Van, hogy megéri a leghosszabb lakástakarékot választani!

Van, hogy megéri a leghosszabb lakástakarékot választani!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-20 Frissítve: 2021-08-06
 

A 30%-os állami támogatásnak köszönhetően nagyon sokan ismerik a lakástakarékokat és azt is tudják, hogy ilyen formában 4 és 10 éves időtávon lehet megtakarítani. A rövidebb lakástakarékoknak megvan az a nyilvánvaló előnye, hogy hamarabb felhasználható a pénz, ráadásul az elérhető hozam szempontjából is ekkor jön ki legjobban a matek. Igen ám, de több olyan élethelyzet van, amikor mégis megéri kihasználni a lehetőséget és a maximális, 10 éves futamidő felé elmozdulni. Legyen szó a magas lakásárak miatt szükséges magasabb megtakarítási összegről, vagy éppen a gyermeknek szánt hosszú távú megtakarításról.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarék adta lehetőséget rendkívül sokan ragadják meg, hiszen a 30%-os állami támogatással növelt befizetésüket tudják a lakáscéljukra felhasználni. Ha a többséghez hasonlóan gondolkodsz, te is a 4-5 éves futamidőt részesíted előnyben, ami azt jelenti, hogy a lejáratkor 1,25-1,56 millió forintos megtakarítás áll a rendelkezésedre. Amellett, hogy így hamarabb felhasználhatóvá válik a pénz, külön előnyt jelent, hogy befektetési szempontból is ekkor jössz ki a legjobban, hiszen a megtakarítással elért hozam (EBKM) a 8-11%-ot is eléri.

Nyilvánvaló, hogy számos esetben rövidebb futamidőre éri meg lakástakarék szerződést kötni, főleg ha valamely közeli hozzátartozó megjelölésével további befizetést is tudsz teljesíteni. Ugyanakkor megéri a hosszabb lakástakarékok között is nézelődni, ha egy-egy szerződésből a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni. Tehát a nagyobb összegű megtakarításra és lakáskölcsönre hajtasz és nem elegendő a rövid futamidejű lakástakarékokkal összegyűjthető pénzösszeg. Nézzük is, hogy mikor lehet érdemes hosszabb futamidőben gondolkodnod!

Hirdetés

Hirdetés

A legtöbb ingatlanra fordítható pénzre van szükséged

Értelemszerűen minél hosszabb ideig takarékoskodsz, annál több lesz az állami támogatás és az összegyűjthető pénz. Így amennyiben a megtakarítás nagysága fontos számodra, érdemes hosszabb futamidőt választani.

Tudnod kell, hogy a lakástakarékok a számlanyitás pillanatában rögzített kamatozású lakáskölcsönt is adnak, amelyekkel adott esetben kiegészíthető a megtakarítás. Ennek akkor van jelentősége, ha a legnagyobb szerződéses összegre (befizetés + betéti kamatok + állami támogatás + lakáskölcsön) hajtasz, mert a lehető legtöbb pénzre szükséged van a lakáscélodhoz. A leghosszabb 10 éves szerződéssel már 3,1 millió forint megtakarítás és 4,5 millió forint hitel is a rendelkezésedre állhat.

A hitellel kiegészített megtakarítás felhasználásához a megtakarítási időszak végét sem szükséges kivárni, hiszen az áthidaló kölcsön adta lehetőségekkel is élhetsz. Ez lényegében azt jelenti, hogy már a futamidő elején a teljes szerződéses összeghez hozzájutsz és azt a lakáscélodra fordíthatod.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy mennyi pénzt gyűjthetsz össze a lakáscélodra!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    A gyermeked számára szeretnél takarékoskodni

    Szülőként valószínűleg te is szeretnéd a gyermeked sorsát egyengetni, mint például az első lakás megszerzéséhez hozzásegíteni. Már a lehető legkorábban érdemes egy lakástakarékot a gyermek számára elindítani, amit akár 10 évig is hagyhatsz ketyegni, attól függően, hogy mikor lesz szükség a pénzre. Amíg nagykorú nem lesz a gyermek kedvezményezett a szülők is rendelkezhetnek a pénz fölött (bizonyos esetekben szükség lehet gyámhivatali engedélyre), nagykorúként pedig már ő határozhatja meg a felhasználás célját.

    Egy speciális termék is elérhető a piacon, mégpedig a Fundamenta Lakástakarékpénztár által kínált Fundimini Gyerekszámla. Ezt kifejezetten gyermekek számára kötheted, és ugyanúgy jár a 30%-os állami támogatás, viszont ezenkívül egyéb előnyöket, a szerződéses összeg 0,5%-ára rúgó hűségbónuszt és normál kamaton felül 1,5%-os kamatprémiumot is biztosít.

    A konstrukció úgy működik, hogy két szerződést is nyitnod szükséges, mégpedig egy legalább 8-10 éveset és emellé egy tetszőlegesen választható 4-10 éveset. Az első szerződés után bezsebelheted a 0,5%-os hűségbónuszt, ha ennek lejárta után pedig megkötöd a második lakástakarékot is, arra a 1,5%-os kamatprémiumot kapod meg, miközben még az első szerződés is tovább kamatozik. 20 ezer forintos befizetés és két 10 éves szerződés révén ezzel a módszerrel akár 8,5 millió megtakarítás is összejöhet, hitellel együtt pedig 15 millió fordítható a lakáscélra.

    Hirdetés
    Hirdetés