Mennyire éri meg lakástakarékból előtörleszteni a lakáshitelt?

szerző: Nagy Ildikó
2016. 06. 30.

A bankok többsége bünteti a hitelfelvevőt, amennyiben lakáshitelét idő előtt visszafizeti. Nem csak az 1%-os előtörlesztési díjat, hanem a hitel felvételekor elengedett induló díjakat is bevasalják az adóson ilyenkor. Megvizsgáltuk, hogy a költségek mellett megéri-e mégis előtörleszteni a lakáshitelt: A méltán népszerű lakástakarék segítségével a büntető díjak ellenére is félmilliós pénzügyi előnyre lehet szert tenni egy 7 millió Ft-os lakáshitel esetén!

Lakástakarékból előtörleszteni (elvileg) jó

A lakástakarékból történő lakáshitel visszafizetés előnyeit már többször hangsúlyoztuk. Ez a havi megtakarítási forma 4 éves befizetés esetén 10% feletti éves hozamot garantál (szemben a lakáshitelek – kamatperiódustól függően eltérő – jelenlegi 4-7%-os kamatszintjével) köszönhetően a befizetéseink után kapott 30%-os állami támogatásnak. Lejáratakor fordítható bármilyen lakáscélra, felújításra, bővítésre, vagy a fentebb említett lakáshitel visszafizetésére is.

A lakástakarékból történő előtörlesztésnek több előnyét is élvezhetjük:

 • csökken a banknál fennálló tartozás, így alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet,
 • a kisebb banki tartozás miatt összességében kevesebb kamatot kell megfizetni.

És ha figyelembe vesszük az előtörlesztés költségét?

Bevett szokás a bankoknál, hogy a lakáshitel felvételekor akció keretében elengedett induló díjakat, költségeket utólag visszafizettetik az ügyféllel, amennyiben hitelét 3-5 éven belül elő-, vagy végtörleszti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idő előtti visszafizetés miatti büntetés egyrészt a visszafizetett összeg 1%-ának megfelelő előtörlesztési díjból, másrészt a kezdetben elengedett értékbecslési díj, közjegyzői díj, és egyéb díjkedvezmények utólagos megtérítéséből áll.

Összességében elmondható, hogy egy 7 millió Ft-os 20 éves futamidejű lakáshitel esetén átlagosan 125 ezer forintnak megfelelő induló díjtól szabadulnak meg az ügyfelek az akciók miatt, azaz ezt az összeget kell utólag visszafizetni a banknak, ha a futamidő elején (ez jellemzően az első 3-5 év) nagyobb összeggel csökkentik a felvett hitelt.

Amennyiben a hitel mellett egy 4 éves, havi 20 ezer Ft-os lakástakarékot fizetünk, majd a lejáratakor betörlesztjük, 1,2 millió Ft-tal csökken a banknál fennálló tartozásunk, így az előtörlesztés díja 12 000 Ft.

Mindezen költségek ellenére is megéri a művelet, mivel a lakástakarék segítségével a lakáshitel teljes visszafizetésén több, mint 600 ezer Ft-ot spórolunk!

20160630_ltp_betorlesztes

Fontos, hogy a számodra elérhető legjobb hitellehetőségek, pénzügyi megoldások számos dologtól függenek. Például a havi jövedelemtől, a hitelösszegtől, az ingatlan értékétől, stb., ezért mindig kérj személyre szabott kalkulációt!

Hogyan lehet még nagyobb kedvezményt elérni?

 • a lakáshitel mellett köthetsz több lakástakarékot is a családtagok (közeli hozzátartozók) javára, amelyeket ugyanúgy fordíthattok a hiteled csökkentésére, így még nagyobb összeget törleszthetsz vissza,
 • ha egyszerre csak egy lakástakarékot tudsz fizetni, akkor az első lejáratakor kötheted a következőt, hogy később újabb előtörlesztéssel csökkentsd a tartozásod,
 • a futamidőt is rövidítheted, amellyel szintén pénzügyi előnyhöz juthatsz.

Hogy mennyi állami támogatást kapsz a lakástakarékra, és hogy milyen ajánlatok közül választhatsz, azt az alábbi kalkulátorral nézheted meg!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.