Többe kerül a banknak egy lakáshitel, mint amennyi a kölcsön kamata?

Többe kerül a banknak egy lakáshitel, mint amennyi a kölcsön kamata?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-29
 

A legolcsóbb 5 éves kamatperiódusú lakáshitel kamata alacsonyabb a bankok kamatköltségét leíró 5 éves BIRS mutató értékénél. Vagyis olcsóbban kaphatunk lakáshitelt, mint amennyibe az a banknak kerülne! Az eddigi hitelezési környezet már eléggé extrémnek volt mondható, de ilyen még nem fordult elő a piacon. Jó eséllyel ez nem azt jelenti, hogy az adott bank ténylegesen veszteségesen hitelezne, viszont előre jelezheti a kölcsönök további drágulását.

Arról már rengeteget lehetett hallani, hogy olcsón lehet jelenleg lakáshitelt felvenni, kedvező a kamatkörnyezet és alacsony a kölcsönök THM értéke. (A THM, vagyis a teljes hiteldíj-mutató a kölcsönhöz kapcsolódó szinte összes költséget tartalmazza, így jól használható azok összehasonlítására. Minél kisebb ez a százalékos érték, annál kedvezőbb a hitel ára.) Ez jelenleg annak ellenére is igaz, hogy az elmúlt hónapokban több nagybank is megemelte valamicskét – 0,3-0,4 százalékponttal – lakáshiteleinek kamatát.

Sőt, kedvező hitelkondíciókat egy eddig nem tapasztalt tényező is alátámasztja. Egyes extrém esetekben ugyanis a hitelkamat már nem éri el a bankok kamatköltségét leíró BIRS mutató értékét. (A BIRS azt mutatja meg, hogy az egyes pénzintézetek milyen hozamszint mellett adnának kölcsönt egymásnak hosszabb futamidőre.)

Hirdetés

Hirdetés

Tényleg meghaladja a banki kamatköltség a hitelkamatokat?

Igen, jelenleg van olyan 5 éves kamatperiódusú lakáshitel, amelynek a kamata nem éri el az 5 éves BIRS mutató értékét. (A mutató aktuális, 2021.09.28-ai értéke 3,01%.) Sőt, a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a 3 legolcsóbb lakáshitel – 20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 5 éves kamatperiódus és 600 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén – átlagos kamata megegyezik a pénzintézetek kamatköltségét leíró mutató értékével. Vagyis az extrém helyzet nem egyetlen kiugró banki ajánlat miatt állt elő, számos banknál igen kedvező feltételekkel lehet hitelt igényelni.

Az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatköltségének alakulása az idei évben

Az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek jelenleg nem a legnépszerűbbek – a 10 évre fixált kamatozású lakáskölcsönből igényelnek a legtöbben -, ugyanakkor egy igen népszerű konstrukciónak tekinthető. Ezt jól mutatja, hogy az MNB kimutatása szerint 2021. második negyedévében az igényelt lakáshitelek 29,4 százaléka még mindig 5 éves kamatperiódusú konstrukció volt. Ez azt jelenti, hogy egy igen kedvelt típus esetén állt elő ez a különleges helyzet.

Akkor a bankok veszteségesek lesznek?

Nem, ezt így nem lehet kijelenteni. Sőt, még azt sem szabad állítani, hogy az adott pénzintézet ezen hitelkonstrukcióján veszítene. Ezt több tényező is alátámaszthatja:

  • Egy adott bank különböző feltételek teljesítése esetén kedvezményeket biztosít ügyfelei számára. Akik ezen feltételeket nem tudják teljesíteni, azok drágábban kaphatják meg a kért összeget. Természetesen csak a legolcsóbb konstrukciókra igaz az, hogy a kamat ilyen extrém alacsony: akik nem teljesítik a feltételeket, azok drágábban tudnak kölcsönt felvenni.
  • A pénzintézet vélhetően már korábban lekötött egy nagyobb pénzösszeget a pénzpiacról. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a korábbi, kedvezőbb költségek mellett szerezte be a forrást az aktuális hitelkihelyezéshez. Vagyis a most olcsón adott hiteleknek a kamatköltsége valószínűleg még kedvezőbb, mint amit mostani BIRS mutató alapján láthatunk.
  • Fontos kihangsúlyozni, hogy a kamat mellett még más költségelemeket, díjakat is beszedhetnek a bankok. Ezek együttes hatása jelenik meg THM mutató értékében, ami egy hitel éves átlagos költségét fejezi ki százalékos formában. Ezen mutató értéke jellemzően meghaladja a hitelkamat nagyságát.

Vagyis jó eséllyel a pénzintézet nem veszít egy adott hiteligényléssel annak ellenére sem, hogy az aktuális BIRS mutató értéke meghaladja hitelkamatot. Az azonban biztos, hogy a nyeresége jelentősen lecsökkenhetett.

A hitelkamatok emelkedésére kell készülni

Egyszer azonban a mostani „olcsó” forrásból kifogynak a bankok, A jelenlegi pénzpiaci környezetben – MNB alapkamat emelési ciklusban van – nem várható, hogy a bankközi hozamok érdemben csökkenjenek. Vagyis a hitelkamatok további emelésére lehet számítani. Azt nem lehet persze tudni, hogy pontosan mikor következik be a következő drágulás, az azonban biztos, hogy a bankok jelen költségszint mellett nem fogják tartani a mostani hitelkamatokat. Ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy ténylegesen egyetlen pénzintézet sem fog veszteségesen hitelt kínálni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés