Betöltés

Nagy változások jönnek a lakáshiteleknél – Utánaszámoltunk!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-19

Pénteken banki forrásból mindenki megtudhatta, hogy 2019 januárjától várhatóan megváltozik a szabályozás a lakáshiteleknél. A jövőben, aki gyorsabban változó kamatozású hitelt vesz fel, annak kisebb törlesztőt enged meg a szabályozás jövedelem arányában, mint aki 5 éven túl rögzíti a hitelének a kamatát. A Bankmonitor számításaiból kiderül, hogy mit jelent mindez egy átlagos hitelfelvevő számára. Érdemes végigmenni a számokon!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Az elmúlt hónapokban szárnyra kelt egy pletyka a piacon, amiből arra lehetett következtetni, hogy a jegybank hozzá fog nyúlni a lakáshitelezés szabályozásához, azon belül is a jövedelemarányos törlesztőrészlethez (JTM).

Most úgy szól a szabályozás, hogy a lakáshiteleknél 400 ezer forintos jövedelem alatt a törlesztő maximum a jövedelem 50%-a lehet, míg 400 ezer forint felett a törlesztő legmagasabb értéke a jövedelem 60%-a lehet (ennél szigorúbbak a gyakorlatban a bankok, jellemzően 35-40%-ot követelnek meg).

Pénteken egy bank sajtóeseményén már a pletykáknál tovább mentek, az értesüléseik szerint 2019 januárjától változik meg a rendszer. Az 5 éves és az alatti kamatperiódust választó ügyfeleknél szigorodna a szabályozás, az 50% helyett a törlesztő a jövedelem 25-35%-a lehet.

Konkrétumokat nem árultak el a sajtóeseményen, és hivatalos bejelentés sem érkezett még a jegybank részéről, azonban a felmerült változtatási irány alapján készítettünk némi számítást. Az irány ez alapján nyilvánvaló, a jegybank célja – ha valóban megvalósul a módosítás -, hogy az embereket a kiszámíthatóbb hosszú kamatperiódusú lakáshitelek irányába terelje.

Azt feltételeztük, hogy az 50%-os limitet a jegybank az 1-3 éves kamatperiódusnál lentebb viszi 25%-ra (éven belül változókra is ez lesz érvényben), míg az 5 éves kamatperiódusnál 35%-ot határoz meg. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a jelenlegi helyzethez képest a felvehető maximális hitelösszeg – az alacsonyabb megengedett törlesztő miatt – csökken, ha ugyanannál a kamatperiódusnál maradunk.

Magyarul, ha valaki jövő év elején, a változtatás után úgy döntene, hogy lakáshitelt venne fel, akkor 300 ezer forintos jövedelem és 1 éves kamatperiódus (kamatfixálás) mellett a 28 millió forintos maximális hitelösszeg helyett 14 milliót kaphatna.

De, nagyon fontos, hogy senki sem lesz beszorítva ebbe a keretbe, nyugodtan választhat magának más kamatrögzítésű hitelt is. A megérzésünk szerint ezt is fogják tenni az emberek. A következő táblázatba összesűrítettük a lényeget. Eszerint, ha valaki most egyéves kamatrögzítést választana, akkor a példában 28 millió forintot vehetne fel. Az új rendszerben ennek a feléből gazdálkodhatna, azonban ha vált és 10 éves kamatrögzítést választ, akkor 24 millió lehet az övé.

Végső soron mi történik? A 28 millió helyett 24 millió forinthoz juthat hozzá a példában szereplő érdeklődő. Két jó hír is van, ez sokkal több, mint a 14 millió, és ami ennél is fontosabb, hogy a várt kamatemelkedés nem fog rá hatni, hiszen a törlesztője nem fog egyévente változni, hanem csak a 10. év után. Az első ránézésre erős hatás utánaszámolva nem is lesz olyan markáns.

Végül, hadd jegyezzük meg, hogy nem tudhatjuk a végső szabályozásba mi fog pontosan bekerülni, ezért egyelőre a számításaink is csak feltételezések. Azt megígérhetjük, hogy amint a jegybank részéről is megtörténik a hivatalos bejelentés, akkor egy újabb elemzéssel jelentkezünk.

Lakásvásárláshoz hitelre van szükséged? Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb ajánlatok!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Anna

  A családtagok létszámának növekedésével, a gyerekek megszületése után értelemszerűen jelentkezik az igény a nagyobb alapterületű lakás iránt (minőségi csere). Ebben az esetben olyan családokról van szó, akik már rendelkeznek saját tulajdonú ingatlannal és nem szeretnének a városból vidékre költözni az olcsóbb családi házba kizárólag az alacsonyabb ár miatt. A szülés, a gyereknevelés kiadásainak növekedése következtében nem mindenkinek van lehetősége az önrész növelésére különösen abban az esetben, ha az egyik szülő folyamatosan, több alkalommal a GYES-t veszi igénybe és egyéb jövedelme nincs. Számukra a fentiekben említett hitelek igénybevétele mellett/helyett kedvező lehetőség lenne, ha az idősebb családtag(ok) lejárt futamidejű lakáscélú megtakarítását (Fundamenta stb.) adó- és kamatmentesen igénybe vehetnék azzal a feltétellel, hogy egyidejűleg új lakáscélú szerződést kötnek a számlán felhalmozott tőkét rendelkezésre bocsátó családtag részére az érintett pénzintézet bevonásával. Amikor mindkét szülőnek lehetősége van munkát vállalni, a havi törlesztőrészletek fizetése már nem okoz gondot számukra és az idős családtag időskori kiadásait (lakásfelújítás, idősek otthonában történő elhelyezés) is lehetne ilyen módon támogatni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.