loading

Milyen feltételekkel kaphatunk most fogyasztóbarát személyi hitelt?

2021. januárjától már a személyi hiteleknél is elérhető fogyasztóbarát minősítéssel kölcsön. Jelenleg 6 pénzintézet kapta meg a minősítést, közülük 5 bank kínálatában már meg is jelent a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH). A közös minősítéstől függetlenül azonban az egyes banki ajánlatok jelentősen eltérhetnek egymástól.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A személyi kölcsönök egy teljesen új típusa jelent meg az idei évben: a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelnek számos, az MNB által támasztott speciális elvárásnak kell megfelelnie.

A lényegesebb előírások a következők:

 • Kamatplafon került kialakításra. (A hitel kamata 500 ezer forintot meghaladó hitelösszeg esetén a referencia kamatot legfeljebb 10 százalékponttal, az ennél kisebb hitelösszeg esetén pedig 15  százalékponttal haladhatja meg.)
 • A kamat a futamidő végéig fix kell legyen.
 • A futamidő legfeljebb 7 év lehet.
 • A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75%-a lehet. (Online igénylés esetén nem számítható fel folyósítási díj.)
 • Teljes online igénylési folyamatot szükséges biztosítani (A bank meglévő ügyfeleinek 2021.04.01-től, új ügyfelek számára pedig 2021.07.01-től.)
 • A befogadástól a folyósításig – pozitív bírálat esetén – legfeljebb 3 munkanap telhet el. (Online igénylés esetén ez a határidő csupán 2 munkanap.)
 • Az előzetes tájékoztatás során a banknak át kell adnia a hitelfolyamat során szükséges összes dokumentumot tartalmazó ellenőrző-listát.
 • A kérelem beadását követően kötelező ajánlatot kap az ügyfél, és az abban foglalt feltételeknek megfelelően kell megkötnie a pénzintézetnek a szerződést az igénylővel. (Az ajánlatnak legalább 3 munkanap az érvényességi ideje.)

Több előnye is lehet egy fogyasztóbarát személyi kölcsönnek a normál személyi hitelekkel szemben, ettől függetlenül az egyes banki ajánlatok jelentős mértékben eltérhetnek.

Mikor, melyik bank ajánlatát érdemes választani?

Jelenleg 6 pénzintézet nyerte el a jegybank minősítését, ezek közül 5 banknál már elérhető fogyasztóbarát személyi hitel.

A fogyasztóbarát személyi kölcsön alapvető jellemzői az egyes bankoknál

1. Ha kisebb összegre lenne szükség, akkor érdemes a Takarékbank, vagy a Cetelem Bank ajánlatát választani, ezen pénzintézeteknél a legkisebb – 300 ezer/500 ezer Ft – a minimálisan igényelhető hitelösszeg.

2. A fiatalabbaknak érdemes a Cetelem Bankot, az OTP Bankot, vagy éppen a Takarékbankot felkeresniük: ezen pénzintézeteknél már 20, 21 évesek is igényelhetnek személyi kölcsönt.

3. Nem érdemes a Budapest Bankhoz fordulniuk azon érdeklődőknek, akik nem olyan rég helyezkedtek el az új munkahelyükön. Ott ugyanis legalább 1 éves folyamatos munkaviszonyt várnak el az igénylőtől.

4. Ha az igénylő jövedelme elég magas  – legalább 300-400 ezer forint – és nem szeretne több millió forintot felvenni, akkor először a Budapest Bankot, vagy a Takarékbankot érné meg felkeresnie. Ezen pénzintézeteknél ugyanis a jövedelem alapján – a hitelösszeg és a futamidő nagyságától függetlenül – megkaphatják a legnagyobb kedvezményt. (A jövedelem adott banknál vezetett számlára érkeztetését is elvárhatja az adott pénzintézet.)

5. A kisebb jövedelműeknek érdemes lehet a Takarékbankhoz, vagy a Cetelem Bankhoz fordulniuk, náluk nagyságrendileg 150 ezer forintos nettó jövedelem mellett is már fel lehet venni MSZH kölcsönt. (Például az OTP-nél és a Budapest Banknál a minimális jövedelemelvárás nettó 250 ezer forint.)

Nem feltétlenül a fogyasztóbarát személyi kölcsön lesz a legkedvezőbb ajánlat

Az MSZH mellett természetesen megmaradtak a normál személyi kölcsönök is, ezekről sem szabad megfeledkezni akkor, amikor valaki kölcsönfelvételen gondolkodik. Sőt, sok esetben még ezen konstrukciók kondíciói kedvezőbbek is a fogyasztóbarát konstrukcióknak.

A legolcsóbb személyi kölcsön ajánlatok

A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján jelenleg 3 teljesen eltérő ügyfél – hitelösszeg, futamidő, jövedelem – esetén is fel tudja venni a normál személyi kölcsön a versenyt az MSZH konstrukciókkal. Sőt, egyik esetben sem fogyasztóbarát konstrukció volt a legolcsóbb.

Ugyanakkor a kondíciókon kívül számos előnye van az MSZH konstrukciónak – gyors bírálat, kötelező ajánlat, szükséges dokumentum lista -, amit nem szabad elfelejteni a kölcsön kiválasztásakor.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...