loading

Milyen feltételekkel kaphatunk most fogyasztóbarát személyi hitelt?

2021. januárjától már a személyi hiteleknél is elérhető fogyasztóbarát minősítéssel kölcsön. Jelenleg 6 pénzintézet kapta meg a minősítést, közülük 5 bank kínálatában már meg is jelent a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH). A közös minősítéstől függetlenül azonban az egyes banki ajánlatok jelentősen eltérhetnek egymástól.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A személyi kölcsönök egy teljesen új típusa jelent meg az idei évben: a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelnek számos, az MNB által támasztott speciális elvárásnak kell megfelelnie.

A lényegesebb előírások a következők:

  • Kamatplafon került kialakításra. (A hitel kamata 500 ezer forintot meghaladó hitelösszeg esetén a referencia kamatot legfeljebb 10 százalékponttal, az ennél kisebb hitelösszeg esetén pedig 15  százalékponttal haladhatja meg.)
  • A kamat a futamidő végéig fix kell legyen.
  • A futamidő legfeljebb 7 év lehet.
  • A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75%-a lehet. (Online igénylés esetén nem számítható fel folyósítási díj.)
  • Teljes online igénylési folyamatot szükséges biztosítani (A bank meglévő ügyfeleinek 2021.04.01-től, új ügyfelek számára pedig 2021.07.01-től.)
  • A befogadástól a folyósításig – pozitív bírálat esetén – legfeljebb 3 munkanap telhet el. (Online igénylés esetén ez a határidő csupán 2 munkanap.)
  • Az előzetes tájékoztatás során a banknak át kell adnia a hitelfolyamat során szükséges összes dokumentumot tartalmazó ellenőrző-listát.
  • A kérelem beadását követően kötelező ajánlatot kap az ügyfél, és az abban foglalt feltételeknek megfelelően kell megkötnie a pénzintézetnek a szerződést az igénylővel. (Az ajánlatnak legalább 3 munkanap az érvényességi ideje.)

Több előnye is lehet egy fogyasztóbarát személyi kölcsönnek a normál személyi hitelekkel szemben, ettől függetlenül az egyes banki ajánlatok jelentős mértékben eltérhetnek.

Mikor, melyik bank ajánlatát érdemes választani?

Jelenleg 6 pénzintézet nyerte el a jegybank minősítését, ezek közül 5 banknál már elérhető fogyasztóbarát személyi hitel.

A fogyasztóbarát személyi kölcsön alapvető jellemzői az egyes bankoknál

1. Ha kisebb összegre lenne szükség, akkor érdemes a Takarékbank, vagy a Cetelem Bank ajánlatát választani, ezen pénzintézeteknél a legkisebb – 300 ezer/500 ezer Ft – a minimálisan igényelhető hitelösszeg.

2. A fiatalabbaknak érdemes a Cetelem Bankot, az OTP Bankot, vagy éppen a Takarékbankot felkeresniük: ezen pénzintézeteknél már 20, 21 évesek is igényelhetnek személyi kölcsönt.

3. Nem érdemes a Budapest Bankhoz fordulniuk azon érdeklődőknek, akik nem olyan rég helyezkedtek el az új munkahelyükön. Ott ugyanis legalább 1 éves folyamatos munkaviszonyt várnak el az igénylőtől.

4. Ha az igénylő jövedelme elég magas  – legalább 300-400 ezer forint – és nem szeretne több millió forintot felvenni, akkor először a Budapest Bankot, vagy a Takarékbankot érné meg felkeresnie. Ezen pénzintézeteknél ugyanis a jövedelem alapján – a hitelösszeg és a futamidő nagyságától függetlenül – megkaphatják a legnagyobb kedvezményt. (A jövedelem adott banknál vezetett számlára érkeztetését is elvárhatja az adott pénzintézet.)

5. A kisebb jövedelműeknek érdemes lehet a Takarékbankhoz, vagy a Cetelem Bankhoz fordulniuk, náluk nagyságrendileg 150 ezer forintos nettó jövedelem mellett is már fel lehet venni MSZH kölcsönt. (Például az OTP-nél és a Budapest Banknál a minimális jövedelemelvárás nettó 250 ezer forint.)

Nem feltétlenül a fogyasztóbarát személyi kölcsön lesz a legkedvezőbb ajánlat

Az MSZH mellett természetesen megmaradtak a normál személyi kölcsönök is, ezekről sem szabad megfeledkezni akkor, amikor valaki kölcsönfelvételen gondolkodik. Sőt, sok esetben még ezen konstrukciók kondíciói kedvezőbbek is a fogyasztóbarát konstrukcióknak.

A legolcsóbb személyi kölcsön ajánlatok

A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján jelenleg 3 teljesen eltérő ügyfél – hitelösszeg, futamidő, jövedelem – esetén is fel tudja venni a normál személyi kölcsön a versenyt az MSZH konstrukciókkal. Sőt, egyik esetben sem fogyasztóbarát konstrukció volt a legolcsóbb.

Ugyanakkor a kondíciókon kívül számos előnye van az MSZH konstrukciónak – gyors bírálat, kötelező ajánlat, szükséges dokumentum lista -, amit nem szabad elfelejteni a kölcsön kiválasztásakor.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
Mitől lehet Minősített Fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

Egyre több helyen olvashatjuk, hogy minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön bevezetését tervezi a Magyar Nemzeti Bank, ennek köszönhetően pedig még olcsóbban és gyorsabban lehetne személyi hitelhez jutni. Eljátszottunk a gondolattal, hogy...

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...

A tettek mezejére lépett a CIB Bank – Nagyot csökkent a kamat!

Hónapról-hónapra látható némi mocorgás a lakáshitelek piacán, ám februárban a CIB Bank csapott oda leginkább a kamatoknak. Az lakáshitel konstrukciók esetében mintegy 0,1-0,52 százalékponttal csökkentette az induló kamatokat, ráadásul a...