Betöltés

Mutatjuk, miből jön össze a pénz a gyerek lakására

szerző: Bankmonitor
2017-09-01

Akárhány éves is legyen a gyermeked, szülőként érdemes lehet átgondolnod milyen módon tudod segíteni, hogy fiatal felnőttként könnyebben tudjon majd belevágni a nagybetűs életbe. Ha abban támogatnád, hogy az első lakás megszerzése ne legyen egy rémálom, a lakástakarék lehet a megfelelő választás a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően. Időben elkezdve a takarékoskodást, néhány millió forinttal is meg tudjuk segíteni a gyermek lakáscélját. Amíg kiskorú a gyermek, még a babakötvény is jó szolgálatot tehet, ráadásul ezt nem csak a lakásra lehet fordítani.

Lakástakarékkal a gyerek lakáscéljáért

Hivatalosan is itt a nyár vége, ami azt jelenti, hogy több ezer iskolás tér vissza az iskolapadok mögé. Ugyan a főiskolások/egyetemisták még pihenhetnek egy kicsit, de néhány héten belül számukra is elkezdődik a tanítás.

A tanév kezdetével célszerű szülőként is elgondolkodni hogyan tovább, hogyan is tudnák segíteni a gyermekük hosszabb távú céljait. Sokan nem tehetik meg, hogy a csemete helyzetét már kapásból egy lakásvásárlással támogassák meg, pedig a családi fészekből kiszálló gyermek számára ez lenne az egyik legnagyobb segítség. Ugyanakkor az már jobban beleférhet a családi költségvetésbe, hogy lépésről-lépésre takarékoskodva szedjük össze a lakásra való pénzt.

Érdemes minél hamarabb tervezni, és már akár a középiskola elején elindítani egy 4-5 éves lakástakarékot, a gyermeket megjelölve kezdeményezettként. A 30%-os állami támogatásnak köszönhetően mire felsőoktatásra kerül a gyermek, egy nagyobb összeg összejöhet a lakáshoz, vagy lehet hagyni hagy ketyegjen addig a megtakarítás (fizethetjük is maximum 10 évig, de bent is parkoltathatjuk), amíg kilátásba nem jön a lakáscél.

Még a főiskolás évek alatt sincs minden veszve, 3-6 év alatt is tudunk még annyit takarékoskodni, ami a munka világába kikerülő gyermek számára hatalmas segítség lesz. Ekkor ő eldöntheti, hogy mihez kezd a megtakarított összeggel, hiszen az még egy lakáshitelnél is előnyt jelent számára.

Ha egy havi 20 ezer forintos befizetést veszünk alapul 4 év alatt 1,2 millió forint, míg a maximális 10 év alatt 3,14 millió forint gyűlik össze az állami támogatással együtt. Ez egy lakáshitelnél önerőnek is alkalmas, de a vásárolt lakás felújításához is jól jöhet.

Amennyiben az időtávot nem tudjuk elnyújtani, úgy is megoldható az összeg megtöbbszörözése, hogy a közeli hozzátartozók nevére is kötünk még lakástakarékot. Akkor sincs probléma, ha a lakástakarék kedvezményezettjeként a kiskorú gyermekünk jelöljük meg, hiszen a megtakarítással a törvényes gyám önállóan rendelkezhet. Így nem feltétlenül kell a gyermek lakására költeni az összeget, ha erre nincs lehetőség, viszont esetenként előfordulhat, hogy a lakástakarékpénztár a kiutalásnál gyámhivatali engedélyt is kér.

Kíváncsi vagy, hogy melyik a legjobb lakástakarék? A következő kalkulátorral kiderítheted!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mi jöhet még szóba, ha félretennénk a gyereknek?

Amennyiben kiskorú gyermekről van szó mindenképpen érdemes megfontolni a babakötvény vásárlását. Gyakorlatilag ez egy olyan állampapír, amit a 18 év alattiak számára lehet vásárolni és az állam is támogatja.

A Magyar Államkincstár minden 2005.december 31-e után született gyermek számára nyit egy számlát és azon elhelyez 42 500 forintot életkezdési támogatás címen. Amennyiben a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni befizetéseikkel, az állam ezt az éves befizetést további 10%-kal, de évente maximum 6 000 forinttal toldja meg.

Ráadásul a babakötvény kamatozása is vonzó, hiszen az infláció fölött 3%-os kamatot fizet, vagyis minimum 3%-ot kamatozik is a pénzünk. Márpedig ez kiemelkedő ajánlatnak számít mikor a betéti kamatok is csak 0,5%-ot fizetnek. Azonban a babakötvényben való takarékoskodást is célszerű minél hamarabb elkezdeni, főleg, hogy a gyermek 18 éves koráig tudjuk kihasználni.

A babakötvény esetében a lakástakarékkal ellentétben a befektetett pénzhez már csak a gyermek férhet hozzá, ha a 18. életévét betöltötte. Itt is meghatározott célok szerint használható megtakarítás, viszont némileg rugalmasabbak a feltételek, így lehet például tanulmányi, lakhatási, pályakezdési felhasználás(itt írunk erről).

A 30%-os támogatás miatt lakáscélra továbbra is a lakástakarék a nyerő, viszont, ha a tanulmányokra is elkölthető pénzt szeretnénk a babakötvény nyújtotta lehetőséget is célszerű kihasználni.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Matus

  Nem igazán tudom hogy miért kell ezt erőltetni. A példából is látszik hogy jó esetben egy önerőre elegendő jön össze, az is csak akkor ha keres a szülő annyit, hogy a megélhetés és gyermeknevelés kiadásai mellett marad havi húszezer Forintja. Ill. nem emelkednek közben a lakásárak. /esetleg nem nyúlja le valaki a megtakarítást/

 2. SZEB

  Sajnos ismét nem teljes ez a felsorolás….nem esik szó a Fundamenta egyedülálló termékéről, mellyel gyermekünket, unokánkat segíthetjük hozzá saját lakásukhoz : ez a FUNDIMINI lakás takarékpénztári megtakarítás. Ezt is már a gyermek születését követően el lehet indítani, maximum havi 20 ezer Ft-tal…és minimum 12 év, maximum 20 év után használhatja fel a gyermek saját lakása vásárlásához. A megtakarítási idő alatt kb. a szerződéses összeg (=min. 11,2 millió, maximum 16 millió) felét fogja kitenni a a saját befizetés+ a 30 % állami támogatás, a másik felét a számlanyitáskor előre lefixált 3,9 %-os lakáskölcsön kamattal kell majd visszafizetni. Optimális esetben így kb. 8 millió önerővel indulhat 20 év után a lakásvásárlási projekt 🙂 🙂 🙂

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Brexit rémálmok

  „Ez a bürokratikus rémálom el fog múlni, itt élek évek, évtizedek óta, nem hiszem, hogy kitoloncolnak a Brexit után” – így gondolkodik sok, Dél-Spanyolországban élő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.