loading

Mennyit bukunk, ha nem fizetjük pár hónapig a lakástakarékunkat? És, ha idő előtt megszüntetjük?

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Ha valaki nehéz pénzügyi helyzetbe került a mostani helyzetben, például elveszítette a munkáját, a munkáltatója lecsökkentette a bérét vagy fizetés nélküli szabadságra küldte, az hajlamos hozzányúlni hosszú távú megtakarításaihoz, még akár veszteségek árán is. Most azt mutatjuk meg, hogy mit jelent néhány hónapos csúszás egy lakástakarék esetében, vagy az, ha idő előtt megszüntetjük a szerződésünket. És persze mutatunk akár egy mentőmegoldást is!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A lakástakarék idő előtti felhasználása azért is sokak fejében megfordulhat, mert mintegy 140 ezren az állami támogatás 2018-as megszüntetése előtti utolsó pillanatokban kötöttek szerződést, kihasználva a befizetések után járó 30%-os – évi maximum 72 ezer Ft – állami támogatás lehetőségét. Gyakran ráadásul több hozzátartozóra is szerződtek, fejenként akár havi 20 ezer Ft megtakarítást vállalva, ami egy négy tagú család esetében havi 80 ezer fix fix kiadást jelent. Persze ez a megtakarítási forma mindig is nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon, a Bankmonitor.hu információi szerint 2018 márciusában körülbelül 1,5 millió szerződést kezeltek a pénztárak.

Pár hónapos csúszás: nem kell tőle megijedni

Amennyiben nem tudjuk pontosan rendezni lakástakarékunk havi befizetéseit, az még nem jár feltétlenül jelentős anyagi veszteséggel. Hogy pontosan mekkora állami támogatástól esünk el ebben az esetben, az attól függ, hogy még az év első félévében vissza tudjuk-e pótolni az elmaradt befizetéseket. Az úgynevezett 25 %-os szabály miatt ugyanis az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében nem lehet több a jóváírt állami támogatás összege az egyébként járó támogatás 25-25%-ánál.

LTP befizetés után járó állami támogatás

Emiatt, ha valaki elmarad a márciusi, áprilisi és májusi befizetéseivel, ám június hónapban rendezi az elmaradásait és feltölti az egyenlegét, akkor az első félévre járó állami támogatás is jár neki.

Idő előtti kiszállás: elveszik az LTP teljes állami támogatása

Amennyiben úgy dönt valaki, hogy nem fizeti tovább a lakástakarékját és idő előtt kilép a szerződésből – például, mert megszorult és gyorsan pénzre van szüksége – akkor természetesen erre is van lehetőség. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mikor szállunk ki. Ha már eltelt 4 év, akkor egy szerződésmódosítást követően állami támogatással és kamatokkal együtt hozzá juthatunk a pénzünkhöz, vagyis nem ér bennünket veszteség. Ám, ha még nem telt el 4 év, akkor az állami támogatás és annak kamatai elvesznek. Ezért a pénzügyi veszteség annál nagyobb, minél régebbi a szerződés.

Persze az anyagi problémák ilyetén kezelésénél van egy bökkenő: a lakástakarék állami támogatással és kamattal növelt befizetései ebben az esetben is kizárólag lakáscélra használhatók fel, máskülönben elveszik az állami kiegészítés. Vagyis, ha más célra kell a pénz, és ez likviditási probléma esetén valószínűleg így van, akkor kizárólag a befizetéseinkhez, valamint az arra járó minimális betéti kamathoz juthatunk hozzá. Egy 4 éve fizetett, havi 20 ezer forintos megtakarításnál emiatt összesen 288 ezer forintról (4×72 ezer Ft) kell tehát mondanunk. Ráadásul alapesetben csak a 2-3 hónapos kiutalási időszakot követően juthatunk hozzá az összeghez, persze plusz díj ellenében ez az idő lerövidíthető.

Mentőmegoldás: egy 5,9% THM-ű személyi kölcsön

Emiatt egy már hosszú ideje rendben fizetett lakástakarék esetében pénzügyileg jobb megoldást jelenthet az új, maximum 5,9% THM-ű (teljes hiteldíj-mutató) személyi kölcsönök közül igényelni valamelyiket, hiszen itt 1,5 millió forintos hitelösszeg és 5 éves futamidő esetén „csak” 230 ezer forinttal kell végül többet visszafizetnünk a felvett összegnél. Amennyiben pedig anyagi helyzetünk rendeződik, 1%-os végtörlesztési díjért (max. 15 ezer Ft) idő előtt visszafizethetjük a kölcsönt. A most elérhető új személyi kölcsönökről itt olvashatsz részletesen. 

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az
ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.