Új világ kezdődik! Könnyebb CSOK-ot igényelni, mint valaha

Új világ kezdődik! Könnyebb CSOK-ot igényelni, mint valaha
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-16 Frissítve: 2021-07-01
 

A nemzeti ünnep azért is bír kiemelt jelentőséggel ebben az évben, mert a CSOK is ekkortól kezdve egyszerűsödik le a kormány terveivel összhangban. Több elemzésben is feldolgoztuk már a fontosabb részleteket, most azt vesszük sorra, hogy miért is csökkennek le az adminisztratív terheink. Mint látni fogjuk, sok tekintetben egyszerűsít a nyilatkozati elv bevezetése. Lássuk!

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Március első napján írtuk meg, hogy sok tekintetben megváltozik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, méghozzá az igénylők javára. Úgy esett, hogy ezek az új szabályok épp március 15-én léptek hatályba, a nemzeti ünnepünkön. Az utóbbi két hétben több cikkben is egy-egy fontosabb módosítást mélyebben is kifejtettünk, így a már ingatlantulajdonnal rendelkezőknek és az újra CSOK-ot igénylőknek is volt jó hírünk.

Mostani gyűjtésünkben annak jártunk utána, hogy mit is jelent a bevezetett nyilatkozati elv, amivel te is nagyon sokszor találkozhatsz, ha a témában olvasol. Azért is lehet érdekes a kérdés, mert egészen addig nem indulhat el a CSOK-igénylés elbírálása, amíg be nincs adva az összes szükséges dokumentum vagy az éppen azt kiváltó nyilatkozatok.

Kételkedhetnénk, hogy valóban olyan egyszerű lesz-e a helyzet, mint ahogy azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárasszonya mondta: elég lesz a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszonyigazolása, az adásvételi szerződés (esetleg építési napló), és egy nyilatkozat az egyéb feltételek teljesítéséről.

Pedig a jogszabályok átnézése után valóban ez a helyzet. Korábban egy egész halom dokumentummal és igazolással kellett befáradni a bankhoz, és azokat benyújtani az igényléshez. Nem véletlen, hogy aki éppen olyan helyzetben volt, az a legrosszabb esetben akár több mint két tucat papírt lobogtatva indíthatta csak el az igénylését.

A már hatályos szabályok alapján annyival könnyebb a helyzete egy CSOK-igénylőnek, hogy a dokumentumokat nem kell magával vinnie. Elegendő, ha felírja magának a szükséges információkat, vagy éppen kinyomtatja otthon vagy munkahelyen a banki igénylési csomagot és a fontosabb részeket előre kitölti.

Elég sok dokumentumra/igazolásra volt szükség eddig, de a következőket már egy nyilatkozat is kiváltja arról, hogy:

  • az igénylő büntetlen előéletű,
  • köztartozás-mentes,
  • csak olyan személy után igényel CSOK-ot, akinek a nevére eddig kedvezményt nem vett igénybe,
  • azon gyermekekről, akik után a kedvezményt igénybe veszi,
  • örökbefogadás, bírósági vagy hatósági határozat következtében a háztartásba került gyermekről,
  • fennálló házasságról,
  • a közös háztartásban élésről, valamint élettársak esetén ennek időtartamáról.

A nyilatkozati elv tehát röviden azt jelenti, hogy a bank azonnal nem vizsgálja a CSOK-igényléshez szükséges dokumentumok egy részét, hanem elfogadja, ha büntetőjogi felelősségünk tudatában nyilatkozunk az adatokról, valamint arról, hogy a feltételeknek megfelelünk.

Egyetlen fontosabb tétel maradt, amit igazolni kell okirattal, mégpedig a tb-jogviszony. De itt is puhult a szabályozás:

  • Ha az igénylő középfokú vagy felsőfokú oktatási intézménybe jár, akkor elegendő nyilatkozatot tenni erről és eltekintenek az intézmény igazolásától.
  • Ha az igénylőnek külföldi munkaviszonya volt, de például éppen visszaköltözne Magyarországra, akkor nem várják el az igényléskori hazai tb-jogviszonyt. Elfogadják a külföldi jogviszonyt és azt, ha nyilatkozik, hogy a CSOK szerződés megkötését követően 180 napon belül munkát vállal és lesz hazai tb-jogviszonya.

Abban nem történt változás, hogy az igénylést megelőző 180 napos, 10 milliós CSOK esetén 2 éves TB jogviszonyt kell igazolni.

A könnyítés valóban sok adminisztratív terhet levesz az ember válláról, de önmagában ez még nem jelenti azt, hogy vissza lehetne élni a CSOK-igénylés leegyszerűsödésével. Fontos újítás, hogy míg eddig csak a járási hivatal vizsgálhatta a feltételek teljesülését, addig március közepétől már az adóhatóság is megteheti ezt. Mindez nem fogja gátolni az igénylési folyamatot, viszont a támogatás elbírálása és a szerződés aláírása után 10 évvel is vizsgálhatják a feltételek teljesülését.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mekkora CSOK-ra tarthatsz igényt!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés