Betöltés

Van, hogy megéri a leghosszabb lakástakarékot választani!

szerző: Bankmonitor
2018. 03. 20.

A 30%-os állami támogatásnak köszönhetően nagyon sokan ismerik a lakástakarékokat és azt is tudják, hogy ilyen formában 4 és 10 éves időtávon lehet megtakarítani. A rövidebb lakástakarékoknak megvan az a nyilvánvaló előnye, hogy hamarabb felhasználható a pénz, ráadásul az elérhető hozam szempontjából is ekkor jön ki legjobban a matek. Igen ám, de több olyan élethelyzet van, amikor mégis megéri kihasználni a lehetőséget és a maximális, 10 éves futamidő felé elmozdulni. Legyen szó a magas lakásárak miatt szükséges magasabb megtakarítási összegről, vagy éppen a gyermeknek szánt hosszú távú megtakarításról.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarék adta lehetőséget rendkívül sokan ragadják meg, hiszen a 30%-os állami támogatással növelt befizetésüket tudják a lakáscéljukra felhasználni. Ha a többséghez hasonlóan gondolkodsz, te is a 4-5 éves futamidőt részesíted előnyben, ami azt jelenti, hogy a lejáratkor 1,25-1,56 millió forintos megtakarítás áll a rendelkezésedre. Amellett, hogy így hamarabb felhasználhatóvá válik a pénz, külön előnyt jelent, hogy befektetési szempontból is ekkor jössz ki a legjobban, hiszen a megtakarítással elért hozam (EBKM) a 8-11%-ot is eléri.

Nyilvánvaló, hogy számos esetben rövidebb futamidőre éri meg lakástakarék szerződést kötni, főleg ha valamely közeli hozzátartozó megjelölésével további befizetést is tudsz teljesíteni. Ugyanakkor megéri a hosszabb lakástakarékok között is nézelődni, ha egy-egy szerződésből a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni. Tehát a nagyobb összegű megtakarításra és lakáskölcsönre hajtasz és nem elegendő a rövid futamidejű lakástakarékokkal összegyűjthető pénzösszeg. Nézzük is, hogy mikor lehet érdemes hosszabb futamidőben gondolkodnod!

A legtöbb ingatlanra fordítható pénzre van szükséged

Értelemszerűen minél hosszabb ideig takarékoskodsz, annál több lesz az állami támogatás és az összegyűjthető pénz. Így amennyiben a megtakarítás nagysága fontos számodra, érdemes hosszabb futamidőt választani.

Tudnod kell, hogy a lakástakarékok a számlanyitás pillanatában rögzített kamatozású lakáskölcsönt is adnak, amelyekkel adott esetben kiegészíthető a megtakarítás. Ennek akkor van jelentősége, ha a legnagyobb szerződéses összegre (befizetés + betéti kamatok + állami támogatás + lakáskölcsön) hajtasz, mert a lehető legtöbb pénzre szükséged van a lakáscélodhoz. A leghosszabb 10 éves szerződéssel már 3,1 millió forint megtakarítás és 4,5 millió forint hitel is a rendelkezésedre állhat.

A hitellel kiegészített megtakarítás felhasználásához a megtakarítási időszak végét sem szükséges kivárni, hiszen az áthidaló kölcsön adta lehetőségekkel is élhetsz. Ez lényegében azt jelenti, hogy már a futamidő elején a teljes szerződéses összeghez hozzájutsz és azt a lakáscélodra fordíthatod.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy mennyi pénzt gyűjthetsz össze a lakáscélodra!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A gyermeked számára szeretnél takarékoskodni

Szülőként valószínűleg te is szeretnéd a gyermeked sorsát egyengetni, mint például az első lakás megszerzéséhez hozzásegíteni. Már a lehető legkorábban érdemes egy lakástakarékot a gyermek számára elindítani, amit akár 10 évig is hagyhatsz ketyegni, attól függően, hogy mikor lesz szükség a pénzre. Amíg nagykorú nem lesz a gyermek kedvezményezett a szülők is rendelkezhetnek a pénz fölött (bizonyos esetekben szükség lehet gyámhivatali engedélyre), nagykorúként pedig már ő határozhatja meg a felhasználás célját.

Egy speciális termék is elérhető a piacon, mégpedig a Fundamenta Lakástakarékpénztár által kínált Fundimini Gyerekszámla. Ezt kifejezetten gyermekek számára kötheted, és ugyanúgy jár a 30%-os állami támogatás, viszont ezenkívül egyéb előnyöket, a szerződéses összeg 0,5%-ára rúgó hűségbónuszt és normál kamaton felül 1,5%-os kamatprémiumot is biztosít.

A konstrukció úgy működik, hogy két szerződést is nyitnod szükséges, mégpedig egy legalább 8-10 éveset és emellé egy tetszőlegesen választható 4-10 éveset. Az első szerződés után bezsebelheted a 0,5%-os hűségbónuszt, ha ennek lejárta után pedig megkötöd a második lakástakarékot is, arra a 1,5%-os kamatprémiumot kapod meg, miközben még az első szerződés is tovább kamatozik. 20 ezer forintos befizetés és két 10 éves szerződés révén ezzel a módszerrel akár 8,5 millió megtakarítás is összejöhet, hitellel együtt pedig 15 millió fordítható a lakáscélra.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Tamás

  Tisztelt Bankmonitor!

  Most járt le kettő darab négy éves szerződésem.
  Az egyiknél én vagyok a kedvezményezett, a másiknál viszont
  a párom aki nem közeli hozzátartozóm. Lakás vásárlás előtt állunk. Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség arra, hogy ne bukjuk el a második szerződésnél az állami támogatást és a kamatokat ? Esetleg ha meghosszabbítanám öt évre a második szerződést és kedvezményezettet változtatnék ? Vagy időközben összeházasodnánk ?

  Válaszát előre is köszönöm !

  2018.03.23.12:11

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tamás,

   A kérdését megválaszoltuk a “Lakástakarék: milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?” című cikk alatt.

   2018.03.23.15:22

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.