Mennyibe kerül a fürdőszoba felújítása? Miből fedezzük?

Mennyibe kerül a fürdőszoba felújítása? Miből fedezzük?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-26
 

Sokan évekig halogatják otthonukban a fürdőszoba felújítását, és nem csak az árak miatt. A teljes felújítás ugyanis a legtöbbször aligha úszható meg bontás, jelentős átalakítások és komolyabb költségek nélkül. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a leggyakrabban előforduló feladatokat, és utánajártak a legjobb finanszírozási módoknak is. 

Otthonunkban a fürdőszoba a napi rutin, az esti rituálé, a relaxáció, és akár a gyermeki kacajok színtere is lehet. Létfontosságú funkcióján felül kényelmi és esztétikai szerepet is be kell töltenie, vagyis nagyon nem mindegy, hogy a lakás egyik leggyakrabban használt helyisége milyen állapotban van, mennyire komfortos.

Éppen ezért az egész család – és a vendégek is – hálásak lesznek, ha a fürdő megújul, főleg, ha már évek óta húzódik a rendbetétele. Nézzük, milyen költségekkel számolhatunk, és tervezzük meg előre, miből fogjuk kifizetni.

Mekkora munkálat szükséges?

Mint minden építési, felújítási munkának, a fürdőszoba átalakításnak is alapvető eleme a tervezés, a célok meghatározása. Ilyenkor a család megbeszéli, mi az, amit mindenképpen ki szeretnének cserélni, mi az, ami megmenthető, vagy kis átalakítással felújítható a vizes helyiségben. Ekkor pedig nem csak az aktuális igényekre, de a jövőbeli élethelyzetre is érdemes gondolni. 

Jó tudni
A szükséges munkálatok volumene meghatározza a kivitelezés költségét és időigényét is.
Ha az elavult fürdőszobát át kell alakítani, a tervezéskor számos dolgot érdemes átgondolni, például, hogy milyen lehetőségek adottak. Nem biztos, hogy minden kívánalmunk megvalósítható, és az is könnyen előfordulhat, hogy a munkálatok közben derül fény néhány addig nem látható hibára, amely a költségeket is megdobhatja.

Így már a tervezésnél jó, ha segít egy szakember, aki a tervrajzok és az igények alapján különböző megvalósítási javaslatokkal és költség-kalkulációval is elő tud állni. Ezután pedig még mindig jöhetnek plusz költségek, amikre érdemes tartalékkal készülni.

Ha csak egy fürdő van a lakásban vagy házban, akkor teljes átalakítás esetén számolni kell azzal, hogy a munkálatok idejéig nem használhatjuk a helyiséget. Több fürdőszoba, wc felújítása esetén érdemes egymás után elvégeztetni a munkálatokat, hogy ne kelljen addig elköltözni, vagy máshol megoldani a tisztálkodást.

Egy teljes fürdőszoba felújítása költséges lehet.

Fürdőszoba felújítás árak 2022-ben

A teljes felújítás, korszerűsítés rendkívül sok műveletet foglalhat magában. Ha nagyjából sorrendben szeretnénk haladni és megtervezni a várható költségeket, akkor nagyságrendileg az alábbi lépésekkel számolhatunk:

1. Tervezés

2. Bontás

3. Új anyagok kiválasztása, beszerzése

4. Vízvezeték, villany, esetleg gázszerelés, felújítás

5. Kőműves munkák, burkolás, festés

6. Gépészet, szaniterek

7. Berendezés, díszítőelemek.

Fontos
Sajnos az utóbbi pár évben mind az építőanyagok, mind a mesteremberek munkadíjai jelentősen megemelkedtek, ez a folyamat pedig még közel sem ért véget. Így nem árt az előzetes tervezésnél, az első árajánlatoknál azt is rögzíteni, hogy az adott ajánlat meddig érvényes. Könnyű beleszaladni ugyanis abba, hogy egy bizonyos munkálatra betervezzük az ajánlat szerint költséget, de mire elindul az adott művelet – pláne mire elkészül – már két-háromszorosába is kerülhet.

Alapos előkészítés

A tervezést költségoldalról is érdemes érinteni. Egy nagy kaliberű felújítást, korszerűsítést már érdemes belsőépítésszel is átbeszélni, megterveztetni. Ennek költsége alsó hangon is 8-15 ezer forint/négyzetméter, de olyan kivitelezők is szép számmal akadnak, akik a munkafolyamat ezen részében díjmentes felméréssel, látványtervvel segítenek. Vagyis ez esetben egyazon csapattal akár a tervezéstől a kész, új fürdőszobáig a teljes folyamat kivitelezhető. Ebben az esetben pedig könnyebb jobb árat elérni.

Anyagköltségek

A felújításhoz rengeteg kisebb-nagyobb eszköz és anyag lehet szükséges. Az “apróságok” jelentős részét a mesteremberek megvásárolják helyettünk, vagyis ezek ára általában beépül a munkadíjba. Ha saját kivitelezéssel van dolgunk, akkor a különböző eszközöket is meg kell vásárolnunk, ennyivel többet kell számolnunk az anyagköltségre. 

Fürdőszoba felújításhoz szükséges anyagok kiválasztása.

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló, nagyobb tételek árát gyűjtöttük össze, mint anyagköltség:

  • csempe, padlólap: 1.500 – 20.000 Ft/nm
  • wc csésze, tartály: 35.000 – 200.000 Ft
  • mosdó csapteleppel: 25.000 – 200.000 Ft
  • zuhanyszett: 4.000 – 150.000 Ft
  • zuhanykabin: 55.000 – 200.000 Ft
  • kád csapteleppel: 70.000 – 500.000 Ft
  • fürdőszoba bútor: 30.000 – 500.000 Ft
  • törölközőszárítós radiátor: 20.000 – 150.000 Ft
  • radiátor: 20.000 – 100.000 Ft
  • villanybojler: 50.000 -150.000 Ft.

Munkadíjak

A megfelelő szakemberek kiválasztása kulcsfontosságú, és igen nehéz feladat is. Ha nem szeretnénk kóklerekre bízni a munkát, akkor hónapokkal előre kell terveznünk, hiszen a legjobb szakemberekre könnyen ennyit is várnunk kell. De még mindig olcsóbb egy kifogástalanul kivitelezett munka, mintha utólag kellene a hibák javításán fáradozni, amiket a megbízható mesteremberek is – joggal – vonakodva vállalnak el.

A munkálatok költsége is széles spektrumon mozoghat, ahány kivitelező, annyiféle árajánlat lehet. Érdemes lehet tehát két vagy három jó szakit is megkérdezni, mit, mikor, mennyiért vállalnak. Az alábbiakban néhány nagyobb feladat költségét gyűjtöttük össze:

  • Bontás: 40.000 – 150.000 Ft
  • Falazás, gipszkartonozás, kőműves munkák: 5.000 – 8.000 Ft/nm
  • Vízvezeték-szerelői feladatok: 3.000 – 8.000 Ft/óra
  • Villanyszerelői munkák: 25.000 – 100.000 Ft
  • Mosdó, wc, villanybojler beépítése vagy cseréje: 12.000 – 35.000 Ft
  • Kád, zuhanyoszlop/kabin beépítése vagy cseréje: 20.000 – 200.000 Ft
  • Fürdőszoba bútor beépítése: 50.000 – 200.000 Ft.

A teljes fürdőszoba felújítás (anyag és munka) ára akkor is jelentős, ha mindent mi magunk készítünk el. Ez alsó hangon több százezer (4-600 ezer) forinttól kezdődik, közép-, vagy átlagkategóriás esetben 800 ezer – 1 millió forintra rúghat. Ha ennél kicsivel komolyabb, értékállóbb, egyedi megoldásokat szeretnénk, a teljes felújítási költség akár a 2-5 millió forintot is elérheti.

Fürdő, wc felújítása mesteremberek segítségével.

Hirdetés

Hirdetés

A fürdőszoba felújítás finanszírozása

Ideális esetben a teljes felújítás költsége a rendelkezésünkre áll, ebben az esetben csak hozzá kell férnünk a kellő összeghez. A dilemma akkor kezdődik, ha a saját megtakarítás nem elég a szükséges munkálatokra, így ki kell pótolni, vagy ha teljesen banki hitel segítségével vágnánk bele a felújításba.

A jó hír, hogy már kimondottan felújítási, korszerűsítési céllal is igényelhetünk kölcsönt, amelyek jellemzően kedvezőbb költséggel érhetők el, mint szabad felhasználású társaik. Sőt, 2022-ben államilag támogatott, kedvezményes lehetőségek is rendelkezésünkre állnak. Az alábbiakban sorra vesszük a lehetséges alternatívákat:

A Lakásfelújítási támogatás kiváló lehetőség

2021. januárjától 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra is jogosultak lehetnek azok a családok vagy egyedülálló szülők, akik legalább egy gyermeket nevelnek saját háztartásukban. 

Az Otthonfelújítási támogatás utófinanszírozott, vagyis a munkálatok költségét saját megtakarításból, banki hitelből, esetleg a támogatott Otthonfelújítási kölcsönből először ki kell fizetnünk, majd a számlák és a szükséges dokumentumok benyújtását követően kaphatjuk meg az elköltött összeg felét, maximum 3 millió forintot.

A Lakásfelújítási támogatással számtalan felújítási és korszerűsítési munkálat elszámolható, többek között olyanok is, amelyek a fürdőszobával kapcsolatban is szóba kerülhetnek, ilyenek például:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső és külső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel, 
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is, 
  • külső nyílászáró beépítése, cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkány, küszöb létesítése, cseréje vagy felújítása, 
  • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolatának készítését, cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  • a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét
  • beépíthető bútor beépítése, cseréje,
  • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint
  • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés telepítése vagy cseréje.

Ha tehát megismerkedtünk a támogatás alapfeltételeivel és vállaljuk a vele járó papírmunkát, akkor akár a munkálatok költségeinek felét, maximum 3 millió forintot vissza is kaphatunk. 

Jó tudni
Az átalakítást, így az igénylést nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert a támogatás előreláthatólag már csak 2022. december végéig lesz elérhető.

Amennyiben nem rendelkezel kellő megtakarítással ahhoz, hogy előre kifizesd a felújítás, korszerűsítés költségét, de szeretnél élni a támogatás lehetőségével, akkor olvasd el cikkünket, amelyben összegyűjtöttük a Lakásfelújítási támogatás előfinanszírozására fordítható lehetséges megoldásokat.

Banki hitelek felújításra, korszerűsítésre

Ha valamiért nem vagy jogosult a támogatásra, vagy csak nem szeretnéd vállalni a vele járó extra kötelezettségeket, akkor a piaci hitelek háza táján is érdemes körülnézned.

A felújítási munkák volumenétől – és így a hozzá szükséges összegtől – függően választhatsz az alábbi kölcsöntípusokból:

Felújítási- vagy korszerűsítési jelzáloghitel

A piaci felújítási- vagy korszerűsítési hitelek jellemzően a nagyobb volumenű munkálatok fedezésére lehetnek alkalmasak. Az így elérhető hitelösszeg ugyanis akár több tízmillió forint is lehet. 

Ez a hitelforma ideális lehet arra, hogy előfinanszírozd a munkálatokhoz szükséges összeget a Lakásfelújítási támogatáshoz, ha az Otthonfelújítási hitellel elérhető, maximum 6 millió forintnál többre van szükséged.

A piaci felújítási- vagy korszerűsítési hitel mellett szól az az érv is, hogy a kölcsön futamideje akár 30 év is lehet (az Otthonfelújítási támogatott hitelé maximum 10 év), így alacsonyabb törlesztőrészlettel számolhatsz, ami miatt a havi költséged (még az esetleges magasabb kamat mellett is) csökkenhet.

Fontos tudni, hogy mint minden jelzáloghitelnél, ennél a konstrukciónál is elvárás egy fedezeti ingatlan felajánlása a bank számára a hitel biztosítékaként. Ez garantálja a magasabb felvehető hitelösszeget, a kedvezőbb költségeket ès törlesztőrészletet, a rugalmasabb futamidőt.

Személyi kölcsön felújításra vagy szabad felhasználásra

Ha nincs feltétlenül ilyen nagy összegre szükséged, akkor könnyen lehet, hogy a felújítási célú, vagy szabad felhasználású személyi kölcsön lesz számodra ideális. Ez utóbbiak ugyanis fedezetlen hitelek, vagyis a felújítási- vagy korszerűsítési céllal igényelt jelzáloghitelekkel szemben nincs szükség az igénylésükhöz jelzálogjog bejegyzésre, illetve fedezeti ingatlan felajánlására.

Egy személyi hitel esetében ugyanakkor az elérhető hitelösszeg egészen rugalmas, jellemzően 200 ezer forinttól akár 10 millió forintig terjedhet. Az igényelhető összeg mértékét leginkább a jövedelem határozza meg. 

Személyi kölcsön tehát elérhető szabad felhasználásra, illetve kimondottan felújítási-, korszerűsítési célra is. Ez utóbbit akkor érdemes igénybe venni, ha a felvenni kívánt összegből csak a hitelcélnak (felújítás, korszerűsítési munkák) megfelelő munkálatok valósulnak meg.

A hitelcélhoz kötött esetben ugyanis általában kedvezőbb kondíciókkal kaphatunk személyi kölcsönt, mintha szabad felhasználású hitelt igényelnénk. 

Új fürdőszoba öröme.

Hogyan induljon a munka?

Ha már megfogalmazódott, hogy milyen munkálatok szükségesek, jöhet a megfelelő szakemberek kiválasztása, ajánlatkérés, majd a költségek és a munkálatok idejének betervezése. Az anyagi forrás – ha banki segítség is szükséges – előteremtésére egy felújítási, vagy korszerűsítési hitel esetén érdemes egy hónap átfutási idővel kalkulálni, míg személyi kölcsönnél pár nap alatt a számlánkon lehet a pénz.

A Felújítási támogatás igénybevétele esetén a számlákat gondosan gyűjteni kell, és a meghatározott szerződések tartalmi megfelelősége is fontos. Kapcsolódó oldalunkon tájékozódhatsz a legfontosabb tudnivalókról, emellett pedig a Magyar Államkincstár weboldalán is érdemes körülnézni (gyakori kérdések, letölthető dokumentumok).

Ha a támogatás előfinanszírozására az Otthonfelújítási kölcsönt is igényelnéd, akkor pedig mielőbb célszerű elindítani a folyamatot, mert a kapcsolódó felújítási kedvezmények előreláthatólag csak 2022. év végéig lesznek elérhetők. Emellett pedig a száguldó építőanyag- és munkadíjak miatt sem érdemes halogatni a feladatokat.

Ha kérdésed maradt, vagy segítségre van szükséged, hogy melyik finanszírozási forma lenne számodra megfelelő, keresd a Bankmonitor pénzügyi szakértőit, akik gördülékenyen végigkísérnek a folyamaton!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés