Betöltés

Mutatjuk, miből jön össze a pénz a gyerek lakására

szerző: Bankmonitor
2017-09-01

Akárhány éves is legyen a gyermeked, szülőként érdemes lehet átgondolnod milyen módon tudod segíteni, hogy fiatal felnőttként könnyebben tudjon majd belevágni a nagybetűs életbe. Ha abban támogatnád, hogy az első lakás megszerzése ne legyen egy rémálom, a lakástakarék lehet a megfelelő választás a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően. Időben elkezdve a takarékoskodást, néhány millió forinttal is meg tudjuk segíteni a gyermek lakáscélját. Amíg kiskorú a gyermek, még a babakötvény is jó szolgálatot tehet, ráadásul ezt nem csak a lakásra lehet fordítani.

Lakástakarékkal a gyerek lakáscéljáért

Hivatalosan is itt a nyár vége, ami azt jelenti, hogy több ezer iskolás tér vissza az iskolapadok mögé. Ugyan a főiskolások/egyetemisták még pihenhetnek egy kicsit, de néhány héten belül számukra is elkezdődik a tanítás.

A tanév kezdetével célszerű szülőként is elgondolkodni hogyan tovább, hogyan is tudnák segíteni a gyermekük hosszabb távú céljait. Sokan nem tehetik meg, hogy a csemete helyzetét már kapásból egy lakásvásárlással támogassák meg, pedig a családi fészekből kiszálló gyermek számára ez lenne az egyik legnagyobb segítség. Ugyanakkor az már jobban beleférhet a családi költségvetésbe, hogy lépésről-lépésre takarékoskodva szedjük össze a lakásra való pénzt.

Érdemes minél hamarabb tervezni, és már akár a középiskola elején elindítani egy 4-5 éves lakástakarékot, a gyermeket megjelölve kezdeményezettként. A 30%-os állami támogatásnak köszönhetően mire felsőoktatásra kerül a gyermek, egy nagyobb összeg összejöhet a lakáshoz, vagy lehet hagyni hagy ketyegjen addig a megtakarítás (fizethetjük is maximum 10 évig, de bent is parkoltathatjuk), amíg kilátásba nem jön a lakáscél.

Még a főiskolás évek alatt sincs minden veszve, 3-6 év alatt is tudunk még annyit takarékoskodni, ami a munka világába kikerülő gyermek számára hatalmas segítség lesz. Ekkor ő eldöntheti, hogy mihez kezd a megtakarított összeggel, hiszen az még egy lakáshitelnél is előnyt jelent számára.

Ha egy havi 20 ezer forintos befizetést veszünk alapul 4 év alatt 1,2 millió forint, míg a maximális 10 év alatt 3,14 millió forint gyűlik össze az állami támogatással együtt. Ez egy lakáshitelnél önerőnek is alkalmas, de a vásárolt lakás felújításához is jól jöhet.

Amennyiben az időtávot nem tudjuk elnyújtani, úgy is megoldható az összeg megtöbbszörözése, hogy a közeli hozzátartozók nevére is kötünk még lakástakarékot. Akkor sincs probléma, ha a lakástakarék kedvezményezettjeként a kiskorú gyermekünk jelöljük meg, hiszen a megtakarítással a törvényes gyám önállóan rendelkezhet. Így nem feltétlenül kell a gyermek lakására költeni az összeget, ha erre nincs lehetőség, viszont esetenként előfordulhat, hogy a lakástakarékpénztár a kiutalásnál gyámhivatali engedélyt is kér.

Kíváncsi vagy, hogy melyik a legjobb lakástakarék? A következő kalkulátorral kiderítheted!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Mi jöhet még szóba, ha félretennénk a gyereknek?

Amennyiben kiskorú gyermekről van szó mindenképpen érdemes megfontolni a babakötvény vásárlását. Gyakorlatilag ez egy olyan állampapír, amit a 18 év alattiak számára lehet vásárolni és az állam is támogatja.

A Magyar Államkincstár minden 2005.december 31-e után született gyermek számára nyit egy számlát és azon elhelyez 42 500 forintot életkezdési támogatás címen. Amennyiben a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni befizetéseikkel, az állam ezt az éves befizetést további 10%-kal, de évente maximum 6 000 forinttal toldja meg.

Ráadásul a babakötvény kamatozása is vonzó, hiszen az infláció fölött 3%-os kamatot fizet, vagyis minimum 3%-ot kamatozik is a pénzünk. Márpedig ez kiemelkedő ajánlatnak számít mikor a betéti kamatok is csak 0,5%-ot fizetnek. Azonban a babakötvényben való takarékoskodást is célszerű minél hamarabb elkezdeni, főleg, hogy a gyermek 18 éves koráig tudjuk kihasználni.

A babakötvény esetében a lakástakarékkal ellentétben a befektetett pénzhez már csak a gyermek férhet hozzá, ha a 18. életévét betöltötte. Itt is meghatározott célok szerint használható megtakarítás, viszont némileg rugalmasabbak a feltételek, így lehet például tanulmányi, lakhatási, pályakezdési felhasználás(itt írunk erről).

A 30%-os támogatás miatt lakáscélra továbbra is a lakástakarék a nyerő, viszont, ha a tanulmányokra is elkölthető pénzt szeretnénk a babakötvény nyújtotta lehetőséget is célszerű kihasználni.

2 Hozzászólás

 1. Matus

  Nem igazán tudom hogy miért kell ezt erőltetni. A példából is látszik hogy jó esetben egy önerőre elegendő jön össze, az is csak akkor ha keres a szülő annyit, hogy a megélhetés és gyermeknevelés kiadásai mellett marad havi húszezer Forintja. Ill. nem emelkednek közben a lakásárak. /esetleg nem nyúlja le valaki a megtakarítást/

 2. SZEB

  Sajnos ismét nem teljes ez a felsorolás….nem esik szó a Fundamenta egyedülálló termékéről, mellyel gyermekünket, unokánkat segíthetjük hozzá saját lakásukhoz : ez a FUNDIMINI lakás takarékpénztári megtakarítás. Ezt is már a gyermek születését követően el lehet indítani, maximum havi 20 ezer Ft-tal…és minimum 12 év, maximum 20 év után használhatja fel a gyermek saját lakása vásárlásához. A megtakarítási idő alatt kb. a szerződéses összeg (=min. 11,2 millió, maximum 16 millió) felét fogja kitenni a a saját befizetés+ a 30 % állami támogatás, a másik felét a számlanyitáskor előre lefixált 3,9 %-os lakáskölcsön kamattal kell majd visszafizetni. Optimális esetben így kb. 8 millió önerővel indulhat 20 év után a lakásvásárlási projekt 🙂 🙂 🙂

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 millió Ft-ot is össze lehet hozni Babakötvényből

2019. 03. 12.

A családok Babakötvényben tartott megtakarítása tavaly november óta 10 milliárd forinttal, 60 milliárd forintra emelkedett február végére. Az előző év azonos időszakához mérve (2017. november-2018. február) csaknem kétszer több Babakötvényt...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.