Miért éri meg összevonni meglévő hiteleidet egyetlen kölcsönbe?

Miért éri meg összevonni meglévő hiteleidet egyetlen kölcsönbe?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-07
 

Az élet körülöttünk rohamtempóban drágul, ilyenkor ésszerű számításba venni kiadásainkat és megnézni, hol tudunk spórolni. Ha vannak kisebb-nagyobb összegű kölcsöneid, neked is hasznos lehet összevonni őket egyetlen hitelbe, hiszen rengeteget takaríthatsz meg egy egyszerű cserével.

Ha korábban áruhitelt, hitelkártyát, folyószámlahitelt, esetleg személyi kölcsönt igényeltél, vagy ezek bármilyen kombinációját, érdemes megnézned, mennyit nyerhetsz a meglévő hiteleid lecserélésével egy új konstrukcióra. A különbség havonta több tízezer forint lehet, összességében pedig akár több százezer forintot is megtakaríthatsz. 

Mutatjuk, hogy milyen előnyökkel jár és hogyan néz ki ez a folyamat a gyakorlatban.

Mit jelent a hitelkiváltás?

Fentiekből már kiderülhetett, hogy a hitelkiváltás egyfajta adósságrendezés, amivel egy, vagy több meglévő, magas kamatozású tartozás váltható ki egyetlen, kedvezőbb hitellel. Ha tehát felhalmozott kölcsöneink és azok költségei jelentősen megnehezítik a mindennapjainkat, érdemes körüljárni a hitelkiváltási lehetőségeket. 

A kedvező cserével élhetünk akkor is, ha kisebb összegű kölcsöneink vannak, például hitelkártya-, vagy folyószámlahitel tartozás, gyorskölcsön, személyi kölcsön. Ez esetben fedezetet nem igénylő személyi kölcsönnel, vagy Babaváró hitellel van lehetőség az adósságrendezésre.

De abban az esetben is hatalmas segítség lehet, ha korábban olyan magasabb összegű jelzálog- vagy lakáshitelt kötöttünk, aminek a kondíció mára már elavultnak és drágának számítanak, ilyenkor egy hitelkiváltási célú lakáshitel lehet ideális megoldás.

Jó tudni
A félreértések elkerülése miatt érdemes tisztába tenni a két fogalom, a hitelkiváltás és az adósságrendezés közötti különbséget. Alapesetben a hitelpiacon a hitelkiváltás egyetlen drága hitel lecserélését jelenti egy kedvezőbbre. Adósságrendezésről pedig akkor beszélünk, ha több meglévő kölcsönt szeretnénk egyetlen hitellel kiváltani. A köztudatban és a bankok hirdetményeiben ugyanakkor gyakorta előfordul mindkét kifejezés, ráadásul egymás szinonimájaként, így a továbbiakban mi is mindkét kifejezést úgy használjuk, hogy az alatt egy, vagy akár több meglévő hitel lecserélését értjük egyetlen kedvezőbb kölcsönre.

Hirdetés

Hirdetés

Mik az adósságrendezés előnyei?

A meglévő kölcsön vagy kölcsönök lecserélésével az elsődleges cél természetesen az, hogy anyagilag kedvezőbb helyzetbe kerüljünk. Könnyen lehet, hogy a korábban felvett hiteleknél manapság jobb feltételekkel rendelkező konstrukciót is találhatunk. Egyrészt lehet, hogy a piaci környezet most több jó ajánlattal kecsegtet, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a meglévő kölcsönt igényeltük, másrészt élethelyzetünk is változhatott olyan irányba, amely egy hitelfelvételnél kedvezőbb helyzetet teremthet. Például növekedett a jövedelmünk, vagy vállalkozás után alkalmazotti státuszba kerültünk.

Nézzük, milyen anyagi előnyök járhatnak az adósságrendezéssel:

  • csökkenthetünk a törlesztőrészleten,
  • csökkenhet a teljes visszafizetendő tartozásunk,
  • rövidíthetünk a futamidőn,
  • kiválthatjuk adóstársunkat a hitelügyletből,
  • felszabadulhat a fedezeti ingatlanunk a jelzálog alól.

Mindezek mellett a hitelkiváltásnak nem csupán anyagi előnyei vannak. Amint ugyanis a kedvezőtlen hiteleket egyetlen egy olcsóbb kölcsönre cseréljük, sokkal átláthatóbb és egyszerűbb lesz a törlesztés. Nem kell minden egyes kölcsönt külön-külön számon tartani és törleszteni, hiszen a cserével elég csupán egyetlen konstrukciót figyelemmel kísérni.

Ezen kívül arra is lehetőségünk lehet, hogy rövidítsünk a kölcsön futamidején, így pedig kevesebb ideig lesz fennálló tartozásunk, előbb szabadulhatunk a hitelből.

Ha korábban adóstárs is szerepelt az ügyletben, egyes esetekben őt ki is válthatjuk. Ha pedig a meglévő hiteleink között olyan jelzáloghitel is van, amelybe több ingatlan is fedezetül szolgál, lehetőség lehet valamelyik fedezetet felszabadítani, így nem terheli tovább jelzálog az adott házat vagy lakást.  

Ki jogosult tartozásait egyetlen, kedvezőbb hitelre cserélni?

A bankok gyakorlata jelentősen eltérhet, de a jogszabály alapján megállapíthatunk néhány alapvető feltételt, amelynek megfelelve már jó esély lehet a pozitív elbírálásra:

  • nagykorúnak kell lennünk, bejelentett magyarországi lakcímmel, érvényes személyazonosításra szolgáló okmányokkal,
  • rendelkeznünk kell megfelelő mértékű, igazolható jövedelemmel,
  • be kell mutatnunk a meglévő tartozásokról olyan kimutatásokat, amelyek igazolják az adósság mértékét, paramétereit, illetve bankszámlakivonatokat is kér majd tőlünk a bank, hogy megállapíthassa, meglévő tartozásainkat rendesen, rendszeresen fizetjük-e,
  • amennyiben jelzáloghitelt is tervezünk kiváltani, akkor a kölcsön fedezeteként szolgáló ingatlannal kapcsolatban is számítsunk felülbírálatra. A korábbi hitelfelvételhez hasonlóan ismét lesz például értékbecslés, ami hosszabb elbírálási időt jelent. 

Fontos kiemelni, hogy a következő esetekben nagy valószínűséggel elutasításra kerül a hitelkiváltási igényünk:

  • ha korábban huzamosabb ideig elmaradásunk keletkezett a meglévő hitelek törlesztésében, esetleg már a negatív adósok listáján is szerepelünk (KHR, korábbi néven BAR lista)
  • ha adó, vagy illetéktartozásunk van.

Mivel a hitelbírálati feltételek bankonként jelentősen eltérhetnek, érdemes egy bankfüggetlen hitelszakértő segítségét kérni a jogosultság megállapítása kapcsán. A Bankmonitor szakértői díjmentesen segítenek pénzt és időt spórolni, hiszen első kézből ismerik az egyes bankok eljárásrendjét és gyakorlatát.

Kalkulálj
Nézd meg a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátorával, hogy mennyit spórolhatsz, ha meglévő lakáshiteledet szeretnéd kiváltani.

Ha pedig ingatlanfedezet nélküli kölcsönt/kölcsönök kapcsán érdekel a hitelkiváltás, hasonlítsd össze a legjobb személyi kölcsön ajánlatokat az alábbi kalkulátorral.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés