Örülhetnek az inflációkövető állampapírok tulajdonosai

Örülhetnek az inflációkövető állampapírok tulajdonosai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-16 Frissítve: 2021-06-18
 

Kijött a 2018-ra vonatkozó átlagos inflációs adat, eszerint az egy évvel korábbi 2,4% után tavaly 2,8% lett az átlagos éves infláció mértéke. Ez fontos adat a prémium állampapírok és a Babakötvényesek számára, hiszen ezek kamatai mindig az inflációhoz igazodnak.

A KSH friss adatai szerint 2018-ban 2,8% lett az átlagos infláció mértéke, ami jó hír azoknak, akik az inflációkövető magyar állampapírok valamelyikében tartják a megtakarításaik egy részét. Az éves infláció egyébként 2013 óta nem volt ilyen magas, ami már közelít az MNB által meghatározott 3%-os szinthez.

A lakosság kezében lévő magyar állampapír-állomány értéke 2018 végén összesen 7515 milliárd forint volt, ezek 34%-át teszik ki az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok. A 40 év alatti korosztály körében egyre népszerűbb a hosszú távú állampapír-befektetés, a kétéves állampapíroknál 33 százalékkal, a prémium állampapíroknál 30 százalékkal emelkedett az állomány egy év alatt. A legdinamikusabban, 43 százalékkal a babakötvény állománya nőtt.

Ha állampapír vásárlást fontolgatsz, akkor mindenképp olvasd el nemrég megjelent cikkünket, ami segíthet a jó választásban.  Állampapír választáshoz pedig használd a Bankmonitor Állampapír Kalkulátorát.

Hirdetés
Hirdetés