Betöltés
loading

Nyaralóvásárlás lakáshitellel, csok-kal vagy Babaváróval? Ezekről tudnod kell!

A koronavírus járvány, pontosabban az azzal járó veszélyhelyzet és kijárási korlátozás alaposan felértékelte a nagyobb alapterületű, kerttel rendelkező ingatlanokat, hiszen itt könnyebb átvészelni a bezártságot. Ráadásul a sok helyen elrendelt kötelező otthoni munka (home office) mind a munkavállalók, mind a cégek számára bebizonyította, hogy lehet hatékonyan dolgozni irodán kívül is, így biztosan többen lesznek a jövőben, akiknek heti pár napot kell csak bejárniuk a munkahelyükre.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ők dönthetnek úgy, hogy kihasználva a lehetőséget, vidékre költöznek, akár valamilyen nyaralóhelyre, így az év nagy részében élvezhetik kedvenc tavukat, folyójukat, hegyüket vagy akár gyógyfürdőjüket. Ha marad részben vagy egészben a home office, akkor az ingázás sem jelenthet elviselhetetlen terhet, Siófokról például 1:20 perc alatt ér be a gyorsvonat Budapestre, míg Balatonfüredről vagy éppen Balatonboglárról 2 órás a legrövidebb menetidő, a Velencei tó partjáról pedig 50-60 perc ugyanez. A vonaton ráadásul akár dolgozni is lehet, így az utazás sem elvesztegetett idő.

A kedvelt nyaralóhelyeken sokszor találni nagyobb alapterületű, nyaralóként funkcionáló családi házakat. Ezek ára ráadásul most csökkent, de ha az eladók nem is vettek vissza a hirdetési árból, lényegesen jobb a vevők alkupozíciója most, mint akár csak pár hónappal ezelőtt. Van azonban néhány fontos tudnivaló, amivel mindenkinek tisztában kell lennie, aki részben lakáshitelből, vagy otthonteremtési támogatásból (csok, Falusi csok, Babaváró támogatás) szeretné megfinanszírozni a vásárlását.

Nyaraló vagy lakóház?

Elsőre furcsának tűnhet a kérdés, hiszen azt gondolhatjuk, hogy amiben életvitelszerűen élnek, az automatikusan lakóingatlan. Ez azonban nem így van, ugyanis a földhivatali besorolás dönti el, hogy
– lakóház,
– nyaraló,
– mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy
– külterületi lakóház és udvar az adott ingatlan.

Készpénzes vásárlásnál a besorolásnak kisebb a jelentősége, ám, ha lakáshitelre is szükség van, akkor bizony ez már bezavarhat a képbe. Szerencsére a bankok egy része a nyaraló besorolású ingatlanokat a lakóházakkal azonos feltételekkel hitelezi, ám van olyan bank, ami most nem ad lakáshitelt ezekre. Nehezebb a helyzet mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, külterületen lakóház és udvar, vagy tanya besorolás esetén, itt ugyanis még inkább szűkül a szóba jöhető pénzintézetek köre, illetve a finanszírozhatóság is alacsonyabb. Ez utóbbi azt jelenti, hogy míg egy lakóingatlan esetében a vételár 60-70%-át is meghitelezheti a bank (ez mindig egyedi döntés kérdése), addig ezeknél 40-50%-kal érdemes inkább számolni.

Bezavarhat a vásárlási tervekbe az is, hogy a bankok az értékbecslés során máshogyan kezelik a lakóingatlanokat és a nyaralókat, ami azért fontos, mert a becsült forgalmi érték alapján határozzák meg azt is, hogy végül mennyi hitelt kaphatunk. Nyaralók esetében a kiszámíthatatlanabb ármozgás és a hektikusabb piac miatt általában óvatosabb az értékbecslés, ha pedig kevés a környéken az adásvétel, akkor még alacsonyabb becsértékre lehet számítani. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötés és foglalózás előtt először a finanszírozó pénzintézetet keressük meg, mert ha végül nem tudjuk előteremteni határidőre a vételárat (például azért, mert nem ad elegendő hitelt egyik bank sem), akkor a foglalóként kifizetett összeget akár el is bukhatjuk.  

Tudni kell, hogy minden esetben KO kritérium hitelezési szempontból, hogy a kiszemelt ház legalább komfortos legyen, vagyis rendelkezzen állandó fűtéssel, fürdőszobával, valamint meleg/hideg vízzel. A 10 millió Ft alatti kategóriában sok nyaraló már itt elbukik, hiszen hiába szép és kényelmes egy faház, ha nincs téliesítve.

Babaváró nyaralóra?

A Babaváró hitel remek lehetőségnek tűnhet egy vidékre költöző, gyermekvállalást tervező pár számára, hiszen az akár 10 millió forintos hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, amennyiben legalább egy gyermek születik az igénylést követően (a veszélyhelyzet alatt született gyermekre utólag is meg lehet igényelni), míg a második és a harmadik babánál elengedik a fennálló tartozás egy részét vagy egészét.

Mivel a Babaváró szabad felhasználású kölcsön, a fiatal pár akár nyaralót is vásárolhat belőle, hiszen nincs erre vonatkozó megkötés. Más a helyzet akkor, ha a Babaváró önmagában nem elegendő, ezért lakáshitelt is vennének fel mellé, ebben az esetben olyan pénzintézetet kell keresni, amelyik hitelez nyaralóvásárlást. A Babaváró és a lakáshitel kombinálásáról itt találsz hasznos információkat. 

Csok vagy Falusi csok nyaralóra

Sokan fordulnak azzal az ötlettel a Bankmonitor.hu hitelszakértőihez, hogy vissza nem térítendő csok támogatással, esetleg falusi csok-ból vásárolnának vidéken nem lakóház besorolású ingatlant. Számukra sajnos rossz hírünk van, ugyanis ezek az otthonteremtési támogatások kizárólag lakóingatlanokra igényelhetőek. Azt is fontos tisztáznunk – mert ezzel kapcsolatban sok a félreértés –, hogy a csok-kal (családi otthonteremtési kedvezmény) vásárolt ingatanba a családnak be kell jelentkeznie, illetve az igénylést követő 10 évben életvitelszerűen ott is kell élnie. (A lakcímbejelentést a bank, míg az életvitelszerű ott lakást a helyi jegyző kötelessége ellenőrizni.) Ez azért lehet érdekes, mert például a társasüdülőkben lévő, lakásként nyilvántartott nyaralók elvileg megfelelnek a csok követelményeinek, ám ezeknél is elvárás, hogy a család később ténylegesen itt is éljen.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Öngyilkos Robin Hoodok

    Jellemzően a „férfi agyakban termelődő hormonok csatája zajlik a tőkepiacokon”. Az elmúlt években több kísérletünk eredménye tanúsítja, hogy – a nőkkel ellentétben – a férfiak,... The post Öngyilkos Robin Hoodok appeared first on alapblog.