mivel a Babaváró hitel jogszabályban rögzített induló törlesztője maximum 50 ezer forint lehet, átlagosnak számító jövedelemmel a 10 millió forint igénylése sem jelenthet problémát.

Igen ám, de a bankok nem mindegyike ezzel a kedvező, kamatmentes törlesztővel számol, hanem azzal, amit akkor kellene fizetni, ha a pár elveszítené a támogatást, amiatt pedig piaci kamatozásúra váltana a kölcsön. (Például azért, mert a pár elválik.) Ez pedig már bizony 90 ezer forint körüli törlesztőt jelent, ráadásul vannak bankok, amelyek ehhez még az állami kezességvállalás költségét is hozzácsapják. Természetesen ez utóbbi kizárólag akkor fordulhat elő, ha a feleség igényléskor még nem várandós, mert ha igen, a magzat pedig betöltötte a 12 hetes kort, akkor a kamatmentesség véglegesedik, így a bankok mindegyike a kamatmentes törlesztővel fog kalkulálni.

A számítást illető különbség akkor lehet különösen fontos, ha a párnak van már egyéb hitele, vagy a Babaváró mellé lakáshitelt is igényelnének, a jövedelmüknek pedig ezek törlesztőit együttesen kel elbírnia. Ebben az esetben mindenképpen célszerű olyan bankot keresni, amelyik a kedvezményes törlesztővel kalkulál, ám persze lényeges az is, hogy ne vállaljuk túl magunkat a jelenlegi kiszámíthatatlan pénzügyi, gazdasági helyzetben.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés