Mit veszel majd, nyugdíjasként?

2018. 05. 11. szerző: bankmonitor.hu

Nyugdíj témában mindenki a nyugdíjrendszer kimerüléséről, a csökkenő bevételekről és ezért szükséges megtakarításokról beszél. Pedig nyugdíjasként nem csak a bevételeink, de a kiadásaink is átrendeződnek. De mennyivel lesz drágább, vagy olcsóbb az élet nyugdíjasként?

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Az árak emelkednek

Az árak természetéből adódóan felfelé tartanak (a csökkenő árak ugyan olyan károsak tudnak lenni, mint a meredeken emelkedőek). Látjuk, a menzán: a menü korábban ezer forint volt, az most ezerkettő, esetleg ezeröt. De nem mindenki ugyanazon a menzakoszton él, és nem csak élelmiszer létezik. Mi alapján mérik egyáltalán a drágulást? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megfigyel egy bizonyos termékkört, aminek az árváltozásaiból számolják ki az inflációt. Természetesen ez egy tipikus, de soha nem létező háztartás vásárlási szokásait veszi alapul. Viszont ahogyan már korábban megírtuk, az ember pénzügyei átalakulnak, amikor nyugdíjba megy. De most megnézzük, hogy a KSH szerint konkrétan miben különbözik egy átlagos háztartás és egy nyugdíjas költési szerkezete!

Nyugdíjasok kiadásai

Az átlagos lakossági fogyasztási kiadáshoz képest szép számmal találhatunk eltérést a nyugdíjasok kiadási szerkezetében. Legnagyobb különbséget a gyógyszerek és gyógyáruk soron tapasztalhatjuk. Ez 3,3%pontnyi különbség, ami nem tűnik soknak. Viszont ez megint egy átlag, egy cukros, magas vérnyomással rendelkező, vagy egyéb gyógyszerre szoruló nyugdíjasnál ennél magasabb, akár két számjegyű részt is képviselhet a költsekből. Ráadásul a gyógyszer tradicionálisan drága mulatság, még ha olcsóbb, generikus szereket használunk is.

Másik fontos különbség a háztartási energia és élelmiszerekre fordított nagyobb hányadú kiadás. Ez több mindenből adódhat. Például egy nyugdíjas korúnak remélhetőleg már megvan mindene (emiatt kevesebbet költ ruhákra illetve tartós fogyasztási cikkekre), de az alacsonyabb nyugdíjból arányaiban többet kell költeni élelmiszerre és rezsire, hiszen másra alig jut. Ezért sem mindegy, hogy mennyi a nyugállományban az elkölthető havi járandóságunk. Ha nem csak az öregségi nyugdíjra támaszkodunk, akkor a saját fogyasztási szerkezetünk közelebb lehet egy átlagos háztartáshoz. Csirkefarhát helyett beleférhet egy csirkemell is.

Tudni szeretnéd, mekkora nyugdíjban elkölthető összegre teszel szert, ha már ma félreteszel? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Természetesen ismét kihangsúlyozzuk, hogy a KSH mindig egy tipikus háztartást vesz alapul. Hiába vizsgálja felül két évente a vásárlási szokásokat, ettől függetlenül mindegy egyes háztartásnak más és más a költési szerkezete. Így mindenki saját pénztárcáján érzi az egyéni inflációját, ami sokszor jelentősen több, mint amennyit a számok mutatnak.

Nyugdíjasok inflációja

A KSH az általános infláció mellett számol nyugdíjas illetve aktívan dolgozó haztartások inlációját is. Ez általában kéz a kézben mozog, de azért tapasztalható némi eltérés a két görbe között. És ha elvállnak egymástó, akkor bizony jellemzően a nyugdíjasok fogyasztói kosarán mért árváltozás a nagyobb.

A különbség azonban egyre elhanyagolhatóbb, ahogyan az infláció is moderáltabb szintekre érkezett. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a különbség a jövőben is csekély lesz. Főként, hogy a jövőben a nyugdíjasok kiadási szerkezete is biztosan változik. Ma sok nyugdíjas vezetékes telefont használ, vagy mobiltelefonok közül az egyszerűbb típusokat. A jövő nyugdíjasai közül biztosan többen lesznek, akik többet költenek kütyükre, mint a jelenleg nyugdíjban lévők. De biztosan többeknek lesz okos eszköze és internetkapcsolata is.

Az inflációs görbe alakja is sok mindent elárul. Például 2006-ban meginduló infláció előre vetítette, hogy túlfűtött a gazdaság, de ahogyan az írásunk elején említettük, a hosszan tartó negatív infláció (úgynevezett defláció) sem segíti a gazdaságot. Szerencsére nálunk a defláció néhány hónapig tartott. Nem úgy, mint a japánoknál, ahol az infláció hiánya évtizedekig sújtotta a gazdaságot. Idehaza viszont úgy tűnik, hogy az MNB inflációs célja (3% ±1 százalékpont toleranciasáv) teljesül, és hosszú távon stabil maradhat. Ám a munkabérek, bérleti díjak és egyéb tényezők ezt még negatívan befolyásolhatják és a 2%-ról akár 3% felé is tolhatják az árdrágulás mértékét. De mekkora inflációval kell számolnunk akkor, amikor nyugdíjasok leszünk? Ez még a legjobb közgazdászok előtt is rejtély.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Horváth Márton

  Állami kiadás összege jóval kevesebb a kalkuláltnál:feketén dolgozók,rész munkaidősők,minimálbéresek,nyugdíjkorhatár előtt elhalálozók,külföldön dolgozók/nem itt fizetik a járulékot,de nyugdíjat sem itt kapnak/
  Ez gyakorlatilag fele a nyugdíjra váróknak.Okosabb és-vagy nem egyoldalú érveket várunk a pénzügyi befektetésekre ácsingózóktól.

  2018.05.13.12:12

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.