Betöltés
loading

Van, ahol már komolyan estek a lakásárak. De hogyan vehető fel olcsó lakáshitel?

Sokakat tart most lázban a nagy kérdés, hogy vajon merre mennek a hazai ingatlanárak, hiszen egy több tízmilliós lakás vagy ház esetében már néhány százalékos változás is százezrekben mérhető könnyebbséget vagy éppen ráfizetést jelent. Megnéztük, hogy a Duna House Barométer szerint merre mozdultak az árak az elmúlt egy évben, de talán ami még izgalmasabb, utánajártunk a koronavírus mizéria óta bekövetkező fejleményeknek is. Talán nem minősül szpojlezésnek az, ha annyit elárulunk, bizony találtunk néhány meglepetést!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A magyar ingatlanpiacon kicsit olyan volt a hangulat, mint egy nagy turistahajón, ahol még javában koktélozik a nagyérdemű, ám a kapitány már látja a közeledő viharfelhőket. Nem mutatkoztak drámai összeomlás jelei, hiszen a GDP (a bruttó nemzeti össztermék) 2019-ben akár 5%-kal is nőhetett, a nettó bérek pedig 11,5%-kal emelkedtek, a múlt évben elinduló Babaváró hitel, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény), valamint a felturbózott gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés számos családot segített a lakásvásárlásban, a lakáshitel felvételben.

Négyzetméterárak változása 2019. április és 2020. április között

Ennek ellenére az MNB már tavaly leadta a figyelmeztetést, miszerint a budapesti ingatlanpiacon már látszanak a túlértékeltség jelei, vagyis itt jobban nőttek az árak, mint amit a gazdasági növekedés indokolt. Ennek és a rendkívül magas áraknak is betudható, hogy a rekord olcsó lakáshitelek és a csúcsra járatott otthonteremtési kedvezmények ellenére is kicsivel a 2018-as tranzakciószám alatt maradt a használt lakások adásvétele 2019-ben.

Idén eddig az árak nagyon vegyesen alakultak: miközben például a budai panelek 11,2%-kal, a nyugat-magyarországi tégla lakások pedig 9,9%-kal lettek olcsóbbak januárról februárra, addig a kelet-magyarországi téglalakások 15%-kal drágultak.  Azután jött a „koronavírus vihar”, több mint 100 ezer embert téve munkanélkülivé, de akiknek megmaradt a munkájuk, azok közül is sokan bizonytalanok most a jövőt illetően. Ennek hatása sem azonos mértékben csapódott le azonban az árakban, a budai panelek például 16,2%-kal lettek olcsóbbak idén január és április között, miközben a nyugat-magyarországi panelek és a kelet-magyarországi téglalakások még drágultak is.

Lakások átéagos négyzetméterára Budapesten és vidéken

Az egyes területeken megfigyelhető jelentős árcsökkenés azért érdekes, mert közben a lakáshitelek kamata nem emelkedett. Egy 15 millió forintos, 20 éves futamidőre felvett lakáshitel például a most legnépszerűbb 10 éves kamatperiódussal havi 89 922 Ft törlesztővel vehető fel, miközben ugyanez januárban 87 922 Ft volt. Vagyis alig 2 ezer forint különbség van közöttük törlesztőben! Persze ehhez meg kell találni a legolcsóbb lakáshitelt, ugyanis a Bankmonitor lakáshitel-kalkulátor szerint bár a legjobb ajánlat a fenti hitelre valóban 89 922 Ft, van bank, amelyiknél ugyanerre 120 000 Ft a havi törlesztő! Éppen ezért annak, aki az ingatlanok árcsökkenéséből szeretne profitálni, mindenképpen célszerű a legkedvezőbb hitelt megtalálnia.

A legjobb lakáshitel kiválasztásában segítségedre lesz a 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor, ha pedig segítségre van szükséged, akkor nincs más dolgod, mint megadni az adataidat, és egy hitelszakértő 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot.  

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Kevesebb az optimista, mint tavasszal

    A részvénypiac jövőjével kapcsolatban optimisták aránya kilenc hónapos mélyponton, ami azt jelenti, hogy kevesebben vannak, mint tavasszal a legnagyobb parában, ami komoly irracionalitás, hiszen a... The post Kevesebb az optimista, mint tavasszal appeared first on alapblog.