Mennyire éri meg lakástakarékból előtörleszteni a lakáshitelt?

 • 2016.06.30.
 • szerző: bankmonitor.hu

A bankok többsége bünteti a hitelfelvevőt, amennyiben lakáshitelét idő előtt visszafizeti. Nem csak az 1%-os előtörlesztési díjat, hanem a hitel felvételekor elengedett induló díjakat is bevasalják az adóson ilyenkor. Megvizsgáltuk, hogy a költségek mellett megéri-e mégis előtörleszteni a lakáshitelt: A méltán népszerű lakástakarék segítségével a büntető díjak ellenére is félmilliós pénzügyi előnyre lehet szert tenni egy 7 millió Ft-os lakáshitel esetén!

Lakástakarékból előtörleszteni (elvileg) jó

A lakástakarékból történő lakáshitel visszafizetés előnyeit már többször hangsúlyoztuk. Ez a havi megtakarítási forma 4 éves befizetés esetén 10% feletti éves hozamot garantál (szemben a lakáshitelek – kamatperiódustól függően eltérő – jelenlegi 4-7%-os kamatszintjével) köszönhetően a befizetéseink után kapott 30%-os állami támogatásnak. Lejáratakor fordítható bármilyen lakáscélra, felújításra, bővítésre, vagy a fentebb említett lakáshitel visszafizetésére is.

A lakástakarékból történő előtörlesztésnek több előnyét is élvezhetjük:

 • csökken a banknál fennálló tartozás, így alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet,
 • a kisebb banki tartozás miatt összességében kevesebb kamatot kell megfizetni.

És ha figyelembe vesszük az előtörlesztés költségét?

Bevett szokás a bankoknál, hogy a lakáshitel felvételekor akció keretében elengedett induló díjakat, költségeket utólag visszafizettetik az ügyféllel, amennyiben hitelét 3-5 éven belül elő-, vagy végtörleszti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idő előtti visszafizetés miatti büntetés egyrészt a visszafizetett összeg 1%-ának megfelelő előtörlesztési díjból, másrészt a kezdetben elengedett értékbecslési díj, közjegyzői díj, és egyéb díjkedvezmények utólagos megtérítéséből áll.

Összességében elmondható, hogy egy 7 millió Ft-os 20 éves futamidejű lakáshitel esetén átlagosan 125 ezer forintnak megfelelő induló díjtól szabadulnak meg az ügyfelek az akciók miatt, azaz ezt az összeget kell utólag visszafizetni a banknak, ha a futamidő elején (ez jellemzően az első 3-5 év) nagyobb összeggel csökkentik a felvett hitelt.

Amennyiben a hitel mellett egy 4 éves, havi 20 ezer Ft-os lakástakarékot fizetünk, majd a lejáratakor betörlesztjük, 1,2 millió Ft-tal csökken a banknál fennálló tartozásunk, így az előtörlesztés díja 12 000 Ft.

Mindezen költségek ellenére is megéri a művelet, mivel a lakástakarék segítségével a lakáshitel teljes visszafizetésén több, mint 600 ezer Ft-ot spórolunk!

20160630_ltp_betorlesztes

Fontos, hogy a számodra elérhető legjobb hitellehetőségek, pénzügyi megoldások számos dologtól függenek. Például a havi jövedelemtől, a hitelösszegtől, az ingatlan értékétől, stb., ezért mindig kérj személyre szabott kalkulációt!

Hogyan lehet még nagyobb kedvezményt elérni?

 • a lakáshitel mellett köthetsz több lakástakarékot is a családtagok (közeli hozzátartozók) javára, amelyeket ugyanúgy fordíthattok a hiteled csökkentésére, így még nagyobb összeget törleszthetsz vissza,
 • ha egyszerre csak egy lakástakarékot tudsz fizetni, akkor az első lejáratakor kötheted a következőt, hogy később újabb előtörlesztéssel csökkentsd a tartozásod,
 • a futamidőt is rövidítheted, amellyel szintén pénzügyi előnyhöz juthatsz.

Hogy mennyi állami támogatást kapsz a lakástakarékra, és hogy milyen ajánlatok közül választhatsz, azt az alábbi kalkulátorral nézheted meg!

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.