Betöltés

Nincs buborék, szabad az út a lakásvásárláshoz!

szerző: Bankmonitor
2017-06-09

Az utóbbi években jelentősen megugrottak az ingatlanárak, sokan pedig már ingatlanpiaci buborékról is beszélnek. Ha tudni szeretnéd mi hajtja az ingatlanpiacot, vagy egyáltalán érdemes-e most lakásvásárlásban gondolkodni, akkor érdemes egy percet szánnod a CashMester hírlevélre.

Mi történt pontosan?

Igazi aranybányának bizonyult az ingatlan az utóbbi években, hiszen őrült mértékben nőttek a lakásárak. A közelmúltban olvashattunk róla, hogy két év alatt Budapesten 60%-kal, míg országos szinten 21%-kal kell most többet fizetni. Egyesek azt mondják, hogy buborékról van szó, ami hamarosan kipukkad, míg mások szerint a határ a csillagos ég. Most megnézzük, hogy kinek is van igaza.

Mit jelent ez magyarul?

Buborékról akkor beszélhetünk, ha valamilyen módon egy dolog ára és valós értéke elszakad egymástól, méghozzá jelentősen. Egyelőre erről szó sincs, bár Budapesten már egyes esetekben óvatosságra van szükség, ugyanis az eladók pokolian magas árral is bepróbálkoznak, hátha megadja érte azt valaki.

Miért gondoljuk azt, hogy nincs buborék?

 • az utóbbi években nőttek a keresetek, ami bőven elég hátteret teremt a vásárlásoknak
 • soha nem volt ilyen olcsó Magyarországon lakáshitelt felvenni, a legolcsóbbakat 2,5%-os hitelkamattal vágják hozzánk
 • az állam is minden eszközzel támogatja az ingatlanpiacot, ilyen a CSOK is vagy a lakásépítés 5%-ra csökkentett áfája
 • a válság utáni tetszhalott állapotból feléledt a piac, de később, mint máshol és csak most érjük utol magunkat

Következésképpen nagyon úgy fest, hogy nem lesz megálló, az eladók örülhetnek a felfelé kúszó áraknak, míg a vevők sopánkodhatnak, hogy mit tegyenek. Egyébként más formában, de a jegybank is ezt mondta ki, vagyis készüljünk a lakásárak további menetelésére.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az idő pénz, márpedig ez a mondás nem is lehetne aktuálisabb. Mivel sokan keresnek ma maguknak akár befektetési céllal lakást, ezért főként ők érezhetik forrónak a talajt. Egyetlen megoldás van, a lehető leggyorsabban dűlőre kell jutni.

Egy átlagos 60 négyzetméteres lakásért nem számít ma soknak 30 millió forint, ha azt vesszük, hogy 1 évet várunk a vétellel, akkor a lakásárak 10%-os elszállása 3 millió forintot kóstál. Ha nem tudunk mögé tenni hasonló mértékű megtakarítást, akkor egy út van, ha magasabb hitelt veszünk fel.

Nincs ez utóbbival sem semmi probléma, mert soha nem volt ilyen jó az időzítés ehhez. A fogyasztóbarát lakáshitelek is jönnek, de csak ezért ne várjunk, mert már most is nagyon jó kondíciójú hitelek akadnak. A lényeg, hogy a biztonságra és a legalább 5 éven keresztüli kamatrögzítésre törekedjünk. Évek múlva látni fogjuk, mennyire jól tettük, hogy nem hagytuk magunkat.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.